Community Forums
Kapal terbang kawalan jauh

Go to page Previous  1, 2, 3
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexRiadah
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sil
Ahli Setia



Joined: Jun 07, 2010
Posts: 2933
Location: Ampang, Temerloh, Bahau

PostPost subject: Re: Kapal terbang kawalan jauh
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:29 am
Reply with quote

yg bawah rm200 tu berapa jarak jauh dia boleh terbang? adakah sama dgn helikopter?
_________________
"Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau jadikan hati Kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada Kami, dan karuniakanlah kepada Kami rahmat dari sisi Engkau; karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)," (Ali-Imran: 8)

My Personal Online Bookmark
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
azri
Student L2



Joined: Oct 06, 2010
Posts: 308

PostPost subject: Re: Kapal terbang kawalan jauh
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:36 am
Reply with quote

Jarak tu berkait dengan faktor:
1) saiz model - makin besar ~ senang nampak
2)receiver - kena check manual.Biasanya yang mahal range lebih jauh ~1.5km

helikopter pun sama...
Back to top
View user's profile
abuQays
Ilmuwan



Joined: Jan 29, 2010
Posts: 5779
Location: Meru, Klang

PostPost subject: Re: Kapal terbang kawalan jauh
Posted: Thu Jan 12, 2012 3:47 am
Reply with quote

sil wrote:
yg bawah rm200 tu berapa jarak jauh dia boleh terbang? adakah sama dgn helikopter?

ada ke bawah rm 200?

_________________
---"Permulaan suatu pembukaan"---"The Begin of the Conquests"---"Fawaatih Al Futuhaat"--
Back to top
View user's profile Send e-mail Yahoo Messenger
whamka
Student L5



Joined: Jun 27, 2008
Posts: 973
Location: Gombak

PostPost subject: Re: Kapal terbang kawalan jauh
Posted: Thu Jan 12, 2012 4:42 am
Reply with quote

hafizfirdaus wrote:
kayrollz wrote:

Baik2 main kapal terbang tu kapten, saya yakin bukan setakat parah kat muka jerr kalau tak hati-hati Sweat Drop

Betul betul. Terima kasih. Great Very Happy

Kapten, pernah dengar (joke) procedure terbaru syarikat penerbangan di mana anjing terlatih akan ditempatkan dalam cockpit. Very Happy

_________________
Abu 'Irfaan

"Ukhuwah Teras Kegemilangan"
_________________________________________
Back to top
View user's profile Send e-mail Yahoo Messenger
joe-ngang
Student L7



Joined: Oct 27, 2009
Posts: 1599
Location: Balakong, Kajang, Selangor

PostPost subject: Re: Kapal terbang kawalan jauh
Posted: Thu Jan 12, 2012 6:38 am
Reply with quote

binbahar wrote:
mustaqill wrote:
Joe-ngang dan Binbahar adik-beradik ke?

Gambar nampak similar sebab ada model yg sama,:D

al-fikrah.net/index.ph...;start=105
Ow.... Very Happy kebiasaan la tu, jika dah memang peminat model skill selalunya warbird la yang banyak sebagai koleksi Great

Ana biasa terbang Sg. Petani, punchong perdana, saujana putra, seksyen 7, putra jaya, maha serdang.

_________________
Dahulukan Iman dan Ilmu dari Akal dan Semangat.
Islam tanpa Tauhid kpd Allah swt. hanya utk diri sendiri dan Iman tanpa Tauhid kpd Allah swt. hanya utk nafsu sendiri.
Back to top
View user's profile
joe-ngang
Student L7



Joined: Oct 27, 2009
Posts: 1599
Location: Balakong, Kajang, Selangor

PostPost subject: Re: Kapal terbang kawalan jauh
Posted: Thu Jan 12, 2012 6:49 am
Reply with quote

abuQays wrote:
sil wrote:
yg bawah rm200 tu berapa jarak jauh dia boleh terbang? adakah sama dgn helikopter?

ada ke bawah rm 200?
Jarak jauh bukan bergantung pada jenis kapalterbang tapi jenis radio.

Jika menggunakan radio jenis 2.4ghz Spectrum 300 meter. Tidak perlu risau clash transmitt sebab dia menggunakan MAC Address spt yang di guna pakai dalam hardware network card komputer. Jadi ID setiap radio adalah unik.

Radio jenis frekuensi FM tak jauh dan kena lebih berhati-hati sebab boleh clash transmit frekuensi jika menggunakan crystle yang sama.

Kapalterbang paling murah RM200.00 ada biasa di panggil kapalterbang siam dengan radion FM frekuensi biasa atau Spektrum made china.

_________________
Dahulukan Iman dan Ilmu dari Akal dan Semangat.
Islam tanpa Tauhid kpd Allah swt. hanya utk diri sendiri dan Iman tanpa Tauhid kpd Allah swt. hanya utk nafsu sendiri.
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Riadah
Page 3 of 3
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Tiga perkara sesiapa yang ada padanya maka dia mendapati kemanisan iman. (pertama) Hendaklah Allah dan rasulNya lebih dicintai mengatasi selain keduanya. (kedua) Hendaklah dia mencintai seseorang, tidak dia cintainya kecuali kerana Allah. (ketiga) Hendaklah dia benci untuk kembali kepada kekufuran sepertimana dia benci untuk dicampakkan ke dalam neraka

-- HR. Bukari dan Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 95
Bots: 0
Total: 95
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster