Community Forums
(cadangan)amalan baik time besday
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Go to page 1, 2, 3  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
praywifme
Beginner



Joined: Apr 26, 2011
Posts: 82

PostPost subject: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:27 am
Reply with quote

Birthday ana dah dekat, 23 hb, alhamdulillah..., banyak benda baik berlaku kat ana kebelakangan ni, as if life has been arranged by the Almighty himself, rase cam nk wat something sbg tanda syukur. Apa ibadat/benda baik ana bulleh buat hari besday ana???Bukan nak create bid'ah eh No1 , cuma time besday Kali ni nk rajin sket wat ibadah sbg tanda syukur.
Back to top
View user's profile
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:39 am
Reply with quote

DYQ kata tak yah buat apa-apa. sebab umur bertambah sama saja utk 7 bilion umat manusia di seluruh dunia, nothing significant...

saya x pernah sambut besday. tapi kat ofis, staff yg tak bestnya depa buat "surprise!!", boss pun ada, tukang baca doa selamat pun ada..

maka org dah buat surprise saya terimalah..tapi dalam speech saya, saya selalu kata, saya x pernah sambut besday...

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:43 am
Reply with quote

thtl wrote:
DYQ kata tak yah buat apa-apa. sebab umur bertambah sama saja utk 7 bilion umat manusia di seluruh dunia, nothing significant...

saya x pernah sambut besday. tapi kat ofis, staff yg tak bestnya depa buat "surprise!!", boss pun ada, tukang baca doa selamat pun ada..

maka org dah buat surprise saya terimalah..tapi dalam speech saya, saya selalu kata, saya x pernah sambut besday...


setuju, kalau orang dah buat majlis- tak wajar kita menolak kan..
masa kecik camna?tak pernah sambut birthday ke syeikh?
macam mana kita nak aplikasikan kepada anak-anak kecil yang mesti inginkan hari lahirnya disambut macam kanak-kanak yang lain..

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:46 am
Reply with quote

utk anak-anak, boleh buat, tp saya selalu kasi tazkirah ianya disambut sebelum akil baligh sahaja, bila dah akil baligh, dah faham sunnah Nabi saw, maka tamatlah besday, sebab setiap hari adalah besday...jika besday ni signifikan, sudah tentu kaum salaf berlumba-lumba melakukannya, kerana mereka adalah makhluk yg paling kuat berpegang dgn sunnah Muhammadiah.
_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:49 am
Reply with quote

thtl wrote:
utk anak-anak, boleh buat, tp saya selalu kasi tazkirah ianya disambut sebelum akil baligh sahaja, bila dah akil baligh, dah faham sunnah Nabi saw, maka tamatlah besday, sebab setiap hari adalah besday...jika besday ni signifikan, sudah tentu kaum salaf berlumba-lumba melakukannya, kerana mereka adalah makhluk yg paling kuat berpegang dgn sunnah Muhammadiah.

maknanya perlu bagi kefahaman yang jelas sebelum dia akil baligh ka syeikh?

bukan apa..kadang-kala bila dari kanak-kanak dah terbiasa samput hari lahir dengan majlis yang dibuat ibubapa, saya lihat ia menjadi suatu kemestian bagi mereka untuk menyambutnya, kalau tak rasa macam tak lengkap..


(bagi sesetengah orang..kawan-kawan saya dll)

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:51 am
Reply with quote

utk org yg x faham agama, nak wat camna. sebab tu kebaikan manusia ni bila diberi kefahaman agama. sebab tu IM letak syarat pertama Islam ialah rukun Faham.
_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
abu_zubair
Student L2



Joined: Jun 30, 2008
Posts: 390

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 2:43 pm
Reply with quote

saya pernah dengar org berhujah harus sambut birthday dengan perbuatan nabi s.a.w berpuasa pada hari isnin..kerana hari isnin itu hari kelahiran baginda s.a.w...sbg mensyukuri nikmat kelahirannya pada hari isnin baginda berpuasa...
_________________
kembara-journey.blogspot.com
jahit2010.blogspot.com
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
syahrezan
Moderator



Joined: Jul 18, 2008
Posts: 4077
Location: Petaling Jaya

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 2:52 pm
Reply with quote

saya pun nak hapuskan amalan birth day dalam keluarga saya. tetapi ganti dengan sambutan kalau ada apa2 achievement.
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
aku_hambaNya
Student L6



Joined: Mar 12, 2011
Posts: 1037

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 2:57 pm
Reply with quote

Sujud syukur kerana diberi nikmat iman dan Islam selama hidup..

P/S: sujud syukur harus sentiasa dilazimi. tak dikhususkan utk birthday.

_________________
HambaNya..
yang ingin hidup keranaNya..
dan ingin mati keranaNya..
Back to top
View user's profile
akhu_hurairah
Ahli Setia



Joined: Jul 29, 2010
Posts: 2071
Location: shah alam

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:13 pm
Reply with quote

Dalam keluarga saya amalan birthday disambut dgn cara beli kek, wish (doa) dan beri hadiah.
_________________
“Berhati-hati kalian daripada sifat prasangka. Sesungguhnya prasangka itu adalah kata-kata yang paling dusta. Jangan saling olok-mengolok, intai-mengintai, atas-mengatasi, dengki mendengki, benci-membenci dan jebak menjebak.

Jadilah kalian laksana hamba-hamba Allah yang bersaudara seperti yang telah diperintahkan kepada kalian. Seorang Muslim itu adalah saudara bagi seorang Muslim yang lain. Janganlah ia menzalimi saudaranya; janganlah ia membiarkannya (apabila ia dizalimi); janganlah ia menghina saudaranya. Taqwa itu di sini, (seraya baginda menunjuk ke dadanya).

Cukuplah bagi seorang Muslim itu kejahatan (dosa) menghina saudaranya yang Mukmin haram bagi seseorang Muslim itu (menceroboh) darah (nyawa) nama baik dan harta seseorang Muslim yang lain.” (Hadith Muttafaqun alaih)
Back to top
View user's profile
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:16 pm
Reply with quote

itu syari`at org putih.

cuma b'day wish ditukar kpd doa selamat. hehehe.

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:20 pm
Reply with quote

atau pergi kuliah subuh/maghrib hari b'day tsb,...bila lepas kuliah ada makan buffet ringan...cakap kat rakan jemaah,hari tu b'day tuan(kalau nak la)anggap macam selebrate tuan punya b'day...bole ke...
Back to top
View user's profile
akhu_hurairah
Ahli Setia



Joined: Jul 29, 2010
Posts: 2071
Location: shah alam

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:20 pm
Reply with quote

thtl wrote:
itu syari`at org putih.

cuma b'day wish ditukar kpd doa selamat. hehehe.

asal bukan syariat agama depa..hoho..
setiap kali birthday memang seronok..nanti my mom akan call. "mama doakan taib jadi insan berjaya dunia akhirat, jadi anak soleh. Jaga mama dgn abah dah tua nanti". Memang nak menangis dgr

_________________
“Berhati-hati kalian daripada sifat prasangka. Sesungguhnya prasangka itu adalah kata-kata yang paling dusta. Jangan saling olok-mengolok, intai-mengintai, atas-mengatasi, dengki mendengki, benci-membenci dan jebak menjebak.

Jadilah kalian laksana hamba-hamba Allah yang bersaudara seperti yang telah diperintahkan kepada kalian. Seorang Muslim itu adalah saudara bagi seorang Muslim yang lain. Janganlah ia menzalimi saudaranya; janganlah ia membiarkannya (apabila ia dizalimi); janganlah ia menghina saudaranya. Taqwa itu di sini, (seraya baginda menunjuk ke dadanya).

Cukuplah bagi seorang Muslim itu kejahatan (dosa) menghina saudaranya yang Mukmin haram bagi seseorang Muslim itu (menceroboh) darah (nyawa) nama baik dan harta seseorang Muslim yang lain.” (Hadith Muttafaqun alaih)
Back to top
View user's profile
abu_zubair
Student L2



Joined: Jun 30, 2008
Posts: 390

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:23 pm
Reply with quote

mase tu saya di matriks uia pj..ada seorg abg dr main camp gombak bg kuliah...dia kata ada ulama gunakan hadis, yg mafhumnya:
nabi telah ditanya tentang puasa hari isnin, baginda menjawab: itu hari aku dilahirkan, dan hari aku dibangkitkan atau hari diturunkan wahyu ke atasku..(riwayat Muslim)

istidlalnya- nabi mensyukuri hari kelahirannya dengan berpuasa..jadi harus melakukan amal soleh sbg mensyukuri hari kelahiran..mcm doa selamat dan jamu org mkan sbgai tanda syukuri kelahiran..

_________________
kembara-journey.blogspot.com
jahit2010.blogspot.com
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
abu_zubair
Student L2



Joined: Jun 30, 2008
Posts: 390

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:26 pm
Reply with quote

sambut birthday ini ada kaitan ke agaknya dgn syariat org puteh- nasrani/kristian?
saya pernah dgn kuliah ust azhar idrus, beliau kata tiup lilin atas kek masa hepi befday ada kaitan dgn amalan kepercayaan org kristian. kalau x wat care ni harus..

www.youtube.com/watch?v=TY2BLNBQTUE

_________________
kembara-journey.blogspot.com
jahit2010.blogspot.com


Last edited by abu_zubair on Sun Nov 20, 2011 3:33 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 1 of 3
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Hadis Abdullah bin Umar r.a:
Nabi bersabda: Sesiapa yang menghunuskan pedang kepada kami, maka dia tidak termasuk dalam golongan kami.

-- HR. Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 74
Bots: 1
Total: 75
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster