Community Forums
Adakah masalahnya pada wheel bearing?
Diskusi tentang teknologi automotif (kereta, motosikal, kapal etc) dan elektronik (TV, Blu Ray, handphone, mesih basuh etc. )
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexAutomotif dan Elektronik
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ibnhussin
IT Admin



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 3932
Location: Nottingham Univ. M'sia Campus

PostPost subject: Adakah masalahnya pada wheel bearing?
Posted: Fri Nov 11, 2011 12:57 am
Reply with quote

Assalamualaikum

1. Kereta saya bila bergerak ada bunyi mengaum skit (roaring) berkadar pada kelajuan, kalau perlahan tak de la bunyi tu. Search kat internet, depa kata mungkin masalah wheel bearing, kritikal ke untuk tukar atau boleh tunggu dulu?

2. Steering wheel pun kalau pusing lebih sedikit ada bunyi squeeking, adakah steering wheel fluid tak cukup atau perkara lain?

Thanks Wink

_________________
تعلموا العربية فإنها من دينكم
Arabic4Reading
Catatan Peribadi(Mal) | Personal Blog (Eng)
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
hafizf
Founder



Joined: Jul 24, 2008
Posts: 2948
Location: Shah Alam & Klang

PostPost subject: Re: Adakah masalahnya pada wheel bearing?
Posted: Fri Nov 11, 2011 1:13 am
Reply with quote

wa'alaikumussalam.

[1] Jika bearing rosak, ada munyi seperti mesin penggeser, grinding. Bunyi mengaum, cuba bezakan sama ada berasal dari getah (tayar bunga tak sekata) atau dari besi (ball bearing).

Kalau nyata ball bearing, tak kritikal untuk tukar cepat. Akan tetapi penggunaan minyak akan bertambah disebabkan geseran yang bertambah.

[2] Tak cukup grease pada steering rack and joints. Jika power steering fluid tak cukup, boleh dilihat tahapnya pada tangki kecilnya di ruangan enjin.

_________________
1 AFN:
1 Aqidah
1 Fikrah
1 Niat
Back to top
View user's profile Visit poster's website
ibnhussin
IT Admin



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 3932
Location: Nottingham Univ. M'sia Campus

PostPost subject: Re: Adakah masalahnya pada wheel bearing?
Posted: Fri Nov 11, 2011 1:26 am
Reply with quote

hafizf wrote:
wa'alaikumussalam.

[1] Jika bearing rosak, ada munyi seperti mesin penggeser, grinding. Bunyi mengaum, cuba bezakan sama ada berasal dari getah (tayar bunga tak sekata) atau dari besi (ball bearing).

Kalau nyata ball bearing, tak kritikal untuk tukar cepat. Akan tetapi penggunaan minyak akan bertambah disebabkan geseran yang bertambah.

[2] Tak cukup grease pada steering rack and joints. Jika power steering fluid tak cukup, boleh dilihat tahapnya pada tangki kecilnya di ruangan enjin.

Aha, tepat sekali mmg bunyi grinding, lagi pun tayar baru sebenarnya.

terima kasih, nanti saya check steering fluid Very Happy

_________________
تعلموا العربية فإنها من دينكم
Arabic4Reading
Catatan Peribadi(Mal) | Personal Blog (Eng)
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Adakah masalahnya pada wheel bearing?
Posted: Fri Nov 11, 2011 1:26 am
Reply with quote

kena nyatakan:
model/marque
year made
mileage

contoh:

Honda City
2009
KM: 45K KM

baru senang kita diagnose

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
ibnhussin
IT Admin



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 3932
Location: Nottingham Univ. M'sia Campus

PostPost subject: Re: Adakah masalahnya pada wheel bearing?
Posted: Fri Nov 11, 2011 1:38 am
Reply with quote

thtl wrote:
kena nyatakan:
model/marque
year made
mileage

baru senang kita diagnose

He he, ni sebenarnya kereta iswara yg saya beli dulu tu.
Iswara A/B, 2003.
Mileage: 140K

_________________
تعلموا العربية فإنها من دينكم
Arabic4Reading
Catatan Peribadi(Mal) | Personal Blog (Eng)
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Adakah masalahnya pada wheel bearing?
Posted: Fri Nov 11, 2011 1:40 am
Reply with quote

ahak..

kereta lama camni, kena buat complete inspection dgn mekanik yg kita dah percaya...

jangan beli dan drive...itu utk keta baru dr showroom je

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
faisal
Student L6



Joined: Jun 27, 2008
Posts: 1275

PostPost subject: Re: Adakah masalahnya pada wheel bearing?
Posted: Fri Nov 11, 2011 1:43 am
Reply with quote

try jack tayar tu, pusing sendiri....
Kalau time pusing tu ada bunyi, sah lah komponen yang ada kat tayar tu ada bunyi.. termasuklah bearing tu...
Back to top
View user's profile
ibnhussin
IT Admin



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 3932
Location: Nottingham Univ. M'sia Campus

PostPost subject: Re: Adakah masalahnya pada wheel bearing?
Posted: Fri Nov 11, 2011 1:52 am
Reply with quote

thtl wrote:

kereta lama camni, kena buat complete inspection dgn mekanik yg kita dah percaya...

mmg nak buat, tapi tak de la dalam masa terdekat ni, hujung tahun le, tunggu bonus he he, nak tanya sama ada kritikal atau tak, sebab bawak short distance je, kalau mmg perlu kita tukar le Yes

_________________
تعلموا العربية فإنها من دينكم
Arabic4Reading
Catatan Peribadi(Mal) | Personal Blog (Eng)
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
ahmadbab
Student L3



Joined: Jun 10, 2011
Posts: 577
Location: Kuantan

PostPost subject: Re: Adakah masalahnya pada wheel bearing?
Posted: Fri Nov 11, 2011 2:05 am
Reply with quote

ibnhussin wrote:
:salam

1. Kereta saya bila bergerak ada bunyi mengaum skit (roaring) berkadar pada kelajuan, kalau perlahan tak de la bunyi tu. Search kat internet, depa kata mungkin masalah wheel bearing, kritikal ke untuk tukar atau boleh tunggu dulu?

2. Steering wheel pun kalau pusing lebih sedikit ada bunyi squeeking, adakah steering wheel fluid tak cukup atau perkara lain?

Thanks Wink

berkemungkinan besar

1.wheel bearing

2.power steering pump belt (kalau lbb nyata bunyi bila pulas smp habis steering)






.

_________________
"Katakanlah sesungguhnya Tuhanmu sewaktu-waktu melapangkan rezeki kepada orang-orang yang dikehendakiNya diantara hamba-hambaNya, dan sewaktu-waktu membatasinya. Karena itu , jangan khawatir, apa saja yang kamu nafkahkan (Infak,sedekah) untuk kebaikan, niscaya Allah akan menggantinya dan Dia lah pemberi rezeki yang sebaik-baiknya."
[Surat Saba' ayat 39]
Back to top
View user's profile
ibnhussin
IT Admin



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 3932
Location: Nottingham Univ. M'sia Campus

PostPost subject: Re: Adakah masalahnya pada wheel bearing?
Posted: Fri Nov 11, 2011 9:25 am
Reply with quote

Hantar bengkel tadi, dia kata satu tayar belakang je, yg lain okay, terbang la RM 80. Steering fluid level pun OK, so biar je la dia bunyi, he he he
_________________
تعلموا العربية فإنها من دينكم
Arabic4Reading
Catatan Peribadi(Mal) | Personal Blog (Eng)
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Automotif dan Elektronik
Page 1 of 1
All times are GMT + 8 Hours



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Sesiapa yang ada padanya kezaliman terhadap saudaranya (muslim yang lain); seperti terhadap maruah dan selainnya, mintalah halal pada hari ini sebelum tiba waktu yang tidak ada dinar dan dirham (Hari Kiamat). Sekiranya baginya amalan soleh maka akan diambil darinya dengan kadar kezalimannya. Jika tidak ada baginya kejahatan, maka akan diambil kejahatan orang yang dizalimi lalu ditanggung ke atasnya

-- HR. Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 104
Bots: 2
Total: 106
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster