Community Forums
hypnobirth??
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
adenoma7
Beginner



Joined: Apr 20, 2009
Posts: 34

PostPost subject: hypnobirth??
Posted: Thu Jan 12, 2012 12:13 pm
Reply with quote

salam.. ade sedikit pertanyaan tentang hypno birth, yang sekarang ni agak popular dikalangan mat2 saleh..dah sudah pun menular di malaysia..bersalin dalam ayor..

jika ditanya, apakah prinsip di sebalik perbuatan ini, ramai mengatakan "relaxed mother, relaxed cervix"..maksudnya, jika seseorang sedang nak bersalin dan berada dalam air, maka dia akan chillax and hence, nak beranak pun senang..saya tak taktau sejauh mana kebaikan perbuatan ini, kerana saya tak pulak pegi baca jurnal2 Obstetric mengenai hypnobirth ni.

jadi persoalannya, apakah pandangan Islam terhadap perkara ini? ada tak hadith yang berkaitan yang boleh dikongsikan, atau boleh juga beritau sedikit sebanyak tentang fiqh bersalin..minta pencerahan..insyaallah..:)

p/s: Dr.Zainurrasyid ade join forum ni ke?hehhe..
Back to top
View user's profile
adenoma7
Beginner



Joined: Apr 20, 2009
Posts: 34

PostPost subject: Re: hypnobirth??
Posted: Thu Jan 12, 2012 12:36 pm
Reply with quote

salam, sorry,nak rephrase, hypnobirth adalah cara melahirkan anak secara relax..one of caranya beranak dalam air.. ada juga sambil beranak dengar music, amalkan cara pernafasan dngan betul..supaya mak nye relax..

so, ape pandangan islam ttg hypnobirth dan waterbirth ni?
Back to top
View user's profile
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Re: hypnobirth??
Posted: Thu Jan 12, 2012 12:40 pm
Reply with quote

Siapa dia Dr. Zainurrasyid?

Dr. Malina ada la.

_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
adenoma7
Beginner



Joined: Apr 20, 2009
Posts: 34

PostPost subject: Re: hypnobirth??
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:12 pm
Reply with quote

oo..Dr.Zainurrasyid tu HOD O&G dept di hospital Seremban juga seorang aktivist Islam..orang kuat ISMA.

boleh tgk info dia kat sini..

www.facebook.com/pages...80?sk=info
Back to top
View user's profile
farhani_azizan
Dentist



Joined: Jun 29, 2008
Posts: 2263
Location: Jakarta Indonesia/ Kangar, Perlis

PostPost subject: Re: hypnobirth??
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:12 pm
Reply with quote

saya rasa semua methode tu (yang dijenamakan dengan hypnobirth) just nak ajar ibu2 tips atau teknik bersalin yang benar sehingga dapat kurangkan rasa sakit.

Saya juga nak bertanya satu soalan, berdasarkan Surah Maryam (19):

[23] kemudian rasa sakit melahirkan memaksanya bersandar pada pangkal pohon kurma, dia (Maryam) berkata, "Wahai, betapa baiknya aku mati sebelum ini, dan aku menjadi seorang yang tidak diperhatikan dan dilupakan.

[24] maka dia(Jibril) berseru kepadanya dari tempat yang rendah, "Janganlah engkau bersedih hati, sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan anak sungai di bawahmu.

[25] Dan goyanglah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya (pohon) itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu.

Saya pernah dengar, berdasarkan ayat-ayat ini, maka ibu yang bersalin dianjurkan makan kurma bagi mengurangi sakit waktu nak bersalin. hmm..Jadi, saya minta confirmation daripada panel akan kesahihannya.

_________________
dentistsupermuslim.blogspot.com/
drghani.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger Yahoo Messenger
aku_hambaNya
Student L6



Joined: Mar 12, 2011
Posts: 1037

PostPost subject: Re: hypnobirth??
Posted: Thu Jan 12, 2012 2:37 pm
Reply with quote

adenoma7 wrote:
oo..Dr.Zainurrasyid tu HOD O&G dept di hospital Seremban juga seorang aktivist Islam..orang kuat ISMA.

boleh tgk info dia kat sini..

www.facebook.com/pages...80?sk=info

tambahan..

juga seorang aktivis yang memperjuangkan isu Palestin.

_________________
HambaNya..
yang ingin hidup keranaNya..
dan ingin mati keranaNya..
Back to top
View user's profile
Adou_Fr
Panel Hadith



Joined: Jan 08, 2009
Posts: 3415
Location: Bandar Baru Sungai Buloh, Selangor

PostPost subject: Re: hypnobirth??
Posted: Thu Jan 12, 2012 3:09 pm
Reply with quote

farhani_azizan wrote:
Saya juga nak bertanya satu soalan, berdasarkan Surah Maryam (19):

[23] kemudian rasa sakit melahirkan memaksanya bersandar pada pangkal pohon kurma, dia (Maryam) berkata, "Wahai, betapa baiknya aku mati sebelum ini, dan aku menjadi seorang yang tidak diperhatikan dan dilupakan.

[24] maka dia(Jibril) berseru kepadanya dari tempat yang rendah, "Janganlah engkau bersedih hati, sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan anak sungai di bawahmu.

[25] Dan goyanglah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya (pohon) itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu.

Saya pernah dengar, berdasarkan ayat-ayat ini, maka ibu yang bersalin dianjurkan makan kurma bagi mengurangi sakit waktu nak bersalin. hmm..Jadi, saya minta confirmation daripada panel akan kesahihannya.

Salam,

1- Ayat ini adalah PASCA bersalin.

2- Dalam ketegangan, kesunyian, kelaparan dan kehausan, maka Tuhan memberikan air dan makanan: air dari mata air, makanan daripada kurma.

WaLlahu a`lam.

_________________
ad-diyari.com Facebook: Adöuliné Lacharouphe
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 1 of 1
All times are GMT + 8 Hours



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Janganlah kamu saling benci-membenci, dengki-mendengki dan sindir-menyindir. Jadilah kamu sebagai hamba-hamba Allah yang bersaudara. Haram seseorang muslim berkelahi dengan saudaranya lebih dari tiga hari lamanya

-- HR. Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 58
Bots: 0
Total: 58
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster