Community Forums
UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Go to page 1, 2, 3 ... 15, 16, 17  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
najib76
Student L7



Joined: Aug 09, 2009
Posts: 1757
Location: Batu Pahat

PostPost subject: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 3:54 am
Reply with quote

Bismillah

Assalamualaikum

Apa sebenarnya berlaku di UPSI ?

Malaysia Insider -1

Malaysia Insider -2

Malaysia Insider -3

Sweat Drop Sweat Drop
Back to top
View user's profile
StudyHard
Student L1



Joined: Dec 06, 2011
Posts: 208

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 4:17 am
Reply with quote

..

Last edited by StudyHard on Fri Jan 06, 2012 4:47 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
najib76
Student L7



Joined: Aug 09, 2009
Posts: 1757
Location: Batu Pahat

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 4:28 am
Reply with quote

kat office x boleh bukak youtube.. No1 No1
Back to top
View user's profile
null
Student L4



Joined: Nov 20, 2008
Posts: 708
Location: Ampang

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 4:46 am
Reply with quote

Mahasiswa berdemo, ada polis, ada FRU, ada wartawan. Berlaku kekecohan, dalam kelam kabut ada yang cedera.
_________________
"...Katakanlah: Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?..."[39:9]
Back to top
View user's profile Visit poster's website
yugimudo
Student L2



Joined: Jul 10, 2011
Posts: 462

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 4:48 am
Reply with quote

Ade cermin klinik pecah. Katenye, nk rawat org yg cedera dipukul.
Back to top
View user's profile
alwafiey
Ahli Setia



Joined: Feb 04, 2010
Posts: 2250

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 5:16 am
Reply with quote

tunggu.....demo mahasiswa ni akan dikaitkan dengan anwar jugak...haha...ramalan ini dijangka tepat 100%...

jangan risau...las-last anwar jugak dalangnya..tak caya tunggu berita nnti..

umno dah kalut dah...mahasiswa dah mula bangkit..
Back to top
View user's profile
najib76
Student L7



Joined: Aug 09, 2009
Posts: 1757
Location: Batu Pahat

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 5:17 am
Reply with quote

kaitan dengan Anwar 901 ??
Back to top
View user's profile
alwafiey
Ahli Setia



Joined: Feb 04, 2010
Posts: 2250

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 5:19 am
Reply with quote

najib76 wrote:
kaitan dengan Anwar 901 ??

ye la...media umno nak kaitkan dengan apa lagi kalau tak dengan anwar?

sape u nak panggil? datin maimoon!
Back to top
View user's profile
yugimudo
Student L2



Joined: Jul 10, 2011
Posts: 462

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 5:21 am
Reply with quote

Kena lar kaitkan dgn pihak lawan. Peluang utk calarkan image kot
Back to top
View user's profile
najib76
Student L7



Joined: Aug 09, 2009
Posts: 1757
Location: Batu Pahat

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 5:22 am
Reply with quote

PRU 13 semakin hampir.... Very Happy
Back to top
View user's profile
abdullah_ameen
Doctor



Joined: Jun 28, 2008
Posts: 4444
Location: taboh naning(melaka)-kangar(perlis)

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 6:10 am
Reply with quote

Assalamualaikum

mengapa mahasiswa/siswi ini begitu ekstrem dalam tindakan mereka?

apakah motifnya menurunkan bendera PM di saat AUKU pun hendak dirombak?

apakah rasionalnya berdemonstrasi semasa minggu exam?

orang lain pun memperjuangkan ideologi masing2, tapi tahu batasannya.

tak risaukah dengan masa depan masing2?

wallahu'alam bissawab...

_________________
- al-fakir ila Rabbihi -

Sabda Rasulullah "Aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tepi syurga bagi orang yg meninggalkan perdebatan meskipun ia benar, aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tgh syurga bagi org yg meninggalkan dusta meskipun ia bergurau, dan aku menjamin dgn sebuah istana yg tertinggi bg org yg membaguskan akhlaknya" [HR Abu Dawud, disahihkan albani]
Back to top
View user's profile Visit poster's website
mafab8
Beginner



Joined: Dec 18, 2011
Posts: 5

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 6:20 am
Reply with quote

Pada jam 5pm UPSI dapat maklumat bahawa kumpulan mahasiswa Solidariti Mahasiswa Malaysia akan berkumpul di UM untuk mengadakan demonstrasi di UPSI. Demonstrasi ini adalah untuk mendesak kerajaan memansuhkan AUKU dan menuntut pertuduhan pada Adam Adli digugurkan.
Jam 10pm , kumpulan SMM dari UM dengan 3 kenderaan telah menuju ke UPSI. Wartawan dan beberapa kumpulan kecil mewakili pembangkang berkumpul di depan pintu utama UPSI dan kawasan sekitar.
Pihak Keselamatan UPSI telah menutup semua laluan masuk ke UPSI sepenuhnya, berkawal bersama bantuan suksis. Pihak polis berpakaian freeman mengawasi jalan-jalan utama di bahagian pintu timur dan utama selain rondaan traffic serta peronda (show force)

Demi menjaga maruah UPSI seramai 80 pelajar UPSI daripada beberapa kolej yang cintakan keamanan bersedia mempertahan UPSI dari gangguan pihak luar – dengan slogan “we love UPSI “. Majoriti pelajar tidak suka dengan cara pihak luar campur tangan hal dalaman UPSI. UPSI bertindak tanpa mana-mana tekanan pihak luar. Rata-rata Facebook dan blog yang cintakan UPSI, menyatakan sokongan agar bumi UPSI tidak diganggu oleh pihak luar dan pelajar berhak pertahan nama baik institusi pendidikan ini.
Sekitar jam 2.10 pagi pelajar-pelajar akhirnya memulakan demonstrasi di depan pintu utama dengan melaungkan slogan menentang kerajaan dan menuduh UPSI dan TNC mengugut pelajar, dan mereka mengeluarkan kata kesat (barua, anjing) terhadap Perdana Menteri, Kementerian Pengajian Tinggi, kerajaan, UMNO dan pemimpin UPSI.
Mereka membawa kain rentang putih dan keranda daripada kotak serta membawa gambar PM sebagai simbolik pemansuhan AUKU. Polis membenarkan dengan pengawasan untuk mereka melaksanakan ucapan, jeritan, bacaan puisi dan upacara simbolik pemansuhan AUKU. Pada waktu ini Adam Adli dibawa terus ke depan pagar UPSI dijulang utk berucap berkaitan kebebasan akademik, ada dikalangan mereka juga menjerit agar pagar dibuka dan memanjat pagar pintu utama.
Mereke terus melaungkan slogan power mahasiswa selang seli dengan ucapan, tanpa henti dengan nada suara jeritan. Mereka disokong oleh beberapa wakil dari parti pembangkang sepanjang demo berlaku.
2.20am Polis menempatkan kenderaan dan anggota LSF (light strike force – bukan FRU) bagi menghadapi sebarang kemungkinan dan apabila LSF tiba mengambil tempat didepan simpang klinik shifa, kumpulan mereka (lelaki dan wanita) telah mengambil tindakan baring di atas jalan raya, bertindak sebagai perisai manusia serta konfran polis supaya tidak mengapa-apakan mereka atau berdepan tindakan revolusi pelajar seperti mesir dan Tunisia. Yang paling lantang antara mereka adalah Khalid Ismet, pelajar undang2 UNIVERSITI MALAYA (pakai baju merah, muka macam cina) cuba provokasi pihak LSF dan polis. Polis sekadar mengawasi, tiada sebarang kekerasan atau apa-apa tindakan provokasi.
2.35am Mereka telah bergerak menghampiri pintu pagar utama dan melaungkan “Buka Pintu” dan mereka telah memanjat pintu pagar dan menjerit supaya “membuka pintu dan jangan menjadi barua UMNO”. Pintu pagar UPSI telah digegarkan oleh mereka , ada yang memanjat pagar untuk memasuki dan apabila masa yang diberikan tamat, OCPD mengarahkan polis penangkap membuat tangkapan kepada kelompok tersebut selain ingin mengelakkan mereka menceroboh ke dalam UPSI dan dibimbangi akan bergaduh dengan anggota pelajar suksis UPSI, serta pemimpin pelajar yang berada dalam kampus. Pelajar-pelajar UPSI di dalam pagar tidak rela kampus mereka dicerobohi oleh para pelajar luar.
Oleh kerana mereka tidak mengindahkan arahan polis supaya bersurai dengan aman, mereka telah bergelut dengan pihak polis untuk membebaskan rakan mereka yang telah ditangkap dan waktu itulah rusuhan berlaku dan ada di antara mereka telah memecahkan pintu kaca (berkunci) Klinik Syifa dengan alasan rakan mereka sakit sesak nafas untuk dapatkan rawatan. Mereka dengan ganas memecahkan 3 panel dinding cermin klinik shifa. Polis tidak sesekali menggunakan kekerasan masa nak menangkap dan tidak memukul, mereka yang melawan sehingga terjatuh, malah anggota polis juga terjatuh semasa usaha menangkap mereka.
Kecederaan berdarah yang dialami salah sorang dari mereka bukan kerana kekerasan polis tetapi terluka semasa mereka memecahkan dinding cermin klinik panel. Pihak polis telah menangkap 17 orang dan membawa mereka ke Balai Polis Tanjung Malim untuk ditahan, termasuk Adam Adli.
Keadaan kembali tenang selepas polis menahan 17 orang tersebut dan mengarahkan semua bersurai, polis tidak menahan pelajar wanita kecuali seorang pelajar UPSI yang hadir ke balai dengan sukarela dan ditahan di sana. Polis meneruskan pengawasan terutama jalan utama depan UPSI sehingga pagi bagi mengelak perkara tidak diingini berlaku.
Tindakan sepenuh pada tanggungjawab polis kerana diluar kawasan UPSI dan TNC HEP mengarahkan agar staf/pelajar berada didalam dan tidak membuat provokasi, sekadar memerhati walaupun dituduh dengan pelbagai kata-kata kesat.
ACP/KS DATO’ DR JUNAIDY ABU BAKAR
TIMBALAN NAIB CANSELOR (HAL EHWAL PELAJAR)
UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS
TANJONG
Back to top
View user's profile
ladiaas
Ahli Setia



Joined: Dec 20, 2010
Posts: 2833
Location: Australia

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 6:23 am
Reply with quote

depa mana percaya pada cerita TNC...but to be fair, kena dengar dua2 belah pihak....

mereka ni hero (tu sesetengah orang cakap la)...

_________________
Keep it simple, stupid (KISS)


www.youtube.com/user/yat81
Back to top
View user's profile
ladiaas
Ahli Setia



Joined: Dec 20, 2010
Posts: 2833
Location: Australia

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 6:42 am
Reply with quote

cadangan dr asri:

www.sinarharian.com.my...si-1.15899

_________________
Keep it simple, stupid (KISS)


www.youtube.com/user/yat81
Back to top
View user's profile
alli
Student L3



Joined: Aug 11, 2010
Posts: 616

PostPost subject: Re: UPSI: Apa yang berlaku sebenarnya ?
Posted: Mon Jan 02, 2012 6:58 am
Reply with quote

Assalamualaikum
Ini bukan power mahasiswa tetapi kelemahan mereka yg diperalatkan. Merusuh bukanlah perbuatan orang intelek. Kalau nak demo secara aman ditempat yg tidak menggangu boleh diterima sebagaimana piket persatuan pekerja yg lebih bermoral dan berakhlak. Jangan belajar saja tinggi tapi bertindak mengikut emosi dan terikut-ikut politik maki wa hamun. Apa pun sebab di sebaliknya bukanlah alasannya, sokonglah apa yg disokong dan laungkanlah kebaikan orang yg disokong tanpa memaki hamun supaya objektifnya lebih positif. Tapi jgnlah angkat sampai jadi Nabi. Keutamaan bagi rakyat ialah suasana aman dan ketenteraman awam. Ini adalah perkara yang paling basic bagi pihak pemerintah. Pihak yang menganggu ketenteraman awam tidak boleh disokong walau apa pun tujuannya.
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 1 of 17
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3 ... 15, 16, 17  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Al-Quran itu boleh menjadi hujah untuk membela kamu, atau untuk menentang kamu

-- HR. Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 92
Bots: 0
Total: 92
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster