Community Forums
Ilmu yang haram
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tammattulkalam
Student L1



Joined: Aug 26, 2010
Posts: 119

PostPost subject: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 10:55 am
Reply with quote

Assalamualaikum

saya ingin bertanya hukum menggunakan ilmu ni. Bukan ilmu sihir atau ilmu membuat maksiat tau, tapi ilmu yang pada asalnya harus. macam ni, kita pergi ke laman web yang memaparkan satu sumber bacaan ilmiah tapi pemilik web itu menguploadnya tanpa minta izin dari penulis, adakah haram kita menggunakan ilmu itu? juga tayar motor kita pancit, kita suruh orang tukar, kita perhati cara dia tukar, belajar melalui melihat, tapi tak minta izin dia, lalu kita praktikkannya, adakah dikira haram?
Back to top
View user's profile
FATHI
Panel Hadith



Joined: Jul 02, 2008
Posts: 14197
Location: Iskandariah, Mesir

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 11:05 am
Reply with quote

tammattulkalam wrote:
juga tayar motor kita pancit, kita suruh orang tukar, kita perhati cara dia tukar, belajar melalui melihat, tapi tak minta izin dia, lalu kita praktikkannya, adakah dikira haram?

sahabat dulu bejalar dari mentor mereka Nabi SAW dgn ketajaman penglihatan dan fokus mereka melihat apa yg Nabi SAW lakukan, dan mereka tak de la pula mereka minta izin dulu sblm nk perati tu.

_________________
‎‎‎"Hizbullah yang hakiki ialah "Hizb Abu Bakar serta `Umar serta `Uthman serta `Ali serta `Aishah serta Para Sahabah seluruhnya", bukan Hizbullah yang disebut-sebut sekarang" ~ Fathi Al-Sakandary ~‎
Back to top
View user's profile
Adou_Fr
Panel Hadith



Joined: Jan 08, 2009
Posts: 3415
Location: Bandar Baru Sungai Buloh, Selangor

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 12:25 pm
Reply with quote

Salam,

ULASAN

1- Membaca sebarang bahan ilmiah/ ilmu tidak pernah menjadi haram.

a) Walaupun anda membaca buku di kedai buku tanpa membelinya, ilmu itu tidak haram.

b) Walaupun anda mendengar dari luar bilik kuliah kerana tidak mampu membayar yuran, ilmu itu tidak haram.

c) Walaupun anda membaca buku yang kena kencing tikus-anjing, ilmu itu tidak haram.

d) Walaupun anda membaca buku cetak rompak, ilmu itu tidak haram.

6- Sebarang ilmu daripada pemerhatian, maka ia tidak haram.

a) Anda memerhati ibu anda memasak, memotong sayur, maka ilmu itu tidak haram.

b) Anda memerhati orang Cina, orang Yahudi berniaga, maka ilmu itu tidak haram.

c) Anda memerhati cara nelayan menjala ikan, maka ilmu itu tidak haram.

d) Anda melihat contoh-contoh kuih di kedai bakery, maka ilmu itu tidak haram.

WaLlahu a`lam.

_________________
ad-diyari.com Facebook: Adöuliné Lacharouphe
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
mayoryusa
Student L1



Joined: May 24, 2009
Posts: 272
Location: ipoh

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 12:54 pm
Reply with quote

Adou_Fr wrote:
Salam,

ULASAN

1- Membaca sebarang bahan ilmiah/ ilmu tidak pernah menjadi haram.

a) Walaupun anda membaca buku di kedai buku tanpa membelinya, ilmu itu tidak haram.

b) Walaupun anda mendengar dari luar bilik kuliah kerana tidak mampu membayar yuran, ilmu itu tidak haram.

c) Walaupun anda membaca buku yang kena kencing tikus-anjing, ilmu itu tidak haram.

d) Walaupun anda membaca buku cetak rompak, ilmu itu tidak haram.

6- Sebarang ilmu daripada pemerhatian, maka ia tidak haram.

a) Anda memerhati ibu anda memasak, memotong sayur, maka ilmu itu tidak haram.

b) Anda memerhati orang Cina, orang Yahudi berniaga, maka ilmu itu tidak haram.

c) Anda memerhati cara nelayan menjala ikan, maka ilmu itu tidak haram.

d) Anda melihat contoh-contoh kuih di kedai bakery, maka ilmu itu tidak haram.

WaLlahu a`lam.

kesian pembuat buku ter-inaya...atau maksud diatas masih lagi tergantug

_________________
insan dalam luka mencari tuhan....

ku pohon maaf jikalau aku kasar....


Last edited by mayoryusa on Wed Sep 22, 2010 12:55 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
suhilinain
Student L3



Joined: Sep 11, 2009
Posts: 553

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 12:54 pm
Reply with quote

Adou_Fr wrote:


d) Walaupun anda membaca buku cetak rompak, ilmu itu tidak haram.


Macam mana pula halnya dari segi keberkatan...?

Sya nak download e-book tafsir Al-Azhar dari internet, masalahnya...pewaris dan penerbit karya Hamka kata kepad mereka yang bt ebook, sebar dan download ebook tu.. Bahawa perkara tu tak dibenarkan...

Ini macam mana pula kesnya...?
Back to top
View user's profile
FATHI
Panel Hadith



Joined: Jul 02, 2008
Posts: 14197
Location: Iskandariah, Mesir

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 12:56 pm
Reply with quote

mayorsoya wrote:
kesian pembuat buku ter-inaya...atau maksud diatas masih lagi tergantug

akh mayorsoya,

imam bukhari tulis sahih bukhari, skrg ni org senang2 je cetak ye, depa dpt approval dari imam bukhari ke? kesian imam bukhari penulis buku sahih bukhari

_________________
‎‎‎"Hizbullah yang hakiki ialah "Hizb Abu Bakar serta `Umar serta `Uthman serta `Ali serta `Aishah serta Para Sahabah seluruhnya", bukan Hizbullah yang disebut-sebut sekarang" ~ Fathi Al-Sakandary ~‎


Last edited by FATHI on Wed Sep 22, 2010 12:58 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
mayoryusa
Student L1



Joined: May 24, 2009
Posts: 272
Location: ipoh

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 12:56 pm
Reply with quote

setahu saya ilmu ni bukan buku saahaja...byk bende lagi....pakai software pon ilmu
_________________
insan dalam luka mencari tuhan....

ku pohon maaf jikalau aku kasar....
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 12:57 pm
Reply with quote

FATHI wrote:
akh mayorsoya,

imam bukhari tulis sahih bukhari, skrg ni org senang2 je cetak ye, depa dpt approval dari imam bukhari ke? kesian imam bukhari penulis buku sahih bukhari

Sebab beliau kata ilmu beliau untuk umat. Tak ada tulis HAK CIPTA TERPELIHARA! Sweat Drop

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
mayoryusa
Student L1



Joined: May 24, 2009
Posts: 272
Location: ipoh

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 1:00 pm
Reply with quote

FATHI wrote:
akh mayorsoya,

imam bukhari tulis sahih bukhari, skrg ni org senang2 je cetak ye, depa dpt approval dari imam bukhari ke? kesian imam bukhari penulis buku sahih bukhari

heheheheh... rasa kene eloborate kot... kalo idak curi buku pon kira boleh..kang boleh jadi silap pemahaman

_________________
insan dalam luka mencari tuhan....

ku pohon maaf jikalau aku kasar....
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Adou_Fr
Panel Hadith



Joined: Jan 08, 2009
Posts: 3415
Location: Bandar Baru Sungai Buloh, Selangor

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 1:02 pm
Reply with quote

mayoryusa wrote:
kalo idak curi buku pon kira boleh..kang boleh jadi silap pemahaman

Salam,

1- Jika mencuri buku, maka mencuri itu haram.

2- Ilmu daripada buku itu tidak haram.

WaLlahu a`lam.

_________________
ad-diyari.com Facebook: Adöuliné Lacharouphe
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
FATHI
Panel Hadith



Joined: Jul 02, 2008
Posts: 14197
Location: Iskandariah, Mesir

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 1:07 pm
Reply with quote

sbb tu ramai juga ulama salafi berfatwa copyright ni tiada dlm islam.

dlm masa yg sama ramai juga ulama salafi yg berfatwa copyright tu ada dlm islam.

bab copyright ni khilaf yg sgt mantopz juga disisi ulama, sbb tu kalau kita tgk ada web spt waqfeya.com tu depa scan kitab ke PDF dan sebar free.

_________________
‎‎‎"Hizbullah yang hakiki ialah "Hizb Abu Bakar serta `Umar serta `Uthman serta `Ali serta `Aishah serta Para Sahabah seluruhnya", bukan Hizbullah yang disebut-sebut sekarang" ~ Fathi Al-Sakandary ~‎
Back to top
View user's profile
mayoryusa
Student L1



Joined: May 24, 2009
Posts: 272
Location: ipoh

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 1:09 pm
Reply with quote

suka betul cara panel hadith kita...laju attend pemasalahan
_________________
insan dalam luka mencari tuhan....

ku pohon maaf jikalau aku kasar....
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 1:10 pm
Reply with quote

FATHI wrote:
sbb tu ramai juga ulama salafi berfatwa copyright ni tiada dlm islam.

dlm masa yg sama ramai juga ulama salafi yg berfatwa copyright tu ada dlm islam.

bab copyright ni khilaf yg sgt mantopz juga disisi ulama, sbb tu kalau kita tgk ada web spt waqfeya.com tu depa scan kitab ke PDF dan sebar free.

Apa hujah kedua-dua golongan tersebut? Nak tahu ni.


p/s: dulu panjang benar thread cetak rompak, tak ada pula jawapan begini diberi, hehe. Sweat Drop

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
mayoryusa
Student L1



Joined: May 24, 2009
Posts: 272
Location: ipoh

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 1:10 pm
Reply with quote

FATHI wrote:
sbb tu ramai juga ulama salafi berfatwa copyright ni tiada dlm islam.

dlm masa yg sama ramai juga ulama salafi yg berfatwa copyright tu ada dlm islam.

bab copyright ni khilaf yg sgt mantopz juga disisi ulama, sbb tu kalau kita tgk ada web spt waqfeya.com tu depa scan kitab ke PDF dan sebar free.

kene guna balik keluasan apa itu ilmu....jgn dok focus scope ilmu agama je...mmg la takde copyright tak tahu la pluak ada cuba mengcopyright kan agama

_________________
insan dalam luka mencari tuhan....

ku pohon maaf jikalau aku kasar....
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Adou_Fr
Panel Hadith



Joined: Jan 08, 2009
Posts: 3415
Location: Bandar Baru Sungai Buloh, Selangor

PostPost subject: Re: Ilmu yang haram
Posted: Wed Sep 22, 2010 1:12 pm
Reply with quote

suhilinain wrote:
Macam mana pula halnya dari segi keberkatan...?

Salam,

ULASAN

1- Sila ta`rifkan apakah itu keberkatan ilmu?

2- Keberkatan ilmu adalah apabila anda belajar sesuatu ilmu dengan ikhlas dan ilmu itu mendekatkan anda kepada Tuhan.

3- Ilmu yang berkat ialah ilmu yang memberi manfa`at kepada pemiliknya.

4- Ilmu yang berkat ialah ilmu yang diajar kepada orang lain.

WaLlahu a`lam.

_________________
ad-diyari.com Facebook: Adöuliné Lacharouphe
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 1 of 7
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Sesiapa yang ada padanya kezaliman terhadap saudaranya (muslim yang lain); seperti terhadap maruah dan selainnya, mintalah halal pada hari ini sebelum tiba waktu yang tidak ada dinar dan dirham (Hari Kiamat). Sekiranya baginya amalan soleh maka akan diambil darinya dengan kadar kezalimannya. Jika tidak ada baginya kejahatan, maka akan diambil kejahatan orang yang dizalimi lalu ditanggung ke atasnya

-- HR. Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 87
Bots: 1
Total: 88
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster