Community Forums
PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN

Go to page 1, 2  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexKesihatan
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Abu_Imran
Pro Sunnah



Joined: Jan 28, 2010
Posts: 6735
Location: KL

PostPost subject: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 6:05 am
Reply with quote

Assalamualaikum

ana dahulu ketika berumur 14 tahun telah mengidap penyakit gegata ini .... selama setahun selepas berkali2 ambil ubat akhirnya hilang....tetapi mengambil masa setahun lebeh untuk hilang.... kini anak ana yg berumur 2 tahun 1 bulan pula mengidap penyakit ini....

gambar hiasan



anak ana sekarang mengambil ubat sirap piriton yg mana ia boleh menghilangkan gatal dan mendatangkan kesan yg mengantuk...selepas beberapa lama mengambil ubat ini... peliknya kesan mengantuk anak ana tu seperti dah x ada...x seperti memula makan dahulu...kini walaupun makan tetapi tetap melompat2 sentiasa tanpa mengantuk...

ubat sirap piriton



SOALANNYA:-

1) adakah penyakit ini penyakit keturunan?

2) adakah penyakit ini tiada penawar , melainkan hanyer ubat meredakan buat sementara sahaja

3) adakah anank ana sudah lali dgn kesan mengantuk ubat tersebut dan bahayakah jika anak ana berterusan mengambil ubat itu

4) adakah apa2 petua untuk merawat.......


Jazakallah

_________________
Mencari Ilmu Tiada Penghujung
Back to top
View user's profile Send e-mail
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 6:09 am
Reply with quote

doc,

anak doc abdullah ameen kena mcm ni jugak kan?

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Abu_Imran
Pro Sunnah



Joined: Jan 28, 2010
Posts: 6735
Location: KL

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 6:10 am
Reply with quote

kayrollz wrote:
doc,

anak doc abdullah ameen kena mcm ni jugak kan?

enta cakap ngan doc abdullah ameen ker? dier xmasuk thread ni lg.....

_________________
Mencari Ilmu Tiada Penghujung
Back to top
View user's profile Send e-mail
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 6:15 am
Reply with quote

Abu_Imran wrote:
kayrollz wrote:
doc,

anak doc abdullah ameen kena mcm ni jugak kan?

enta cakap ngan doc abdullah ameen ker? dier xmasuk thread ni lg.....

nanti dia masuk la tu. dia kan panel doc Very Happy

ko fren dgn dia tak kat FB? cuba tgk gmbr anak dia.

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
sil
Ahli Setia



Joined: Jun 07, 2010
Posts: 2933
Location: Ampang, Temerloh, Bahau

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 6:21 am
Reply with quote

bukan ke gegata ni akibat dari terkena dgn ulat bulu?
_________________
"Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau jadikan hati Kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada Kami, dan karuniakanlah kepada Kami rahmat dari sisi Engkau; karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)," (Ali-Imran: 8)

My Personal Online Bookmark
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 6:22 am
Reply with quote

sil wrote:
bukan ke gegata ni akibat dari terkena dgn ulat bulu?

tidak.

jika sil kena. pergi ke klinik cepat2. kerana ianya bukan stakat gatal malah kulit terasa panas.

sampai klinik, doc akan bagi se das suntikan Very Happy

saya pernah kena.

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
sil
Ahli Setia



Joined: Jun 07, 2010
Posts: 2933
Location: Ampang, Temerloh, Bahau

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 6:24 am
Reply with quote

kayrollz wrote:
sil wrote:
bukan ke gegata ni akibat dari terkena dgn ulat bulu?

tidak.

jika sil kena. pergi ke klinik cepat2. kerana ianya bukan stakat gatal malah kulit terasa panas.

sampai klinik, doc akan bagi se das suntikan Very Happy

saya pernah kena.

saya dulu kena sebab main kat semak.. bila malam pas mandi tetiba banyak kat tgn dan badan..nenek saya guna abu rokok sapu kat tempat gegata tu..mujarab..

_________________
"Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau jadikan hati Kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada Kami, dan karuniakanlah kepada Kami rahmat dari sisi Engkau; karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)," (Ali-Imran: 8)

My Personal Online Bookmark
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 6:26 am
Reply with quote

sil wrote:
kayrollz wrote:
sil wrote:
bukan ke gegata ni akibat dari terkena dgn ulat bulu?

tidak.

jika sil kena. pergi ke klinik cepat2. kerana ianya bukan stakat gatal malah kulit terasa panas.

sampai klinik, doc akan bagi se das suntikan Very Happy

saya pernah kena.

saya dulu kena sebab main kat semak.. bila malam pas mandi tetiba banyak kat tgn dan badan..nenek saya guna abu rokok sapu kat tempat gegata tu..mujarab..

kompem ke ulat bulu? tak sure kan... ;)

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 6:36 am
Reply with quote

gegata ni ke yang orang kata mesti kena sekali seumur hidup akhi?
_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
Abu_Imran
Pro Sunnah



Joined: Jan 28, 2010
Posts: 6735
Location: KL

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 6:39 am
Reply with quote

entah la...skang tgh tggu duktur sahkan dan jawap soklan2 ana tu jer....
_________________
Mencari Ilmu Tiada Penghujung
Back to top
View user's profile Send e-mail
sil
Ahli Setia



Joined: Jun 07, 2010
Posts: 2933
Location: Ampang, Temerloh, Bahau

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 7:00 am
Reply with quote

kayrollz wrote:
sil wrote:
kayrollz wrote:
sil wrote:
bukan ke gegata ni akibat dari terkena dgn ulat bulu?

tidak.

jika sil kena. pergi ke klinik cepat2. kerana ianya bukan stakat gatal malah kulit terasa panas.

sampai klinik, doc akan bagi se das suntikan Very Happy

saya pernah kena.

saya dulu kena sebab main kat semak.. bila malam pas mandi tetiba banyak kat tgn dan badan..nenek saya guna abu rokok sapu kat tempat gegata tu..mujarab..

kompem ke ulat bulu? tak sure kan... ;)

maybe ulat xde bulu.. cuma mmg pastinya ia terjadi pas saya main kat semak.. ulat2 gatal yg berbulu dan x berbulu gamaknya..

akhi leh baca kat blog dr ni..
drhassanbasri.blogspot...egata.html

ni plak sekadar petua nak hilangkan gegata ni..
www.myherba.com/index....egata.html

_________________
"Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau jadikan hati Kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada Kami, dan karuniakanlah kepada Kami rahmat dari sisi Engkau; karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)," (Ali-Imran: 8)

My Personal Online Bookmark
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 7:34 am
Reply with quote

Try pakai pakai gel(pakai macam body lotion) PINETARSOL...relieves infamed and itchy skin PH6...tak ada side effect...

mungkin dapat mengurangkan gatal dia...harga tak pasti...
Back to top
View user's profile
abdullah_ameen
Doctor



Joined: Jun 28, 2008
Posts: 4444
Location: taboh naning(melaka)-kangar(perlis)

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 7:50 am
Reply with quote

Abu_Imran wrote:
Assalamualaikum

ana dahulu ketika berumur 14 tahun telah mengidap penyakit gegata ini .... selama setahun selepas berkali2 ambil ubat akhirnya hilang....tetapi mengambil masa setahun lebeh untuk hilang.... kini anak ana yg berumur 2 tahun 1 bulan pula mengidap penyakit ini....

anak ana sekarang mengambil ubat sirap piriton yg mana ia boleh menghilangkan gatal dan mendatangkan kesan yg mengantuk...selepas beberapa lama mengambil ubat ini... peliknya kesan mengantuk anak ana tu seperti dah x ada...x seperti memula makan dahulu...kini walaupun makan tetapi tetap melompat2 sentiasa tanpa mengantuk...

ubat sirap piriton



SOALANNYA:-

1) adakah penyakit ini penyakit keturunan?

2) adakah penyakit ini tiada penawar , melainkan hanyer ubat meredakan buat sementara sahaja

3) adakah anank ana sudah lali dgn kesan mengantuk ubat tersebut dan bahayakah jika anak ana berterusan mengambil ubat itu

4) adakah apa2 petua untuk merawat.......


Jazakallah

Assalamualaikum

penyakit gegata ini juga dikenali sebagai kelopak garam di sesetengah tempat.

1)ianya berkaitan dgn keturunan

2)penawarnya adalah dengan mencegahnnya dari berlaku

3)kesan sampingan ubat tersebut adalah mengantuk, kadang2 badan kita boleh berlaku adaptasi terhadap kesan sampingannya.

pastikan dosnya adalah based on body weight anak agar tidak overdose. strength ubat ini berbeza. dapatkan nasihat doktor @ farmasi bertauliah.

boleh juga gunakan ubat cetrizine, ubat ni anti-histamine juga cuma tiada side effect mengantuk.

4)merawatnya adalah dgn mengenal pasti punca berlakunya penyakit ini.

sebahagian kanak2 allergy pada pemakanan (seperti seafood, telur etc). cuba screen pemakanan mereka & narrow down apa triggernya.

perubahan suhu mendadak, emosi yang tidak stabil, stress, peluh, dan banyak faktor lagi yg boleh trigger kelopak garam.

memang sukar utk narrow down puncanya, tapi insha allah setelah dikenal pasti puncanya akan dapat di cegah.

justeru, kesabaran & pemerhatian teliti amat diperlukan dari pihak ibubapa & guardian :-)

amalkan pakaian yg 100% cotton utk mereka, selalu sapu & mop lantai, tukar cadar, elakkan bermain di tempat berhabuk.

kulit yg terlalu kering terutama selepas mandi juga boleh trigger kelopak garam. boleh cuba gunakan sabun Oilatum, (sy bukan nak promote produk ni, cuma sarankan sahaja) sabun ini sesuai utk mereka yg kulit sensitif. harganya memang mahal, ~rm11 seketul, tapi berbaloilah utk kulit sensitif.

wallahu'alam bissawab...

_________________
- al-fakir ila Rabbihi -

Sabda Rasulullah "Aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tepi syurga bagi orang yg meninggalkan perdebatan meskipun ia benar, aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tgh syurga bagi org yg meninggalkan dusta meskipun ia bergurau, dan aku menjamin dgn sebuah istana yg tertinggi bg org yg membaguskan akhlaknya" [HR Abu Dawud, disahihkan albani]
Back to top
View user's profile Visit poster's website
NAZ
Moderator



Joined: Nov 12, 2008
Posts: 12875
Location: De' C Ni

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 7:54 am
Reply with quote

Cuba baca kat sini juga.

ALLERGIC : Kelopak Garam

mybj.al-fikrah.net/ind...ic&t=22566

_________________
نورعينى احمد
Talent win games, but teamwork and intelligence win championship.
Winners never Quit, Quitters never Win!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: PENYAKIT GEGATA....... BEBERAPA PERSOALAN
Posted: Wed Dec 14, 2011 7:56 am
Reply with quote

Poji,

dan sbenarnya anak aku dulu kerap kena seperti gegata ni.

aku bagi madu je kat anak aku Very Happy

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Kesihatan
Page 1 of 2
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Hadis Abdullah bin Umar r.a:
Sesungguhnya Nabi s.a.w bersabda: Apabila seseorang mengkafirkan saudaranya, maka ucapan mengkafirkan itu akan kembali kepada salah seorang di antara keduanya iaitu yang berkata atau yang dikata.

-- HR. Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 58
Bots: 0
Total: 58
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster