Community Forums
Solat Dalam Kapal Terbang
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
AbuRaihanah
Student L2



Joined: Oct 13, 2008
Posts: 342
Location: -

PostPost subject: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Sat Dec 31, 2011 3:35 am
Reply with quote

Bismillah

Panel fiqh dan ilmuwan AFN hafizukumullahu...

Masalah: Adik saya akan menaiki penerbangan ke US pada jam 3 petang. Perjalanan dijangka memakan masa 17 jam dengan 4 persinggahan sementara antara yg dimaklumkan ialah Taiwan. (3 lg tidak diketahui). Persoalan bersuci dalam kapal dan cara solat tidak menjadi kemusykilan.

PERSOALAN: Bagaimana hendak menentukan waktu solat sepanjang tempoh perjalanan yang merentasi benua dan perbezaan masa?

Barakallahufikum

_________________
"Demi masa.Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh serta saling berpesan agar menurut kebenaran dan berpesan agar bersabar (menghadapi halangan)." (al-'Asr:1-3)
Back to top
View user's profile AIM Address MSN Messenger Yahoo Messenger
hafizfirdaus
Student L1



Joined: Nov 28, 2011
Posts: 106
Location: Shah Alam & Klang

PostPost subject: Re: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Sat Dec 31, 2011 5:07 am
Reply with quote

Hu hu, flight apa yang sampai 4 transit tu?

Kalau dapat cerita transit di mana, arah penerbangan dan destinasi (nama bandar), bagus juga.

_________________
Dulu "hafizf", kini "hafizfirdaus". Username berbeza, orang yang sama.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Sir
Auto Expert



Joined: Jul 29, 2008
Posts: 3623

PostPost subject: Re: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Sat Dec 31, 2011 5:56 am
Reply with quote

Transit 4 tempat mau lebih 24 jam baru sampai US tu. Kalau flight MAS senang, tempat solat ada, arah kiblat pun ada Smile
_________________
LAAILAAHAILLALLAAH ...
Remember this - "A Setback Is a Setup for a Comeback!!"
Back to top
View user's profile
Adou_Fr
Panel Hadith



Joined: Jan 08, 2009
Posts: 3415
Location: Bandar Baru Sungai Buloh, Selangor

PostPost subject: Re: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Sat Dec 31, 2011 6:46 am
Reply with quote

Salam,

1- Contoh jadual penerbangan dari Kuala Lumpur ke Los Angeles adalah seperti berikut:

Quote::
Hari Isnin Bertolak (KL) : 15:15 (pukul 3: 15 petang)

a) Anda hendaklah bersalat jama` qasar (Zuhur 2 raka`at dan `Asar 2 raka`at) sebelum bertolak.

Quote::
Tiba (Taipei - Taoyuan International Airport) : 19:45 (pukul 7:45 malam)

b) Anda hendaklah bersalat jama` qasar (Maghrib 3 raka`at dan `Isya' 2 raka`at)

c) Sebaiknya bersalat di Lapangan Terbang Taipei.

Quote::
Transit selama 1 jam 30. Bertolak semula 21:15 (pukul 9:15 malam)

Quote::
Hari Isnin Tiba (Los Angeles) : 17:05 (pukul 5:05 petang)

d) Pukul 17:05 sudah masuk waktu Maghrib di Los Angeles. (16:58 untuk tarikh 5 Januari)

e) Anda tidak perlu lagi bersalat Maghrib/ `Isya’ kerana anda sudah bersalat tadi.

f) Nota: Anda akan tiba pada hari dan tarikh yang sama, seolah-olah perjalanan anda hanya 2 jam (di atas jam) yang panjang.

WaLlahu a`lam.

_________________
ad-diyari.com Facebook: Adöuliné Lacharouphe
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
shamil
Beginner



Joined: Dec 31, 2008
Posts: 56

PostPost subject: Re: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Sat Dec 31, 2011 7:23 am
Reply with quote

Saya pernah buat perkara yg sama dulu. Jamak di KLIA, kemudian Taipe. Dan sampai di LA lebih kurang pkl 5. Ptg hari yg sama.
Back to top
View user's profile
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Sun Jan 01, 2012 1:28 am
Reply with quote

sebaiknya sewaktu nak wudhuk ...kita buleh use the water spray...ada yang tayamum...
Back to top
View user's profile
AbuRaihanah
Student L2



Joined: Oct 13, 2008
Posts: 342
Location: -

PostPost subject: Re: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Tue Jan 03, 2012 2:43 am
Reply with quote

Tuan Kapten,

Maklumat yg difahamkan, KL-Taipei-LA : 18 jam. LA-Indiana : 7 jam. Maknanya 2x transit je la kan :-p

_________________
"Demi masa.Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh serta saling berpesan agar menurut kebenaran dan berpesan agar bersabar (menghadapi halangan)." (al-'Asr:1-3)
Back to top
View user's profile AIM Address MSN Messenger Yahoo Messenger
ladiaas
Ahli Setia



Joined: Dec 20, 2010
Posts: 2833
Location: Australia

PostPost subject: Re: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Tue Jan 03, 2012 2:48 am
Reply with quote

bagaimana mengambil air sembahyang dalam toilet kapal terbang? saya rasa saya pernah terbaca somewhere cukup dengan sekdar basuh muka dan tangan....mi9nta diperjelaskan
_________________
Keep it simple, stupid (KISS)


www.youtube.com/user/yat81
Back to top
View user's profile
Sir
Auto Expert



Joined: Jul 29, 2008
Posts: 3623

PostPost subject: Re: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Tue Jan 03, 2012 2:58 am
Reply with quote

Cuba tgk link ini, pun bagus ->Solat Dalam K/Terbang
_________________
LAAILAAHAILLALLAAH ...
Remember this - "A Setback Is a Setup for a Comeback!!"
Back to top
View user's profile
Sir
Auto Expert



Joined: Jul 29, 2008
Posts: 3623

PostPost subject: Re: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Tue Jan 03, 2012 3:01 am
Reply with quote

Rasanya si bertanya pernah bertanyakan soalan yg hampir sama dan telahpun diberikan jawapan lengkap berserta dgn linkya sekali pada - Wed Apr 08, 2009 11:58 am. Curious ni ...
_________________
LAAILAAHAILLALLAAH ...
Remember this - "A Setback Is a Setup for a Comeback!!"
Back to top
View user's profile
AbuRaihanah
Student L2



Joined: Oct 13, 2008
Posts: 342
Location: -

PostPost subject: Re: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Tue Jan 03, 2012 3:01 am
Reply with quote

Thank you Sir :-)

Kenapa saya google hari tu tak jumpa ek :-p

_________________
"Demi masa.Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh serta saling berpesan agar menurut kebenaran dan berpesan agar bersabar (menghadapi halangan)." (al-'Asr:1-3)
Back to top
View user's profile AIM Address MSN Messenger Yahoo Messenger
AbuRaihanah
Student L2



Joined: Oct 13, 2008
Posts: 342
Location: -

PostPost subject: Re: Solat Dalam Kapal Terbang
Posted: Tue Jan 03, 2012 3:04 am
Reply with quote

Adou_Fr wrote:
Salam,

1- Contoh jadual penerbangan dari Kuala Lumpur ke Los Angeles adalah seperti berikut:

Quote::
Hari Isnin Bertolak (KL) : 15:15 (pukul 3: 15 petang)

a) Anda hendaklah bersalat jama` qasar (Zuhur 2 raka`at dan `Asar 2 raka`at) sebelum bertolak.

Quote::
Tiba (Taipei - Taoyuan International Airport) : 19:45 (pukul 7:45 malam)

b) Anda hendaklah bersalat jama` qasar (Maghrib 3 raka`at dan `Isya' 2 raka`at)

c) Sebaiknya bersalat di Lapangan Terbang Taipei.

Quote::
Transit selama 1 jam 30. Bertolak semula 21:15 (pukul 9:15 malam)

Quote::
Hari Isnin Tiba (Los Angeles) : 17:05 (pukul 5:05 petang)

d) Pukul 17:05 sudah masuk waktu Maghrib di Los Angeles. (16:58 untuk tarikh 5 Januari)

e) Anda tidak perlu lagi bersalat Maghrib/ `Isya’ kerana anda sudah bersalat tadi.

f) Nota: Anda akan tiba pada hari dan tarikh yang sama, seolah-olah perjalanan anda hanya 2 jam (di atas jam) yang panjang.

WaLlahu a`lam.

Baarakallaahu fiikum Ya Ustaz Adlan

_________________
"Demi masa.Sesungguhnya manusia berada dalam kerugian.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh serta saling berpesan agar menurut kebenaran dan berpesan agar bersabar (menghadapi halangan)." (al-'Asr:1-3)
Back to top
View user's profile AIM Address MSN Messenger Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 1 of 1
All times are GMT + 8 Hours



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Barangsiapa yang mengada-ada (memperbuat sesuatu yang baru) di dalam urusan kami ini (agama) sesuatu yang bukan bersumber padanya (tidak disyari'atkan), maka ia tertolak.

-- HR. Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 64
Bots: 1
Total: 65
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster