Community Forums
Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Perbincangan sekitar persoalan Qur'an, Hadis, Kisah Nabi-nabi dan Umat terdahulu serta para sahabat
Go to page 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexQur'an dan Hadis
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sat Nov 26, 2011 9:25 am
Reply with quote

Bismillahirrahmanirrahim.

Pertamanya, saya ingin memberitahu, niat saya bukan thread ini sebagai perkongsian apa yang saya dapat daripada Diskusi Ilmiyah : Gejala Taksub Imam al-Albani : Sebab dan Kesan.

---

Saya datang lambat sikit, dan ini sahaja yang saya dapat kongsikan.

Apa yang perlu dilakukan oleh penyokong Imam al-Albani:
1. Membaca sebanyak mungkin buku tulisan al-Albani : ada 231 tajuk +-.
2. Mesti mengetahui bahawa kritikan terhadapnya ketika dia hidup lagi
a. Ada yang mengkritik kerana dia tidak suka kepada Imam al-Albani (kritikan musuh)
b. Ada kritikan daripada peminat Imam al-Albani sendiri .
3. Membaca kritikan2 ulama2 hadis kepada Imam al-Albani supaya tidak taasub.
• Mahmud Said Mamduh menulis buku kritikan kepada al-Albani dan dijawab oleh murid al-Albani dan dijawab semula.

Kenapa orang minat sangat kepada Imam al-Albani
• Kajian Imam al-Albani yang banyak tentang hadis : 231 buku dan kaset yang tidak terkira.
• Dia membawa kepada seruan untuk review balik status hadist.
• Sikap manusia yang suka kelainan.
• Promosi daripada diri sendiri.
o Al-Albani mencantumkan hadis dalam pelbagai bentuk.
• Kurang membaca buku yang mengkritik Imam al-Albani.
Kesan kepada kajian hadis
• Menjadikan penuntut ilmu ini tidak mengkaji sebab merasakan karya Imam al-Albani sudah lengkap.
• Penuntut ilmu yang taasub merendah-rendahkan mazhab.
• Tidak dapat melahirkan pemikiran yang bebas, menjadikan penuntut menolak kebenaran kerana manusia.


Beberapa buku contoh ;

Taraju’ al-Albani – 500 hadis.

Mustadrak al-Ta’lil karya ulama Saudi , al-Khalil, menolak pujian karya Irwa’ al-Ghalil.
• Ada 100 hadis yang dinilai oleh Imam al-Albani yang menyalahi ulama-ulama hadis besar.

_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sat Nov 26, 2011 9:28 am
Reply with quote

Sedikit keluhan : Pertamanya saya agak sedih kerana tak ramai orang yang pro-Albani boleh datang attending diskusi ini. Lebih ramai yang suka bercakap di belakang sahaja.

Saya bukakan kepada sesiapa yang nak jawab/respon apa yang UAAA cakap di atas yang dapat saya simpulkan tu.

Sebagai penuntut ilmu, kita kena dengar juga apa yang kontra daripada apa yang kita yakini.

_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sat Nov 26, 2011 9:30 am
Reply with quote

Di dalam diskusi berikut, saya sudah tanyakan beberapa soalan. Dan begitu Ahchonx.

Kalaulah pro-Albani boleh datang dan tanya soalan yang sama mesti sangat menarik.

Datang dan bincang face to face.


Kesimpulan yang saya dapat buat : Imam Al-Albani banyak memberi manfaat dan beliau juga banyak menyumbang dalam ilmu hadis.

Tapi mungkin sikap segelintir penuntut salaf yang terlebih mendewakan Imam al-Albani.

Nanti ad amasa saya nak jawab balik UAAA punya kat atas tu.

_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
abu_ulwan
Student L7



Joined: Feb 11, 2010
Posts: 1864
Location: Port Klang, MY

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sat Nov 26, 2011 1:26 pm
Reply with quote

kalau ada rakaman mohon diupload. Jazakallah wa Barakallah
_________________
وَالسَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالْأَنْصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُمْ بِإِحْسَانٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ وَأَعَدَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي تَحْتَهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَداً ذَلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ
Back to top
View user's profile
ladiaas
Ahli Setia



Joined: Dec 20, 2010
Posts: 2833
Location: Australia

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sat Nov 26, 2011 1:30 pm
Reply with quote

ya tolong diupload rakaman dia, saya baca dr FB Dr fadlan 'sangat tidak sesuai'...dulu ada thread pasal ni yg jadi panas sebab dikatakan mereka kedua memang 'kontra' pada albani (sudah dilocked)....
_________________
Keep it simple, stupid (KISS)


www.youtube.com/user/yat81
Back to top
View user's profile
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sat Nov 26, 2011 1:50 pm
Reply with quote

sapalah yang suka pakai perkataan taasub...
Back to top
View user's profile
akhu_hurairah
Ahli Setia



Joined: Jul 29, 2010
Posts: 2071
Location: shah alam

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sat Nov 26, 2011 1:55 pm
Reply with quote

ibnuabbas, penyampaian abu syafiq pula mcm mana?
_________________
“Berhati-hati kalian daripada sifat prasangka. Sesungguhnya prasangka itu adalah kata-kata yang paling dusta. Jangan saling olok-mengolok, intai-mengintai, atas-mengatasi, dengki mendengki, benci-membenci dan jebak menjebak.

Jadilah kalian laksana hamba-hamba Allah yang bersaudara seperti yang telah diperintahkan kepada kalian. Seorang Muslim itu adalah saudara bagi seorang Muslim yang lain. Janganlah ia menzalimi saudaranya; janganlah ia membiarkannya (apabila ia dizalimi); janganlah ia menghina saudaranya. Taqwa itu di sini, (seraya baginda menunjuk ke dadanya).

Cukuplah bagi seorang Muslim itu kejahatan (dosa) menghina saudaranya yang Mukmin haram bagi seseorang Muslim itu (menceroboh) darah (nyawa) nama baik dan harta seseorang Muslim yang lain.” (Hadith Muttafaqun alaih)
Back to top
View user's profile
akhu_hurairah
Ahli Setia



Joined: Jul 29, 2010
Posts: 2071
Location: shah alam

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sat Nov 26, 2011 1:55 pm
Reply with quote


_________________
“Berhati-hati kalian daripada sifat prasangka. Sesungguhnya prasangka itu adalah kata-kata yang paling dusta. Jangan saling olok-mengolok, intai-mengintai, atas-mengatasi, dengki mendengki, benci-membenci dan jebak menjebak.

Jadilah kalian laksana hamba-hamba Allah yang bersaudara seperti yang telah diperintahkan kepada kalian. Seorang Muslim itu adalah saudara bagi seorang Muslim yang lain. Janganlah ia menzalimi saudaranya; janganlah ia membiarkannya (apabila ia dizalimi); janganlah ia menghina saudaranya. Taqwa itu di sini, (seraya baginda menunjuk ke dadanya).

Cukuplah bagi seorang Muslim itu kejahatan (dosa) menghina saudaranya yang Mukmin haram bagi seseorang Muslim itu (menceroboh) darah (nyawa) nama baik dan harta seseorang Muslim yang lain.” (Hadith Muttafaqun alaih)
Back to top
View user's profile
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sat Nov 26, 2011 3:13 pm
Reply with quote

Kenapa aku xmention ABuSyafiq di sini.

Cakap dia xde nilai la.

Xde manfaat langsung da


~Aku kena ready lagi la. Abih le FB aku kena serang dengan team Ahbash jap lagi. Muka aku dan kawan masuk2 video team Ahbash.

_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
ardisyam
Student L2



Joined: Jul 01, 2008
Posts: 339

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sat Nov 26, 2011 9:30 pm
Reply with quote

yat81 wrote:
ya tolong diupload rakaman dia, saya baca dr FB Dr fadlan 'sangat tidak sesuai'...dulu ada thread pasal ni yg jadi panas sebab dikatakan mereka kedua memang 'kontra' pada albani (sudah dilocked)....

Kalau keduanya 'kontra' kepada Albani, kenapa mesti bekerja sama dengan orang yang memusuhi manhaj sunnah? Bukankah tidak semua yang memilih manhaj sunnah, taksub kepada Albani? Ini seperti hendak membunuh satu tikus, tapi satu lumbung padi ikut dibakar.
Back to top
View user's profile
ladiaas
Ahli Setia



Joined: Dec 20, 2010
Posts: 2833
Location: Australia

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sun Nov 27, 2011 12:45 am
Reply with quote

ardisyam wrote:
yat81 wrote:
ya tolong diupload rakaman dia, saya baca dr FB Dr fadlan 'sangat tidak sesuai'...dulu ada thread pasal ni yg jadi panas sebab dikatakan mereka kedua memang 'kontra' pada albani (sudah dilocked)....

Kalau keduanya 'kontra' kepada Albani, kenapa mesti bekerja sama dengan orang yang memusuhi manhaj sunnah? Bukankah tidak semua yang memilih manhaj sunnah, taksub kepada Albani? Ini seperti hendak membunuh satu tikus, tapi satu lumbung padi ikut dibakar.

wallahualam....saya hanya bersangka baik bahawa UAAA ada strategi dia sendiri, dan reserved comment sebelum tengok full rakaman....

_________________
Keep it simple, stupid (KISS)


www.youtube.com/user/yat81
Back to top
View user's profile
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sun Nov 27, 2011 12:59 am
Reply with quote

mohon bagi link youtube ...nak dengar apa abu syafik sebut hal imam syeikh nasiruddin albani...
ibnu abbas kata...tak de nilai...
Back to top
View user's profile
ahchonx
Student L7



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 1705
Location: Osnabrück, Germany

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sun Nov 27, 2011 1:10 am
Reply with quote

Abu Syafiq tak bagi banyak komen pun pasal Sheikh Nasiruddin. Dia banyak kata masalah tentang wahhabi dan promote so-called kesalahan dalam kitab wahhabi sendiri iaitu fathul majid.
Back to top
View user's profile
abu_ulwan
Student L7



Joined: Feb 11, 2010
Posts: 1864
Location: Port Klang, MY

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sun Nov 27, 2011 4:54 am
Reply with quote

ana masih happy dgn pendekatan 'no enemy'. Ahbash, setakat mana pun kita boleh sedarkan mereka. yg penting takde permusuhan sebab smpai bila pun masalah takkan selesai. Sikap kita ahlussunnah, tegakkan hujah, kalau pihak lagi satu tak mau terima, apa nak buat lagi, biarkan je lah. Yg penting takde gaduh2. Ana melihat positif kepada gandingan UAAA dgn abu syafiq alhabasyi ni.

P/S: kwn2 rapat ana pun ada yg ahbash.. kwn tetap kwn tp bab manhaj.. sorry, no compromise Smile

_________________
وَالسَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالْأَنْصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُمْ بِإِحْسَانٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ وَأَعَدَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي تَحْتَهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَداً ذَلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ
Back to top
View user's profile
akhu_hurairah
Ahli Setia



Joined: Jul 29, 2010
Posts: 2071
Location: shah alam

PostPost subject: Re: Diskusi Ilmiah:Gejala Taksub Imam al-Albani:Sebab&Kesan
Posted: Sun Nov 27, 2011 5:53 am
Reply with quote

maaf Off Topic1

Sayangnya Ust Azhar Idrus dah ambil alih tugas menuduh Syaikh al-Albani menggunakan Kitab Tanaqudhat al-Albani tulisan Hasan as-Saqqaf

_________________
“Berhati-hati kalian daripada sifat prasangka. Sesungguhnya prasangka itu adalah kata-kata yang paling dusta. Jangan saling olok-mengolok, intai-mengintai, atas-mengatasi, dengki mendengki, benci-membenci dan jebak menjebak.

Jadilah kalian laksana hamba-hamba Allah yang bersaudara seperti yang telah diperintahkan kepada kalian. Seorang Muslim itu adalah saudara bagi seorang Muslim yang lain. Janganlah ia menzalimi saudaranya; janganlah ia membiarkannya (apabila ia dizalimi); janganlah ia menghina saudaranya. Taqwa itu di sini, (seraya baginda menunjuk ke dadanya).

Cukuplah bagi seorang Muslim itu kejahatan (dosa) menghina saudaranya yang Mukmin haram bagi seseorang Muslim itu (menceroboh) darah (nyawa) nama baik dan harta seseorang Muslim yang lain.” (Hadith Muttafaqun alaih)
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Qur'an dan Hadis
Page 1 of 11
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Sesiapa yang ada padanya kezaliman terhadap saudaranya (muslim yang lain); seperti terhadap maruah dan selainnya, mintalah halal pada hari ini sebelum tiba waktu yang tidak ada dinar dan dirham (Hari Kiamat). Sekiranya baginya amalan soleh maka akan diambil darinya dengan kadar kezalimannya. Jika tidak ada baginya kejahatan, maka akan diambil kejahatan orang yang dizalimi lalu ditanggung ke atasnya

-- HR. Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 104
Bots: 0
Total: 104
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster