Sejarah www.al-Fikrahnet 1
al-Fikrah Assalamu 'alaykum wr wm

Warga fikrahnetters yg dimuliakan....

24 Jun 2008//20 Jamadil Thani 1429 adalah satu lagi detik bersejarah kerana lahirnya sebutir lagi web site Islam bermanhaj sederhana di alam cyber...www. alfikrah.net.

Ada banyak cerita disebalik kelahiran bersejarah al-Fikrahnet. Sebenarnya akar umbi Fikrahnet juga adalah lama setanding dengan sejarah AAN. Mari kita soroti sejarahnya...

10 tahun dulu ujud dua mailing list, msm-net yang berpusat di UK dan islahnet (milik JIM). msm-net dan islahnet merupakan dua mailing list pioneer di cyber yang memperjuangkan diskusi berkumpulan (group discussion) berasaskan keagamaan. Ia disertai oleh bekas2 pelajar Malaysia yang berpendidikan samada dari UK atau USA. Keduanya masih ujud hingga kini (edited)a ia agak lesu kerana saingan dari laman2 web kontemporer seperti aan, malaysia kini.com, tranung kite, harakahdaily dan laman2 blog.

Berbalik pada tahun 1998, thtl merupakan amat aktif di laman web msm net dan islahnet. Tapi suasana perbahasan di Islah-net berubah dengan kemasukan netters dari latarbelakang tradisional, pondok, tareqat, hizbi dan hizbu tahrir. Suasana perbahasannya agak tegang, hingga menimbulkan ketegangan pulak dengan Moderators mailing list tersebut. Tanpa diduga, dalam mailing list itu muncul sahabat lama thtl yang bernama Abdul Rahim Mahmood. Abdul Rahim Mahmood atau lebih mesra dikenali dgn nama Cikgu Rahim adalah seorang pendakwah tulin dan mempunyai fikrah yang sama dgn thtl. lalu beliau mengajak thtl mendirikan mailing yang lain untuk mengelakkan ketegangan dalam diskusi di islahnet atau msm-net. Maka lahirlah mailing list fikrahnet. Di waktu yang sama, thtl juga bersama dengan ustaz zain ys membangun laman web yang sekarang dikenali dengan nama AAN. Namun, sampai sekarang thtl masih menjadi ahli tetap islah-net dan msm-net....

Berbalik pada Cikgu Rahim, beliau merupakan cikgu matematik di MRSM yang berkhidmat dari satu mrsm ke satu mrsm yg lain, ketika mendirikan Fikrahnet, beliau bertugas di Kulim, kemudian ditukarkan ke Kuala Krai, kemudian terakhir sekali di Rembau Negeri Sembilan. Hingga kini kami tidak dapat mengesan ke mana dia pergi. Fikrahnet menjadi popular dan popularariti mailing list ketika itu adalah seperti popularnya blog zaman sekarang dan mailing list Fikrahnet mendapat sambutan yg hangat. Beliau merupakan Chief Moderator Fikrahnet dan dalam mailing list inilah thtl dipertemukan dengan rakan2 cyber yg akrab hingga kini, antaranya abuadam, Kapten Hafidz, akob almandeeli, engsian aka rafiq alyanboo, ustaz alamghiri...

Tanggal 21/02/05....Fikrahnet dibubarkan dan kami berpindah ke rumah baru..al-fikrahnet. bedzanya dulu nama 'am, fikrahnet, sekarang al-fikrahnet (nama khas)...kenapa? bahagian ke 2...
(5357 reads)
Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by thtl on Tuesday, June 24, 2008 (20:09:34)


| Parent

Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by abu_ishak on Wednesday, June 25, 2008 (20:41:48)
bnyk betul sejarah, kena ingat se...se.. ni.. 8O

| Parent

Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by syawal on Thursday, June 26, 2008 (08:09:34)
Cikgu Rahim tu sekarang ada di Perak kot, sebabnya setiap Selasa beliau akan bagi talk di Manjung, Perak berkaitan biznes.
Cikgu Rahim sudah tidak aktif ke dlm dakwah ni?

| Parent

Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by jamaludin on Thursday, June 26, 2008 (08:46:59)
Dari Fikrahnet juga saya mula mengenal apa itu manhaj salafussoleh.

Saya mula joined Fikrahnet pada pertengahan 2003.

Terima kasih atas perkongsian ilmu.

| Parent

Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by ibnhussin on Thursday, June 26, 2008 (10:27:34)
Tak sabar nak tunggu bahagian ke-2. Boleh buat wiki camni.. :lol:

| Parent

Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by ibnularaby on Thursday, June 26, 2008 (10:56:20)
Saya sgt kagum dgn org2 professional yang sanggup berkorban masa dan tenaga ke arah perjuangan agama.. Saya sentiasa doakan kalian semua terus mendapat rahmat dan kasih sayang Allah agar dapat meneruskan perjuangan yang telah dimulakan.. Teringat tiupan semangat yang pernah ditiupkan oleh SS. DrMaza satu masa dulu..
Kata beliau " Org sunnah ni saya tak risau sgt.. diaorang nih takkan duduk diam.. sentiasa mencari jalan utk sampaikan2 ilmu walaupun sedikit dan dengan apa cara yang mungkin.. So bagi masa kat kita dalam 10 tahun.. InsyaAllah gerakan Sunnah ni akan jadik mainstream..." Begitulah lebih kurang maksudnya.. Matan asal tak ingat.. hehhe

So.. Teruskan perjuangan..!

| Parent

Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by syawal on Thursday, June 26, 2008 (12:42:55)
A`kum wbt

Tadi dapat sms rupanya Cikgu Rahim bertugas di IKM Lumut.
www.cikgurahim.com

| Parent

Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by ahfamo on Thursday, June 26, 2008 (13:28:46)
salam..
bolehtak sejarah laman ni letak masa mula-mula nak masuk..
dan matlamat laman ni..serta amaran..pengesahan..

sekadar pandangan Very Happy

| Parent

Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by PUTRI2 on Thursday, June 26, 2008 (13:33:10)
Semoga manhaj salaf terus berkembang. Very Happy

| Parent

Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by anakMINANG04 on Friday, June 27, 2008 (01:08:36)
oo...gitu sejarah nyer....ana pun baru gak join mailing fikrah tu....bertapa lama ngan AAN jer...dari 1998...jadikan rujukan...thn 2004 baru jadi ahli AAN...aktif skit2 berforum dan bersoal2...

moga2 AFN nie..mampu berikan manfaatnya pada diri ana terutamanya...amin..

| Parent

Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by izznet on Friday, June 27, 2008 (07:44:55)
sejarah panjang, tentunya sumbangannya juga sudah kian banyak...

| Parent

Re: Sejarah www.al-Fikrahnet 1 (Score: 1)
by Atiqah on Friday, July 04, 2008 (22:21:58)
ana sgt kagum ngan p'juangan akhwat2 dlm usaha kembali ke fikrah islam...
Tahniah bagi mereka yg terlibat...
klo bleh sejarah ni spatutnya diletak di awal2 muka surat..
btul x?

| Parent

Toggle Content Related Links
 More about al-Fikrah

Most read story about al-Fikrah:
Kompilasi Rujukan Isu Wahabi

Toggle Content Article Rating
Average Score: 4.66
Votes: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


Toggle Content Options

 Printer Friendly Page  Printer Friendly Page

 Send to a Friend  Send to a Friend


Toggle Content Hadith Today
Sesungguhnya Islam dibina atas 5 perkara iaitu bersaksi bahawa tiada Tuhan selain Allah, mendirikan solat, membayar zakat, berpuasa pada bulan Ramadhan dan Haji ke Baitullaah al-Haram.

-- HR. Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 59
Bots: 1
Total: 60
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster