Community Forums
Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Go to page Previous  1, 2
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Wed Jan 11, 2012 4:35 am
Reply with quote

BIkin laparlah thread ni.. dah le kat sini tak ada gardenia T_T
_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
ArericH
Student L3



Joined: Jun 20, 2010
Posts: 511
Location: Cheras - KL - Nilai - Klang

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Wed Jan 11, 2012 4:37 am
Reply with quote

tgk kat hypermarket - massimo bnyk habis dari gardenia... hrmm. mgkn khbar angin tu ramai y amik serius...
_________________
~You're a princess, one day you'll be a queen.. You must be strong if you want to be a queen~ArericH.K

~~Don't Ever lost contact with someone you care, you'll never know what's gonna happen the next day, or the day after that.. Even a single "hi" or a "good morning" Before you know that someone is no longer there....
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Wed Jan 11, 2012 4:43 am
Reply with quote

ArericH wrote:
tgk kat hypermarket - massimo bnyk habis dari gardenia... hrmm. mgkn khbar angin tu ramai y amik serius...

Atau Massimo tak supply banyak.

_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
alli
Student L3



Joined: Aug 11, 2010
Posts: 616

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Wed Jan 11, 2012 5:39 am
Reply with quote

Rafiq wrote:
massimo ni roti rupanya, baru tahu...hihi..biasa beli Gardenia...

Samalah, tak pernah jumpa pun Massimo tu atau mungkin tak perasan.
Back to top
View user's profile
jjh250
Beginner



Joined: Nov 26, 2010
Posts: 60

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Wed Jan 11, 2012 11:03 am
Reply with quote

kelamai wrote:
Maklumat khasiat makanan setiap 100g:

Jenama: Gardenia Wholegrain Fibremeal vs. Massimo Sandwich Loaf with Wheat Germ
Tenaga: 241 kcal vs. 270 kcal
Karbohidrat: 39.1g vs. 48.2g
Lemak: 2.9g vs. 4.9g
Kolesterol: 0mg vs. 0mg
Kalsium: 279mg vs. 200mg
Serabut Diet/Fibre: 7.0g vs. 2.5g

Nak 'sedap', pilih Massimo.
Nak 'sihat', pilih Gardenia plastik hijau.
Nak lagi sihat, pilih Gardenia Breakthru Smile
Sini tak jumpa Massimo. Boleh tuan tuliskan bahan kandungan Massimo (mengikut susunan pada label) ?
Back to top
View user's profile
Rafiq
Student L1



Joined: Oct 01, 2009
Posts: 216
Location: Putrajaya & Sabah

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Wed Jan 11, 2012 1:44 pm
Reply with quote

mustaqill wrote:
ArericH wrote:
tgk kat hypermarket - massimo bnyk habis dari gardenia... hrmm. mgkn khbar angin tu ramai y amik serius...

Atau Massimo tak supply banyak.

edisi terhad lah tu.... Very Happy
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
kelamai
Beginner



Joined: Oct 09, 2009
Posts: 5
Location: Ampang, Selangor

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Wed Jan 11, 2012 2:38 pm
Reply with quote

jjh250 wrote:
kelamai wrote:
Maklumat khasiat makanan setiap 100g:

Jenama: Gardenia Wholegrain Fibremeal vs. Massimo Sandwich Loaf with Wheat Germ
Tenaga: 241 kcal vs. 270 kcal
Karbohidrat: 39.1g vs. 48.2g
Lemak: 2.9g vs. 4.9g
Kolesterol: 0mg vs. 0mg
Kalsium: 279mg vs. 200mg
Serabut Diet/Fibre: 7.0g vs. 2.5g

Nak 'sedap', pilih Massimo.
Nak 'sihat', pilih Gardenia plastik hijau.
Nak lagi sihat, pilih Gardenia Breakthru Smile
Sini tak jumpa Massimo. Boleh tuan tuliskan bahan kandungan Massimo (mengikut susunan pada label) ?

Tepung gandum berprotein tinggi, air, gula, lemak sayuran, germa gandum, dedak (gandum), yis, garam, kalsium propionat, vitamin dan mineral (mengandungi gandum).
Mengandungi pengemulsi dan enzim sebagai kondisioner makanan yang dibenarkan.

Apa yang tuan hendak kaji?

_________________
~Kelamai @ Abu Hannah~
Back to top
View user's profile
ArericH
Student L3



Joined: Jun 20, 2010
Posts: 511
Location: Cheras - KL - Nilai - Klang

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Fri Jan 13, 2012 5:29 pm
Reply with quote

mustaqill wrote:
ArericH wrote:
tgk kat hypermarket - massimo bnyk habis dari gardenia... hrmm. mgkn khbar angin tu ramai y amik serius...

Atau Massimo tak supply banyak.

mgkn juga.. ada kebarangkalian..

_________________
~You're a princess, one day you'll be a queen.. You must be strong if you want to be a queen~ArericH.K

~~Don't Ever lost contact with someone you care, you'll never know what's gonna happen the next day, or the day after that.. Even a single "hi" or a "good morning" Before you know that someone is no longer there....
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
qittunajaib
Beginner



Joined: Jan 06, 2012
Posts: 30
Location: johor

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Sat Jan 14, 2012 3:07 am
Reply with quote

alli wrote:
Rafiq wrote:
massimo ni roti rupanya, baru tahu...hihi..biasa beli Gardenia...

Samalah, tak pernah jumpa pun Massimo tu atau mungkin tak perasan.

tak pernah jumpa pun roti massimo, produk muslim ke?
klu macm tu bertukar la, lame2 nanti mesti banyak die kluarkan pelbagai produk... Sweat Drop nak cari la balik ni
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
ummimq
Moderator



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 5902

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Sat Jan 14, 2012 4:19 am
Reply with quote

rasanya masih di area Lembah Klang saja kot. WA.
Back to top
View user's profile
FATHI
Panel Hadith



Joined: Jul 02, 2008
Posts: 14197
Location: Iskandariah, Mesir

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Sat Jan 14, 2012 4:23 am
Reply with quote

qittunajaib wrote:
alli wrote:
Rafiq wrote:
massimo ni roti rupanya, baru tahu...hihi..biasa beli Gardenia...

Samalah, tak pernah jumpa pun Massimo tu atau mungkin tak perasan.

tak pernah jumpa pun roti massimo, produk muslim ke?
klu macm tu bertukar la, lame2 nanti mesti banyak die kluarkan pelbagai produk... Sweat Drop nak cari la balik ni

massimo tu org kaya cina punya, tuan Kouk. Gardenia u baru org muslim punya syed al-bukhary.

_________________
‎‎‎"Hizbullah yang hakiki ialah "Hizb Abu Bakar serta `Umar serta `Uthman serta `Ali serta `Aishah serta Para Sahabah seluruhnya", bukan Hizbullah yang disebut-sebut sekarang" ~ Fathi Al-Sakandary ~‎
Back to top
View user's profile
FATHI
Panel Hadith



Joined: Jul 02, 2008
Posts: 14197
Location: Iskandariah, Mesir

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Sat Jan 14, 2012 4:26 am
Reply with quote

support Gardenia, jaga ekonomi Muslim. Massimo tu cina punya. Dua2 halal (jika massiomo halal lah), tp prioriti kpd Gaedenia sbb ia brg muslim. Duit tu bg kat org yg sembah Tuhan di langit, bkn bg kat org yg sembah tokong
_________________
‎‎‎"Hizbullah yang hakiki ialah "Hizb Abu Bakar serta `Umar serta `Uthman serta `Ali serta `Aishah serta Para Sahabah seluruhnya", bukan Hizbullah yang disebut-sebut sekarang" ~ Fathi Al-Sakandary ~‎


Last edited by FATHI on Sat Jan 14, 2012 4:30 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
2000dirham
Student L3



Joined: Oct 14, 2010
Posts: 623
Location: Darul Sunnah

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Sat Jan 14, 2012 4:29 am
Reply with quote

saya dapat emel ni, nak tanya betul ke:-

----------------------------------------------------------------------------

Assalammu’alaikum

Kini tersebar luas di Internet tentang seruan dari segelintir kaum Cina yang menggesa bangsanya untuk tidak memberi sokongan kepada perniagaan melayu lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan persatuan Islam dan Melayu. Email yang diforwardkan kepada saya menyeru agar memboikot roti Gardenia kerana dimiliki Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary(BERNAS) dan ramai orang Melayu mempunyai kepentingan dalam perniagaan tersebut.

Kebanyakkan kenyataan yang disebarkan bukan sahaja tidak berlandaskan fakta malahan ditokok tambah dengan kata-kata provokasi, antaranya menyatakan masyarakat Cina sering dianiyai oleh orang Melayu, perniagaan milik Raja Gula Robert Kuok disabotaj oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al- Bukhary.
IKLAN BOIKOT PRODUK MELAYU DAN SOKONG PRODUK CINA DILANCARKAN DI FORUM DAN BLOG MEREKA
Kerana rakus dengan keuntungan perniagaan, mereka mencetuskan propaganda dengan mengharapkan simpati dari kaum mereka!Kini mereka telah melampaui batasan denganmencetuskan sentimen perkauman,ada yang melontarkan kata-kata penghinaan seperti “PERGI MATI MELAYU BABI”, “MELAYU BODOH” dan sebagainya.

Jika taktik kotor ini berterusan, dikhuatiri bukan sahaja akan memberikan kesan kepada perniagaan milik Bumiputera malahan bakal mencetuskan kebencian & perbalahan antara kaum. Kita lihat sendiri apa yang mereka katakan?:

ALL MALAYSIAN MUST KNOW THAT LAST TIME GARDENIA BUYS FLOUR FROM FEDERAL FLOUR MILL(FMM). RECENTLY GARDENIA WAS ACQUIRED BY BERNAS AND THE FIRST THING THEY DO IS THEY STOP BUYING FLOUR FROM FFM BECAUSE FFM BELONGS TO ROBERT KUOK. NOW, YOU ALL KNOW WHY ROBERT KUOK NEEDS TO LAUNCH THE MASSIMO BREAD. MALAYS IS TAKING OVER OUR (THE CHINESE BUSINESSMAN) PROPERTY. THIS BUMI, THEY CAN’T TAKE AWAY PEOPLE’S BUSINESS THEY WILL TAKE AWAY PEOPLE’S BIG CUSTOMER. DO THEY REALLY HATE THE CHINESE BUSINESSMEN SO MUCH? PLEASE FORWARD THIS MESSAGE TO ALL THE MALAYSIAN CHINESE. USE THE UNITED STRENGTH OF CHINESE TO SEND GARDENIA TO HOLLAND (MAKSUDNYA BOIKOT GARDENIA).






kenyataan dalam facebook mereka.





Terjemahan:

23 NOVEMBER 2011
11:28PM BUTTER LAUMEREKA DENGKI DENGAN KEJAYAAN ORANG LAIN. APA BEZANYA ORANG MELAYU DENGAN PENCURI?

24 NOVEMBER 2011
1:37AM DESMOND TEE DESMONDPERGI MATI MELAYU BABI! TAK ADA KELEBIHAN! JADI MEREKA MENCURI!! ORANG MELAYU LOWCLASS!!

2:49PM BECKY WONGTANPA ORANG CINA YANG MEMBANTU ORANG MELAYU, BOLEH KE MEREKA HIDUP SAMPAI SEKARANG? AMBIL BALIK DUIT YANG PERNAH KITA BAGI, SEMUA BABI-BABI INI TAK KAN MAMPU BUAT APA-APA. TAK LAMA LAGI MEREKA AKAN TAHU AKIBATNYA. MANA ADA 1 MALAYSIA, SEMUANYA TIPU! MEREKA SURUH TOLAK DISKRIMINASI KAUM TAPI MEREKA YANG MENGAMALKANNYA??
5:14PM STEVEN LONGMATILAH MELAYU BABI GEMUK MAK DIA!!
-------------------------------------------------
BIADAP!!! SEOLAH-OLAH KITA ORANG MELAYU HANYA MELUKUT DI TEPI GANTANG! SUDAH CUKUP DENGAN KUTUKAN & HINAAN KEPADA ORANG MELAYU. MARI KITA BUKTIKAN SIAPA YANG PERLUKAN SIAPA!

MARI KITA LANCARKAN BOIKOT ROTI MASSIMO INI KERANA KEBIADAPAN MEREKA!

..........................................................................................................................
INI ADALAH KOMEN PEMBACA YANG DISARING DARI BLOG PPIM
probro said...
Dalam hal ini, nampak sangat orang cina berpakat mencari pasal dengan org melayu. Mereka mungkin tidak berani melakukan serangan secara terbuka. Tetapi mereka secara berpakat melancarkan serangan halus dengan memboikot dan memburuk-burukkan perniagaan milik melayu,



Perkara ni saya rasa memang dah berlaku sekian lama dan mungkin kita saja yang tidak sedar atau mengambil pot memandangkan ianya tidak secara direct ditujukan kepada keluarga kita. Namun jika kita tanya kawan-kawan yang berniaga, mereka dengan mudah boleh cerita betapa mereka sekian lama menghadapi boikot secara pakat oleh bangsa cina.

Kalau beli bahan mentah untuk diproses jadi produk keluaran melayu seperti makanan ayam, telur, beras,tepung, susu, kopi, ikan, sayur, buah-buahan atau bahan keperluan pembinaan seperti simen, kayu, paku, skru, besi, atau apa saja yang kita beli daripada mereka. Mereka akan mengenakan harga lebih tinggi daripada bangsa lain.

Ini menjadikan kos pengeluaran dan pembinaan kita lebih tinggi. Para pengguna melayu pula macam tak ada hati langsung untuk menolong sesama kita usahawan melayu sebaliknya hanya mencari yang lebih murah dan mudah.

Akhirnya perniagaan melayu menjadi malap dan bungkus. Akibatnya amat kuranglah institusi perniagaan melayu dan anak-anak kita terpaksa bekerja jadi kuli batak bangsa lain. Salah melayu tidak sokong melayu dan akibatnya anak-anak kita yang tanggung jadi bahan maki hamun cina sampai mati.

Malah ada kes yang dilapurkan anak-anak melayu jadi habuan seks bos-bos cina mereka. Diajaknya anak kita yang kerja sebagai marketing atau pembantu pejabat ke luar negara untuk urusan perniagaan dan diperdaya untuk ditiduri dan dijadikan habuan seks sampai puas dikerjakan mereka.

Dendam mereka kini makin membara kerana mereka melihat melayu semakin lemah dan berpecah, tiada siapa nak pertahankan nasib anak2 melayu.

Kini mereka secara jelas cuba menjatuhkan gardenia. Mungkin kerana gardenia tidak lagi membeli tepung kilang fmm milik robert kuok yang didapati mengandungi protin babi.


Tepung untuk permit impot ap subsidi yang kerajaan bagi dibeli dengan kualiti yang paling rendah, kalau di negara china tepung gred ini digunakan oleh kerajaan china untuk membuat makanan babi. Tepung ini lah yang diimpot oleh robert kuok utk rakyat malaysia.

Tepung ini dicuci bleaching dan ditambahkan protin babi supaya menepati spesifikasi.

Impot makanan babi, kemudian dia claim subsidi bernilai ratusan juta setahun.

Ertinya rakyat malaysia sama taraf dengan babi. Kalau kita makan roti biasa yang menggunakan tepung gred ini umpamanya roti canai, capati, atau roti massimo ertinya kita makan roti babi.

Inilah kerja robert kuok yang mendapat ap special tepung dan gula selama 50 tahun oleh kerajaan malaysia. Sama macam ananda krishna mendapat special broadcasting permit selama 30 tahun.



Bila gardenia enggan membeli tepung fmm robert kuok kerana terbukti ada dna babi, dia naik bengang dan membuka kilang roti massimo. Yang baghalnya, dia ambil pulak budak melayu bekas manager kilang gardenia untuk jadi ketua kilang massimo dan meniru semua produk gardenia.

Sebagai seorang journalist melayu, saya memiliki network besar untuk mengorek aktiviti robert kuok. Saya kira, segala kekayaan dia dengan harta berbillion dengan bot bernilai 20 billion adalah memang betul dia ni tycoon.

Saya amat sakit hati ketika wawancara dengan robert pengimpot tepung babi ini. Adakah patut dia kata kekayaannya bukan berasas dari malaysia sahaja kerana dia memiliki harta perniagaan berbillion di china dan seluruh asia.

Apa yang benar dan pasti, robert memang memulakan perniagaannya dari malaysia dengan bantuan tun mahathir. Kalau tun tidak membuka peluang untuknya nescaya dia masih duduk jual hand phone di petaling street.

Dalam career saya tidak boleh melepaskan geram saya. Tetapi di bog ini saya ingin meluahkan isi hati saya yang terpendam selama ini tanpa perlu bahasa persuratan sangat.

Saya kira kerajaan dah terlebih bagi muka.

Robert dah kaya vincent tan dah kaya, ananda pun dah kaya, apa lagi mau bagi special ap. Bagilah pada orang lain pulak.

Melayu punya ap bukan macam mereka special ap, ertinya tiada orang lain boleh impot. Melayu punya ap boleh impot kalau mampu dan orang lain juga boleh dapat ap yang sama.

Mereka punya ap lain, exclusive ap. Tiada siapa boleh import melainkan mereka.

Kalau beginilah caranya, lebih baik kerajaan cari satu daerah dan bagi mereka jadi raja, malah kuasa mereka lebih dari raja kerana raja melayu pun tidak dapat special ap.

Produk roti massimo pula sudah sah menjadi senjata mereka menyerang kepentingan dan perniagaan melayu.

Dalam senario lain, robert kuok yang menguasai golden screen cinema dengan rakusnya menghalau semua stall outlets jenama 1901 milik melayu dan menciplak konsep yang sama diletakkan dalam rangkaian panggung wayang gsc. Produk makanan diambil dari sumber yang kita tak tau halal ke haram.

Jelas mereka ini benci dan anti melayu.

Puas hati saya dapat menulis seperti ini, tidak dalam akhbar yang saya bekerja sekarang. Namun atas rasa cintakan agama dan bangsa saya luahkan jua perasaan ini. Maaf kalau saya terkasar bahasa.

Soalnya, apakah tindakan kita? Fikirkanlah bersama.

Boikot tetap boikot massimo.
Back to top
View user's profile
ummimq
Moderator



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 5902

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Sat Jan 14, 2012 4:36 am
Reply with quote

InsyaAllah rezeki itu dari Allah jua. Walau apapun yang dilakukan adalah berdasarkan iri hati dan cemburu maka semua itu sekedar di dunia ni saja. Yang teraniaya tetap mendapat kelebihan di mana doa mereka akan dikabulkan oleh Allah SWT tidak kira bangsa atau agama.

WA
Back to top
View user's profile
qittunajaib
Beginner



Joined: Jan 06, 2012
Posts: 30
Location: johor

PostPost subject: Re: Gardenia Vs Massimo...mana pilihan anda
Posted: Sat Jan 14, 2012 4:50 am
Reply with quote

tu la,,, tak tau plak gardinear tu produk muslim,,,, sbb time sekolah ade berita tentang pemboikotan gardinear tu, PAS tu beralih pd high5 lak, pun x boleh jugak sbb kilangny kotor....

he... sekarang gardinear lagi la, sbb da tau muslim punye....

best2 Sweat Drop
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 2 of 2
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Apabila telah dihidangkan makan malam, maka mulakanlah dengan makanan sebelum kamu menunaikan solat maghrib, dan jangan kamu tergopoh-gapah ketika makan malam kamu.

-- HR. Bukari dan Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 75
Bots: 1
Total: 76
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster