Community Forums
Narcissistic Personality Disorder

Go to page 1, 2, 3  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexKesihatan
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Fri Dec 16, 2011 4:53 pm
Reply with quote

http://en.wikipedia.org/wiki/Narcissistic_personality_disorder

Narcissistic personality disorder (NPD) is a personality disorder in which the individual is described as being excessively preoccupied with issues of personal adequacy, power, prestige and vanity. Narcissistic personality disorder is closely linked to egocentrism.

Narcissists have such an elevated sense of self-worth that they value themselves as inherently better than others. Yet, they have a fragile self-esteem and cannot handle criticism, instead putting other people down in order to validate themselves. People with healthy self-confidence do not have the same need to put themselves on a pedestal or to belittle others.

_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Fri Dec 16, 2011 4:55 pm
Reply with quote

Saya bermohon kepada Allah agar menjauhkan saya dan semua kita dari penyakit kecelaruan personaliti narsisistik.
_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
NAZ
Moderator



Joined: Nov 12, 2008
Posts: 12875
Location: De' C Ni

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Fri Dec 16, 2011 5:03 pm
Reply with quote

If need be; how to assist that type of people?
_________________
نورعينى احمد
Talent win games, but teamwork and intelligence win championship.
Winners never Quit, Quitters never Win!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Fri Dec 16, 2011 5:06 pm
Reply with quote

NAZ wrote:
If need be; how to assist that type of people?

nasihat dia /bg pandangan melalui orang yg paling rapat dgn pesakit tersebut?

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Fri Dec 16, 2011 5:06 pm
Reply with quote

http://en.wikipedia.org/wiki/Narcissistic_leadership

Narcissistic leadership is a common form of leadership. The narcissism may be healthy or destructive although there is a continuum between the two. To critics, "narcissistic leadership(preferably destructive) is driven by unyielding arrogance, self-absorption, and a personal egotistic need for power and admiration."

Corporate narcissism occurs when a narcissist becomes the leader (CEO) or a member of the senior management team and gathers an adequate mix of codependents around him (or her) to support his narcissistic behavior. Narcissists profess company loyalty but are only really committed to their own agendas, thus organizational decisions are founded on the narcissist's own interests rather than the interests of the organization as a whole, the various stakeholders, or the society in which the organization operates. As a result, "a certain kind of charismatic leader can run a financially successful company on thoroughly unhealthy principles for a time. But... the chickens always come home to roost.''

Psychoanalysts have suggested that "one of the ways of differentiating a good-enough organisation from one that is pathological is through its ability to exclude narcissistic characters from key posts."

_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Fri Dec 16, 2011 5:08 pm
Reply with quote

http://en.wikipedia.org/wiki/Superiority_complex

Superiority complex refers to an exaggerated feeling of being superior to others. The term was coined by Alfred Adler (February 7, 1870 – May 28, 1937), as part of his School of Individual psychology. It was introduced in his series of books, including "Understanding Human Nature" and "Social Interest".

_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Fri Dec 16, 2011 5:09 pm
Reply with quote

http://en.wikipedia.org/wiki/Megalomania

Megalomania is a psycho-pathological condition characterized by delusional fantasies of power, relevance, or omnipotence. 'Megalomania is characterized by an inflated sense of self-esteem and overestimation by persons of their powers and beliefs'. Historically it was used as an old name for narcissistic personality disorder prior to the latter's first use by Heinz Kohut in 1968, and is used these days as a non-clinical equivalent.

_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Fri Dec 16, 2011 5:16 pm
Reply with quote

Kekadang orang yang sama usia/sama darjat boleh nasihat dia kot.
_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
tyler
Student L1



Joined: Sep 25, 2008
Posts: 133
Location: Mesir

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Sat Dec 17, 2011 1:41 am
Reply with quote

Saya pelajar medic tahun 6. Semasa di tahun dua, saya telah mengalami mental breakdown dan dibawa oleh senior untuk berjumpa psychiatrist (pakar sakit jiwa). Pada awalnya saya didiagnos major depression dan diberi rawatan. Tetapi setelah beberapa kali follow up, psychiatrist telah mendiagnos saya mempunyai bipolar disorder (mood disorder), intermittent explosive disorder dan dia mengesyaki saya ada personaliti disorder iaitu narcissistic personality disorder, setelah psychiatrist tersebut berbincang dengan profesor2 saya di fakulti perubatan dan beberapa rakan saya yang mereka rahsiakan dan saya telah mengambil ubat dan menerima sesi pscyhotherapy beberapa kali sehinggalah saya membuat keputusan untuk tidak bergantung kepada ubat, selama dua tahun saya mengambil ubat.

Penyakit2 ini bukan rekaan scientist. Tetapi ia melalui kajian zaman berzaman. Memang terbukti apa yang terkandung dalam buku2 saya hampir2 serupa dengan diri saya. Penyakit2 ini bukanlah saya minta. Tetapi ujian dari Allah. Saya mempunyai masalah dalam menahan sabar, senang hilang kawalan, paranoia yang teruk, delusion dan lain2. Awalnya saya tidak berapa percaya dengan diagnosis tersebut, mungkin itu satu bentuk hypochondriasis. Tetapi setelah bertahun hidup, saya akhirnya akur, memang benar dunia sakit jiwa ini wujud.

Orang2 kita ada doktrin yang tak elok tentang sakit jiwa. ada yang melibatkan elemen2 agama dari sumber2 yg tak sahih dan yang paling jelas, mereka mengganggap sakit jiwa atau mental illness adalah satu keaiban. Mungkin betul kata orang, orang kampung orang bandar, rakyat negara ketiga negara maju, mentaliti berbeza.

Ramai pesakit mental yang tak didiagnos boleh carry on life. Ini disebabkan coping mechanism mereka yang okay. Dari satu segi, saya melihat, islam sebagai satu coping mechanism yang amat baik.

Akhir sekali, janganlah bersangka buruk dengan pesakit mental. Orang yang ada bipolar, banyak yang berjaya. Tak percaya google, "list of famous people with bipolar disorder." kat wikipedia ada list Smile

_________________
Sedang bertaubat dan akan terus bertaubat.
Back to top
View user's profile MSN Messenger Yahoo Messenger
tyler
Student L1



Joined: Sep 25, 2008
Posts: 133
Location: Mesir

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Sat Dec 17, 2011 1:54 am
Reply with quote

saya senaraikan contoh2 mental illness yang saya pernah jumpa pesakit2nya sepanjang saya dalam posting neuropsychiatric tahun lepas.

1 - olfactory hallucination - sorg pesakit tua yg hallucinate bau, dalam kelas tu time pagi2 sume orang wangi2, takde bau ketiak, dia boleh tiba2 ckp bau busuk yg amat dan dia mintak nak hisap rokok sebab takut muntah katanya.

2 - delusion of ? (saya tak ingat) - patient ni siang hari dia ok. malam dia rasa dia kecik sgt dalam dunia ni.

3 - professor saya ada cerita patient yg ada delusion of grandiosity yg melampau sampai dia dapat wahyu.

4 - kes2 jenayah banyak melibatkan patient2 bipolar, intermittent explosive disorder (IED), psychiatric emergency case spt violence dan lain2.

5 - kes bunuh diri akibat dari major depression. terdapat juga kes bunuh diri akibat berhenti mengambil ubat2 antidepressant secara mendadak.

6 - OCD, obsessive compulsive disorder - contoh mudah orang was2 solat dan bersuci, asyik rasa tak kena je. kt kampung saya ada sorg ustaz mcm ni, tok imam dah rakaat akhir, dia angkat takbir 1st tak masuk2 gear lagi.

7 - kawan saya, best student di RCSI, mengidap panic disorder, dia diberi cuti setahun.

8 - delusion of reference - orang yg salah tafsir teks, sacred text ke, memihak kpd diri dia. maaf ckp, ramai pejuang haraki di IPT macam ni, pada saya.

9 - yg lain2 spt delirium, dementia dan lain2 lagi.

bukan senang2 scientist tu kaji. kita orang islam perlulah terkedepan. insyaAllah Smile

_________________
Sedang bertaubat dan akan terus bertaubat.
Back to top
View user's profile MSN Messenger Yahoo Messenger
NAZ
Moderator



Joined: Nov 12, 2008
Posts: 12875
Location: De' C Ni

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Sat Dec 17, 2011 2:11 am
Reply with quote

tyler, good one!!!

you can major in this neuropsychiatric..whatever term they may call it

_________________
نورعينى احمد
Talent win games, but teamwork and intelligence win championship.
Winners never Quit, Quitters never Win!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
tyler
Student L1



Joined: Sep 25, 2008
Posts: 133
Location: Mesir

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Sat Dec 17, 2011 2:48 am
Reply with quote

terima kasih kak naz. Saya berminat jugak dgn pscyhiatric ni. tapi saya lagi minat neurology, lagi banyak hikmah ciptaan tuhan yang belum diselongkar Smile

aku hambanYa:
Itu antara satu masalah jugak. Ibarat pertembungan kuasa civil dan syariah, sains dan agama. Saya masih belum mampu nak relate tentang jin dengan sains ikut disiplin ilmu betul2. tapi ini taklah bermakna saya tak percaya dengan usul akidah kita orang islam Smile

Anyway saya just nak share satu teori yang saya tefikir tentang alam ghaib sebelum saya mendapat hidayah salaf. Saya tak tahulah ini dikira manhaj ahli kalam atau pun tak. Pape pun saya anggap ini hanyalah cubaan untuk menerangkan tentang jin, alam ghaib dan "supernatural" yang lain secara sains. Saya mohon maaf jika apa yang saya tulis ini bercanggah atau menyinggung ahli2 afn yg lain.

Secara sains, setiap makhluk tu terdiri daripada organ2, makin kecil, tisu2, makin kecil, cell2, makin kecil, content dalam cell, makin kecil molecule2, makin kecil elemen2 dan seterusnya.

Tapi itu semua adalah elemen2 or unsur2 yang tampak, sama ada dengan mikroskop lampu biasa hinggalah ke electron microscope. Saya terfikir, bagaimana jika ada elemen or unsur2 (zarah/atom) yang tidak tampak, tak abstrak melalui device2 tersebut, tetapi merupakan satu elemen atau unsur juga dan unsur2 ini semua berinteraksi sebagaimana unsur2 yg tampak berinteraksi, cuma mata dan deria manusia terbatas untuk melihat atau merasa atau mengesan mereka dengan deria2 yang kita ada?

Contohnya bunyi, telinga manusia dan binatang boleh kesan certain frequency sahaja, ada range dia ( 20 Hz (cycles per second) to 20 kHz (20,000 Hz)). dan ada yang tak dapat dikesan. adakah yang tak dapat dikesan oleh deria kita itu tak wujud?

menggunakan kiasan ini, bagaimana jika kita apply ia dalam deria penglihatan kita, yang mana kita tahu, sesuatu imej tu kalo nak dihasilkan, juga mempunyai wave-length interval dan frequency dia, spt merah; 700 - 63m nm, 430 - 480 thz, dan lain2 warna, bagaimana? bagaimana dengan deria rasa? proprioceptive dan sebagainya? bagaimana jika ada yang tidak dapat dikesan oleh deria2 kita?

Jadi persoalan ini menimbulkan satu teori, ada unsur2 yg membentuk menjadi bahagian2 yg lebih kompleks mungkin seperti tissues, saya tak tahu, tetapi tidak dapat dilihat oleh manusia. Dalam islam, ini dipanggil perkara2 ghaib.

Tapi ni jalan yang susahla, tapi up skit dari jalan falsafah, sebab pada saya falsafah ni science yang noob, science yg hanya sekadar teori, tanpa standard measures, nilaiannya berbeza antara manusia.

Maka akhirnya kita sampai kepada ayat 2 surah baqarah, "Iaitu orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara yang ghaib dan mendirikan (mengerjakan) sembahyang ...."

Pada saya ayat tu jawapan yang cukup mudah untuk life wanderers, mcm big bang theorist, kita hanyut dan tak mengalah dalam mencari rahsia alam dengan sains. tapi akhirnya jawapannya sudah tertulis ribuan tahun yang dulu. Itulah kelebihan manhaj salaf, lurus, alhamdulillah. Allahu a'lam.

_________________
Sedang bertaubat dan akan terus bertaubat.
Back to top
View user's profile MSN Messenger Yahoo Messenger
aku_hambaNya
Student L6



Joined: Mar 12, 2011
Posts: 1037

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Sat Dec 17, 2011 3:06 am
Reply with quote

Sebab tu, terapi penyembuhan yg diusulkan dan ditawarkan barat, tidak holistik.

Memberi ubat, SSRI contohnya, dgn mengawal tindak balas neuron di otak.

Namun mereka tak mengakui wujudnya terapi yg lebih mujarab, terapi rawatan roh.

Mereka yg sakit jiwanya, adalah mereka yg sakit rohnya. Aetiology sakit jiwa, antaranya kesedihan yg melampau terhadap kisah lampau, atau keinginan yg tinggi terhadap sesuatu yg tak dapat dicapai. Atau dalam kes narcissistic disorder, kurang nilai hamba, sehingga membesarkan diri.

Sakit2 jiwa ni, boleh dirawat dgn terapi roh. Rawat sedih dengan redha. Rawat ketidakpuasan dgn sabar. Rawat bangga diri dgn tawadhu'.

Rawat roh anda. Ia terapi yg mujarab utk jiwa.

_________________
HambaNya..
yang ingin hidup keranaNya..
dan ingin mati keranaNya..
Back to top
View user's profile
tyler
Student L1



Joined: Sep 25, 2008
Posts: 133
Location: Mesir

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Sat Dec 17, 2011 4:08 am
Reply with quote

yup, saya setuju, tak holistik. tapi yang barat cipta tu semua dicuri dari tamadun islam kan? or saya salah? haha

saya teringat satu tragedi, saya berdebat dengan seorang professor tropical medicine masa tahun 4 dulu. kami tgh belajar pasal hepatorenal syndrome dalam kelas tu, prof tanya, apa treatment, saya yg kebetulan dah terbaca internation reference book utk internal medicine, kumar n clark sebelum tu, saya jawabla terlipressin or noradrenaline + albumin. prof tu ckp noradrenaline tak logik. saya terkejut bukan main kepalang la, takkan buku international yg mmg sgt terkenal dikalangan pengamal2 perubatan moden tu salah?

so kami berdebatla. saya cerita skit psl perdebatan ni, mmg pure science, tp ada sebab saya cerita.

prof kata tak logik sebab noradrenaline tu antara yg cause hepatorenal syndrome(HRS), so kita pakai vasopressin. saya lawan balik, vasopressin pun cause HRS. prof jawab balik, tu endogenous vasopressin, exogenous dan subtype lain boleh guna utk treat. saya tak setuju. prof bg lg drug lain yg possible utk treat HRS, antaranya midodrine. midodrine ni alpha 1 adrenergic analogue drug, sama dengan noradrenaline, satu group, just 1 natural n 1 lg analogue. tp saya tanak panjangkan debat tu sbb kelas tak lama sgt, org lain pun nak belajar apa yg dlm silibus.

so saya balik, sy bukak balik buku kumar n clark, mmg betul saya tak salah baca, noradrenaline ada dlm treatment HRS. saya google, mmg orang buat kajian treatment HRS, antara terlipressin & noradrenaline, dr segi efficacy cost, side effect sume2 tu. saya makin yakin saya tak salah. tapi saya cari lagi, kenapa noradrenaline dipakai utk treat HRS.

sebelum tu, HRS ni adalah 1 syndrome di mana morphology renal still okay, tapi ada functional failure, taleh buat keja, meaning kalo kita transfer renal tu kt org lain, dia still boleh buat keja. punca dia vasoconstriction of renal vasculature hence hypoperfusion, so kurang O2, tade energy, renal taleh buat keja.

saya buka balik buku pharma 1st year, topik autonomic nervous system, baca punya baca, saya jumpalah 1 point yg kukuh. alpha 1 adrenergic drug akan react kt alpha 1 adrenergic receptor, yg mana salah satunya ada kat splanchnic vessels. HRS biasanya berlaku on top of liver impairment, which will cause vasodilation of hepatic circulation, splanchnic vessels pun vasodilate, yg mana secara anatominya splanchnic vessels ni connected dgn renal vessels. so apa yg saya faham, mana2 drug yg boleh cause splanchnic vasoconstriction akan menyebabkan "reflex reperfusion" pada renal vessels hence renal boleh buat keja balik.

Macam midodrine, act kt alpha 1 adrenergic receptor, vasopressin mcm terlipressin, mmg lagi generalized vasoconstrictive action dia. so samala dgn noradrenaline, memang terang2 dalam buku teks pharma uni saya tulis noradrenaline act dekat alpha 1 adrenergic receptor. then akan vasoconstrict splanchnic vessels, regain balik condition asal renal vessels then renal reperfused.

point saya kt sini, bukan senang scientist nak prove satu2 theory, tambah2 theory dalam medic ni, berkait dgn nyawa manusia. theory yg saya bg tadi tu pun rough aje. kalo saya berniat nak terus propose theory tu, saya kena study any related subjects, laws dalam biochemistry dan lain2. dari 1 segi, kita sebagai pendakwah akidah kena appreciate jgk kajian2 sains ni. cuba tengok contoh kes HRS, bukan senang saya sendiri dari tak tahu pape pasal medic utk sampai tahap boleh faham, fikir dan cari sebab macam tu.

sama macam sains ekonomi. bukan senang orang nak buat classification sistem2 ekonomi; market socialist, advanced capitalism, pure capitalism, mixed economics dll, monetary and banking lagi. tapi islam tetap jadi garis panduan, ada yang boleh, ada yang tak boleh. riba' tak boleh. tapi private property boleh. plastic surgery utk kosmetik tak boleh. tapi utk tujuan selain kosmetik, mcm stitching kat facial area dll boleh. human genome project, nak decide utk ubah2 gene tak boleh. tapi nak buang gene2 penyakit, Allahu a'lam, saya tak tahu dan tak pernah belajar lagi.

utk bab psychiatric, pada saya memang science tak holistic. tapi kita tak boleh preconceive yg semua sains dan saintis menolak hal2 ttg roh. kita tgk flow dan sejarah perkembangan ilmu sains, kalo tanpa sains takde lampu, tade internet, tade operating system, tade website forum mcm afn ni... in a way, kita patut respect jgk sains ni. no hard feeling~ Smile

_________________
Sedang bertaubat dan akan terus bertaubat.
Back to top
View user's profile MSN Messenger Yahoo Messenger
tyler
Student L1



Joined: Sep 25, 2008
Posts: 133
Location: Mesir

PostPost subject: Re: Narcissistic Personality Disorder
Posted: Sat Dec 17, 2011 4:41 am
Reply with quote

saya tak mampu nak jawab dgn hujah agama, saya bukan orang yang ahli.

dalam sains, kami tak prejudis. kalau ada teori yang bias, teori tersebut akan dirad dan ditolak.

tak semua scientist kafir. kalau saya ni dikelaskan sbg scientist, ada seorang scientist islam dalam dunia ni.

lagi pun, kalau kita ambil sikap tak "mesra sains", macam mana kita nak tegur ahli2 kalam dalam sains? contoh yg famous, ada orang dakwa islam tak bagi makan babi, hikmahnya kerana ada parasite taenia solium dalam babi. tapi dalam lembu pun ada parasite dalam group yg sama, taenia saginata, adakah lembu pun haram? dan kalo kedua2 binatang ni well cooked, ia tak mendatangkan bahaya kpd yg memakan, adakah babi tu jadi halal pulak?

kalau kita tak tahu sains parasitology, kita mungkin akan iyakan aje then sebarkan, lepas tu kena serang dgn barat, kantoi pulak tok syeikh islam tipu. tu kalo kes orang tersilap pakai point sains utk kita nasihat.

kalo kes sains ni jd proof kpd islam, keesaan Allah, alhamdulillah. mmg sangat banyak proof kalau scientist tu berfikir.

kalo kes sains ni jd proof utk tentang islam mcm teori evolusi, nak jawab pun kena guna sains, sbb orang kafir mmg tak beriman dgn quran.

sy sbg pengikut aliran salaf bukan nak membesar2kan akal manusia. tapi kita sbg pendakwah dunia sains, kita perlulah engage dgn sains. jangan sebab kita tolak sains, kita ketinggalan dalam dunia senjata dengan yahudi.

orang yg tak faham sains mcm bomoh mengganggap perut busung ni kena buatan orang, maka dijampi serapahla customer dia, sedangkan kalo ikut sains, mungkin tu adalah ascites.

orang yg bertuhankan sains pulak anggap yg kena kacau jin tu sume hanyalah hallucination semata2. sedangkan jin mmg wujud.

tanpa sains, penggunaan kayu kokka mungkin berleluasa sekarang ni. orang anggap kayu kokka ni boleh sembuh itu ini, mcm panadol katanya. so orang buat business. kalo ada yg pulih, maybe tu hanyalah psychology.

dan banyak lagi point.

_________________
Sedang bertaubat dan akan terus bertaubat.
Back to top
View user's profile MSN Messenger Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Kesihatan
Page 1 of 3
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Akan ada para pemimpin yang kamu setujui (kebaikan sebahagian perbuatan mereka) dan kamu akan membantah (kejahatan sebahagian perbuatan mereka). Sesiapa yang membenci (perbuatan munkar tersebut) maka dia terlepas (dari dosa), sesiapa yang membantah maka dia selamat (dari dosa), namun (yang berdosa) sesiapa yang redha dan menuruti (perbuatan munkar)”. Sahabah bertanya: “Tidakkah boleh kami perangi mereka?” Jawab baginda: “Tidak selagi mana mereka bersolat

-- HR. Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 69
Bots: 2
Total: 71
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster