Community Forums
Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Perbincangan sekitar persoalan Qur'an, Hadis, Kisah Nabi-nabi dan Umat terdahulu serta para sahabat
Go to page 1, 2, 3  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexQur'an dan Hadis
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Thu Oct 27, 2011 2:41 pm
Reply with quote

Berikutan kehadiran saya ke majlis ilmu Kapten Hafiz Firdaus Abdullah di IIS minggu lalu yang berkisar mengenai Asmaa' Allah (nama-nama Allah), beberapa persoalan berlegar di fikiran saya.

1. Apakah setiap kata sifat (adjektif) yang Allah sifatkan diri-Nya dengannya juga dikira sebagai salah satu nama bagi-Nya?

2. Bolehkah berdoa dan menyeru Allah dengan nama-nama seperti ini;

(a) Ya Qareeb. Dalilnya; 2:186

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ

Terjemahan: Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir.

(b) Ya 'Allaam. Dalilnya 5:109

يَوْمَ يَجْمَعُ اللّهُ الرُّسُلَ فَيَقُولُ مَاذَا أُجِبْتُمْ قَالُواْ لاَ عِلْمَ لَنَا إِنَّكَ أَنتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ

Terjemahan: (Ingatlah) hari (kiamat yang padanya) Allah menghimpunkan Rasul-rasulNya lalu bertanya: "Apakah penerimaan yang diberikan kepada kamu (oleh umat-umat kamu dahulu, ketika kamu menyampaikan seruan ugama Allah)?" Rasul-rasul itu menjawab: "Tidak ada bagi kami pengetahuan yang sah tentang itu, (pengetahuan yang tepat adalah tertentu bagiMu), kerana sesungguhnya Engkaulah sahaja yang Maha Mengetahui akan segala perkara yang ghaib".

(c) Ya Ahad. Dalilnya 112:1

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ

Terjemahan: Katakanlah (wahai Muhammad): "(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa.

(d) Ya Dza Intiqam. Dalilnya 3:4

وَاللّهُ عَزِيزٌ ذُو انتِقَامٍ

Terjemahan: Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa, lagi berhak membalas dengan azab seksa (kepada golongan yang bersalah).

(e) Ya Sayyid. Dalilnya hadith Abu Dawud

السيد الله تبارك وتعالى

Terjemahan: Tuan (yang sebenar-benarnya) adalah Allah tabaraka wa ta'ala.

(f) Ya Jamil. Dalilnya ialah hadith Muslim

إن الله جميل يحب الجمال

Terjemahan: Sesungguhnya Allah itu cantik dan sukakan kecantikan.

3. Bolehkah menyeru nama Allah berdasarkan kata-kerja (verb) yang digunakan Allah bagi mensifatkan perlakuan-Nya seperti ini;

(a) Ya Muntaqim, berasal dari Dzu Intiqam. Dalilnya 3:4 seperti diatas.

(b) Ya Mariidh, berasal dari Maridhtu. Dalilnya hadith Muslim

إن الله عز وجل يقول يوم القيامة: يا ابن آدم مرضت فلم تعدني

Terjemahan: Allah berkata kepada anak Adam di hari Qiyamat “Hai anak Adam, Aku sakit tapi engkau tidak menjenguk-Ku.

(c) Ya Nasir, berasal dari Yansuru. Dalilnya ialah 47:7

ا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

Terjemahan: Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (ugama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu.

(d) Ya Mu'allim, berasal dari 'Allama. Dalilnya 55:2

عَلَّمَ الْقُرْآنَ

Terjemahan: Dialah yang telah mengajarkan Al-Quran.
Back to top
View user's profile Send e-mail
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Thu Oct 27, 2011 2:47 pm
Reply with quote

kenapa x tanya Kapten direct je hari tu?
_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Thu Oct 27, 2011 2:50 pm
Reply with quote

thtl wrote:
kenapa x tanya Kapten direct je hari tu?

Baru dapat ilham. Tapi memang puas hati datang kuliah Kapten. Shah Kirit dan rakan-rakan lain pun sama berkongsi ilmu dengan penuh bertenaga. Puan NAZ pun hadir. Great
Back to top
View user's profile Send e-mail
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Thu Oct 27, 2011 3:05 pm
Reply with quote

Tunggu Kapten jawab...
_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
kawakib_duriyah
Panel Hadith



Joined: Dec 07, 2008
Posts: 4689

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Thu Oct 27, 2011 4:09 pm
Reply with quote

Macamana pula dengan doa Nabi ini, "Ya Munzilal Kitab, wa Ya Mujriyas Sahab..."
_________________
Kembara Makna

kembaramakna.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Fri Oct 28, 2011 10:39 am
Reply with quote

kapten ada buat kuliah ke?setiap minggu ke? saya tak pernah tahu pun kuliah-kuliah agama kapten, rugi nya saya..
_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Fri Oct 28, 2011 2:41 pm
Reply with quote

Wow.

Sayang xdapat datang hari tu. tapi kesihatan memang tidak mengizinkan.

_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Fri Oct 28, 2011 2:41 pm
Reply with quote

Mustaqill, boleh saya panjang soalan2 anda ini?
_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Fri Oct 28, 2011 2:53 pm
Reply with quote

Ad-Dien wrote:
kapten ada buat kuliah ke?setiap minggu ke? saya tak pernah tahu pun kuliah-kuliah agama kapten, rugi nya saya..

Kapten pun ada buat kuliah di IIS Setiawangsa. Kapten memang figure yang disayangi dan sangat dihormati oleh Shah Kirit dan staf IIS. Tapi ia bergantung kepada jadual kapten sendiri. Tak tetap. Tapi sekali dia datang memang berbaloi-baloi.

Shah Kirit minta Al-Fikrah dan Al-Ahkam sama-sama makmurkan IIS dengan program ilmu. Di samping itu Friendly Comparative Religion program yang Shah Kirit anjurkan pun memang dikenali di arena perbandingan agama.

19 November 2011 ada FCR kat UIA. Jom pergi.
Back to top
View user's profile Send e-mail
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Fri Oct 28, 2011 2:53 pm
Reply with quote

ibnuabbas wrote:
Mustaqill, boleh saya panjang soalan2 anda ini?


Panjangkan tu maksudnya apa? Tambah soalan atau apa?
Back to top
View user's profile Send e-mail
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Fri Oct 28, 2011 2:57 pm
Reply with quote

mustaqill wrote:
Ad-Dien wrote:
kapten ada buat kuliah ke?setiap minggu ke? saya tak pernah tahu pun kuliah-kuliah agama kapten, rugi nya saya..

Kapten pun ada buat kuliah di IIS Setiawangsa. Kapten memang figure yang disayangi dan sangat dihormati oleh Shah Kirit dan staf IIS. Tapi ia bergantung kepada jadual kapten sendiri. Tak tetap. Tapi sekali dia datang memang berbaloi-baloi.

Shah Kirit minta Al-Fikrah dan Al-Ahkam sama-sama makmurkan IIS dengan program ilmu. Di samping itu Friendly Comparative Religion program yang Shah Kirit anjurkan pun memang dikenali di arena perbandingan agama.

19 November 2011 ada FCR kat UIA. Jom pergi.

Ana ahli baru sangat dalam AFN ni, jadi banyak term-term yang familiar dikalangan ahli lama yang ana tak tahu, maaflah kalau banyak tanya yer tapi ana memang tak tahu, boleh akhi fahamkan term-term yang ana highlightkan? asif~

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Fri Oct 28, 2011 3:02 pm
Reply with quote

Tanya orang lain. Shaykh ker
_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Fri Oct 28, 2011 3:05 pm
Reply with quote

Ad-Dien wrote:
mustaqill wrote:
Ad-Dien wrote:
kapten ada buat kuliah ke?setiap minggu ke? saya tak pernah tahu pun kuliah-kuliah agama kapten, rugi nya saya..

Kapten pun ada buat kuliah di IIS Setiawangsa. Kapten memang figure yang disayangi dan sangat dihormati oleh Shah Kirit dan staf IIS. Tapi ia bergantung kepada jadual kapten sendiri. Tak tetap. Tapi sekali dia datang memang berbaloi-baloi.

Shah Kirit minta Al-Fikrah dan Al-Ahkam sama-sama makmurkan IIS dengan program ilmu. Di samping itu Friendly Comparative Religion program yang Shah Kirit anjurkan pun memang dikenali di arena perbandingan agama.

19 November 2011 ada FCR kat UIA. Jom pergi.

Ana ahli baru sangat dalam AFN ni, jadi banyak term-term yang familiar dikalangan ahli lama yang ana tak tahu, maaflah kalau banyak tanya yer tapi ana memang tak tahu, boleh akhi fahamkan term-term yang ana highlightkan? asif~

Wink Takpa. Bertanya tu sunnah.

IIS stands for Islamic Information & Services. Try Google.
Back to top
View user's profile Send e-mail
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Fri Oct 28, 2011 3:05 pm
Reply with quote

ibnuabbas wrote:
Tanya orang lain. Shaykh ker

Dipersilakan.
Back to top
View user's profile Send e-mail
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Re: Nama-nama Allah ketika berdoa: Beberapa Persoalan
Posted: Fri Oct 28, 2011 3:08 pm
Reply with quote

Saya cuba jawab dulu.

1. Nama Allah tidak terhad pada 99 Nama sahaja.

Nama Allah semuanya baik untuk Allah. Ada nama yang apabila dinisbahkan kepada manusia, manusia itu disifatkan dengan sifat yang buruk.

Contoh Al-jabbar dan al-Mutakabbir.

2. Xberani jawab.

_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Qur'an dan Hadis
Page 1 of 3
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Apabila aku perintahkan agar kamu melakukan perkara maka lakukanlah dia sekadar kemampuanmu, dan apabila aku larang kamu agar jangan melakukan sesuatu, maka jauhilah perkara tersebut

-- HR. Bukari dan Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 71
Bots: 1
Total: 72
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster