Community Forums
setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Discussion room for knowing Islam. Diskusi mengenali Islam bagi saudara baru dan mereka yang baru berjinak-jinak mengenali Islam, juga ruang diskusi gerakan dakwah kepada orang Islam dan bukan Islam.
Go to page 1, 2  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexKenali Islam / Knowing Islam
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Eimihar_Al-Meruiy
Student L3



Joined: Dec 31, 2010
Posts: 629
Location: Under the same sun...

PostPost subject: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:33 am
Reply with quote

salam,

ada cerita saya nak cerita pagi ini...

pada pagi ini, sedang saya terlambat untuk ke kerja, maka saya pun membawa motor dengan laju, hingga tiba2 motor jadi semput... dan sy pun berhenti di persisir jalan untuk mengenalpasti masalahnya...

Alkisahnya, di persisiran jalan itu, saya terlihat banyak sangat duit sen bertaburan ditengah jalan (banyak di lorong satu, dan sedikit di lorong dua)... Mula-mula agak pelik juga dari mana ya datangnya semua duit-duit ini... kemudian saya terlihat seorang pakcik menaiki basikal dan berhenti dipersisiran yang sama juga (di hadapan saya)...

Ma'sya Allah, dia tanpa ragu-ragu dan berhati-hati, mengutip duit-duit itu dalam keadaan trafik yang agak laju... Nasib baik lorong satu waktu itu tak banyak kenderaan. (sebab ada 3 lorong) Hingga habis semua duit syiling satu sen pada lorong satu tu... Kemudian dia meminta jika ada talang (bekas) yang boleh diberi untuk duit sen2 itu, saya pun memberi bekas cd (kertas) yang boleh digunakan... kemudian dia pun menyambung mengutip dan cuba mendapatkan syiling yang ada di lorong ke dua itu...

Pada saya ia bukan kisah tentang aksi ngeri, kisah keberanian, atau kisah hebat seorang pakcik, tetapi kisah seorang lelaki yang cuba membahaya kan nyawanya demi se sen...

Moral of the story yang saya dapat pagi ini ialah:
"Ada masa kita tidak hargai apa harta yang kita ada, tapi ada manusia yang bermati-matian untuk mendapatkan walau hanya se sen"...

Bagi seorang kaya, nilai RM50 adalah biasa bagi mereka, tapi bagi seorang yang fakir, setiap sen adalah bernilai bagi mereka...

So back to the question, setinggi mana nilai setiap sen pada kita?

Allahua'lam...

_________________
hidup x selalunya indah
langit x selalu cerah...
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:37 am
Reply with quote

Assalamualaikum

Al kisah, saya pernah terjatuh 20-30 sen tak silap ke lantai. Dengan selamba saya katakan pada sahabat saya " ala, beberapa sen je, biarlah".

Sahabat saya pun kata " kau tak boleh cakap gitu. Kau tahu, dek kerana 20 sen ini lah , saya dulunya sakit nak masuk tandas awam dan sarat nak kencing. Siap minta kat orang lain lagi duit, sebab terkurang 20 sen" Very Happy

Sejak itu, saya hargai sen2 yang ada . Very Happy

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
Eimihar_Al-Meruiy
Student L3



Joined: Dec 31, 2010
Posts: 629
Location: Under the same sun...

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:42 am
Reply with quote

Great Great Great
_________________
hidup x selalunya indah
langit x selalu cerah...
Back to top
View user's profile Visit poster's website
NAZ
Moderator



Joined: Nov 12, 2008
Posts: 12875
Location: De' C Ni

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:44 am
Reply with quote

Terima kasih kerana buka topik ni Eimihar_Al-Meruiy.

Pada saya "every single cent matters and every little bit counts" ; cuma jangan jadi hamba duit..
Quote::

Duit
Download "Duit" mp3
Artist: M Nasir
Ada yang panggil ringgit
Ada yang panggil dollar
Ada yang panggil baht
Ada yang panggil rupiah
Semua ini duit
Bikin orang belit

Duit! Duit!
Di mana kau duit
Duit! Duit!
Hutangku membukit

Ada yang benci duit
Ada yang cinta duit
(bikin perut buncit)
Skandal sana sini
Punca juga duit
Cari duit halal
Agar jangan kesal

Duit!
Duit beli duit
Duit!
Buat beli cinta

Ramai orang yang berkata
Duit punca banyak dosa
Jangan sampai makan rasuah
Nanti bangsa jadi musnah

Zaman ini zaman duit
Tak ada duit diri tercepit
Tapi jangan jadi hamba duit
Nanti musnah diri sendiri

lirik/nyanyian : M Nasir

_________________
نورعينى احمد
Talent win games, but teamwork and intelligence win championship.
Winners never Quit, Quitters never Win!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
hafizfirdaus
Student L1



Joined: Nov 28, 2011
Posts: 106
Location: Shah Alam & Klang

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:44 am
Reply with quote

Saya antara yang tidak menyimpan dalam poket duit syling. Terasa berat dan kurang selesa.

Sama juga dengan duit kertas RM1, buat tebal wallet saja.

Akan tetapi saya tidaklah buang saja.

Jika kaunter juruwang misalnya, saya masukkan syling ke dalam tabung-tabung yang lazim disediakan. Duit RM1 saya simpan dalam kereta untuk bayar parking.

PS: Teringat zaman dulu-dulu, duit syling memang mesti ada dalam poket sebab guna public phone.

_________________
Dulu "hafizf", kini "hafizfirdaus". Username berbeza, orang yang sama.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
RD73
Ahli Setia



Joined: Oct 23, 2008
Posts: 2164
Location: Jalan Pawang Kuala Lumpur

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:45 am
Reply with quote

moral of the story... be prepare ler.
_________________


setiap khamis 9pm-11pm Putrajaya percint 18R4 atau P11 3A ... ada berani!!!! bawak datanglah... hehehe
Back to top
View user's profile
Eimihar_Al-Meruiy
Student L3



Joined: Dec 31, 2010
Posts: 629
Location: Under the same sun...

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:56 am
Reply with quote

moral of the story yang ingin saya maksudkan ialah, setinggi mana kita hargai setiap sen yang kita ada... bukan nak suh simpan setiap sen...

ambil scenario lain:
bab makan:
- antara tempat yang murah dengan tempat yang mahal... some of us might go to more expensive place because of some reason... kadang2 leh masak kat umah jek...

bab gadget:
- asyik cari gadget yang paling baik walaupun hargenya cecah 2k++ sedang almost all give the same function. iphone, galaxy dan macam2 lagi..

bab kereta:
- kereta exora, alza, mazda, ford dan banyak2 lagi kereta yang saya tak tahu nama, kadang2 think for twice and thrice pun masih ambil kereta yang lebih mahal

ini contoh saja yang tiada kaitan dengan yang hidup dan yang telah pergi... banyak lagi contoh dalam kehidupan yang boleh diambil...

_________________
hidup x selalunya indah
langit x selalu cerah...
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:57 am
Reply with quote

Tapi kan.. kadang itulah. Bila kita beri hutang pada orang , misalnya RM25.50.

Tang RM0.50 tu lah kawan kita tu dok kata jangan berkira dan minta diskaun. Kadang, sakit hati pun ada. Penat beri hutang bantu, dia pulak nak diskaun2x.

Dah tu, bab kredit. Kita diminta share sebab dia tak ada kredit (kerja pun malas nak beli kredit, panasss beb).

Bayar pun rm1 saja, tapi kita kena tolak akaun rm0.25. Bukan berkira, tapi itulah realiti. Sebab tu Islam cegah meminta minta. Lama2 , menyampah plus penyakit hati pun bertambah. Adoi yai ~!

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
Seni
Beginner



Joined: Jan 01, 2012
Posts: 20

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:58 am
Reply with quote

Teringat saya sekolah rendah dulu. Pernah bawak duit bekal ke sekolah diperuntukkan sehari 25 sen sahaja.

ALLAHU A'lam
Insya ALLAH
MAHA SUCI ALLAH
Back to top
View user's profile
Eimihar_Al-Meruiy
Student L3



Joined: Dec 31, 2010
Posts: 629
Location: Under the same sun...

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 2:05 am
Reply with quote

Ibn_Firdaus wrote:
Tapi kan.. kadang itulah. Bila kita beri hutang pada orang , misalnya RM25.50.

Tang RM0.50 tu lah kawan kita tu dok kata jangan berkira dan minta diskaun. Kadang, sakit hati pun ada. Penat beri hutang bantu, dia pulak nak diskaun2x.

Dah tu, bab kredit. Kita diminta share sebab dia tak ada kredit (kerja pun malas nak beli kredit, panasss beb).

Bayar pun rm1 saja, tapi kita kena tolak akaun rm0.25. Bukan berkira, tapi itulah realiti. Sebab tu Islam cegah meminta minta. Lama2 , menyampah plus penyakit hati pun bertambah. Adoi yai ~!

susah bro kalau disebabkan matawang dunia boleh buat kita bikin panas...

_________________
hidup x selalunya indah
langit x selalu cerah...
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 2:10 am
Reply with quote

Eimihar_Al-Meruiy wrote:
Ibn_Firdaus wrote:
Tapi kan.. kadang itulah. Bila kita beri hutang pada orang , misalnya RM25.50.

Tang RM0.50 tu lah kawan kita tu dok kata jangan berkira dan minta diskaun. Kadang, sakit hati pun ada. Penat beri hutang bantu, dia pulak nak diskaun2x.

Dah tu, bab kredit. Kita diminta share sebab dia tak ada kredit (kerja pun malas nak beli kredit, panasss beb).

Bayar pun rm1 saja, tapi kita kena tolak akaun rm0.25. Bukan berkira, tapi itulah realiti. Sebab tu Islam cegah meminta minta. Lama2 , menyampah plus penyakit hati pun bertambah. Adoi yai ~!

susah bro kalau disebabkan matawang dunia boleh buat kita bikin panas...

bukan kerana dunia bro. Kadang, kita pun memerlukan wang tersebut. Kita bantu kerana Allah. Tapi kita harapkan amanah bantuan itu (hutang) dibalas sama. Bukankah itu Islam ajarkan ?

Tapi kalau dah kebaikan kita diambil kesempatan, sebagai manusiawi, menyampah pun ada. Hal ini perlu diambil berat , kerana kita anggap ringan, lama2 hati ni tambah sakit dan kemungkinan boleh jadi dengki dan dendam. Naudzubillah min zalik.

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
Eimihar_Al-Meruiy
Student L3



Joined: Dec 31, 2010
Posts: 629
Location: Under the same sun...

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 2:17 am
Reply with quote

Ibn_Firdaus wrote:
Eimihar_Al-Meruiy wrote:
Ibn_Firdaus wrote:
Tapi kan.. kadang itulah. Bila kita beri hutang pada orang , misalnya RM25.50.

Tang RM0.50 tu lah kawan kita tu dok kata jangan berkira dan minta diskaun. Kadang, sakit hati pun ada. Penat beri hutang bantu, dia pulak nak diskaun2x.

Dah tu, bab kredit. Kita diminta share sebab dia tak ada kredit (kerja pun malas nak beli kredit, panasss beb).

Bayar pun rm1 saja, tapi kita kena tolak akaun rm0.25. Bukan berkira, tapi itulah realiti. Sebab tu Islam cegah meminta minta. Lama2 , menyampah plus penyakit hati pun bertambah. Adoi yai ~!

susah bro kalau disebabkan matawang dunia boleh buat kita bikin panas...

bukan kerana dunia bro. Kadang, kita pun memerlukan wang tersebut. Kita bantu kerana Allah. Tapi kita harapkan amanah bantuan itu (hutang) dibalas sama. Bukankah itu Islam ajarkan ?

Tapi kalau dah kebaikan kita diambil kesempatan, sebagai manusiawi, menyampah pun ada. Hal ini perlu diambil berat , kerana kita anggap ringan, lama2 hati ni tambah sakit dan kemungkinan boleh jadi dengki dan dendam. Naudzubillah min zalik.

dalam part ni, cuba kita anggap ia sebagai sedekah, kerana Allah. Saya pasti akhi banyak bersedekah, adakah kita harap pulangan dari yang meminta itu?

saya juga masih beratus2 lagi hutang kawan saya tidak langsai pada saya, bertahun sudah. Kalau difikir memanglah sakit hati dan sedih... tapi sebab dah tak fikir lagi dah, dan anggap ia sedekah, dah takda sakit hati sangat dah.

_________________
hidup x selalunya indah
langit x selalu cerah...
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 2:23 am
Reply with quote

Alhamdulillah, saya dan keluarga menghargai sen yang ada. Sejak kecil telah diasuh supaya menabung dan alhamdulillah, berkat menabung membantu saya menampung kos pelajaran. Hingga kini masih setia menabung walaupun 10 sen sehari, wallahua'lam
_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 2:24 am
Reply with quote

Eimihar_Al-Meruiy wrote:


dalam part ni, cuba kita anggap ia sebagai sedekah, kerana Allah. Saya pasti akhi banyak bersedekah, adakah kita harap pulangan dari yang meminta itu?

saya juga masih beratus2 lagi hutang kawan saya tidak langsai pada saya, bertahun sudah. Kalau difikir memanglah sakit hati dan sedih... tapi sebab dah tak fikir lagi dah, dan anggap ia sedekah, dah takda sakit hati sangat dah.

Bukan semua mampu. Kita memberi hutang kerana Allah, kita ingin bantu. Tapi HAK kita untuk dibayar balik itu juga ada. Kita juga ada keperluan kita sendiri yang ingin dipenuhi.

Sebab itu Islam cegah meminta minta. Syaitan ni bukan tak pandai, mmg pandai. Kita taknak, kerana hutang, kita mudah dimanipulasi oleh syaitan laknatullah. Jika hanya tepuk sebelah tangan yang memahami, mmg tak kemana suatu hubungan tersebut.

Sedekah ? Kadang, orang tu tak layak sedekah pun. Hibah ? Hmm...

Apa pun, perkara ni perlu juga diambil berat. Bagitahu kawan2, sikap2 ini perlu dibuang jauh. Kerana sikap ini antara sikap tak elok. Lebih2 lagi, sikap pada seorang yang bergelar daie ?? Lama2, terhakis juga ukhuwah dan kepercayaan. Jujur pada diri sendiri lah ni...

Wallahualam ~

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
Eimihar_Al-Meruiy
Student L3



Joined: Dec 31, 2010
Posts: 629
Location: Under the same sun...

PostPost subject: Re: setinggi mana nilai setiap sen pada kita
Posted: Thu Jan 12, 2012 2:29 am
Reply with quote

i got no more comments... dont want to argue anymore...

harapnya maksud yang ingin disampaikan oleh thread ini tercapai...

Allahua'lam.

_________________
hidup x selalunya indah
langit x selalu cerah...
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Kenali Islam / Knowing Islam
Page 1 of 2
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Bandingan orang-orang mukmin dalam kasih-sayang, kesian dan simpati sama seperti satu jasad. Apabila satu anggota merasa sakit, maka seluruh angota lain turut berjaga malam dan demam

-- HR. Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 88
Bots: 0
Total: 88
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster