AFN V2
al-Fikrah

KEMASKINI PENGUMUMAN

Dimaklumkan bahawa portal ini telah ditutup daripada sebarang kemaskini, penambahan dan perbincangan baharu. Ia telah menjadi arkib untuk rujukan semata-mata. Untuk penambahan kandungan dan perbincangan baharu, sila ke alamat ini:

http://al-fikrah.netPENGUMUMAN TERDAHULU:

Sukacita dimaklumkan bahawa kami sedang di dalam proses menyediakan tapak Forum AFN versi baru (kedua) bagi menggantikan Forum AFN yang sedia ada.

Untuk makluman, forum baru AFN versi ke 2 nanti akan bermula sebagai forum baru, yang mana segala isi kandungan forum lama akan kekal di forum lama, tetapi dengan url yang lain, iaitu http://arkib.al-fikrah.net

Di bawah adalah butiran lanjut mengenai implikasi kepada pengunjung AFN terhadap kerja menaik taraf yang akan kami lakukan.


1. Semua Pendaftaran ahli baru untuk Forum AFN akan dihentikan bermula pada hari ini

2. Perkhidmatan Forum AFN akan dihentikan seketika pada 14 Jan 2012 untuk memberi laluan kepada kerja-kerja menaik taraf.

3. Selepas daripada itu (15 Jan 2012) url (al-fikrah.net) Forum AFN sekarang akan ditukarkan kepada http://arkib.al-fikrah.net dan kemudiannya hanya akan kembali semula sebagai forum untuk bacaan sahaja (read-only).

4. Forum baru AFN versi ke 2 akan mengambil alih url al-fikrah.net, dan pengunjung yang pernah mendaftar di Forum AFN sebelum ini boleh login seperti biasa.

5. Pendaftaran ahli baru akan dibuka semula selepas pelancaran AFN V2

Perhatian: Kami meminta agar ahli AFN tidak menukar password di dalam minggu ini kerana kerja-kerja pemindahan data ahli AFN telah pun dilakukan.
Read More... | (3293 reads) 9 comments | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
Karnival Buku Karangkraf Jan 2012
Isu Semasa
(3286 reads) Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
Jom!! Konvensyen Fiqh Ummah 2012
Read More... | (3723 reads) 1 comment | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
Risalah Al-Khidmah untuk Komuniti Al-Fikrah.
al-Fikrah Risalah Al-Khidmah untuk Komuniti Al-Fikrah.

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh.

Segala puji bagi Allah, salam dan selawat ke atas Rasulillah,

Wa ba’d;

Saya lampirkan Risalah Al-Khidmah ini untuk seluruh komuniti Al-Fikrah yang setia mengikuti perbincangan dan perkembangan yang berlaku di dalam forum ini, komuniti yang saya sayangi dan kasihi, yang pada saya merupakan tonggak dan nadi, batu asas dan tiang seri.

Setelah saya paparkan dalam satu perutusan (lihat link:http://al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=26249) beberapa hasrat dan harapan, aspirasi serta visi, saya ingin sekali lagi menulis dengan lebih lanjut mengenai pelan bersepadu yang telah dirangka oleh kami staf Al-Fikrah.net bagi menjaga kesinambungan dan keberlangsungan laman ini agar ia terus relevan, remaja dan responsif di mata dan hati komuniti pencinta agama khususnya pencinta mazhab salaf.

Alhamdulillah, forum Al-Fikrah.net senantiasa berjalan dengan lancar dan tenteram, hasil pemantauan berterusan oleh moderator-moderator dan panel-panel yang bertanggungjawab. Juga dari semasa ke semasa Al-Fikrah.net telah berjaya menganjurkan beberapa aktiviti luar dengan jayanya. Tidak dinafikan laman ini semakin mendapat tempat dan perhatian dari komuniti siber secara amnya, ini kerana mereka dapat mengenal pasti beberapa keistimewaan laman ini berbanding laman-laman lain. Kita juga beruntung kerana dipandu oleh kebijaksanaan orang-orang lama dari kalangan staf dan juga panel, serta mendapat tenaga baru dari kalangan syabab yang aktif menjayakan program-program anjuran Al-Fikrah.net.

Dengan banyaknya faktor-faktor pendokong dan mangkin yang menstabilkan Al-Fikrah.net sebagai satu medium dakwah, saya dan barisan staf merasakan adanya keperluan untuk menggunakan segala tenaga positif ini bagi mencemerlangkan lagi laman ini di masa mendatang. Tenaga positif inilah yang memberi ruh kepada aspirasi dan harapan yang telas saya sebutkan dalam tulisan yang lepas. Berikut saya paparkan buat tatapan kalian semua, dasar-dasar baru yang dirangka bagi merealisasikan aspirasi-aspirasi dan harapan-harapan itu;
Read More... (5.85 KB) | (4474 reads) 8 comments | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 5
Pengumuman CEO baru AFN 2011/2012
Isu Semasa
Bismillah

Hasil perbincangan dan persetujuan Majlis Syura Al-Fikrah.net (AFN) pada tanggal 4/12/2011 (8 Muharram 1433), telah memutuskan bahawa Saudara Mohd Nawawi Abdul Razak (Mustaqill) dilantik sebagai CEO Al-Fikrah.net yang baru.
(sdr Mustaqil, no 4 dari kanan, sebelah Dr Mohd Asri)
Foto program Liqo AFN 2011AFN merakamkan jutaan terima kasih dan Jazakallah kepada mantan CEO, THTL yang telah bersara. Sumbangan beliau khasnya kepada warga AFN dan warga maya/cyber amnya amat amat disanjungi dan dihargai.

Semoga Allah Ta'ala merahmati serta memberi taufiq dan hidayah kepada kita semua.
Kapten Hafiz Firdaus menyampaikan cenderamata tanda penghargaan AFN kepada THTL semasa program Liqo AFN 2011
Read More... | (4392 reads) Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 5
Sumbangan dana AFN
Assalamualaikum,

Lanjutan dari keputusan dalam mesyuarat AFN bertarikh 14 Januari 2011 sumbangan adalah dipelawa dari warga AFN untuk menyumbang kepada tabung pembiayaan AFN. Dana terkumpul akan digunakan untuk tujuan-tujuan berikut, sebagaimana pada tahun-tahun sebelum ini.

1. Pembiayaan hosting bulanan.
2. Kegunaan biro kebajikan untk kes-kes mendesak yang memerlukan sumbangan.
3. Pembiayaan projek-projek anjuran AFN.

Sumbangan boleh disalurkan kepada Mohd Khairul Muhamed @ abuadam dengan mengikut dua langkah mudah di bawah.

1. Bank-in atau transfer ke akaun mudharabah maybank 5641 5505 0491
2. E-mailkan butiran transaksi ke khairul.mohd @ gmail.com dengan menyertakan nama, tarikh dan jumlah transaksi.

PENTING!
Pihak AFN tidak melantik mana-mana pihak untuk memungut sebarang dana, sama ada secara lisan atau bertulis (e-mail, sms, facebook etc.). Sebarang pengumuman adalah melalui saluran News web AFN sahaja.

Disudahi dengan maksud ayat "dan apa jua yang kamu dermakan dari harta yang halal, akan disempurnakan (balasan pahalanya) kepada kamu, dan (balasan baik) kamu (itu pula) tidak dikurangkan." al-Baqarah:272(ihsan dari iluvislam.com)


Jazakallah khayr dari warga staff al-fikrah.net
Read More... | (3067 reads) 9 comments | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 5
PaintBallz bersama AFN
Isu Semasa

Foto Aktiviti Paintball bersama AFN
(5758 reads) comments? | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
Pandangan Ilmuan Islam Berkenaan Bajet 2012
Ekonomi Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani, Selawat dan salam ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad s.a.w serta ahli keluarganya, sahabat dan seluruh umat yang menurutinya dalam kebaikan dan keimanan.

Kami sekumpulan ilmuan Islam dan pendakwah tanahair dengan ini sukacita untuk berkongsi sedikit respon kami terhadap bajet 2012 yang baru dibentangkan Jumaat. Dengan status sebahagian besar kami yang kerap diajukan soalan berkaitan kehidupan dari pelbagai aspek khususnya menurut perspektif agama, kami merasa tanggungjawab untuk menyumbang sedikit idea dan ilmu.

Oleh itu, kami duduk mengadakan pertemuan di antara ilmuan dan beberapa pendakwah yang berkesempatan bagi membincangkan BAJET 2012 walau mengakui kami tidak mempunyai angka-angka lengkap dan terperinci berkait pembangunan ekonomi negara. Pun begitu, itu tidaklah menghalang kami dari memberikan respon dari angka-angka dan cadangan yang termaktub di dalam buku bajet 2012 beserta lampirannya.

Bajet 2012 yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam menyediakan peruntukan RM232.8 bilion dengan defisit 4.7 peratus. Secara umumnya kami mengakui bahawa bajet yang dibentangkan secara umumnya adalah baik dan memberi perhatian yang banyak serta agak komprehensif kepada kemaslahatan rakyat dari pelbagai genap lapisan dan sektor.

Pun begitu, agak merungsingkan apabila bajet ini masih kekal defisit, tahun lalu defisit adalah sebanyak 5.4 peratus. Perlu difahami unjuran hasil kerajaan pada tahun 2012 hanyalah RM 186.9 billion dan ini bermakna kerajaan perlu membuat hutang dalam negara yang baru sebanyak RM 45.9 billion.

Kami dengan ini, menyuarakan kebimbangan kami terhadap trend menambah hutang dalam mengurus dan membangun Negara tercinta ini. Menurut Laporan Bank Negara Malaysia yang terkini bertarikh 30 September 2011, berdasarkan angka hutang negara setakat suku kedua 2011 menunjukkan jumlah hutang negara telah pun mencecah RM437 bilion dan meningkat 11.9 peratus kepada RM455.75 billion bagi hujung tahun ini.

Berhutang itu bukanlah perkara yang sihat untuk diteruskan tanpa sebarang plan konkrit untuk menyelesaikannya, Nabi Muhammad s.a.w bersabda:

من أدّان أموال الناس يريد أداءها أدى الله عنه , ومن أخذها يريد اتلافها أتلفه الله
Ertinya : Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya" ( Riwayat Al-Bukhari, 2/83 )

Juga sabda baginda:-

اللهم إني أعوذبك من المأثم والمغرم ( الدين ) , فقيل له : إنك تستعذ من المغرم كثيراً يا رسول الله ؟ فقال : إن الرجل إذا غرم حدث فكذب , ووعد فأخلف
Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepadaMU dari dosa dan hutang, lalu Baginda ditanya : Mengapa engkau sering meminta perlindungan dari hutang, whaai Rasulullah ? ; Baginda menjawab : " Jika seseorang berhutuang, bila berbicara ia dusta, bila berjanji ia mengingkari" ( Riwayat Al-Bukhari, 1/214 )

Berdasarkan hasil perbincangan telus, sederhana akademik dan sifat non-partisan di antara beberapa peserta pertemuan ilmuan Islam dan pendakwah terlibat dalam pertemuan berkala ini, pihak kami menyambut Bajet Negara 2012 dengan perasaan bercampur-campur.
Read More... (15.58 KB) | (6082 reads) comments? | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 5
Selamat Menyambut Eid' al-Adha 2011M/1432H
al-Fikrah

Untuk ucapan, sila klik di sini
(5937 reads) comments? | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 0
Penuntut Ilmu Harus Berusaha Mencari Nafkah Dan Tidak Menjadi Beban Orang Lain
Fiqh Sunnah PENUNTUT ILMU HARUS BERUSAHA MENCARI NAFKAH DAN TIDAK MENJADI BEBAN ORANG LAIN


Oleh
Al-Ustadz Yazid bin Abdul Qadir Jawas
Hendaknya para penuntut ilmu mencari nafkah untuk biaya hidupnya terutama bagi mereka yang telah berumah tangga bahkan wajib hukumnya bagi mereka. Ia tidak boleh malas bekerja dan menjadi beban orang lain, apalagi dengan meminta-minta.

Sebab, Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam telah mengecam perbuatan itu dalam sabda beliau

“Artinya : Seseorang senantiasa meminta-minta kepada manusia hingga ia akan datang pada hari Kiamat dalam keadaan tidak ada sekerat daging pun di wajahnya.” [1]

Seorang penuntut ilmu harus mencari nafkah guna menjaga kehormatannya meskipun harus dengan menjual kayu bakar di pasar. Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

“Artinya : Sungguh, seseorang dari kalian mengambil talinya lalu membawa seikat kayu bakar di atas punggungnya kemudian ia menjualnya sehingga dengannya Allah menjaga kehormatannya, itu lebih baik baginya daripada ia meminta-minta kepada manusia, mereka memberinya atau tidak memberinya.” [2]

‘Umar bin al-Khaththab radhiyallaahu ‘anhu pernah mengatakan, “Wahai para pembaca Al-Qur-an, berlomba-lombalah kalian dalam kebaikan, carilah sebagian dari karunia Allah, dan janganlah kalian menjadi beban bagi manusia.” [3]

Sa’id bin al-Musayyib rahimahullaah mengatakan, “Tidak ada kebaikan pada orang yang tidak mengum-pulkan harta (mencari nafkah), yang dengan harta itu ia bisa menjaga kehormatan dirinya dan melaksanakan amanatnya.” [4]

Namun, usaha yang dilakukannya haruslah dari usaha yang halal dan dibenarkan syari’at serta tidak tamak dalam mengumpulkan harta karena harta adalah fitnah (ujian) bagi ummat Islam. Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda

“Artinya : Setiap ummat memiliki fitnah (ujian), dan fitnah ummatku adalah harta.” [5]
Read More... (3.9 KB) | (5118 reads) comments? | Printer Friendly Page  Send to a Friend | Score: 5
« Prev
 1   2   3    ...    86   87   88 
Next »
Toggle Content Hadith Today
Sesungguhnya yang membinasakan mereka yang terdahulu dari kamu adalah; apabila orang yang berkedudukan mencuri maka mereka biarkan, jika orang yang lemah mencuri maka mereka laksanakan hukuman ke atasnya

-- HR. Bukari dan Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan
Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 55
Bots: 0
Total: 55
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster