Community Forums
Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 12:06 pm
Reply with quote

Assalamualaikum
Baru-baru ini ada saya ada menyertai Ibadah Camp anjuran Kolej.Ada satu slot di mana para peserta dikehendaki menyembelih sendiri ayam dan membersihkannya.Malangnya saya dapati hampir 60% kumpulan akhawat tidak tahu cara membersih dan menyiang ayam.Ada yang terus membelah dua ayam dan hampir merosakkan ayam.

jadi....anak dara di AFN...sejauh mana skill anda di dapur?

***Kak 11th tak termasuk dlm list ek...hehehe

_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Abu_Syifaa
Ahli Setia



Joined: Feb 10, 2009
Posts: 2674
Location: IIUM Gombak

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 12:35 pm
Reply with quote

Nak cari isteri, kalau skill ini out jangan masukkan dalam list:-)

bukan nak rendahkan kaum wanita, tapi kalau tak ambil berat benda ini,maknanya kurang membantu ibu mereka kot

_________________
حامدًا ربّي عز وجلّ ومصليًّا على رسوله صلى الله عليه وسلم

http://abu-syifaa.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send e-mail
linos
Student L4



Joined: Aug 26, 2009
Posts: 735

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 1:03 pm
Reply with quote

Assalamualaikum , masa saya kecik2 dulu, time nak makan ayam, kami adik beradik akan saling berkejaran utk tangkap ayam yg berkenaan. Kemudian, sama ada disembelih oleh abah atau abg saya. Kemudian, sama2 bersihkan, cabut bulu dan siang ayam. Namun hari ni, ayam2 dah sedia disembelih dan dibersihkan; malah semua kedai runcit akan sediakan khidmat memotong dan menyiang ayam...ada yg boleh terus buang lemak...serta sediakan ayam tu dlm apa jua bentuk yg dikehendaki.

Bukan sbb tak nak tolong mak di dapur, atau malas... namun demikianlah realiti hari ini. Sesapa yg terus buat kesimpulan menyalahkan terus anak dara, bagi saya mungkin tak ada pengalaman beli ayam kat kedai..

_________________
Dan mereka yang berjihad untuk Kami, pasti Kami akan benar-benar tunjukkan jalan-jalan Kami...(Ayat terakhir Surah Al 'Ankabuut)

tintapendita.blogspot.com
Back to top
View user's profile
2000dirham
Student L3



Joined: Oct 14, 2010
Posts: 623
Location: Darul Sunnah

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 1:12 pm
Reply with quote

tak berapa penting la skill depa kat dapur tu, yg penting ketebalan poket mereka, waa baru best, setakat ayam jadi ukuran, apalah sangat,
Back to top
View user's profile
mardziah
Student L4



Joined: Apr 12, 2010
Posts: 795
Location: KL

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 1:36 pm
Reply with quote

Assalamualaikum

kalau dah suka, dah sayang... takat takde skil kat dapur, small matter je tu. Yg penting 'abg sayang'.. ye dak?

abu_syifaa wrote:
Nak cari isteri, kalau skill ini out jangan masukkan dalam list:-)

bukan nak rendahkan kaum wanita, tapi kalau tak ambil berat benda ini,maknanya kurang membantu ibu mereka kot

cth kes:
(bukan saya) Seorang muslimah yg baik akhlaknya, lembut tutur katanya, elok budi pekertinya, boleh tahan juga la ilmu agamanya tapi skill kat dapur takde. Selalu tolong mak di dapur tapi takat potong2 bawang, sayur, bende yang kecik2 je la sebab maknya tak kasi tolong lebih2. Bab masak memasak biar emak yg buat.. Masa belajar dulu lebih byk di asrama, jarang-jarang ada di rumah. Agaknya masih nak 'reject' muslimah ni sebab takde skil kat dapur?

pengakuan tulus ikhlas, saya mmg tak reti sembelih ayam..maunye pengsan jadinya nanti... Wink

_________________
It's never to late for a new beginning
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
ummu_durrah
Ahli Setia



Joined: Feb 22, 2010
Posts: 2175

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 1:51 pm
Reply with quote

Assalamualaikum

Mmg takde skill bila kat dapur.. Main redah je.

**- Ayam sekarang dah boleh minta siap potong kat econsave. Mat bangla yg selalu tolong potongkan pakai mesin. Balik rumah, just siang.. simple, tak susah2
Back to top
View user's profile
Abu_Syifaa
Ahli Setia



Joined: Feb 10, 2009
Posts: 2674
Location: IIUM Gombak

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 1:54 pm
Reply with quote

Bukan isu MENYIANG AYAM saja daa.. itu contoh yang M7 beri saja..
_________________
حامدًا ربّي عز وجلّ ومصليًّا على رسوله صلى الله عليه وسلم

http://abu-syifaa.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send e-mail
abu_naila
Student L1



Joined: Feb 28, 2010
Posts: 211
Location: Wangsa Maju Malaysia

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 1:56 pm
Reply with quote

Orang bujang sekarang, g kedai beli ayam drumstick, tak payah potong2 dah, terus masukan dalam perencah yang dah siap, pastu masukan dalam kuali. Zaman skrg, semua benda dah siap dibuat.

Tapi kalau duduk di kampung?

_________________
ALLAH MAHA MENGETAHUI SEGALA SESUATU SAMA ADA ZAHIR ATAU TERSEMBUNYI. INGATLAH!
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 2:34 pm
Reply with quote

Saya sekadar bertanya.kalau yang duduk di asrama,hurm...saya sendiri bersekolah asrama,dari form 1-5. Very Happy

anyway,betul juga kata sebahagian forumers,tak lsalahkan anak dara jua sebab semuanya sangat mudah,asuk giant,beli sahaja ayam terus siap siang....

***kalau yang tak tahu beli barang2 dapur yang asas(bawang,rempah,sayur,)lagi haru.... Sweat Drop

_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
akhu_hurairah
Ahli Setia



Joined: Jul 29, 2010
Posts: 2071
Location: shah alam

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 3:30 pm
Reply with quote

Off Topic1

ada 1 cerita x boleh belah punya klako...

sy suruh kawan sy ambil cili. dia kata xtau.
ok takpa, pilih sama2. sudah pilih tu sy ckp kat dia suruh pergi timbang.

sy pun jalan. ok siap cari brg. nak pergi bayar. tiba2 cashier tu kata ini tak timbang lg. pastu sy tnya kwn sy..dia jawap "dah timbang dah, 300g". Surprised

kahkahkahkah.....guling2 gelak kt giant tu...

ROFL ROFL ROFL

_________________
“Berhati-hati kalian daripada sifat prasangka. Sesungguhnya prasangka itu adalah kata-kata yang paling dusta. Jangan saling olok-mengolok, intai-mengintai, atas-mengatasi, dengki mendengki, benci-membenci dan jebak menjebak.

Jadilah kalian laksana hamba-hamba Allah yang bersaudara seperti yang telah diperintahkan kepada kalian. Seorang Muslim itu adalah saudara bagi seorang Muslim yang lain. Janganlah ia menzalimi saudaranya; janganlah ia membiarkannya (apabila ia dizalimi); janganlah ia menghina saudaranya. Taqwa itu di sini, (seraya baginda menunjuk ke dadanya).

Cukuplah bagi seorang Muslim itu kejahatan (dosa) menghina saudaranya yang Mukmin haram bagi seseorang Muslim itu (menceroboh) darah (nyawa) nama baik dan harta seseorang Muslim yang lain.” (Hadith Muttafaqun alaih)
Back to top
View user's profile
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 3:32 pm
Reply with quote

maharajatoga wrote:
:offtopic1

ada 1 cerita x boleh belah punya klako...

sy suruh kawan sy ambil cili. dia kata xtau.
ok takpa, pilih sama2. sudah pilih tu sy ckp kat dia suruh pergi timbang.

sy pun jalan. ok siap cari brg. nak pergi bayar. tiba2 cashier tu kata ini tak timbang lg. pastu sy tnya kwn sy..dia jawap "dah timbang dah, 300g". Surprised

kahkahkahkah.....guling2 gelak kt giant tu...

ROFL ROFL ROFL
x faham....

_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 3:33 pm
Reply with quote

camna saya tak lucu pon!
_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
hajiustaz_drseiji
Pro Sunnah



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 8459

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 3:35 pm
Reply with quote

saya mmg tak boleh sembelih...nanti lepas sembelih, mesti nak jahit semula
_________________
Saya luaran nmpk baik
Namun hanya Allah yg tahu, diri saya yg sebenar
Back to top
View user's profile
GoTheHome
Ahli Setia



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 2232

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 3:37 pm
Reply with quote

Muhammady7 wrote:
maharajatoga wrote:
:offtopic1

ada 1 cerita x boleh belah punya klako...

sy suruh kawan sy ambil cili. dia kata xtau.
ok takpa, pilih sama2. sudah pilih tu sy ckp kat dia suruh pergi timbang.

sy pun jalan. ok siap cari brg. nak pergi bayar. tiba2 cashier tu kata ini tak timbang lg. pastu sy tnya kwn sy..dia jawap "dah timbang dah, 300g". Surprised

kahkahkahkah.....guling2 gelak kt giant tu...

ROFL ROFL ROFL
x faham....

yang membuatkan saya terkelakar ialah statement M7 Wink

_________________
Apa yang dihadapi adalah takdir.
Bagaimana menghadapi adalah ujian
Back to top
View user's profile Send e-mail
GoTheHome
Ahli Setia



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 2232

PostPost subject: Re: Anak Dara dan Skill Dapur-Sejauh Manakah?
Posted: Mon Mar 07, 2011 3:39 pm
Reply with quote

belajar boleh dimulakan bila bila masa
dah kawin pun maseh ada ruang untuk belajar
pokok nya mahu belajar dan rajin belajar

kalu tak belajar sampai tua pun tak tahu

_________________
Apa yang dihadapi adalah takdir.
Bagaimana menghadapi adalah ujian
Back to top
View user's profile Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 1 of 9
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Dibawa seorang lelaki kepada ‘Abd Allah bin Mas‘ud, lalu diberitahu kepadanya: Lelaki ini menitis arak dari janggutnya. Kata ‘Abd Allah bin Mas‘ud: “Kita dilarang untuk mengintip, namun apabila jelas kepada kita maka kita bertindak”

-- HR. Abu Daud

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 65
Bots: 0
Total: 65
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster