Community Forums
Larangan jual Colour Crystal Ball
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mohd.Ikram
Pro Sunnah



Joined: Aug 31, 2008
Posts: 6613

PostPost subject: Larangan jual Colour Crystal Ball
Posted: Fri Aug 26, 2011 10:26 am
Reply with quote

Larangan jual Colour Crystal Ball

www.utusan.com.my/utus...=mh_04.htm

PUTRAJAYA 25 Ogos - Kerajaan hari ini mengumumkan larangan penjualan Colour Crystal Ball yang digunakan secara meluas sebagai perhiasan pasu selepas mendapati produk tersebut mampu meragut nyawa kanak-kanak kecil jika tertelan.

Kajian makmal mendapati produk menyerupai sagu dalam ais kacang itu mampu mengembang sehingga 55 peratus dalam tempoh dua jam di dalam perut manusia sehingga menyebabkan usus kanak-kanak pecah.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, setakat ini lapan pembedahan besar telah dijalankan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia untuk menyelamatkan kanak-kanak yang tertelan Colour Crystal Ball.

''Walaupun kandungan kimia dalam Colour Crystal Ball adalah pada tahap selamat namun masalahnya produk ini mampu mengembang 290 hingga 444 peratus selepas menyerap air selama dua jam.

''Ujian simulasi berdasarkan keadaan dan tahap asid perut pula mendapati ia boleh mengembang sebanyak 36 hingga 55 peratus dalam tempoh dua jam," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata, rupa Colour Crystal Ball yang berwarna-warni dan menyerupai agar-agar sering mendorong kanak-kanak menelannya.

Menurutnya, kanak-kanak yang tertelan Colour Crystal Ball akan mengalami tanda-tanda seperti muntah, demam, sembelit, perut kembung, sakit perut, usus tersumbat dan yang paling serius usus pecah.

''Saya menasihatkan orang ramai yang mempunyai produk ini supaya segera membuangnya, ia adalah berbahaya terutama terhadap kanak-kanak di bawah lima tahun.

''Bagi peniaga pula, mereka tidak lagi dibenarkan menjual produk ini atau berdepan risiko denda RM100,000 atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali bagi kesalahan pertama di bawah Akta Perlindungan Pengguna," katanya.

Beliau berkata, pemantauan kementeriannya mendapati kebanyakan Colour Crystal Ball direka di Korea Selatan tetapi dikeluarkan di Jepun dan China.

''Malaysia bukan negara pertama yang melarang penjualan produk ini, Poland dan Itali telah mengenakan larangan sama pada tahun lalu.

''Filipina pula mengeluarkan amaran berjaga-jaga terhadap pembekalan dan penjualannya kerana produk ini mudah menyebabkan kanak-kanak tercekik," katanya.
Back to top
View user's profile Send e-mail
AbuAmmar
Pro Sunnah



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 3663
Location: 36000

PostPost subject: Re: Larangan jual Colour Crystal Ball
Posted: Fri Aug 26, 2011 11:00 am
Reply with quote

tempek gambo sket baru nampak:


_________________
-Life Long Learning-
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
mayoryusa
Student L1



Joined: May 24, 2009
Posts: 272
Location: ipoh

PostPost subject: Re: Larangan jual Colour Crystal Ball
Posted: Fri Aug 26, 2011 11:15 am
Reply with quote

dah takde mende nak makan....hehehehe
_________________
insan dalam luka mencari tuhan....

ku pohon maaf jikalau aku kasar....
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Larangan jual Colour Crystal Ball
Posted: Fri Aug 26, 2011 12:31 pm
Reply with quote

ohh...boleh mengembang ke..bahaya lah menda ni..syukran atas info ni Great
_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
Mohd.Ikram
Pro Sunnah



Joined: Aug 31, 2008
Posts: 6613

PostPost subject: Re: Larangan jual Colour Crystal Ball
Posted: Fri Aug 26, 2011 1:41 pm
Reply with quote

Tadi saya bagi tau kat my mom.. Punya dia risau bila saya cakap boleh pecah usus.. adik saya darjah 2 ada simpan benda tu.. Terus my mom suruh buang...
Back to top
View user's profile Send e-mail
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Larangan jual Colour Crystal Ball
Posted: Fri Aug 26, 2011 1:46 pm
Reply with quote

Mohd.Ikram wrote:
Tadi saya bagi tau kat my mom.. Punya dia risau bila saya cakap boleh pecah usus.. adik saya darjah 2 ada simpan benda tu.. Terus my mom suruh buang...

Alhamdulillah..see...dah ada pun yang dapat manfaat kan?..Alhamdulillah Very Happy

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: Larangan jual Colour Crystal Ball
Posted: Fri Aug 26, 2011 2:15 pm
Reply with quote

ada terbaca tadi kat utusan....memang merbahaya....

terima kasih tuan punya thread kerana highlightkan perkara ini... Great
Back to top
View user's profile
bentara
Moderator



Joined: Jul 27, 2008
Posts: 1721
Location: Tronoh, Perak

PostPost subject: Re: Larangan jual Colour Crystal Ball
Posted: Fri Aug 26, 2011 2:52 pm
Reply with quote

mayoryusa wrote:
dah takde mende nak makan....hehehehe

komen yang kejam.

Budak mana reti.
Back to top
View user's profile
Zaujah_Shamsul
Student L1



Joined: Jul 13, 2011
Posts: 111

PostPost subject: Re: Larangan jual Colour Crystal Ball
Posted: Fri Aug 26, 2011 2:52 pm
Reply with quote

Usahkan budak budak geram, orang dewasa pun geram je tenguk (saya la tu). Macam agar agar jer tenguknyer.....
_________________
Ya ALLAH, buangkanlah kebesaran makhluk di hatiku dan masukkanlah KEBESARANMU di hatiku....
Back to top
View user's profile
abu_aisyah
Student L1



Joined: May 15, 2011
Posts: 249

PostPost subject: Re: Larangan jual Colour Crystal Ball
Posted: Fri Aug 26, 2011 3:43 pm
Reply with quote

Zaujah_Shamsul wrote:
Usahkan budak budak geram, orang dewasa pun geram je tenguk (saya la tu). Macam agar agar jer tenguknyer.....

disiang hari dibulan pose ker? Very Happy
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Larangan jual Colour Crystal Ball
Posted: Fri Aug 26, 2011 4:56 pm
Reply with quote

bentara wrote:
mayoryusa wrote:
dah takde mende nak makan....hehehehe

komen yang kejam.

Budak mana reti.

komen yang kejam..huhuhu

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 1 of 1
All times are GMT + 8 Hours



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Manusia yang paling Allah benci ialah yang berkeras kepala dalam perbalahan

-- HR. Bukari dan Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 59
Bots: 0
Total: 59
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster