Community Forums
Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Go to page 1, 2  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
abu_usamah
Moderator



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 9944
Location: Tampin N9

PostPost subject: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Fri Jul 29, 2011 3:56 am
Reply with quote

-Reminder Kepada Semua-

Diharapkan jika menjawab soalan feqh, hukum=hakam, akidah, silakan membawa fatwa para ulama, dalil, supaya kita tidak terjerumus mengeluarkan fatwa dengan ilmu kita yang sedikit.

Ini juga untuk menjaga kualiti jawapan-jawapan di dalam AFN agar terjaga. Jika tidak, kita akan menjadi seperti sebahagian tempat-tempat lain, orang ramai, forumer sesuka hati secara bebas menulis soal hukum, tanpa rujukan dan sebagainya.
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Fathoniah
Panel Ekonomi



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 634

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Fri Jul 29, 2011 3:57 am
Reply with quote

Noted
Back to top
View user's profile
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Fri Jul 29, 2011 4:01 am
Reply with quote

Great oraitt...
_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
najib76
Student L7



Joined: Aug 09, 2009
Posts: 1757
Location: Batu Pahat

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Fri Jul 29, 2011 4:06 am
Reply with quote

Assalamualaikum

Jazakallah

biarlah mereka yg berkelayakan menjawab soalan ....
Back to top
View user's profile
ahchonx
Student L7



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 1705
Location: Osnabrück, Germany

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Fri Jul 29, 2011 5:03 am
Reply with quote

Alhamdulillah. Sangat sangat sangat setuju (3 kali sangat Very Happy )
Back to top
View user's profile
mohdsiss
Moderator



Joined: Aug 11, 2008
Posts: 808
Location: Kuala Lumpur

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Fri Jul 29, 2011 6:59 am
Reply with quote

abu_usamah wrote:
-Reminder Kepada Semua-

Diharapkan jika menjawab soalan feqh, hukum=hakam, akidah, silakan membawa fatwa para ulama, dalil, supaya kita tidak terjerumus mengeluarkan fatwa dengan ilmu kita yang sedikit.

Ini juga untuk menjaga kualiti jawapan-jawapan di dalam AFN agar terjaga. Jika tidak, kita akan menjadi seperti sebahagian tempat-tempat lain, orang ramai, forumer sesuka hati secara bebas menulis soal hukum, tanpa rujukan dan sebagainya.

Alhamadulillah .. peringatan yang bagus.

_________________
محمد سيسس بن م جاميل
(Mohamad Siss M Jamil)

serambi.teratakrindu.net
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website AIM Address MSN Messenger Yahoo Messenger
NAZ
Moderator



Joined: Nov 12, 2008
Posts: 12875
Location: De' C Ni

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Fri Jul 29, 2011 7:05 am
Reply with quote

mohdsiss wrote:
abu_usamah wrote:
-Reminder Kepada Semua-

Diharapkan jika menjawab soalan feqh, hukum=hakam, akidah, silakan membawa fatwa para ulama, dalil, supaya kita tidak terjerumus mengeluarkan fatwa dengan ilmu kita yang sedikit.

Ini juga untuk menjaga kualiti jawapan-jawapan di dalam AFN agar terjaga. Jika tidak, kita akan menjadi seperti sebahagian tempat-tempat lain, orang ramai, forumer sesuka hati secara bebas menulis soal hukum, tanpa rujukan dan sebagainya.

Alhamadulillah .. peringatan yang bagus.
SOKONG!
SOKONG!
SOKONG!

_________________
نورعينى احمد
Talent win games, but teamwork and intelligence win championship.
Winners never Quit, Quitters never Win!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
NuarIslam
Beginner



Joined: Sep 23, 2011
Posts: 67
Location: Ipoh arrghhh..

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Fri Oct 07, 2011 12:27 am
Reply with quote

saya minta maaf....saya telah menjawab tanpa sertakan nas dan dalil..:(
janji tak buat lagi..
Back to top
View user's profile
sil
Ahli Setia



Joined: Jun 07, 2010
Posts: 2933
Location: Ampang, Temerloh, Bahau

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Wed Oct 12, 2011 4:42 am
Reply with quote

sokong 100%!!! saya hanya mampu bertanya..huhu..
_________________
"Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau jadikan hati Kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada Kami, dan karuniakanlah kepada Kami rahmat dari sisi Engkau; karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)," (Ali-Imran: 8)

My Personal Online Bookmark
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
cikgu_jeff
Student L3



Joined: Dec 15, 2009
Posts: 689
Location: Ipoh

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Wed Oct 12, 2011 4:46 am
Reply with quote

Saya pun nak sokong jugak...huhuhuhu
Back to top
View user's profile Send e-mail
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Thu Nov 24, 2011 11:05 am
Reply with quote

UP.
_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Thu Nov 24, 2011 11:19 am
Reply with quote

saya pun mintak maaf...saya pun ilmu tak seberapa,selalu exited sangat nak jawab...rupanya termasuk bab fikah,Alquran dan hadis...sebenarnya panel sahaja yang layak menjawab Rules Great

tapi kalau bab riadah,semasa,dan lain lain,tak berat punya kes okay kot... Very Happy
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Thu Nov 24, 2011 11:32 am
Reply with quote

UP
_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
Adli_Khalim
Ilmuwan



Joined: Mar 06, 2009
Posts: 3927
Location: Jakarta Barat

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Thu Nov 24, 2011 11:38 am
Reply with quote

Ad-Dien wrote:
UP


Mus baru naikkan thread ni. Jangan naikkan lagi, lagipun thread ni masih berada dalam top-10 tadi.


* Terima kasih kepada Mus sebab naikkan thread ilmiah. Pening juga kalau asyik baca thread yang penuh dengan falsafah, perselisihan pendapat antara forumers, soalan-soalan provokatif, dll.

_________________
Personal Page: Adli Khalim
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Adli_Khalim
Ilmuwan



Joined: Mar 06, 2009
Posts: 3927
Location: Jakarta Barat

PostPost subject: Re: Reminder Kepada Forumer AFN- Etika Menjawab Hukum Hakam
Posted: Thu Nov 24, 2011 11:39 am
Reply with quote

Ad-Dien wrote:
UP


By the way, signature AD tu harus difahami secara umum ke khusus?

_________________
Personal Page: Adli Khalim
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 1 of 2
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Sesungguhnya orang yang paling buruk kedudukannya di sisi Allah ialah yang dijauhi manusia karena ditakuti kejahatannya.

-- Mutafaq'alaih

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 69
Bots: 1
Total: 70
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster