Community Forums
BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Go to page Previous  1, 2
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Abu_Imran
Pro Sunnah



Joined: Jan 28, 2010
Posts: 6735
Location: KL

PostPost subject: Re: BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Posted: Wed Jan 11, 2012 9:03 am
Reply with quote

amirul... enta telah buka aib2 insan bernama Din hehehhehe
_________________
Mencari Ilmu Tiada Penghujung
Back to top
View user's profile Send e-mail
amirulhakimi
Student L6



Joined: Feb 16, 2010
Posts: 1216

PostPost subject: Re: BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Posted: Wed Jan 11, 2012 9:12 am
Reply with quote

Abu_Imran wrote:
amirul... enta telah buka aib2 insan bernama Din hehehhehe

Din tak boleh saman...sebab dah ada disclaimer...dialog ciptaan Wink
Back to top
View user's profile
ladiaas
Ahli Setia



Joined: Dec 20, 2010
Posts: 2833
Location: Australia

PostPost subject: Re: BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Posted: Wed Jan 11, 2012 9:22 am
Reply with quote

bala tuhan la menunggu din tipu nama allah....tu jek...
_________________
Keep it simple, stupid (KISS)


www.youtube.com/user/yat81
Back to top
View user's profile
yzpns
Beginner



Joined: Jan 09, 2011
Posts: 80

PostPost subject: Re: BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Posted: Wed Jan 11, 2012 10:41 am
Reply with quote

Din curi motor, kesan dari curi motor menyebabkan pak abu sensara dan keaiban ke atas din dan keluarganya. Anwar bakal jadi PM Malaysia.

Saya jika ada peluang undi beliau saya nak kepastian bahawa beliau tidak terlibat dengan isu liwat dan video Eskay.

Beliau hanya memerlukan 30 saat untuk sebut "Demi Allah saya tak liwat saiful dan saya bukan orang dalam video Eskay".

Adakah berdosa beliau sumpah seperti di atas? sekarang inipun beliau dalam posisi yang sangat sesuai utk sumpah sebab beru je menang kes di mahkamah.
Back to top
View user's profile
amirulhakimi
Student L6



Joined: Feb 16, 2010
Posts: 1216

PostPost subject: Re: BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Posted: Wed Jan 11, 2012 2:16 pm
Reply with quote

Eskay pun dah bersumpah laknat yg dia dgn anwar dlm video tu. Org yg rela zina berlaku depan mata dia pun sanggup sumpah laknat cik abg oiiii....
Back to top
View user's profile
ladiaas
Ahli Setia



Joined: Dec 20, 2010
Posts: 2833
Location: Australia

PostPost subject: Re: BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Posted: Wed Jan 11, 2012 2:26 pm
Reply with quote

anwar memang tk diwajibkan sumpah, hak dia, tapi macam yzpns cakap la....small effort but big consequences, bukan kita ckp sumpah jek boleh settle, orang bnyk kalau kita cakap 'apa salahnya bersumpah', ramai jump to conclusion 'lepas ni semua jenayah sumpah jek settle'...bukan mcm tu, hanya lafaz yg pendek dapt meyakinkan bnyk pihak....

tidak memaksa, but a big different perception kalau buat.....

_________________
Keep it simple, stupid (KISS)


www.youtube.com/user/yat81
Back to top
View user's profile
sil
Ahli Setia



Joined: Jun 07, 2010
Posts: 2933
Location: Ampang, Temerloh, Bahau

PostPost subject: Re: BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:33 am
Reply with quote

bahana bersumpah yg makan diri tu la pengajaran buat yg masih skeptikal dgn sumpah tu kot? contohnya bala yg berturut2 menimpa si penyumpah..
saya andaikan je..

_________________
"Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau jadikan hati Kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada Kami, dan karuniakanlah kepada Kami rahmat dari sisi Engkau; karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)," (Ali-Imran: 8)

My Personal Online Bookmark
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
sunyi
Student L7



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 1692
Location: Kajang - KL

PostPost subject: Re: BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:55 am
Reply with quote

OT. aku lebih rela pikir dosa sendiri dari memikirkan berdosakah org atau dosa org lain.
Back to top
View user's profile
abulwafaa
Founder



Joined: Jul 09, 2008
Posts: 4962
Location: SA

PostPost subject: Re: BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Posted: Sat Jan 14, 2012 9:22 am
Reply with quote

amirulhakimi wrote:
Eskay pun dah bersumpah laknat yg dia dgn anwar dlm video tu. Org yg rela zina berlaku depan mata dia pun sanggup sumpah laknat cik abg oiiii....

Pencuri dan perompak pun boleh tak sanggup nak membunuh walaupun hari-hari dia merompak. Ramai je orang yang kaki zina tapi dalam amalan seharian dia jujur. Tentu bro amirul biasa jumpa orang sebegini di luar negara dahulu? Saya dah jumpa begitu ramai orang yang selalu berzina, tidak percaya kewujudan tuhan tetapi jujur dalam urusan seharian dan tidak akan menzalimi orang lain. Mereka lebih jujur dalam percakapan dari ramai Salafi dan Sufi yang pernah saya temui.

Kalau dia betul kenapa dia takut nak sumpah? Eskay hanya perlu takut dengan hukuman qazaf. Dia tak perlu takut kesan dia bersumpah kalau dia memang berkata benar. Kesanggupannya adalah berasas kalau dia berkata benar.

Apa yang dituduh oleh Eskay, Saiful, Umi Halfida, Rahimi, Ezam, Zulkilfli Nordin, Sukma, Orang-orang BN dll adalah berat. Salah satu pihak memang penipu besar. Saya memang harapkan agar mereka bermubahalah dan semoga Allah menunjukkan kekuasaannya dan memberi balasan tunai yang segera kepada mana-mana pihak yang menipu seperti yang telah berlaku zaman-berzaman dalam sejarah Islam.

Ini semua adalah relevan jika Anwar tak bersalah. Kalau dia memang bersalah maka adalah gila kalau dia mahu bersumpah.

_________________
abulwafaa.blogspot.com/
Back to top
View user's profile
Ahsanta
Beginner



Joined: Apr 12, 2011
Posts: 18

PostPost subject: Re: BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Posted: Sat Jan 14, 2012 9:36 am
Reply with quote

ada tak sejarah atau rekod kes2 yang bersumpah dan akibatnya? Tak kiralah daripada mana atau pun bila. Siapa yang tahu?
Back to top
View user's profile
abulwafaa
Founder



Joined: Jul 09, 2008
Posts: 4962
Location: SA

PostPost subject: Re: BERDOSAKAH jika ANWAR bersumpah atau bersumpah laknat?
Posted: Sat Jan 14, 2012 9:51 am
Reply with quote

Ahsanta wrote:
ada tak sejarah atau rekod kes2 yang bersumpah dan akibatnya? Tak kiralah daripada mana atau pun bila. Siapa yang tahu?

Ibn Hajar dalam Al Fath ada sebut pengalamannya bermubahalah:

وَفِي قِصَّةِ أَهْلِ نَجْرَانَ مِنَ الْفَوَائِدِ أَنَّ إِقْرَارَ الْكَافِرِ بِالنُّبُوَّةِ لَا يُدْخِلُهُ فِي الْإِسْلَامِ حَتَّى يَلْتَزِمَ أَحْكَامَ الْإِسْلَامِ وَفِيهَا جَوَازُ مُجَادَلَةِ أَهْلِ الْكِتَابِ وَقَدْ تَجِبُ إِذَا تَعَيَّنَتْ مَصْلَحَتُهُ وَفِيهَا مَشْرُوعِيَّةُ مُبَاهَلَةِ الْمُخَالِفِ إِذَا أصر بعد ظُهُور الْحجَّة وَقد دَعَا بن عَبَّاسٍ إِلَى ذَلِكَ ثُمَّ الْأَوْزَاعِيُّ وَوَقَعَ ذَلِكَ لِجَمَاعَةٍ مِنَ الْعُلَمَاءِ وَمِمَّا عُرِفَ بِالتَّجْرِبَةِ أَنَّ مَنْ بَاهَلَ وَكَانَ مُبْطِلًا لَا تَمْضِي عَلَيْهِ سَنَةٌ مِنْ يَوْمِ الْمُبَاهَلَةِ وَوَقَعَ لِي ذَلِكَ مَعَ شَخْصٍ كَانَ يَتَعَصَّبُ لِبَعْضِ الْمَلَاحِدَةِ فَلَمْ يَقُمْ بَعْدَهَا غَيْرَ شَهْرَيْنِ



Ibn Hajar after mentioning the call to Mubahala by great salaf like Ibn Abbas, Al-Awzai and group of scholars mentions his own account and experience from Mubahala and says: "And what I have learned by experience, that whoever makes Mubahala and was upon falsehood, a year does not passes by upon him from the day of Mubahala. And this happened to me with a person who was fanatic towards apostates and he did not stood after this expect for two months."

terjemahan dari forums.islamicawakenin...ndex2.html

_________________
abulwafaa.blogspot.com/
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 2 of 2
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Tiada seorang pemimpin yang memimpin sepuluh orang (dan ke atas) melainkan dibawa datang pada hari kiamat dalam keadaan diikat. Tidak akan melepaskannya melainkan keadilan, atau dia akan dibinasakan oleh kezaliman.

-- HR. Ahmad, Abu Ya’la dan al-Baihaqi

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 74
Bots: 0
Total: 74
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster