Community Forums
Buka Restoran/Cafe
Sembang-sembang resepi, restoran dan tempat-tempat menarik
Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexMakan-Makan dan Melancong
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:38 am
Reply with quote

Assalamualaikum
Saya ada berberapa kemusykilan.Ada berkira-kira nak membuka restoran sendiri,masalahnya ialah:
1)Lesen dan permit-Dari siapa perlu dipohon selain PBT dan Pej Kesihatan,ada pihak lain ke yang bersangkut paut dengan lesen dan permit?

2)Peralatan memasak,peti ais,etc-Selain beli ada option untuk sewa tak?

3)Pekerja-Macam mana bayarn gaji untuk bulan pertama perniagaan dimulakan?Perlu di'tarik' dari modal ke?

Tolong,tolong ...ada persoalan lain nanti saya tambah

_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:40 am
Reply with quote

saya antara pembuka restoran yg lingkup... 70k ++
_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:41 am
Reply with quote

start dgn home delivery dulu...learn the trade.

home delivery ni nak pastikan masakan M07 ada penggemarnya...ada followersnya...

kemudian eloknya, M07 ada diploma atau degree culinary.

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:42 am
Reply with quote

kayrollz wrote:
saya antara pembuka restoran yg lingkup... 70k ++
Kenapa lingkup...cer citer cer citer....and konsep menu restoran kayrollz apakah?Tom Yam ka,Melayu ka, 1Malaysia ka,Western ka? cer citer cer citer

_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Abu_Bunyameen
Student L7



Joined: Jun 29, 2008
Posts: 1756
Location: Putrajaya

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:42 am
Reply with quote

kayrollz wrote:
saya antara pembuka restoran yg lingkup... 70k ++

Keyroll,

Share la pengalaman & pengetahuan dengan M07 tu...

Mana tau, berkat tunjuk ajar, dia buleh berjaya plak.

_________________
Kejayaan Manusia Adalah Di Dalam Mentaati Seluruh Perintah Allah, Menjauhi LaranganNYA dan mengikut Sunnah Rasulullah SAW.
Dapatkan Busana Muslimah Anda Di Sini **BEAUTYHEEJAB** >> [b]http://beautymusleem.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send e-mail
Abu_Syifaa
Ahli Setia



Joined: Feb 10, 2009
Posts: 2674
Location: IIUM Gombak

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:43 am
Reply with quote

better buka kecil2 dulu..restoran tu nampak dah besar..
_________________
حامدًا ربّي عز وجلّ ومصليًّا على رسوله صلى الله عليه وسلم

http://abu-syifaa.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send e-mail
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:43 am
Reply with quote

Muhammady7 wrote:
:salam
Saya ada berberapa kemusykilan.Ada berkira-kira nak membuka restoran sendiri,masalahnya ialah:
1)Lesen dan permit-Dari siapa perlu dipohon selain PBT dan Pej Kesihatan,ada pihak lain ke yang bersangkut paut dengan lesen dan permit?

PBT tu apa?

pejabat kesihatan setahu saya x perlu, yang perlu pekerja termasuk owner kena ambil 1 injection, sy lupa nama suntikan tersebut..

Muhammady7 wrote:
2)Peralatan memasak,peti ais,etc-Selain beli ada option untuk sewa tak?

tiada...anda boleh beri ori atau second hand...

Muhammady7 wrote:
3)Pekerja-Macam mana bayarn gaji untuk bulan pertama perniagaan dimulakan?Perlu di'tarik' dari modal ke?

Tolong,tolong ...ada persoalan lain nanti saya tambah

yer betul... gaji kena tarik dr modal... dan ada kena ada modal pusingan...

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:44 am
Reply with quote

Muhammady7 wrote:
kayrollz wrote:
saya antara pembuka restoran yg lingkup... 70k ++
Kenapa lingkup...cer citer cer citer....and konsep menu restoran kayrollz apakah?Tom Yam ka,Melayu ka, 1Malaysia ka,Western ka? cer citer cer citer

western...

70k++ tu termasuk renovate

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:45 am
Reply with quote

Abu_Syifaa wrote:
better buka kecil2 dulu..restoran tu nampak dah besar..
Cadangannya nak buka kedai kecik macam kat cafe mahallah UIA tu

_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:47 am
Reply with quote

Mulakan dengan stall kecik macam stall burger. Mulakan dengan pasar malam. Smile (itu kalau part time)
_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:47 am
Reply with quote

kayrollz wrote:
Muhammady7 wrote:
kayrollz wrote:
saya antara pembuka restoran yg lingkup... 70k ++
Kenapa lingkup...cer citer cer citer....and konsep menu restoran kayrollz apakah?Tom Yam ka,Melayu ka, 1Malaysia ka,Western ka? cer citer cer citer

western...

70k++ tu termasuk renovate
Western...? alamak.ni kena jumpa kat luar ni.Bro ada FB x? hurm.... citer alam AFN ni tak masyuk sgt...hehe

_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:48 am
Reply with quote

banyak nak bg ni tp x reti nak sampaikan... klau di tanya, pandailah saya jawap


FB saya xde...hehe...boleh aja nak berjumpa...

seminar 3 Qul pergi ka?

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
aleeya
Student L7



Joined: Mar 02, 2009
Posts: 1776

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:50 am
Reply with quote

berapa bajet? Yg saya pernah dengar, kena ada modal pusingan minimum cukup utk setahun sbb bulan2 pertama selalunya susah nak buat untung.

saya rasa yg lebih selamat mula kecil2an dulu, mcm di pasar mlm/tani/gerai.

Byk sgt saya tgk restoran yg tak bertahan lama.
Back to top
View user's profile
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:53 am
Reply with quote

Tak adalah nak buka cafe/restoran besar.Untuk permulaan ni macam jadi peniaga kat kiosk/food court mcm kat dlm pasar raya gitu.Bukan trus buka satu lot kedai sendiri...hehe maaf2 cerita tak habis
_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Awang_Jeragang
Beginner



Joined: Apr 04, 2011
Posts: 29

PostPost subject: Re: Buka Restoran/Cafe
Posted: Wed Apr 06, 2011 7:58 am
Reply with quote

saya bagi pandangan sebagai seorang pelanggan restoren... sekarang mcm ada satu trend... kalau saya cari restoren nak makan, soal masakan sedap atau kurang sedap, itu dah jadi perkara nombor 3. Soal kebersihan perkara nombor 2. Yang paling pertama saya fikir ialah... senang!

Senang nak pergi... senang nak parking... senang nak makan... maksudnya, tidak mahu tempat yg crowded sangat, nak cari tempat parking pun susah... nak makan kena menunggu, tak ada meja kosong, dan seumpamanya.

Jadi, kalau saya nak bukak restoren, perkara nombor satu yg saya perlu ambil kira ialah tempat... (anggapkan modal dah ada).
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Makan-Makan dan Melancong
Page 1 of 4
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3, 4  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Sebaik-baik harta yang baik adalah untuk seseorang yang baik

-- HR. Ahmad dan al-Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 82
Bots: 0
Total: 82
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster