Community Forums
Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Go to page 1, 2  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:20 am
Reply with quote

Assalamualaikum

Saya mendengar isu menarik di Hot FM pagi ini.

Antaranya dilema seorang anak. Ibubapa si anak ini gembira jika dihantar ke tempat penjagaan orang tua kerana ada aktiviti, ada orang jaga dan lain2 faktor.

Hal ini kerana rata2 anak bekerja dan tiada di rumah , maka ibubapa ini berasa bosan (atau mungkin ada faktor lain).

Namun, masyarakat kita masih tak dapat terima budaya ini dan menghentam anak tersebut (wanita). Ada yang kata beliau anak derhaka kerana tindakan tersebut. Ada yang kata tak kenang jasa dan sebagainya tohmahan dilontarkan.

Persoalan yang boleh kita rungkaikan dari kacamata Islam :

1. Adakah boleh menghaNTAR ibubapa ke rumah jagaan orang tua ?
p/s: Dari saya dengar juga, ada dua jenis rumah orang tua. Yang pertama, adalah rumah kebajikan. RUmah ini khas untuk orang tua yang terbiar. Yan kedua, memang rumah penjagaan orang tua macam juga rumah didikan anak kecil untuk ibubapa yang bekerja hantarkan.

2. Apakah budaya ini dapat diterima dalam Islam ?

3. Mengapa fenomena orang tua INGIN sukarela dihantar ke rumah orang tua terjadi ? Bincangkan faktor yang mungkin terjadi.

4. Apakah solusi kepada kes di atas khususnya dan umumnya ?

Mohon perbincangan dengan ilmiah dan boleh juga pendapat peribadi melalui pengalaman. Jazakallah

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
hafizfirdaus
Student L1



Joined: Nov 28, 2011
Posts: 106
Location: Shah Alam & Klang

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:25 am
Reply with quote

Pada pandangan saya, menghantar ibu atau bapa ke rumah orang tua termasuk dalam maksud berbuat baik kepada ibubapa yang ditekankan oleh Islam.

Di rumah orang tua tersebut, ibu atau bapa akan bergaul dengan orang yang sebaya dengan mereka. Tidak timbu masalah "tak sama frekuensi" antara ibubapa yang sudah tua dan anak-anak yang masih muda.

Di rumah orang tua, ibubapa akan mendapat penjagaan sepatutnya, meski pun bukan first class service. Berbeza dengan ibubapa yang tinggal keseorangan di rumah dengan anak-anak yang keluar ke pejabat dari awal pagi hingga lewat maghrib.

_________________
Dulu "hafizf", kini "hafizfirdaus". Username berbeza, orang yang sama.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
AbuAbrisam
Ahli Setia



Joined: Jan 13, 2010
Posts: 2720

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:26 am
Reply with quote

selagi saya hidup tak sekali-kali saya menghantar mak abah saya ke rumah orang2 tua.

saya juga ada dengar Hot.fm pagi tadi, dan pelbagai pendapat yang dikemukakan oleh pendengar...bagi saya tiada alasan untuk menghantar mereka ke sana....walaupun mereka memberi alasan sibuk bekerja dan sebagainya, tapi jangan sesekali hantar orang tua kita ke sana.

_________________
Back to top
View user's profile
RD73
Ahli Setia



Joined: Oct 23, 2008
Posts: 2164
Location: Jalan Pawang Kuala Lumpur

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:31 am
Reply with quote

ikut budbicara... yang penting orang tua kita happy and redha... setiap kes tidak sama.
_________________


setiap khamis 9pm-11pm Putrajaya percint 18R4 atau P11 3A ... ada berani!!!! bawak datanglah... hehehe
Back to top
View user's profile
NAZ
Moderator



Joined: Nov 12, 2008
Posts: 12875
Location: De' C Ni

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 1:37 am
Reply with quote

Pengalaman saya semasa ke Pusat Jagaan Harian di Kg Cheras Baru di bulan syawal hari tu...tak nampak kesedihan , mereka gembira dengan "geng" memasing.

Macam tadika untuk orang dewasa pula....
Very Happy

_________________
نورعينى احمد
Talent win games, but teamwork and intelligence win championship.
Winners never Quit, Quitters never Win!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
alli
Student L3



Joined: Aug 11, 2010
Posts: 616

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 2:37 am
Reply with quote

Dulu kau kerja, hantar anak kat Taska, sekarang anak kerja, hantar kau kat Tastua.
Di Perak ada pondok mengaji utk warga tua, mereka tinggal di asrama juga. Ini baik juga bagi persediaan ke alam seterusnya.
Back to top
View user's profile
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 2:52 am
Reply with quote

Tak sanggup.

Dua kali saya ke rumah orang tua. Sekali semasa menjadi pelajar UiTM, ke Rumah Harapan Hospital Bahagia, Tanjung Rambutan. Sekali lagi baru-baru ini bersama Al-Maghrib, INTIS dan Qabeelat Ihsan di Rumah Jagaan Norain, Kajang.

Meluluhkan hati dan menghiris perasaan.

_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 3:11 am
Reply with quote

Saya juga tidak sanggup menghantar ibu bapa saya ke sana. Tapi nenek saudara yang sudah berusia ada yang mohon mahu tinggal di pondok-pondok, mudah mahu mendalami agama, wallahua'lam
_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
abu_firdaus
Student L6



Joined: Aug 02, 2010
Posts: 1433
Location: Bdr Baru Bangi

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 3:22 am
Reply with quote

ini case by case. tak boleh nak decide for certain one way or another. bergantung pada syarat :
1. ibubapa sendiri yg nak, DAN
2. tempat yg sesuai (& menepati syarak), selesa, terjaga, DAN
3. tempat itu lebih atau sama selesa dgn rumah anak

kalu memenuhi syarat ini. bagi sy ok. kalau x cukup syarat, mungkin best way is tinggal dgn anak & amik maid

_________________

Buku-buku Islamik jualan Telaga Ilmu


Pusat Latihan Memandu Cemerlang, Bdr Baru Bangi
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
alli
Student L3



Joined: Aug 11, 2010
Posts: 616

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 3:34 am
Reply with quote

Tak ada bezanya bagi anak yang tinggalkan ibu bapa seorang diri di kampung.
Back to top
View user's profile
Sir
Auto Expert



Joined: Jul 29, 2008
Posts: 3623

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 3:54 am
Reply with quote

Di beberapa negara org puteh, memang ada pusat perkhidmatan utk warga emas. Ianya dibiayai oleh penderma-penderma serta fund daripada syarikat-syarikat besar. Tempat ini adalah sangat-sangat selesa, berkonsepkan chalet dan dibina di kawasan yg sesuai utk golongan emas ini. Warga emas boleh menginap dgn beberapa pilihan - daily, monthly atau boleh beli terus.

Konsep di atas boleh disesuaikan utk org Islam iaitu dgn menambahkan hubungan antara warga emas dengan saudara mara mereka terutama anak/anak-anak. Saya berpendapat, ianya bukanlah sesuatu yg buruk utk menghantar ibubapa yg keseorangan/kesepian ke rumah penjagaan warga emas. Ianya bergantung kpd niat serta amalan anak-anak/waris warga emas tersebut serta bergantung kpd kondisi anak-anak/waris serta warga emas tadi.

_________________
LAAILAAHAILLALLAAH ...
Remember this - "A Setback Is a Setup for a Comeback!!"
Back to top
View user's profile
hajiustaz_drseiji
Pro Sunnah



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 8459

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 6:50 am
Reply with quote

Hantar rumah org tua, jgn kita harapkan mereka terurus 100%

Saya ada pesakit, org tua, pakai pampers....tp penjagaan pampers tidak dijaga, sehingga kantung telur dan zakar kemerahan, ada beberapa nanah, sehingga ada kuman dalam pundi kencing

hantar rumah org tua...bergantung kepada kehendak org tua...kalau memang mereka mahukan apa salahnya

NAMUN

Org tua ni biasanya ayat berlapik
kadang2 kita tanya nak pergi shopping tak
Dia kata tak mahu, tp hati mahu

Jadi berbangkit kepada isu di hot . fm......
benarkah org tua itu berkeinginan atau berhajat utk gi rumah org tua tu, atau sebenanr dia menyindir anaknya, tp anak tak faham2

Org tua sentiasa berlapik dan jarang direct to the point
TO the ectend, kadang2 bila marah, dia tak marah kat kita.....tp sengaja kencing dlm seluar

Apa yg pasti, setiap org tua ada harapan tinggi agar segala pengorbanan dan jasanya dibalas
Harapan ini sudah pun mula berputik sejak bermulanya ada anak

Bayangkan harapan ini telah tertanam, berpuluh2 tahun lepas
Kemudian bila masanya smpai utk harapan tersebut utk melihat realiti, namun harapannya tidak kesampaian, org tua mana yg akan berasa kecewa

Umpama seorang petani, menanam pokok dgn harapan berbuah dan jadi jutawan..Tunggu bertahun2 pokok tak menjadi...harapan berkecai siapa tak suka

Sumaary......jgn bermain dengan harapan seseorang yg sudah bertahun2...
Sebagai seorang manusia, bila harapan berkecai.....mmg pedih rasanya teramat sangat

Jangan bermain harapan orang lain

_________________
Saya luaran nmpk baik
Namun hanya Allah yg tahu, diri saya yg sebenar
Back to top
View user's profile
AbuAbrisam
Ahli Setia



Joined: Jan 13, 2010
Posts: 2720

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 6:54 am
Reply with quote

setuju dengan doc seiji,

kita tak tau hati sebenar seorang mak ayah...kita lah yang kena belajar memahami mereka.

_________________
Back to top
View user's profile
badzkun
Beginner



Joined: Jun 20, 2010
Posts: 51

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 7:32 am
Reply with quote

kalau tgk negara maju benda nih mesti tak lepas

1) High crime rate
2) Banyak nursery or child day care
3) Rumah orang2 tua pun banyak.

sbb sebok cari duit. Smile
Back to top
View user's profile
abdullah_ameen
Doctor



Joined: Jun 28, 2008
Posts: 4444
Location: taboh naning(melaka)-kangar(perlis)

PostPost subject: Re: Menghantar orang tua ke rumah penjagaan warga tua
Posted: Thu Jan 12, 2012 7:53 am
Reply with quote

Ibn_Firdaus wrote:

4. Apakah solusi kepada kes di atas khususnya dan umumnya ?


Assalamualaikum

banyaknya soalan, macam soalan exam Very Happy

rumah orang tua ni ada banyak jenis, ragam & masalahnya.

ada yang heaven bagi orang tua & ada yang seperti neraka.

ada anak2 yang sediakan maid, itu pun ada maid yang bagus & ada yang teruk.

semuanya based on case.

yang terbaik bagi sy adalah kita menjaga ibu bapa masing2 seperti mereka menjaga kita dahulu.

dari segi privacy suami isteri memang agak sukar, tapi banyak manfaatnya utk keluarga kita.

ibu bapa boleh main dgn anak cucu, kebajikan ibu bapa pun terjaga.

hati mereka gembira & hati kita pun gembira Yes

wallahu'alam bissawab...

_________________
- al-fakir ila Rabbihi -

Sabda Rasulullah "Aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tepi syurga bagi orang yg meninggalkan perdebatan meskipun ia benar, aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tgh syurga bagi org yg meninggalkan dusta meskipun ia bergurau, dan aku menjamin dgn sebuah istana yg tertinggi bg org yg membaguskan akhlaknya" [HR Abu Dawud, disahihkan albani]
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 1 of 2
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Hampir tiba suatu zaman di mana bangsa-bangsa dari seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang-orang kelaparan mengerumuni hidangan mereka. Maka salah seorang sahabat bertanya : Apakah karena jumlah kami yang sedikit pada hari itu? Nabi S.A.W , menjawab, Bahkan, pada hari itu jumlah kamu banyak sekali, tetapi kamu umpama buih di lautan, dan Allah akan mencabut rasa gentar terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan melemparkan ke dalam hati kamu penyakit al-wahnu.Seorang sahabat bertanya, ‘Apakah itu al-wahnu itu, ya Rasulullah?’ Rasulullah S.A.W , menjawab, “Cinta dunia dan takut mati.

-- HR. Abu Daud

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 71
Bots: 0
Total: 71
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster