Community Forums
Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Sembang-sembang resepi, restoran dan tempat-tempat menarik
Go to page 1, 2  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexMakan-Makan dan Melancong
View previous topic :: View next topic  
Author Message
almadani
Panel Fiqh



Joined: Apr 03, 2009
Posts: 491
Location: Sri Kembangan

PostPost subject: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 2:03 pm
Reply with quote

Assalaamu`alaikum warahmatullaah

Insha ALLAH, ana akan mengembara secara backpack ke Itali, Andalusia, Paris, Switzland, London dan mungkin Moroko selama 17 hari. Ana belum beli tiket lagi dari Rome ke Spain, London dan paris. Ana dah beli tiket pesawat Komersial dari KL ke Rome dan balik dari Paris ke KL dgn harga 2400RM return , lebih murah dari air asia. Sesiapa yang ingin turut serta om pergi sama, seat masih ada lagi. Harga pesawat ke semua negara lebih kurang 3000RM tak termasuk lodging dan, tambang bas dan makan.

Ana akan bertolak esok jam 11.30 malam. Ittenary seperti berikut :

1).Hari 1 , 22.11.11 - KL– Rome , sampai Rom 3.20 petang, dah sampai akan ke Rome city untuk ke hotel bajet/hostel dgn menaiki bas/tren, ana belum sewa lagi hostel kerana masih lagi mencari dan minta pandangan dari ikhwah, juga ttg transport dari airport fiumicini ke bbandar rome. Tolong bagi pendapat. Bila dah sampai hostel tempat yang manakah sempat dilawati ?

2). Hari 2, 23.11.11 - Lawatan di Rome- tolong cadangkan dan berapa yuran masuk. Sempatkah lawat sebahagian attractions places pada hari ini sekiranya ana ambil keretapi malam ke Venice , Florence atau Pisa.


3). Hari 3, 24.11.11 – Venice atau Pisa? Tapi kalau tak sempat habis lawatan di Rom saya akan bertolak ke Venice/Pisa pada 25.11.11. Minta pandangan.
4). Hari 4- 25.11.11- Venice/Florence/Pisa. Ana juga tak pasti samada nak lawat floreance atau tidak, minta pandangan saudara .

5).Ana berminat utk ke Bandar Pompeii. Saudara2 ada maklumatkah bagaimana cara yang paling mudah dan murah utk ke tempat ini? Ana tak pasti lagi bila tarikh nak ke Andalusia kerana masih tiada maklumat sekiranya ke Bandar Pompeii adakah cukup sehari atau lebih.

6). 26/27/28.Nov – ke Andalusia ( Seville, Granada, Cordova dan mungkin Madrid). Kalau saudara2 ada maklumat ttg Andalusia sppenginapan dan lain2 minta tolong bagitahu.

7). Jadi kesimpulannya, Ana minta maklumat penginapan murah di Itali, Paris, Geneva atau Zurich, Andalucia dan London , maklumat ttg transport, masjid , tempat2 lawatan. Di Itali tambang tren mahal, adakah tambang bas juga mahal? Kalau murah bagaimana nak naik bas dari Rom- Pisa-venice dan lain-lain.

Biasanya , kalau cuti ana ke Makkah untuk umrah tapi memandangkan visa belum dibuka ana ubah haluan pula. Ana belum pernah melawat Eropah selain Istanbul ( 3 kali ). Jadi ana mohon maklumat dari sahabat2 semua terutamanya ahli2 alfikrah yang berada di negara yang aka nana lawati.

Maaf ya, terlalu banyak pertanyaan ana. Kerjasama sahabat2 sangat di hargai dan semoga ALLAH merahmati saudara2 dan memberi ganjaran yang sewajarnya.

Wassalaamu`alaikum warahmatullaahi wabarakaatuh
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
aku_hambaNya
Student L6



Joined: Mar 12, 2011
Posts: 1037

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 2:15 pm
Reply with quote

Slm.

Firstly, syabas dan tahniah atas keputusan yg berani, melancong secara backpacking.

Just nak share this blog www.jhazkitaro.blogspot.com

Harap boleh sedikit sebanyak membantu.

Moga Allah permudahkan Great
Back to top
View user's profile
almadani
Panel Fiqh



Joined: Apr 03, 2009
Posts: 491
Location: Sri Kembangan

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 2:27 pm
Reply with quote

ya, ana dah baca laman tu, cuma penulisnya dah lama pulang ke Malaysia. Tiket pesawat di eropah, ana akan beli tiket easyjet atau ryanair
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 2:41 pm
Reply with quote

camna kembara cara backpack ni?

jalan secara solo ke?

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
Al-Makki
Dakwah Team



Joined: Aug 28, 2008
Posts: 1990
Location: Madinah AlMunawwarah Saudi Arabia - Puchong Kinrara

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 2:45 pm
Reply with quote

Salam,

Ustaz almadani lama tak jumpa ustaz, masyaAllah seronoknya pergi rehlah ke 6 negara besar. Rasa naki ikut sangat2 merantau negara orang melihat kebesaran ALlah dan menziarahi saudara se Islam kita yang jauh dari Malasysia. Dr Mazslee pernah cakap pada ana suruh kumpul duit supaya dapat merantau di negara2 lain antaranya di benua eropah.

Jangan lupa kongsikan cerita pengalaman disana bila kita jumpa nanti ya. Fi amaanillah , astaudi'ukumullah.

_________________
أستغفر الله العظيم الذي لا اله الا هو الحي القيوم وأتوب اليه
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
mauswah
Student L1



Joined: Oct 26, 2008
Posts: 261
Location: Sandakan, Sabah

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:28 pm
Reply with quote

Bagus kembara ke negara eropah ni. Terutamanya di Andalusia dan Paris, Perancis. Jangan lupa ya ustaz almadani, kalau pergi ke Paris nanti singgah di Masjid Agung Paris yang telah lama dibina sejak 1920-an lagi. Di masjid ni pernah terjadi suatu kisah dulu. Di mana seorang imam masjid tersebut pernah menyelamatkan seorang yahudi daripada diketahui tentera Nazi Jerman. Umat Islam di sini telah meningkat dari hari ke hari sampai 4 juta lebih. Subhanallah.
_________________
Akan terbit buku berjudul Biografi Ulama' Pendidikan
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
almadani
Panel Fiqh



Joined: Apr 03, 2009
Posts: 491
Location: Sri Kembangan

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:43 pm
Reply with quote

Sebenarnya ana dah survey sejak bulan Ramadhan lagi tentang Andalusia ini tapi mungkin sahabat2 ada maklumat yg terkini yang ana terlepas pandang. Namun begitu ana belum lagi beli tiket easyjet atau ryanair dari Itali ke Andalusia dan dari Andalusia ke London serta Paris. Begitu juga ana tak book lagi penginapan di semua tempat.

Sebelum ni ana dah ajak isteri pergi sama tapi dia agak berat nak ikut. kemudian seorang kawan dari pulau pinang nak ikut sama tapi minggu lepas dia tarik diri. tak apalah ana ambil keputusan pergi seorang diri.

kemudian isteri ana cakap nak ikut sama. ok lah tu. ana baru beli tiket 2 hari lepas, hari jumaat , tiket dari KL ke Rome dan balik dari Paris ke KL dgn harga 2400RM return. seat masih ada lagi, kalu sheikh THTL nak join mai lah. esok masih sempat beli tiket lagi, boleh beli online juga. check in mlm esok jam 11.30.

kalau ada ahli2 afn di london, minta hubungi ana. insha ALLAH , ana akan ke london pd 30.11 malam hingga 4.12. pada 4/5.12 hingga 6.12. ke Paris. Pd 7.12 jam 9 pagi balik KL dan sampai pd 8.12.

Pd 9.12 hingga 13.12 ana dan iseri akan ke Medan pula. Yang ni dah book air asia hampir 1 tahun.

Kepada alMakki , insha ALLAH , kita jumpa di Madinah bulan feb dan Jun nanti.

Insha ALLAH, kalau ada masa, ana akan updatekan perkembangan kembara nanti.

Minta sahabat2 semua doakan agar ALLAH mudahkan semua urusan kami sepanjang kembara ini serta selamat pergi dan balik.
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:43 pm
Reply with quote

Ibnhussin mungkin boleh sharing sket, sebab dia haritu buat trip second honeymoon ke Europe.

Kapten pun boleh kot bagi tips mana tempat best nak jalan-jalan.

Backpacking is trending. Kengkawan saya ramai juga yang travel cara macam ni. Lagipun kat sana ramai student Malaysia, so makan & lodging selalunya dorang support.

Kalau saya, negara pertama yang saya nak lawat ialah Sepanyol. Tanah Eropah yang mula-mula menerima Islam.

_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
aku_hambaNya
Student L6



Joined: Mar 12, 2011
Posts: 1037

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:01 pm
Reply with quote

Dulu, masa english class, kitorang kena jawab soalan, which place you wanna go most? I said, Granada.

Wanna see the al-Hambra and the civilization of the Abbasids there.

Nanti sharekan gambar kat sini.

_________________
HambaNya..
yang ingin hidup keranaNya..
dan ingin mati keranaNya..
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:05 pm
Reply with quote

Pulau Jeju...
_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:06 pm
Reply with quote

syukran syaikh,

last minute sangat tu..hehe. kalau nak balik Kelate pun ana tak boleh last minute, apatah lagi nak tour Eropah, wasiat pun belum sempat tulis..hehehe

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
aku_hambaNya
Student L6



Joined: Mar 12, 2011
Posts: 1037

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:15 pm
Reply with quote

Ad-Dien wrote:
Pulau Jeju...

kat mane tu?
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:18 pm
Reply with quote

aku_hambaNya wrote:
Ad-Dien wrote:
Pulau Jeju...

kat mane tu?

err....korea..

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
mauswah
Student L1



Joined: Oct 26, 2008
Posts: 261
Location: Sandakan, Sabah

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:43 pm
Reply with quote

Ad-Dien wrote:
aku_hambaNya wrote:
Ad-Dien wrote:
Pulau Jeju...

kat mane tu?

err....korea..

Enta minat tengok drama korea ke, Jewel in the Palace di tvalhijrah tu? Hehe.

_________________
Akan terbit buku berjudul Biografi Ulama' Pendidikan
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Kembara ke Andalusia dan negara Eropah : mohon pandangan
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:47 pm
Reply with quote

mauswah wrote:
Ad-Dien wrote:
aku_hambaNya wrote:
Ad-Dien wrote:
Pulau Jeju...

kat mane tu?

err....korea..

Enta minat tengok drama korea ke, Jewel in the Palace di tvalhijrah tu? Hehe.

ehh..ehh...mana ada..tak tengok pun cerita korea-korea tu.. Sweat Drop
juz tau je lah pulau jeju tu...cantik..bunga pun banyak..pemandangan lawa

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Makan-Makan dan Melancong
Page 1 of 2
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Seorang telah melakukan satu dosa, lalu dia berkata: Wahai Tuhanku ampunilah dosaku. Lalu Allah azza wa jalla berfirman: Hamba-Ku melakukan dosa dan dia mengetahui bahawa baginya Tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya – dalam riwayat yang lain ditambah: Aku ampunkan dosanya. Kemudian dia kembali melakukan dosa yang lain, dia berkata: Wahai Tuhanku aku telah melakukan dosa ampunilah dosaku. Lalu Allah berfirman: Hamba-Ku melakukan dan dia mengetahui bahawa baginya Tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya-dalam riwayat yang lain ditambah: Aku ampunkan dosanya. Lalu dia melakukan dosa sekali lagi, dia berkata: Wahai Tuhanku aku telah melakukan dosa ampunilah dosaku. Lalu Allah berfirman: Hamba-Ku melakukan dan dia mengetahui bahawa baginya tuhan yang boleh mengampun dan menghukumnya, maka aku ampunkan hamba-Ku in, buatlah apa yang kau mahu Aku ampunkan engkau.

-- HR. Bukari dan Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 100
Bots: 2
Total: 102
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster