Community Forums
Cara membasuh kasut ?
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Cara membasuh kasut ?
Posted: Tue Dec 20, 2011 1:45 am
Reply with quote

Assalamualaikum

Mari kongsikan cara basuh kasut yang berlainan jenis (dek kerana berbau stokin segala macam, ish is h).


Bahagian dalam & Bahagian luar - Berwarna hitam / Putih / Lain-lain

1. Canvas

2. Leather

3. Kulit

4. ?? (tambahkan, sebab saya tak tahu kasut apa lagi daaa)

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
AbuAbrisam
Ahli Setia



Joined: Jan 13, 2010
Posts: 2720

PostPost subject: Re: Cara membasuh kasut ?
Posted: Tue Dec 20, 2011 1:47 am
Reply with quote

bukankah Leather itu kulit?

saya cadangkan bahagian dalam cukup sekadar semburkan febreze


_________________


Last edited by AbuAbrisam on Tue Dec 20, 2011 1:49 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Cara membasuh kasut ?
Posted: Tue Dec 20, 2011 1:48 am
Reply with quote

AbuAbrisam wrote:
bukankah Leather itu kulit?

Oh, ya ka ? Hehehehe, tak tahu bung. Abis, yang bukan kulit tu, tapi seakan kulit itu, apa ? yang selalu kita beli kedai bata, untuk kerja. PVC ka ?

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
NAZ
Moderator



Joined: Nov 12, 2008
Posts: 12875
Location: De' C Ni

PostPost subject: Re: Cara membasuh kasut ?
Posted: Tue Dec 20, 2011 1:59 am
Reply with quote

Ibn_Firdaus wrote:
:salam

Mari kongsikan cara basuh kasut yang berlainan jenis (dek kerana berbau stokin segala macam, ish is h).

Bahagian dalam & Bahagian luar - Berwarna hitam / Putih / Lain-lain

1. Canvas

2. Leather

3. Kulit

4. ?? (tambahkan, sebab saya tak tahu kasut apa lagi daaa)
1) Canvas/kain
- basuh dan jemur dibawah pancaran matahari.

2) Leather/Kulit
- lap dan jemur
- apply penggilap kasut (natural/hitam/cokelat)
- dalam kasut masukkan woodmoth untuk nyah bau

- untuk nyah bau, jemur ditengah panas is the best

_________________
نورعينى احمد
Talent win games, but teamwork and intelligence win championship.
Winners never Quit, Quitters never Win!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Cara membasuh kasut ?
Posted: Tue Dec 20, 2011 2:12 am
Reply with quote

Jazakallah

Saya juga ada nak kongsikan .

1. Canvas

Bahagian dalam ,letak sabun pencuci serbuk atau cairan (dalam air yang sedang bertakung). Dan biarkan selama beberapa jam.

Lepas tu. buang air tersebut dan letakkan air bersih lagi beberapa kali hingga diyakini sisa2 sabun dah tak ada.

Kemudian, jemur hingga kering.

Very Happy

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Re: Cara membasuh kasut ?
Posted: Tue Dec 20, 2011 3:01 am
Reply with quote

Nak bagi kasut cepat kering.

Gumpalkan surat khabar lama dalam kasut yang basah tu.

Jemur sampai kering.

_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
sil
Ahli Setia



Joined: Jun 07, 2010
Posts: 2933
Location: Ampang, Temerloh, Bahau

PostPost subject: Re: Cara membasuh kasut ?
Posted: Tue Dec 20, 2011 3:26 am
Reply with quote

ibnuabbas wrote:
Nak bagi kasut cepat kering.

Gumpalkan surat khabar lama dalam kasut yang basah tu.

Jemur sampai kering.

kalau musim hujan saya salu taruk belakang peti..peti jaman sekang ni x taulah masih menguarkan haba suam atau x kat belakang tu..

_________________
"Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau jadikan hati Kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada Kami, dan karuniakanlah kepada Kami rahmat dari sisi Engkau; karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)," (Ali-Imran: 8)

My Personal Online Bookmark
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
StudyHard
Student L1



Joined: Dec 06, 2011
Posts: 208

PostPost subject: Re: Cara membasuh kasut ?
Posted: Tue Dec 20, 2011 3:29 am
Reply with quote

..

Last edited by StudyHard on Fri Jan 06, 2012 4:55 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
StudyHard
Student L1



Joined: Dec 06, 2011
Posts: 208

PostPost subject: Re: Cara membasuh kasut ?
Posted: Tue Dec 20, 2011 3:32 am
Reply with quote

..

Last edited by StudyHard on Fri Jan 06, 2012 4:55 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Cara membasuh kasut ?
Posted: Tue Dec 20, 2011 6:18 am
Reply with quote

Wah, menarik. Smile

Satu perkongsian yang berguna.

Cara suratkhabar pula , macam selalu dengar kat Hot FM ..

Oooo, polish saja yerk.

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: Cara membasuh kasut ?
Posted: Tue Dec 20, 2011 6:57 am
Reply with quote

Kasut kulit saya dulu masa muda,masa tak reti lagi...saya basuh dan berus,habis kecut la semua kulit dia...beli mahal kasut kickers.rosak warna dan kulit jadi keras macam keropok akibat kena jemur...maklumla tak tau,masa tu baru lepas habis zaman sekolah ingatkan macam basuh kasut sekolah yang canvase tu...

pengajarannya...tak semua kasut boleh basuh/cuci pakai air...sebenarnya ada chemical utk treatment dia...oleh kerana dia kulit kita layan dia macam kulit kita jugak,yakni kalau kotor yang berat pakailah sponge,syampoo rambut,dan sapu dan lap kat kulit dia.kulit kasut ni macam kulit kita jugak kalau nak rawat dia kena pakai bahan yang lembut,tak boleh sabun breeze nanti jahanam macam kasut saya tadi... Sweat Drop

sekarang saya pakai Timberland,dia ada macam macam bahan treatment dia,siap ada jual kat boutique dia,kalau kulit suede ada pakai boot sauce conditioner,kalau yang boot macam desert storm tu pakai Balm proofer All Purpose Protector...w.a.
Back to top
View user's profile
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: Cara membasuh kasut ?
Posted: Thu Dec 22, 2011 6:28 am
Reply with quote

kasut kulit ni kalau nak hilangkan bau busuk kat dalam kasut pakai Scholl Odour control Shoe spray... www.pharmacy2u.co.uk/U...xwidth=250

yang ni kiwi punya...

ecx.images-amazon.com/...A059PL.jpg
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 1 of 1
All times are GMT + 8 Hours



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Rasulullah dalam satu perjalanan lalu mellihat orang ramai berkumpul dan seorang lelaki yang dipayung (kerana terlalu teruk berpuasa). Lalu baginda bertanya: Kenapa? Mereka menjawab: Dia berpuasa. Baginda bersabda: Bukanlah sesuatu yang baik itu, berpuasa ketika musafir

-- HR. Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 57
Bots: 0
Total: 57
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster