Community Forums
Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Go to page 1, 2  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 3:28 am
Reply with quote

Assalamualaikum

Mohon pencerahan, apakah pandangan syarak berkenaan isu jailbreak i-phone.

Untuk mengetahui apakah itu jailbreak,

Jailbreaking

Jazakallah

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 4:07 am
Reply with quote

pada sy, jika anda jailbreak hingga anda boleh install pirate application... ianya sama hukum dgn ciplak...

jika jailbreak saje adakah merugikan pihak i-phone?

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
el.ilmy
IT Admin



Joined: Aug 15, 2008
Posts: 3263
Location: Selangor ~ Putrajaya ~ KL

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 4:23 am
Reply with quote

. Assalamualaikum

Maaf, ana nak tumpang untuk kes lebihkurang sama iaitu rooting dalam Android smartphone.

Dengan root access, pengguna boleh mendapatkan aplikasi berbayar di Android Market dengan percuma. Ini antara sebab Google tidak membenarkan rooting.

Jika rooting untuk fix lagging dan modify interface agar lebih cantik, adakah ianya salah?

_________________
وقلت، والله أعلم بالصواب
Back to top
View user's profile Visit poster's website
SunanDrajad
Student L6



Joined: Oct 31, 2008
Posts: 1225
Location: 68000 Hulu Klang

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 4:47 am
Reply with quote

istaftuuu quluubakum!
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
alak
Banned User



Joined: Nov 11, 2009
Posts: 4351
Location: bila nak turun sini?

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 5:10 am
Reply with quote

benda2 camni takyah la tanya. dah jelas mmg dia tak bagi.
_________________
awas! anda diperhatikan.

gua masih belum setel sama itu Ostad Helmi atau Ultraman. bila lu mau mari Johor?
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
abulharith
Doctor



Joined: Aug 09, 2008
Posts: 1665
Location: Cyberjaya~Putrajaya

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 6:17 am
Reply with quote

Saya tak pasti tentang Android, tapi tentang JailBreak ianya sedikit lain dengan kita crack software macam yang kita biasa dengar. Crack software ni adalah utk guna licensed software yg kita tak nak bayar.

JailBreak ni utk optimize penggunaan iPhone dari dua cara.

Pertama, dengan JailBreak, kita dapat guna sebahagian partition storage yg iPhone allocate utk OS. Misalnya jika storage 8GB, iPhone akan allocate 2GB utk OS. Sedangkan dia tak guna semuanya pun yg 2GB tu. Jadi rugilah beli iPhone 8G tapi boleh pakai 6GB je. Jailbreak akan bolehkan user iPhone pakai partition yg masih free drpd 2GB yg diallocate utk OS tu.

Kedua, iPhone tidak benarkan 3rd party application utk diinstall kedalamnya melainkan yg dijual di Apple Store nya. Apps yg berbayar bukanlah banyak pun. Banyak lagi Apps free utk iPhone yg didevelop oleh org lain espcially Islamic Apps. Tapi Apps ni tak dapat installl melainkan kita Jailbreak iPhone tu.

Pada saya, Jailbreak iPhone ni sama saja dgn orang modified kereta utk utilize fully.

_________________
Abul Harith
fiqhmedic.wordpress.com/
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 6:43 am
Reply with quote

Assalamualaikum

Hati saya meraguinya, tetapi persoalan ni timbul apabila saya dapati ada seorang ustaz melakukannya. Sebab itu saya nakkan kepastian. Bukannya saya meragui ustaz tersebut, tapi kan sewajarnya kita mengkaji ikut kemampuan...

Jika ikut undang-undang US dan EU, memang legal. Cuma nak tahu dari sudut syarie... (sebab itu dibuka dalam segmen fiqh)...

Wallahua'lam.

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 6:45 am
Reply with quote

abulharith wrote:
Saya tak pasti tentang Android, tapi tentang JailBreak ianya sedikit lain dengan kita crack software macam yang kita biasa dengar. Crack software ni adalah utk guna licensed software yg kita tak nak bayar.

JailBreak ni utk optimize penggunaan iPhone dari dua cara.

Pertama, dengan JailBreak, kita dapat guna sebahagian partition storage yg iPhone allocate utk OS. Misalnya jika storage 8GB, iPhone akan allocate 2GB utk OS. Sedangkan dia tak guna semuanya pun yg 2GB tu. Jadi rugilah beli iPhone 8G tapi boleh pakai 6GB je. Jailbreak akan bolehkan user iPhone pakai partition yg masih free drpd 2GB yg diallocate utk OS tu.

Kedua, iPhone tidak benarkan 3rd party application utk diinstall kedalamnya melainkan yg dijual di Apple Store nya. Apps yg berbayar bukanlah banyak pun. Banyak lagi Apps free utk iPhone yg didevelop oleh org lain espcially Islamic Apps. Tapi Apps ni tak dapat installl melainkan kita Jailbreak iPhone tu.

Pada saya, Jailbreak iPhone ni sama saja dgn orang modified kereta utk utilize fully.

Tapi kalau apple dapat tahu, kita punya warranty akan jadi void... Kawan saya yang expert bab-bab camni pulak cakap, "Sendiri mau ingat la.."

Sweat Drop

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 7:14 am
Reply with quote

Komen ustaz tersebut;

Quote::
Apabila Jailbreak, ada tak hak sesiapa yang dicabuli? Ada tak benda yang diambil secara batil? Ada tak software berbayar menjadi percuma kerana berjaya dapatkan serial number secara 'curi'? NONE.

Jailbreak hanya membuka had-had fungsi yang diletakkan secara default oleh Apple. Dengan membuka had tersebut, iphone boleh digunakan pada tahap optimum. Mana-mana aplikasi yang kena beli, still kena beli. Tiada yang percuma dengan perogolan hak sesiapa

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 7:15 am
Reply with quote

Komen daripada rakan fb ustaz tersebut

Quote::
Saya tak rasa jailbreak ini melanggar hukum syarak. Secara legal pun, ianya telah dibenarkan. Saya berpandangan ianya bergantung kepada tujuan. Kalau jailbreak semata-mata untuk install aplikasi secara tidak sah (piracy), maka saya berpanda...ngan hukumnya sama seperti hukum piracy.

Ada saja saya disuruh rakan-rakan untuk jailbreak terutamanya bagi mendapatkan aplikasi-aplikasi perubatan dan ebook yang mahal-mahal (mencecah ratusan dollar). Huhu. Saya menolak, saya katakan pada mereka "cukuplah wikipedia dan medscape di iphone-ku". =p

Setakat ini masih belum ada keperluan pun untuk jailbreak. Saya ada 3 reasons, tapi belum cukup kuat untuk memaksa saya jailbreak:

1. Lockscreen yang kosong. Saya berminat untuk mendapatkan lockscreen yang memaparkan notification, weather, new sms dsb.

2. Sistem notification yang sangat lemah. Jika jailbreak, terdapat sebuah aplikasi "MobileNotifier" (http://bit.ly/ebEN1u) baru dilancarkan bulan ini. Ustaz atau mana2 pengguna iPhone JB lain bolehlah cuba.

3. Jika didalam bangunan, network 3G saya lemah, maka iphone selalu drop kepada network EDGE. Ianya defense setting iPhone, kerana jika iPhone memaksa dirinya untuk kekal dalam network 3G yang low signal, ianya akan menggunakan bateri yang banyak. Tapi didalam bangunan hostel saya, bateri tak menjadi masalah kerana saya always charging, tapi masalahnya saya tidak boleh tethering kerana network EDGE tersangatlah slow meskipun berbanding 3G yang setakat dua bar. Jailbreaking membolehkan saya override setting ini.

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
alak
Banned User



Joined: Nov 11, 2009
Posts: 4351
Location: bila nak turun sini?

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 7:24 am
Reply with quote

perjanjian pembelian takde ke sebut pasal ni?

atau kita boleh kata kalau sesiapa nak jailbreak, warranty hangus. itulah perjanjiannya.

_________________
awas! anda diperhatikan.

gua masih belum setel sama itu Ostad Helmi atau Ultraman. bila lu mau mari Johor?
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Sun Mar 06, 2011 7:39 am
Reply with quote

Alak, saya cari di internet dan terjumpa:

www.cultofmac.com/appl...anty/52463

Tapi tak tahulah kalau di Malaysia macam mana.

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
Abu_Bunyameen
Student L7



Joined: Jun 29, 2008
Posts: 1756
Location: Putrajaya

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Mon Mar 07, 2011 1:05 am
Reply with quote

abulharith wrote:

Pada saya, Jailbreak iPhone ni sama saja dgn orang modified kereta utk utilize fully.

Saya berpendapat sama seperti Doc Abulharith.

Kita Jailbreak/Root phones adalah untuk mendapat full capabilities phone yang telah kita miliki.

_________________
Kejayaan Manusia Adalah Di Dalam Mentaati Seluruh Perintah Allah, Menjauhi LaranganNYA dan mengikut Sunnah Rasulullah SAW.
Dapatkan Busana Muslimah Anda Di Sini **BEAUTYHEEJAB** >> [b]http://beautymusleem.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send e-mail
abu_firdaus
Student L6



Joined: Aug 02, 2010
Posts: 1433
Location: Bdr Baru Bangi

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Mon Mar 07, 2011 11:36 am
Reply with quote

Rooting untuk android bukan utk dpt paid apps secara percuma. Dia untuk dapat superuser status. Sama macam admin la. So ni sama macam mod kereta. Lepas rooting boleh dpt guna rom lain
_________________

Buku-buku Islamik jualan Telaga Ilmu


Pusat Latihan Memandu Cemerlang, Bdr Baru Bangi
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
cekodokgoreng
Student L1



Joined: Oct 15, 2009
Posts: 143

PostPost subject: Re: Hukum Jailbreak I-phone & Rooting Android Phone
Posted: Tue Mar 08, 2011 11:39 am
Reply with quote

sejak bile root handphone boleh dapat aplikasi secara percuma.
setengah aplikasi dalam Markent Android tu nak download pun tak boleh sebab kita dok non US (contoh).

yg beli setau saya tetap kena beli. takde kene mengena dengan benda free.

begitu jugak jailbreak. jail dalam iphone ni sebab Apple guna konsep Walled-Garden di mana setiap aplikasi dalam AppStore tu dah mengalami code sanitization, clean dan takde unsur2 trojan.

sebab bagi Apple, bila kita beli phone kita kene ikut cakap dia, nak buat tu tak boleh ni tak boleh. sedangkan kita dah beli fon tu.

contoh kalu Syarikat X jual kereta, dia kata, tak boleh tukar cat, tak boleh tinted dengan brand tinted tu, tak boleh pakai perfume tu, tak boleh drive pegi masjid. Setuju ke
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 1 of 2
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Tiga yang telah Allah SWT haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya

-- HR. Ahmad

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 76
Bots: 1
Total: 77
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster