Community Forums
Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kalepensel
Beginner



Joined: Mar 19, 2011
Posts: 44

PostPost subject: Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Posted: Fri Jan 13, 2012 1:11 am
Reply with quote

Assalamualaikum

mula2 sekali saya nak minta maaf kerana terlalu banyak bertanya dalam group ni. saya sudah tidak ada ustaz lain melainkan saudara-saudara sekelian dan juga maulana asri yusof yang boleh saya jadikan sebagai rujukan.

Apa hukum pegang Al-Quran di bawah paras pusat? saya terdengar memegang Al-Quran di bawah paras pusat adalah berdosa. bolehkah sertakan dalilnya jika ada?
Back to top
View user's profile
maverich
Pro Sunnah



Joined: Aug 03, 2008
Posts: 3850

PostPost subject: Re: Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Posted: Fri Jan 13, 2012 1:17 am
Reply with quote

Di beberapa masjid/surau akan diletakkan mushaf atas rehal di hadapan saf pertama.

jadi bila solat tu , quran tu akan berada depan kita. Aku rasa tak sedap hati dan akan letak quran depan aku tu atas rak .

Tak pakai mana2 nas utk tindakan aku tu.

_________________
Back to top
View user's profile
Razmin78
Student L3



Joined: Mar 27, 2009
Posts: 640
Location: Kedah

PostPost subject: Re: Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Posted: Fri Jan 13, 2012 2:14 am
Reply with quote

Adab Dengan Mushaf........kalau diminta dalil boleh jadi buntu dibuatnya. Dan boleh buat thread khas yang lain.

(Sebab dalam thread ini soalan tuan punya thread sangat spesifik iaitu "di bawah paras pusat." Kemudian ditanya mengenai dosa......)

Buat setakat ini yang saya boleh jawab ialah kita sebagai umat Islam mestilah menghormati Mushaf al-Qur'an dengan sebaik-baik penghormatan kerana isi Mushaf al-Qur'an ialah Kalamullah yang memang sepatutnya dimuliakan.

Ikutlah garis panduan yang diberikan oleh para ulama berkenaan hal ini.

Allahu a'lam......
Back to top
View user's profile
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Posted: Fri Jan 13, 2012 2:27 am
Reply with quote

Assalamualaikum

Mungkin boleh membantu :

al-fikrah.net/index.ph...adab+quran

Antara dicadangkan kitab adab Quran nukilan Imam Nawawi.

Bab soalan TS , saya tak tahu.

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Posted: Fri Jan 13, 2012 2:31 am
Reply with quote

Ibn_Firdaus wrote:
:salam

Mungkin boleh membantu :

al-fikrah.net/index.ph...adab+quran

Antara dicadangkan kitab adab Quran nukilan Imam Nawawi.

Bab soalan TS , saya tak tahu.

Link tambahan :

al-fikrah.net/index.ph...ran+nawawi

al-fikrah.net/index.ph...ran+nawawi

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
kalepensel
Beginner



Joined: Mar 19, 2011
Posts: 44

PostPost subject: Re: Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Posted: Fri Jan 13, 2012 12:13 pm
Reply with quote

yes, dah dapat jawapan.

جواز وضع المصحف في الجيب الأيمن


السؤال: هل يجوز وضع المصحف في الجيب الذي عن يميني؟ الجواب: يجوز للإنسان أن يضع المصحف في جيبه الذي على صدره وفي جيبه الذي على جنبه، لكن إذا وضعه في جيبه الذي على جنبه فيلاحظ عند الجلوس ألا يكون عند مقعدته، يعني: يجعله على فخذه.


audio.islamweb.net/aud...111946#top


soalan: adakah harus meletakkan Al-Quran di dalam poket seluar?

jawapan: Harus meletakkan mushaf Al-Quran di dalam poket dada dan poket seluar. Akan tetapi jika diletakkan dalam poket seluarnya, hendaklah berhati-hati ketika duduk agar tidak terduduk di atas mushaf. Yakni: hendaklah diletakkan di atas pehanya.
Back to top
View user's profile
NuarIslam
Beginner



Joined: Sep 23, 2011
Posts: 67
Location: Ipoh arrghhh..

PostPost subject: Re: Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Posted: Fri Jan 13, 2012 12:20 pm
Reply with quote

teringat mase bebudak dulu bila nak gi ngaji Al-Quran ,kene junjung atas kepala...
Back to top
View user's profile
ummimq
Moderator



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 5902

PostPost subject: Re: Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Posted: Fri Jan 13, 2012 3:41 pm
Reply with quote

kalau di Mekah ramai kanak-kanak dan remaja yang menjunjung al Quran atas kepala yang berlapik sejadah berjalan merata-rata dalam masjidilharam dan juga sekitarnya.

WA
Back to top
View user's profile
al-subki
Pro Tajdid



Joined: Mar 18, 2009
Posts: 335

PostPost subject: Re: Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Posted: Sat Jan 14, 2012 5:34 am
Reply with quote

Apa yang penting di sini ialah Quran mesti dimuliakan dan dijaga daripada terjatuh ke tahap menghinakannya...

Maka sebaiknya dari segi logik diletakkan di tempat yang lebih tinggi.
Wallahualam
Back to top
View user's profile
M_Haneef
Beginner



Joined: Nov 25, 2011
Posts: 9
Location: Melaka

PostPost subject: Re: Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Posted: Sat Jan 14, 2012 7:15 am
Reply with quote

al-subki wrote:
Apa yang penting di sini ialah Quran mesti dimuliakan dan dijaga daripada terjatuh ke tahap menghinakannya...

Maka sebaiknya dari segi logik diletakkan di tempat yang lebih tinggi.
Wallahualam

Setahu ana tiada dalil yg melarang membawa Al-Quran bawah paras pusat, dan tidaklah dijumpai setakat ini pendapat yang mengatakan haram.
Ana setuju jika dikatakan membawa atas pusat itu adab atau dengan niat memuliakan Al-Quran,
tetapi tidaklah sampai ke tahap wajib ataupun pegang bawah pusat berdosa.

Penggunaan logik dalam kes ini ana agak musykil dengannya.
Sebagai contoh apakah mushaf yang diletakkan di tempat yang tinggi tetapi terbiar sehingga berdebu itu lebih dimuliakan berbanding mushaf yang berada dalam poket seluar tetapi dijadikan teman setia?

Timbangan neraca logik agak terhad dan berbeza mengikut manusia.
Wallahualam
Back to top
View user's profile
yugimudo
Student L2



Joined: Jul 10, 2011
Posts: 462

PostPost subject: Re: Pegang Al-Quran di bawah paras pusat, berdosa atau tak?
Posted: Sat Jan 14, 2012 7:51 am
Reply with quote

Minta maaf kalo kasar tapi mushaf AQ benda yg baru selepas Nabi Muhammad SAW. Tiada dalil yg melarang atau menyuruh sesuatu perbuatan yg spesifik terhadap mushaf AQ. Yg ada adab terhadap mushaf AQ. WA
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 1 of 1
All times are GMT + 8 Hours



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Orang yang paling dibenci Allah ialah yang bermusuh-musuhan dengan keji dan kejam.

-- HR. Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 66
Bots: 0
Total: 66
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster