Community Forums
binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Go to page 1, 2  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 3:39 am
Reply with quote

بسم الله الرحمن الرحيم
اكبر الله
اللهم صلى على محمد اللهم صلى عليه وسلم
اللهم أنصر المجاهدين في كل مكان امين
اللهم صلى على محمد اللهم صلى عليه وسلم
السلام عليكم

hadis riwayat muslimimamahmad sebut binatang yang buleh di bunuh sama ada di tanah haram dan tanah halal الحل و الحرم
الغراب
gagak
الحدأة
burung helang
العقرب
kalajengking
الفأر
tikus
الكلب العقور
anjing ganas


saya nak bertanya sebab ada beberapajenis anjing...ada anjing yang warma perang...
ada puak beri nama burung yang hijau namamerbah gunung...tapi puak jahil bagi nama burung gagak gunung...maka pakar animalperlu pastikan yang mana satu betul

binatang yang tak buleh dibunuh...
hadis riwayat muslim imamAhmad ,abu daud ibnu majah

النملة
semut
النحلة
lebah
الهدهد
hud hud

القرد
kera...monkey
Back to top
View user's profile
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 3:53 am
Reply with quote

PD,

sekarang kene rujuk Perhilitan..demo ni perhilitan ke renjer?

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
kawakib_duriyah
Panel Hadith



Joined: Dec 07, 2008
Posts: 4689

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 4:17 am
Reply with quote

Binantang yang boleh dibunuh, tambah satu lagi cicak.
_________________
Kembara Makna

kembaramakna.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 4:31 am
Reply with quote

Hadis 2095 jilid 4 Muslim
Dari Abu Hurairah r.a. Nabi saw. Sabdanya “Siapa yang membunuh cicak وزعا satu kali pukul ditulis baginya pahala seratus hasanah, Siapa yang membunuhnya dua kali pukul, pahalanya kurang dari itu. Dan siapa yang membunuhnya tiga kali pukul, pahalanya kurang lagi dari itu”
Back to top
View user's profile
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 4:32 am
Reply with quote

عن عامر بن سعد عن ابيه ان النبي صلى الله
عليه وسلم امر بقتل الوزغ وسماه فويسقا
Dari Amir bin Saad dari bapanya (Saad bin Abi Waqas) r.a. katanya “ Sesungguhnya Nabi saw. Telah memerintahkan supaya membunuh cicak dan baginda menamakanya “Si penjahat kecil) فويسقا
Back to top
View user's profile
alli
Student L3



Joined: Aug 11, 2010
Posts: 616

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 7:50 am
Reply with quote

Kalau cicak rumah, jarang orang bunuh lagi tak macam budak zaman dulu memang siap dgn getah lastik cicak. kalau lipan dan ular memang orang akan bunuh kerana bahaya pada manusia.
Back to top
View user's profile
zikrulmaut_sm
Student L2



Joined: Sep 14, 2011
Posts: 494

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 8:06 am
Reply with quote

alli wrote:
Kalau cicak rumah, jarang orang bunuh lagi tak macam budak zaman dulu memang siap dgn getah lastik cicak. kalau lipan dan ular memang orang akan bunuh kerana bahaya pada manusia.

kalau bunuh cicak memang ada kebaikan. cicak suka berak merata-rata.
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 8:19 am
Reply with quote

Petikan daripada tread ini : AFN : Dibunuh atau diusir

kayrollz wrote:
lihat fatwa di bawah


Quote::
Lima Binatang Fasik
Syaikh Ibnu Utsaimin

Pertanyaan: Saya pernah mendengar tentang kata-kata (binatang fasik yang lima). Apa maknanya? Apakah kita diperintahkan membunuhnya hingga di tanah haram (Makkah)?

Jawaban:

Binatang fasiq yang lima adalah: tikus, kalajengking, anjing gila, burung gagak, dan burung rajawali. Inilah lima jenis binatang yang disebutkan Nabi صلی الله عليه وسلم,

"Lima jenis binatang fasiq yang boleh dibunuh di tanah halal dan haram."(HR. Al-Bukhari dalam al-Hajj (1829); Muslim dalam al-Hajj (1198))

Disunnahkan bagi seseorang membunuh lima jenis binatang ini, dan dia sedang berihram atau satu tempat beberapa mil di dalam tanah haram atau di luar tanah haram beberapa mil; karena mendatangkan penyakit dan bahaya di suatu saat. Dan diqiyaskan (analogikan) kepada lima jenis binatang ini yang serupa dengannya atau lebih berbahaya darinya. Selain ular yang ada di dalam rumah, ia tidak boleh dibunuh kecuali setelah diusir sebanyak tiga kali, karena dikhawatirkan ia adalah jin. Sedangkan al-abtar dan dzu thufyatain, maka ia tetap dibunuh sekalipun ada di dalam rumah; karena Nabi صلی الله عليه وسلم melarang membunuhnya kecuali yang tidak berekor dan dzu thufyatain. (HR. Al-Bukhari dalam Bad'ul Khalq, (32897, 3298); Muslim dalam as-Salam (2233))

Al-Abtar: adalah ular yang berekor pendek, dan dzu thuf-yatain adalah yang memiliki dua garis hitam dipunggungnya. Ini adalah dua jenis ular yang boleh dibunuh secara mutlak. Selain keduanya tidak boleh dibunuh tetapi diusir dahulu sebanyak tiga kali dengan mengatakan kepadanya, "Pergilah dan jangan berada di rumahku," atau kata-kata serupa yang menunjukkan ancaman kepadanya dan jangan dibiarkan tetap berada di rumah. Jika setelah itu ia tetap berada di rumah, berarti ia bukan jin. Atau kalau ia memang jin, berarti ia telah merelakan darahnya; maka saat itu boleh dibunuh. Tetapi jika ular tersebut menyerangnya saat itu, ia boleh membela diri walaupun pertama kali. Dengan menangkis serangannya, bahkan walaupun tindakannya membawa kepada kematian ular itu, atau apabila tidak bisa menghindari serangannya kecuali harus membunuhnya, maka ia boleh membunuhnya di saat itu; karena tindakan itu termasuk membela diri.


Sumber: Fatawa Islamiyah (al-Lajnah ad-Da'imah) Ibnu Utsaimin, 4/450/41. Disalin dari buku Fatwa-Fatwa Terkini Jilid 3, penerbit Darul Haq.
Kategori: Aneka Sumber: fatwa-ulama.com

Berkaitan cicak boleh rujuk disini :

AFN : Hukum bunuh cicak

wallahua'lam

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
Uzayr
Beginner



Joined: Nov 20, 2009
Posts: 23
Location: Muara

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 8:55 am
Reply with quote

Salam,
Burung rajawali tu burung helang ke?

_________________
Redha Allah itu yang utama..
Back to top
View user's profile
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 9:36 am
Reply with quote

jenis burung helang banyak jenis...ada yang nama helang merah ada
helang rajawali bahkan ada helang yang baik...

helang yang muslim...mace qitmir yang dah muslim 40 tahun sewaktu pertemuan dengan pemuda al kahfi...
mulanya ashabulkahfi lontar dengan batu kemudian qitmir kata bahasa sesungguhnya dia dah beriman 40 tahun lalu dan kemudian qitmir diizinkan mengikuti pemuda alkahfi mengawalgua besar sedang pemuda alkahfi genero/sleep...beratus tahun...dan saya fikir rajawali adalah jenis helang yang baik...
mace katak juga ada banyak jenis... pada5 tahun lalau ada penyelidiktemu katak warna kuning di maliau basin sabah cumadukacita sebab nak terkenalpenyelidik tersebut telah bunuh katak kuning tersebut dan di masukkan dalam formalin di awet dan duk dalam muzium...kini researcher tersebut dukbelajar di aberdeen...
katak kuning...
katak yang china makan disebut behong...saiz besar...di endau rompin banyak katanya...
ada puak nak perangkap lawan denganmencampurkan ayamdengan behong...ada yang campurkan ikan kering dengan biawak ...semua perangkap puak fasik zalim...kalau dinegeri perak ada puak zalimcampur biawak dengan sotong...berhati hati makan sotong kering khuatir tertipu termakan biawak...ini pengakuan penjual biawak di negeri perak...
kalau di paka terengganu berhati hati dengan wanita yang jual ikan kering sebab dia campur dengan biawak...


Last edited by AqilHaq on Sun Nov 06, 2011 11:14 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
ZulQ
Student L1



Joined: May 12, 2011
Posts: 222

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 9:51 am
Reply with quote

Betul ke binatang-binatang tu fasik ataupun ia hanya ungkapan? Berdosakah binatang-binatang yang disenaraikan itu?
Back to top
View user's profile
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 10:01 am
Reply with quote

assalam


gagak selalu menyerang burung ciak...burung ciak baik cuma dia kecil....burung dendang selayang yang hebat jua di ganggu gagak...
burung rajawali yang baik akan serang gagak...
burung kuang berkawan dengan harimau di hutan taman negara...
gagak selalu ganggu burung yang dhaif...

burung gagak tak berani masukhutan primary sebab ada harimau...
harimau pengawal hutan yang hebat...
dukacita ada puaklebih sukakhinzir dari suka melindungi harimau dihutan primary
Back to top
View user's profile
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 10:04 am
Reply with quote

Uzayr wrote:
Salam,
Burung rajawali tu burung helang ke?

helang dan rajawali 2 spesis yg berbeza

W/A

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 10:56 am
Reply with quote

nyamuk tak sebut pun...nyaris bawa maut utk keluarga...anak 3 org dgn isteri kena denggi masuk tawakkal...nasib baik yang mild punya...
Back to top
View user's profile
abu_zubair
Student L2



Joined: Jun 30, 2008
Posts: 390

PostPost subject: Re: binatang yang buleh dibunuh dan tak buleh dibunuh
Posted: Sat Nov 05, 2011 4:00 pm
Reply with quote

عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ إِنَّ النَّبِىَّ -صلى الله عليه وسلم- نَهَى عَنْ قَتْلِ أَرْبَعٍ مِنَ الدَّوَابِّ النَّمْلَةُ وَالنَّحْلَةُ وَالْهُدْهُدُ وَالصُّرَدُ
Daripada Ibn Abbas berkata, bahawa nabi s.a.w telah melarang membunuh empat jenis haiwan, semut, lebah, hud hud dan shrike.(sunan abi daud, 4/538, 5269, kitab adab, bab tentang membunuh semut).

عن أبى الحويرث عبد الرحمن بن معاوية، عن النبي صلى الله عليه وسلم (أنه نهى عن قتل الخطاطيف، وقال لا تقتلوا العوذ أنها تعوذ بكم من غيركم)
Imam al-Baihaqi meriwayatkan daripada Abd ar-Rahman bin Muawiyah, daripada nabi s.a.w, bahawa baginda melarang daripada membunuh burung layang layang, dan baginda bersabda: jangan kamu bunuh haiwan yang meminta perlindungan, sesungguhnya ia minta perlindungan dengan kamu daripada makhluk selain kamu). Menurut al-Baihaqi, hadis ini terputus sanadnya, kerana abd Rahman bukanlah seorang sahabat yang pernah bertemu baginda s.a.w. terdapat juga riwayat dari jalan lain, tetapi ia dilemparkan tuduhan maudhu'. (lihat sunan al-kubra, kitab haiwan qurban, 9.318, hadis no 19164, dan al-majmu' 9/19).

عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ قَالَ خَمْسٌ فَوَاسِقُ يُقْتَلْنَ فِي الْحِلِّ وَالْحَرَمِ الْحَيَّةُ وَالْغُرَابُ الْأَبْقَعُ وَالْفَأْرَةُ وَالْكَلْبُ الْعَقُورُ وَالْحُدَيَّا
Daripada Aisyah r.a, daripada nabi s.a.w, sesungguhnya baginda telah bersabda: lima perosak yang dibunuh baik dalam keadaan ihram atau tidak: ular, gagak, tikus, anjing gila dan helang.( Soheh Muslim, Kitab Haji, Bab haiwan yang sunat dibunuh oleh orang yang ihram dan bukan ihram, di dalam keadaan ihram atau tidak, 4/17, hadis 2919).

قال عبد الله بن عمر رضي الله عنهما قالت حفصة : قال رسول الله صلى الله عليه و سلم : خمس من الدواب لا حرج على من قتلهن الغراب والحدأة والفأرة والعقرب والكلب العقور
Daripada Abdullah bin Umar r.a, Hafsah telah berkata: Rasulullah s.a.w pernah bersabda: " lima jenis haiwan yang tidak mengapa membunuhnya: gagak, helang, tikus, kala jengking dan anjing gila. ( Soheh Bukhari, Kitab Haji, bab haiwan yang boleh dibunuh ketika ihram, 2/649, hadis 1731)
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 1 of 2
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Apabila telah dihidangkan makan malam, maka mulakanlah dengan makanan sebelum kamu menunaikan solat maghrib, dan jangan kamu tergopoh-gapah ketika makan malam kamu.

-- HR. Bukari dan Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 120
Bots: 0
Total: 120
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster