Community Forums
Saya tak faham sikap manusia
Diskusi Umum tentang motivasi dan kaunseling.
Go to page 1, 2, 3  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexKaunseling Islam
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Mohd.Ikram
Pro Sunnah



Joined: Aug 31, 2008
Posts: 6613

PostPost subject: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 2:04 am
Reply with quote

Assalamualaikum

Saya tak berapa faham sikap macam ni. Kenapa ada jenis manusia yang kalau ade isu macam tak tutup aurat, isu pengaruh barat dan lain2 benda negatif kemudian ade pulak kaitan dengan politik, cepat betul dia 'melompat'...

Tapi dia jugak la yang suka dengar lagu orang putih, movie2 yang ntah apa2 (yg ade dedah aurat dan macam2 lagi) dan lain2... dan yang paling saya tak faham, tak segan2 nak promosi kat orang (kalau segan saya boleh la kira, pasal benda tu satu aib, mungkin biar dia dan Allah je la yang tahu aib sendiri)...

Saya betul2 tak faham... Ade sesapa boleh bantu jelaskan tak?
Back to top
View user's profile Send e-mail
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 2:07 am
Reply with quote

Itulah maksud slogan

"Islah Nafsaka, Wad`uu Ghairaka"

maksudnya," Perbaiki dirimu dan serulah org lain"

ianya proses yg berjalan serentak..ada yg sensitif dgn isu semasa, tapi tak sensitif dgn kelemahan dirinya..maka dgn slogan ni...kita peka dgn semasa dan di waktu yg sama kita kena perbaiki diri kita...

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
Mohd.Ikram
Pro Sunnah



Joined: Aug 31, 2008
Posts: 6613

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 2:29 am
Reply with quote

Ooo.. Jazakallah tapi kadang2 saya geram, mungkin tu la sebabnya perlu kepada teguran yang berhikmah.. wallahu'alam
Back to top
View user's profile Send e-mail
GoTheHome
Ahli Setia



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 2232

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 2:33 am
Reply with quote

benda benda negatif toksah lah cuba cuba nak paham.
lagi elok kalu tak faham
takut kalu paham terpengaruh pulak

mungkin tak paham tu anda tak terpengaruh dan tak terikut ikut
nanti kalu dah paham kalu nampak pulak keseronokan nya.
terjerumus pulak sebab tergelincir

jangan coba coba nak cabar diri No1
mana tau kalu dah rasa kalu diri cukup beriman
nak coba coba
ujung ujung yang boleh dikata...
cobaan.....
Back to top
View user's profile Send e-mail
Mohd.Ikram
Pro Sunnah



Joined: Aug 31, 2008
Posts: 6613

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 2:37 am
Reply with quote

Ha'ah... mungkin betul la, kalau benda2 maksiat ni dah biasa buat, lama2 jadi macam tak rasa apa2... dan yang paling teruk, bila rasa malu tu Allah SWT dah tarik... insaf,insaf... Jazakallah sedara GoTheHome
Back to top
View user's profile Send e-mail
salmonella
Student L4



Joined: Oct 19, 2010
Posts: 711
Location: KL

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 3:29 am
Reply with quote

kadang2 disebabkan kejahilan juga. ilmu tak sampai pada dia kan... ada sekali kat facebook tu nampak kat page kempen menutup aurat, ada sorang ni beriya2 maki orang yang tak tutup aurat. tapi tengok2 kat gambar profile dia, pon tak tutup aurat dengan sempurna (tudung pendek sangat). Jadi pada pandangan, die sendiri tak tahu hukum hakam yg sebenar...
Back to top
View user's profile
Abdullah2
Ahli Setia



Joined: Mar 30, 2009
Posts: 2687
Location: Perlis

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 4:31 am
Reply with quote

Saya pun antara orang yg dah lama terpengaruh dgn tv dan cd... mmg bila dah lama bergelumang dgn maksiat di tv kita akan rasa tak ada kesan buruk tgk maksiat di tv. Tapi sekarang dah lagi kritikal, tv dah mula tayang iklan dan filem peluk bersama bukan muhrim, filem parti remaja melayu di dlm rumah dll.

Takut generasi akan datang lebih teruk dari generasi saya yg memang teruk pun, nak jumpa kwn yg jaga tiang agama pun susah.

_________________
Moga2 kita dapat bersatu.... yang membezakan kita hanya ilmu...
Back to top
View user's profile Send e-mail
farhani_azizan
Dentist



Joined: Jun 29, 2008
Posts: 2263
Location: Jakarta Indonesia/ Kangar, Perlis

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 4:34 am
Reply with quote

Mohd.Ikram wrote:
:salam

Saya tak berapa faham sikap macam ni. Kenapa ada jenis manusia yang kalau ade isu macam tak tutup aurat, isu pengaruh barat dan lain2 benda negatif kemudian ade pulak kaitan dengan politik, cepat betul dia 'melompat'...

Tapi dia jugak la yang suka dengar lagu orang putih, movie2 yang ntah apa2 (yg ade dedah aurat dan macam2 lagi) dan lain2... dan yang paling saya tak faham, tak segan2 nak promosi kat orang (kalau segan saya boleh la kira, pasal benda tu satu aib, mungkin biar dia dan Allah je la yang tahu aib sendiri)...

Saya betul2 tak faham... Ade sesapa boleh bantu jelaskan tak?

Kalau dah masuk bab POLITIK, memang KITA cepat melompat pun..

_________________
dentistsupermuslim.blogspot.com/
drghani.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website MSN Messenger Yahoo Messenger
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 4:35 am
Reply with quote

Lompat si katak lompat.

Lompat lah tinggi tinggi.

Cepat lah adik cepat,

(jgn lupa lirik ) -dah lupa

Very Happy

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
AbuAbrisam
Ahli Setia



Joined: Jan 13, 2010
Posts: 2720

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 4:39 am
Reply with quote

seperti juga seorang bapa yang jahat, rasuah, mencuri, tak solat....tapi dia mahu anaknya jadi orang yang baik, jangan mencuri, jaga solat....

kadang2 sikap manusia ni suka tengok kesalahan orang lebih dari tengok kesalahan diri sendiri...semut diseberang nampak, tapi bangkai gajah depan mata, buat tak tau...

apa pun jangan terlebih lajak...biar berpada2...saranan sheikh thtl agar kedua2 benda ni berjalan serentak adalah yang terbaik...jangan sampai Allah murka dengan kita [Rujuk surah as-Saaf ayat 2-3]

_________________
Back to top
View user's profile
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 4:42 am
Reply with quote

Kengkadang, nak tegur tapi sambil aibkan orang, gimana?

Betul2 bikin panas. Setakat pernah sekolah pondok, tapi akhlak sebegitu rupa, bikin panas. Very Happy (tiada kena mengena dengan orang sini ya)

Sebab itu, orang kata, kalau nak tegur, cermin diri sendiri.

Oleh itu, nak gapai tahap menegur/dakwah, mesti dimulai diri sendiri (usaha).

(ada orang, kita nak usaha, tapi dok buruk sangka tak habis2)

Ini lah bisikan dan belitan iblis.

Wallahualam~

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
faathimah
Student L2



Joined: Aug 19, 2010
Posts: 432

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 5:52 pm
Reply with quote

mcm istilah yg paling glamer yg org slalu ckp tu..cakap x serupa bikin..btol ke?..
ada seseorang pernah bg pndangan kt sy camni..bila kita kunyah makanan, pastu kita keluarkan mknan yg kita kunyah tu dan tgk kat mknan tu. rasa2 lps tu boleh terima utk telan semula tak sisa mknan tu.
samalah ni..tgk kat org yg mcm ni memang panas ati dibuatnye. ape kata org tu..'menyampah'..ops sory guna word ni. cuma nak bg contoh je.
tp focus utama kita contentnya. kalau contentnya btul..why not. so, makan dan jgn keluarkan balik. klu tak, tak larat mau telan dah. NoNo
Very Happy
Back to top
View user's profile
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 5:57 pm
Reply with quote

queen wrote:
mcm istilah yg paling glamer yg org slalu ckp tu..cakap x serupa bikin..btol ke?..
ada seseorang pernah bg pndangan kt sy camni..bila kita kunyah makanan, pastu kita keluarkan mknan yg kita kunyah tu dan tgk kat mknan tu. rasa2 lps tu boleh terima utk telan semula tak sisa mknan tu.
samalah ni..tgk kat org yg mcm ni memang panas ati dibuatnye. ape kata org tu..'menyampah'..ops sory guna word ni. cuma nak bg contoh je.
tp focus utama kita contentnya. kalau contentnya btul..why not. so, makan dan jgn keluarkan balik. klu tak, tak larat mau telan dah. NoNo
Very Happy

Assalamualaikum

Benar tu, kalau sekali tak apa. Ini dok tegur guna WALL Facebook, mahu tak panas? Depan 1 dunia pulak tuh, tegur guna ayat 'agama' (konon).

Kita memang ambil content, dan itu benar untuk kita muhasabah. Cuma kengkadang, perasaan 'geram' dan 'menyampah' semakin menebal . Huhu!~

Doa aja ~

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
hajiustaz_drseiji
Pro Sunnah



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 8459

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 6:00 pm
Reply with quote

just my 2 cent.....

zaman dulu, bila datang hukum haram itu ini....ia sudah memang sedia dimaklum bahawa ia satu cara membuktikan kita beriman dan patuh pada perintah Allah

Namun hukum haram itu ini yg diajar semasa kecil...adalah lebih kepada perspektif pantang larang daripada intipati sebenar seruan agama...

Kita diajar utk tidak buat ini itu, adalah lebih kepada pantang larang berbanding kpd tujuan utk beribadat kepadanya......

_________________
Saya luaran nmpk baik
Namun hanya Allah yg tahu, diri saya yg sebenar
Back to top
View user's profile
faathimah
Student L2



Joined: Aug 19, 2010
Posts: 432

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 6:07 pm
Reply with quote

Ibn_Firdaus wrote:
Kengkadang, nak tegur tapi sambil aibkan orang, gimana?
sambil aibkan org? typo error ke?
.. mesti nk tulis tanpa aibkan org kan. perlu ade seni. seninya adalah akhlak. tapi masih ramai yg belum boleh mempraktikkannya. termasukla 'copia da queen' ni. Very Happy
..queen ada seorang besfren yg akhlaknya sgt cantik. slalu terkesan dgn akhlaknya. dan semua org sekeliling menyenanginya. jadi queen buat sikit research tentang dirinya..pegi rumah dia..jumpa ibubapa dia..jumpa adik beradiknya..patutla..amalan dr rumah lg. of course byk factor lain lg.
emm..0.01 cent lg.. Wink
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Kaunseling Islam
Page 1 of 3
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Seseorang yang berperang untuk mendapatkan harta rampasan, seseorang yang berperang agar dipuji dan seseorang yang berperang untuk memperlihatkan kehebatannya, siapakah di antara mereka yang berada di jalan Allah?” Rasulullah menjawab: Sesiapa yang berperang untuk meninggikan kalimah Allah (tertegak), maka dia berada di jalan Allah.

-- HR. Bukari dan Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 70
Bots: 0
Total: 70
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster