Topic: Isu Semasa
Search on This Topic:   
Sejarah AFN 08
Isu Semasa Selepas penubuhan Mailing list Fikrah, ia berjalan lancar, cuma Cikgu Rahim (CR) semakin kurang aktif, dia juga mempunyai website sendiri dan ada membuat e-bisness. Tugas2 moderation dilakukan oleh memanda Qush, juga anak murid CR. Oleh kerana Qush masih baru dalam manhaj salafiyah, ada sekali sekala beliau agak tertekan juga dgn karenah warga Fikrah untuk melayan juga netters dari pelbagai aliran. Kemudian berlaku satu glitch atau masalah teknikal yg fatal, yakni Fikrahnet secara automatik di re-set oleh yahoogroups utk ahli sahaja dan tidak lagi boleh diaccess oleh public viewing (tatapan awam oleh non-member). thtl antara yang amat tidak senang dengan setting itu. Dalam kemelut itu bangkitlah sdr abuadam dan engsian, create mailing list yang baru, kalau dulunya Fikrah, kali ini tambah 'al' saja, menjadi al-Fikrah (dalam bentuk nama khas). Peristiwa ini terjadi pada tanggal: 21 Feb 2005. Maka satu lagi milestone (batu tanda) Fikrahnet ialah perpindahan dari pesaka CR kepada mailing yg baru seperti yang ada sekarang: al-Fikrahyahoogroups. CR dan thtl sudah semakin kurang terlibat dgn fikrahnet kerana perkembangan pesat di AAN.

Di waktu yang sama, penglibatan thtl dgn AAN sudah mencapai kemuncak. AAN sudah menjadi ikon utama laman web fiqih. Ia disertai oleh ramai2 ustaz-ustaz muda, antaranya Ust alitantawi/adlan aziz dan sahabatnya Ustaz anwar aka mat lughowiyat yang baru kembali dari Jordan, Ustaz Maszlee UIAM), kemudian Dr Izrail dari Morocco, ust Abu Umair dari KSA, dan terbaru ustaz al-Jawhar dari Yemen.
Antara perkembangan terbaru laman web AAN, ialah sifoo uzys mengujudkan banyak ruangan2 baru, antaranya Ruangan Sembang-sembang dan isu semasa. Keujudan Ruangan ini mengundang suatu fenomena yang biasa melanda mailing list, yakni banyak jaddal dan sembang kosong oleh orang yg bermanhaj merapu. AAN kemudian ditimpa limpahan keahlian dan mencecah 8000 ahli, hingga sifoo uzys kemudian menutup (membership)nya kerana kesesakan dan tidak mampu mengawalnya.

tbc
Read More... | (1256 reads) 1 comment | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
Fatwa Dr Taha Jabir al-’Ulwani mengenai fitnah terhadap Anwar Ibrahim
Isu Semasa HARAKAHDAILY - Terjemahan Ustaz Zainuddin Hashim
Wed | Jul 09, 08 | 4:43:07 pm MYT Soalan
Telah berlaku satu isu yang menggemparkan banyak pihak di Malaysia baru-baru ini, berhubung mantan Timbalan Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang dituduh terlibat dengan perlakuan liwat, pihak berkuasa Malaysia berusaha untuk memanggil kedua-dua individu yang menuduh dan dituduh agar melakukan angkat sumpah untuk membuktikan pihak yang benar dan salah
Read More... (7.79 KB) | (1940 reads) 17 comments | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
MARI NYANYI MENJILAT- Carburetor Dung -
Isu Semasa MARI NYANYI MENJILAT- Carburetor Dung - at 8:08 AM

Assalamualaikum WBt.

Saya tak pergi PROTES sebab saya tak berapa setuju dengan demonstrasi. Saya tak pernah sertai demo, tapi saya silap PROTES ahad lepas bukan demo, tapi karnival, tak ada FRU nak sembur, tak ada polis nak kejar.

Saya baca berita tentang kumpulan underground tu. Memang persembahan mereka melampau, sya kalau buat kenduri kahwin pun takkan ajak pemuzik macam tu. Segan siot! Pak Lebai pakai kopiah, ada janggut, bila kahwin ajak orang nyanyi sambil lompat-lompat macam dalam Geng Starz tu.
Read More... (3.36 KB) | (1346 reads) 2 comments | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
Mufti Perlis jawab isu kemuka empat orang saksi kes liwat
Isu Semasa Oleh: ZIEMAN

PETALING JAYA: Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin jelas bercanggah pendapat dengan Mufti Perak, Dato Harussani Zakaria dalam kes orang yang menuduh dirinya diliwat mesti mengemukakan empat orang saksi dan jika gagal boleh disebat 80 kali.

“Mereka ini keliru antara seseorang yang mendakwa orang lain melakukan zina dengan orang yang mendakwa dirinya dirogol dan diliwat,” kata Dr Asri.

“Jika disamakan kaedah ini bererti mangsa-mangsa rogol dan liwat kena datangkan empat orang saksi dan kalau gagal berbuat demikian, mereka akan disebat 80 kali. Inikah Islam yang mereka faham?
Read More... (2.95 KB) | (636 reads) 3 comments | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
CINTA YANG HILANG MENGUGAT KEUTUHAN UMAT
Isu Semasa Assalamualaikum

Setelah bebarapa minggu AFN dilancarkan hanya today baru akob tahu bagaimana nak submit artikel kat sini...hehehh

Ok, artikel-artikel banyak akob paparkan kat blog akob di http://akob73.blogspot.com/. Bila ada masa singgahler ke sana.

Artikel kat bawah ini adalah versi asal. Artikel ini juga telah disiarkan dalam akhbar Berita Harian 10hb June lalu. http://akob73.blogspot.com/2008/06/berita-harian-10hb-june-cinta-sesama.html

So message nya jelas. Kita boleh berbeza pendapat dalam banyak isu, tetapi cinta kita kepada umat Islam mestilah tidak berbelah bahagi.

Ok. sekian dulu.. Chow chin chow...

Sekian Wassalaam
Read More... (7.09 KB) | (606 reads) 1 comment | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
Personaliti: Sebar syiar Islam menerusi karya
Isu Semasa Sumber: http://akob73.blogspot.com

Ini adalah wawancara akob bersama Berita Harian (BH) pada 28hb Februari 2008. Wartawan BH yang mewawancara akob itu bukan seseorang yang asing bagi akob. Beliau merupakan senior akob semasa di UIAM dahulu. Hasliza semasa di UIAM dulu merupakan seorang pelajar yang pintar, periang dan aktif dalam aktiviti Forum Pelajar Komunikasi UIAM (COSFOR) bersama-sama akob.
Read More... (7.65 KB) | (1191 reads) comments? | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
Sejarah AFN6: Disebalik nama alFikrah
Isu Semasa Dari siri 1-5, kita telah memaparkan perjalanan warga asal AFN, antaranya Cikgu Rahim Mahmood (CR), thtl, Kapten UHF, akob, abu adam, engsian aka m rafiq, ust alamghiri, hj kamin, adroes, g@y@t, ziy@d, dll sejak 10 tahun yang lalu. Kerana serik menumpang mailist orang lain, maka akhirnya CR menubuhkan mailing list ihsan dari yahoogroups secara percuma sahaja. Beliau memilih Fikrah sebagai namanya tanpa bermesyuarat dengan sesiapa, tiba-tiba aje nama Fikrah muncul di persada yahoogroups...
Read More... (3.05 KB) | (5708 reads) 2 comments | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 3
Andainya Kita Menjadi Mangsa ISA
Isu Semasa Assalamualaikum WBT.

Sayu apabila membaca kisah tahanan ISA yang hanya sempat melihat sekujur tubuh anaknya yang sudah tidak bernyawa.

Read More... (3.75 KB) | (562 reads) comments? | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
Koleksi Gambar: Sekitar majlis pengebumian anak tahanan ISA
Isu Semasa Anak tahanan ISA, Shahrial Sirin, Aina Mardiah, 17, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Kampung Sungai Serai jam 11.30 pagi tadi. Sebaik keluar dari van jenazah, Shahrial yang masih mengenakan pakaian yang dipakai sewaktu tiba dari Kementa semalam bersama-sama ahli jawatankuasa khairat kematian menurunkan jenazah anaknya ke liang lahat.

7.gif
Read More... (3.62 KB) | (566 reads) comments? | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
7 tahun dalam ISA, Shahrial sedih menatap wajah anak yang sudah tidak bernyawa.
Isu Semasa Image


Roy Rasul | Foto Nasir Sudin

KUALA LUMPUR, 4 Julai (Hrkh) - Ketibaan tahanan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) Shahrial Sirin, untuk menatap jenazah anak sulungnya, Aina Mardiah, 17, yang di tempatkan di rumah jirannya, Mohd Nawawi di Kampung Sungai Serai, Hulu Langat, Selangor disambut dengan penuh hiba dan genangan air mata kaum keluarga dan hadirin.
Read More... (4.12 KB) | (907 reads) 2 comments | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
« Prev
 1   2   3    ...    26   27   28   29 
Next »
Toggle Content Hadith Today
Janganlah kamu berlebihan memuji/menyanjungku sebagaimana orang-orang Nasara berlebihan memuji Isa bin Mariam. Aku tidak lain hanyalah hamba Allah. Maka kamu ucapkanlah (tentangku); "'Abdullah Wa Rasuluhu (Muhammad adalah hamba Allah dan RasulNya)

-- HR. Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 54
Bots: 0
Total: 54
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster