Community Forums
hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jamaludin
Moderator



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 3221
Location: RPT Chepor

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 3:58 am
Reply with quote

alli wrote:
Sebab saya nak PAS yg memerintah dgn perjuangannya yg sebenar. Sama-samalah kita berdoa.

kalau nak PAS memerintah - kita kena bagi kritikan yang membina, bukan yang menjatuhkan.

kritikan yang membina ni pulak kena disalurkan kepada orang dan tempat yang betul dan tepat.

boleh saya tanya, erti "perjuangan yang sebenar" tu pada alli bagaimana?

adakah ianya sebagaimana yang didendangkan oleh pihak lain atau sebagaimana yang dibawa dan difahami oleh pucuk pimpinan terkini PAS?

_________________
"It's not where you start in life, it's where you end up"

"The tragedy of life is not death, it is what we allow to die inside us whilst we live"

“I don't know whether war is an interlude during peace, or peace is an interlude during war”
Back to top
View user's profile
qittunajaib
Beginner



Joined: Jan 06, 2012
Posts: 30
Location: johor

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 4:41 am
Reply with quote

PTPTN kena bayar balik . Nama pun PINJAMAN .[quote]

BAYAR balik... boleh bayar masalah nya

Sweat Drop caj perhkhidmatan tu banyak sangat 1 bulan rm 120,
cube kire pinjam 48,000
bayar bulan paling besar pun rm300 sebulan,
maknany ada 13 tahun lbh nak langsaikan tu, kalau dah dikenakan caj bulanan rm120 x 160 bulan = rm 19200...
dah jd rm67200 tu kena bayar balik...
macam mane ni pinjam seposen kena bayar balik 100...

ke macam mane? betul ke salah ni... No1


Last edited by qittunajaib on Thu Jan 12, 2012 5:05 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
qittunajaib
Beginner



Joined: Jan 06, 2012
Posts: 30
Location: johor

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 5:02 am
Reply with quote

mustaqill wrote:
laboo wrote:
Dulu, kawan-kawan saya kat UITM memang mewah sebab yuran rendah jer. Dapat pinjaman banyak. Ramai yg beli hp paling canggih dan mahal berbanding bebudak IPT lain.

Ya, jenis macam ni patut tak dapat pinjaman. Yang susah dan hidup melarat tak ramai yang kita sangka. Baik kita bagi pada pelajar Cina atau India yang miskin daripada Melayu tak sedar diri macam contoh diatas.

Bikin malu saja. PTPTN should be revised.


No1 Very Happy Very Happy betul, dalam kelas saya dulu, majoriti student ade 2 hanset dlm 1 tangan, hehe pelik gak... 2 2 hanset xtive.. Sweat Drop
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
qittunajaib
Beginner



Joined: Jan 06, 2012
Posts: 30
Location: johor

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 5:14 am
Reply with quote

alli wrote:
Sebab saya nak PAS yg memerintah dgn perjuangannya yg sebenar. Sama-samalah kita berdoa.


Sweat Drop
sebab dasar PAS jelas... jika dasar BN tukar dasar sama macm dasar PAS, sama2 kita sokong (dia),
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
qittunajaib
Beginner



Joined: Jan 06, 2012
Posts: 30
Location: johor

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 5:17 am
Reply with quote

[quote="alli"]
jamaludin wrote:
alli wrote:
Apakah MARA akan terus wujud bila BA memerintah? Yang pastinya jalur gemilang akan di tukar.

saya ada melihat tulisan alli yang mengatakan
Quote::
Saya tak suka sangat politik ini
tapi kelihatan sebaliknya..

kelihatannya alli agak sceptical dengan pr?

Sweat Drop
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
hajiustaz_drseiji
Pro Sunnah



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 8459

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 5:30 am
Reply with quote

walaupun macam mana hujah rational telah digunakan

ISUNYA

ANDA ADA HAK UTK MEMILIH UTK MENGIKUTI PERJANJIAN YG TELAH DITETAPKAN ATAU TIDAK

ISUNYA

ANDA TELAH BERSETUJU, SAYA ULANGI, ANDA TELAH BERSETUJU, MALAH TANDATANGAN UTK MEMBUAT BAYARAN SEPERTI DITETAPKAN PTPTN

Org islam apa janji tak pandai kota
Isunya anda sendiri telah berjanji utk bayar balik faedah

_________________
Saya luaran nmpk baik
Namun hanya Allah yg tahu, diri saya yg sebenar
Back to top
View user's profile
qittunajaib
Beginner



Joined: Jan 06, 2012
Posts: 30
Location: johor

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 5:55 am
Reply with quote

x sangka pula caj bulanan sebanyak itu, jika setiap individu hanya mampu wat bayaran rm 150 - caj rm12o... mksudnya 30 ringgit untuk bayar yang kita pinjam... ye jika caj hendak di kenakan mmg la patut tapiny, mungkin boleh dikurang kan, macm mane yang dikatakan caj perkhidmatan sampai mencecah RM 120 sebulan.... Sweat Drop

apa pun kena la bayar balik... ikut aje, nty lagi bertambah plk yurannya...
Sweat Drop
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
ibnuabbas
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2008
Posts: 2931
Location: Klang-Kepong-Shah Alam

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 6:01 am
Reply with quote

Saya anak watan yang tidak berkaitan dengan PTPTN.

Saya anak emas Yayasan Negeri.

Walau bagaimanapun saya menyokong pelajaran percuma bagi rakyat sehingga mencapai dasar asas kerajaan.

1.

Katakan kerajaan nak lahirkan orang yang paling basic mesti ada degree, jadi kerajaan kena bagi pelajaran percuma sampai degree, dan MA dan PhD pula berbayar.

2. Saya juga sokong kalau pelajaran tidak berbayar secara sepenuhnya tetapi tidak membebankan. Hanya bayar yuran pendaftaran masa permulaan semester yang tidak membebankan majoriti rakyat dan caj2 yang terlindung.

3. Kemudahan yang baik untuk orang yang bergelar pelajar. Seperti di sebuah negara X, sesiapa yang ada kad pelajar, tambang bas 50 persen, bil api air bayar 50 percent. (Tapi ini jauh panggang dari api kot. Boleh bermimpi je lah).

Cara hidup zaman moden yang mencekik sekarang. Belajar sampai degree dah hutang 30K, bila start keje, nak kawin 20K, rumah lagi, kete lagi dsb.

Semoga mahasiswa yang lahir bukan mahasiswa careerisme, tetapi banyak skill dan boleh hidup.

_________________
My Blog - www.murabi6.wordpress.com

MuRabi6, Aufa Hannan, Cream Of Society, Alim Mujahid, Ibnu Taymiyyah dan Az-Zahabiy
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
alli
Student L3



Joined: Aug 11, 2010
Posts: 616

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 6:48 am
Reply with quote

Sebagai rakyat biasa saya ditawarkan oleh berbagai parti politik. Parti politiklah yang menyediakan khidmat utk saya sebagai rakyat dan pengundi. Apakah dasar Parti itu saya tidak perlu tahu dengan detail sebab yang saya mahukan khidmatnya dan hasil dari undi saya. Kalau tiada hasil maka tak ada maknanya dasar parti itu. Dalam demokrasi Parti politik bukannya pemilik negara ini. Jangan bersikap macam UMNO. Sikap inilah yg menyebabkan mereka makan hasil negara. Parti politik hendaklah menganggap semua adalah rakyat tanpa mengira mereka ahli parti atau tidak. Mereka faham perjuangan parti atau tidak. Parti politik hendaklah bekerja dan berfikir untuk memberi perkhidmatan pengurusan terbaik utk rakyat. Saya memilih PAS kerana masih berharap mereka boleh melakukan lebih baik dari UMNO.
Back to top
View user's profile
badzkun
Beginner



Joined: Jun 20, 2010
Posts: 51

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 6:52 am
Reply with quote

hajiustaz_drseiji wrote:
walaupun macam mana hujah rational telah digunakan

ISUNYA

ANDA ADA HAK UTK MEMILIH UTK MENGIKUTI PERJANJIAN YG TELAH DITETAPKAN ATAU TIDAK

ISUNYA

ANDA TELAH BERSETUJU, SAYA ULANGI, ANDA TELAH BERSETUJU, MALAH TANDATANGAN UTK MEMBUAT BAYARAN SEPERTI DITETAPKAN PTPTN

Org islam apa janji tak pandai kota
Isunya anda sendiri telah berjanji utk bayar balik faedah


adakah anda peminjam PTPTN? Rules
Back to top
View user's profile
fakiralkaya
Ahli Setia



Joined: Jul 24, 2008
Posts: 2254
Location: Nusantara

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 6:55 am
Reply with quote

Dengan Hasil yang ada mampukah Negara (bukan Parti) memberikan "Pendidikan Percuma". Ada kah mana2 negara yang memberikan pendidikan percuma (satu sen haram pun tak perlu bayar - bahasa kg saya)
Back to top
View user's profile
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 6:57 am
Reply with quote

Jerman kalau tak silap tawarkan pendidikan percuma. Achonx boleh tahqiq riwayat ini.
_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
hajiustaz_drseiji
Pro Sunnah



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 8459

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 7:00 am
Reply with quote

badzkun wrote:
hajiustaz_drseiji wrote:
walaupun macam mana hujah rational telah digunakan

ISUNYA

ANDA ADA HAK UTK MEMILIH UTK MENGIKUTI PERJANJIAN YG TELAH DITETAPKAN ATAU TIDAK

ISUNYA

ANDA TELAH BERSETUJU, SAYA ULANGI, ANDA TELAH BERSETUJU, MALAH TANDATANGAN UTK MEMBUAT BAYARAN SEPERTI DITETAPKAN PTPTN

Org islam apa janji tak pandai kota
Isunya anda sendiri telah berjanji utk bayar balik faedah


adakah anda peminjam PTPTN? Rules
mulanya mahu .....tp sebelum tanda tangan, saya baca ada faedah.....saya tarik diri dari join in....

keputusan adalah pd tangan anda
anda memilih, anda bertanggungjawab
utk berjaya, kita kena bertanggungjawab atas segala keputusan dibuat
ini baru sikap org berjaya

_________________
Saya luaran nmpk baik
Namun hanya Allah yg tahu, diri saya yg sebenar
Back to top
View user's profile
jamaludin
Moderator



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 3221
Location: RPT Chepor

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 7:03 am
Reply with quote

hajiustaz_drseiji wrote:

keputusan adalah pd tangan anda
anda memilih, anda bertanggungjawab
utk berjaya, kita kena bertanggungjawab atas segala keputusan dibuat
ini baru sikap org berjaya

Off Topic1

adakah seiji termasuk dalam golongan orang yang berjaya?

_________________
"It's not where you start in life, it's where you end up"

"The tragedy of life is not death, it is what we allow to die inside us whilst we live"

“I don't know whether war is an interlude during peace, or peace is an interlude during war”
Back to top
View user's profile
hajiustaz_drseiji
Pro Sunnah



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 8459

PostPost subject: Re: hapus PTPTN jika Pakatan perintah?
Posted: Thu Jan 12, 2012 7:06 am
Reply with quote

jamaludin wrote:
hajiustaz_drseiji wrote:

keputusan adalah pd tangan anda
anda memilih, anda bertanggungjawab
utk berjaya, kita kena bertanggungjawab atas segala keputusan dibuat
ini baru sikap org berjaya

Off Topic1

adakah seiji termasuk dalam golongan orang yang berjaya?
saya ada title HAJI USTAZ DR
mestilah berjaya koh koh koh Very Happy

_________________
Saya luaran nmpk baik
Namun hanya Allah yg tahu, diri saya yg sebenar
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 5 of 7
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Sabda Nabi kepada Umar bin Abi Salamah waktu dia hendak makan, ketika itu dia masih kecil: Wahai budak! Sebutlah nama Allah, makan dengan tangan kananmu dan makan apa yang dekat denganmu.

-- HR. Bukari dan Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 54
Bots: 2
Total: 56
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster