Community Forums
Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Go to page 1, 2, 3  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
alwafiey
Ahli Setia



Joined: Feb 04, 2010
Posts: 2250

PostPost subject: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Thu Dec 29, 2011 6:43 am
Reply with quote

salam,

memang ada kaitan dengan isu semasa.

cuma dari segi pandangan syarak.. bolehkah wang zakat diguna untuk bayar kos guaman seseorang menteri dan pegawai kerajaan?

dari undang-undang sivil tak bolehlah..sebab dah ada precedent..contohnya kes amil di johor baru-baru ini...lesapkan wang zakat..tapi dia pulangkan balik..tetap kena 4 tahun dan 3 sebat..cuma kes tu bukan untuk bayar kos guaman guna wang zakat..

melesapkan wang zakat dan menyalahguna wang zakat...
Back to top
View user's profile
ibnuwan
Student L7



Joined: Jun 27, 2008
Posts: 1840
Location: KT - KL - KTN

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Thu Dec 29, 2011 6:45 am
Reply with quote

rujuk asnaf, kalau ada kira boleh la..

"Sesungguhnya zakat-zakat itu, hanyalah untuk orang-orang fakir, orang-orang miskin, pengurus-pengurus zakat, para muallaf yang dibujuk hatinya, untuk (memerdekakan) budak, orang-orang yang berhutang, untuk jalan Allah dan orang-orang yang sedang dalam perjalanan, sebagai sesuatu ketetapan yang diwajibkan Allah; dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana". at-Taubah : 60

_________________
ALlah Yang Menguatkan Yang Haq Dan Dialah Penunjuk Jalan Yang Benar
Back to top
View user's profile
najib76
Student L7



Joined: Aug 09, 2009
Posts: 1757
Location: Batu Pahat

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Thu Dec 29, 2011 1:18 pm
Reply with quote

Assalamualaikum

macam mana dikatakan pengurus2 zakat ?
Back to top
View user's profile
Adou_Fr
Panel Hadith



Joined: Jan 08, 2009
Posts: 3415
Location: Bandar Baru Sungai Buloh, Selangor

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Thu Dec 29, 2011 1:22 pm
Reply with quote

Salam,

JAWABAN RINGKAS

1- Tidak, tidak boleh.

2- Harta zakat adalah untuk sara diri golongan asnaf, dan bukan untuk perkara lain.

WaLlahu a`lam.

_________________
ad-diyari.com Facebook: Adöuliné Lacharouphe
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
ladiaas
Ahli Setia



Joined: Dec 20, 2010
Posts: 2833
Location: Australia

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Thu Dec 29, 2011 1:55 pm
Reply with quote

dr tweet dr maza:

realDrMAZA Dr Mohd Asri
Jk dia dsaman atas individu dia salah guna public money, jk atas jwtn dia brhak.
6 hours ago Favorite Retweet Reply

realDrMAZA Dr Mohd Asri
Sy sdh cdg DS Jamil Khir buat knyataan trbuka kpd media segera. Dia kata dia akan buat.
6 hours ago

realDrMAZA Dr Mohd Asri
Sy ahli MAIPs dan ex Mufti; scra umumnya sy fhm mksd DS Jamil dlm kes itu. X kpntingn utk sy bela bliau. Tp yg x salah jgn dhukum.

realDrMAZA Dr Mohd Asri
DS Jamil Khair baru sj call sy. Sy fhm bhw itu wang am dr baitulmal bkn wang zakat. Smber asal dr krjaan. Mmg ada 2 bhgn.
6 hours ago

realDrMAZA Dr Mohd Asri
Brdasrkn sms DS Jamil Khir itu bkn wang zakat tp wang guaman krjaan utk khdmat guaman.

menuggu penjlasan terbuka jamil khir...saya faham dri tweet ni adalh sumbangan kerajaan, bukan duit akat, tapi bertentangan dengan laporan audit.....so salah satu mungkin salah....just wait for the explanation

_________________
Keep it simple, stupid (KISS)


www.youtube.com/user/yat81
Back to top
View user's profile
najib76
Student L7



Joined: Aug 09, 2009
Posts: 1757
Location: Batu Pahat

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Thu Dec 29, 2011 1:57 pm
Reply with quote

kena tunggu kenyataan rasmi...

yg peliknya kalau AUDIT tak sangkut...taknak mengaku...asyik nafi saje...

mmmmm No1 No1
Back to top
View user's profile
ladiaas
Ahli Setia



Joined: Dec 20, 2010
Posts: 2833
Location: Australia

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Thu Dec 29, 2011 1:58 pm
Reply with quote

najib76 wrote:
kena tunggu kenyataan rasmi...

yg peliknya kalau AUDIT tak sangkut...taknak mengaku...asyik nafi saje...

mmmmm No1 No1

innocence until proven guilty....

_________________
Keep it simple, stupid (KISS)


www.youtube.com/user/yat81
Back to top
View user's profile
najib76
Student L7



Joined: Aug 09, 2009
Posts: 1757
Location: Batu Pahat

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Thu Dec 29, 2011 2:04 pm
Reply with quote

Quote::
innocence until proven guilty....
Great Great

status sebagai menteri AGAMA terjejas ....kesian..
Back to top
View user's profile
Sulaiman_Ahklaken
Panel Fiqh



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 620
Location: Kuantan

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Thu Dec 29, 2011 2:06 pm
Reply with quote

duit baitulmal tak semuanya hasil zakat,ada dari hasil lain,sumbangan,geran kerajaan,harta jumpaan,faraid dll,dari segi undang-undang jugak ok,boleh buat pilihan(peraturan tak nyata)nak guna AGC atau peguam swasta jika mereka dinamakan atau membuat tindakan di mahkamah.

kalau kita bincang hal ni dengan menjadikan contoh kes yang disebutkan tu,timbul persoalan,mereka yang dinamakan dalam tindakan kes di mahkamah atas kapasiti apa?Kalau atas kapasiti sebagai pegawai di Jab Agama,boleh ke guna duit Majlis Agama untuk biayai kos guaman?
Back to top
View user's profile
najib76
Student L7



Joined: Aug 09, 2009
Posts: 1757
Location: Batu Pahat

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Fri Dec 30, 2011 1:45 am
Reply with quote

Mstar

Sweat Drop
Back to top
View user's profile
ladiaas
Ahli Setia



Joined: Dec 20, 2010
Posts: 2833
Location: Australia

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Sat Dec 31, 2011 8:43 am
Reply with quote

Jamil Khir sudah nafi:

www.bharian.com.my/bha...at/Article

Twitter Dr. Maza:

realDrMAZA Dr Mohd Asri
Alhamdulillah DS Jamil Khair dah nafikan. Itulah y kita harapkan.

tapi kena siasat teliti, kalau auidtor salah kena cakap salah, ni wang untuk jabatan agama, takat mere denial, tak cukup....

_________________
Keep it simple, stupid (KISS)


www.youtube.com/user/yat81
Back to top
View user's profile
najib76
Student L7



Joined: Aug 09, 2009
Posts: 1757
Location: Batu Pahat

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Mon Jan 02, 2012 4:15 am
Reply with quote

ada pendapat yang beliau tidak menjawab isu POKOK...

Harakahdaily
Back to top
View user's profile
Sulaiman_Ahklaken
Panel Fiqh



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 620
Location: Kuantan

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Tue Jan 03, 2012 8:37 am
Reply with quote

nafi?apa yang dinafikan?nafi guna semata atau nafi guna dengan niat lain.hmmm
Back to top
View user's profile
jamaludin
Moderator



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 3221
Location: RPT Chepor

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Tue Jan 03, 2012 9:02 am
Reply with quote

kes ini ibarat kerani bank rolling duit kaunter pastu bayar balik lepas dapat gaji.

ini CBT.

audit sudah sahkan.

dr. masitah sudah sahkan dalam parlimen.

cuma orang maiwp dan pak menteri je yang cakap pusing2 cam buaian pusing kat funfair.

_________________
"It's not where you start in life, it's where you end up"

"The tragedy of life is not death, it is what we allow to die inside us whilst we live"

“I don't know whether war is an interlude during peace, or peace is an interlude during war”
Back to top
View user's profile
NAZ
Moderator



Joined: Nov 12, 2008
Posts: 12875
Location: De' C Ni

PostPost subject: Re: Bolehkah guna wang zakat bayar kos guaman
Posted: Tue Jan 03, 2012 9:14 am
Reply with quote

"audit findings" ni ada macam macam.
sudut pandangan auditor lain..yang lain tu lah kena jelaskan kenapa ianya jadi lain dan tidak ikut peraturan.
kekadang ada dokumen lain yang support tindakan yang dilakukan.
jika boleh explain tak lah jadi "audit issue".

_________________
نورعينى احمد
Talent win games, but teamwork and intelligence win championship.
Winners never Quit, Quitters never Win!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 1 of 3
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Bicaralah kepada manusia apa yang mereka tahu (faham)

-- HR. Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 61
Bots: 1
Total: 62
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster