Community Forums
Munjiyat & Mathurat
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Go to page Previous  1, 2, 3
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
hakim_hulaimi
Pro Sunnah



Joined: Aug 29, 2008
Posts: 3677
Location: Johor

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Fri May 08, 2009 1:30 pm
Reply with quote

akamaru wrote:
4. Ruqyah Syariah <---- yg ni disusun oleh Syeikh Wahid Abdussalam Bali, sebagai satu amalan untuk pendinding diri, dan juga untuk rawatan gangguan jin dan sihir.

Jazakallah ... Ana nak tanya, kat mane nak dapatkannya?

_________________
25tahun
Back to top
View user's profile Send e-mail Yahoo Messenger
akamaru
Beginner



Joined: Dec 20, 2008
Posts: 79

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Fri May 08, 2009 2:54 pm
Reply with quote

hakim_hulaimi wrote:
akamaru wrote:
4. Ruqyah Syariah <---- yg ni disusun oleh Syeikh Wahid Abdussalam Bali, sebagai satu amalan untuk pendinding diri, dan juga untuk rawatan gangguan jin dan sihir.

Jazakallah ... Ana nak tanya, kat mane nak dapatkannya?


Enta boleh lihat, dibelakang kitab wiqatul insan dan sihrul batar , ada diletakkan dibelakang buku, dlm terjemahan bahasa melayu dan ringkasan 2kitab syeikh wahid oleh publisher darul numan juga ada diletakkan di belakang

Ana ade buat dlm bentuk pdf tapi tatau mcmana nak attach kat dlm forum ni :p
tp kalau enta nak nnti enta pm email enta kat ana, ana leh email kat enta..

Ayat2 dibawah secara umumnya, dijadikan amalan harian dan boleh dijadikan untuk merawat (ruqyah) pesakit yg menghidapi gangguan penyakit jin.. Ada sebahagiannya ayat yg digunakan oleh Dato' Dr Haron Din dan Dato' Ismail Kamus. Untuk tujuan rawatan gangguan, ana rasa dhaif,x mampu nak ulas.. Kena mintak pakar2 kita dr forum untuk explain lg .

Tp sebagai pembukaan, contohnya, syeikh wahid, dato ismail kamus dan dato haron din menggunakan ayat 3, 9, 10 , 11 khusus utk merawat sihir.. Jika dilihat maknanya mmg sesuai sgt.. Cuma kaedahnya, contoh, syeikh wahid mengulang2 satu phrase ayat itu berkali2.. Dato Ismail Kamus plak begini..

Susunan ayat ruqyah syariah seperti yg dicadangkan oleh Syeikh Wahid Abdussalam Bali

1. Al- Fatihah (Ayat 1 -7)
2. Al- Baqarah (1-5)
3. Al-Baqarah ( 102)
4. Al-Baqarah ( 163-164)
5. Al-Baqarah ( 255)
6. Al-Baqarah ( 285-286)
7. Al Imran ( 18-19)
8. Al A’raf ( 54-56)
9. Al A’raf (117-122)
10. Yunus (81-82)
11. Toha (69)
12. Al Mu’minun (115-118)
13. As Soffat (1-10)
14. Al-Ahqof (29-32)
15. Ar-Rahman (33-36)
16. Al-Hasyr (21-24)
17. Al-Jin (1-9)
18. Al-Ikhlas
19. Al-Falaq
20. An-Nas
Back to top
View user's profile
hakim_hulaimi
Pro Sunnah



Joined: Aug 29, 2008
Posts: 3677
Location: Johor

PostPost subject: Munjiyat & Mathurat
Posted: Fri May 08, 2009 2:58 pm
Reply with quote

Ana dah PM enta email ana...
_________________
25tahun
Back to top
View user's profile Send e-mail Yahoo Messenger
hafizf
Founder



Joined: Jul 24, 2008
Posts: 2948
Location: Shah Alam & Klang

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Sat May 09, 2009 2:46 pm
Reply with quote

1hati1maksud1tujuan wrote:
Kebanyakan zikir atau doa yg terkumpul dalam mathurat ialah zikir2 yg warid dan benar datang dari Nabi saw termasuklah ayat2 al-Quran seperti ayatulkursi dan 3qul.

Assalamu'alaikum,

Dalam beramal, tidak cukup menyemak kesahihan sumber. Tetapi perlu diperhatikan juga faktor tempat, waktu dan tatacara yang dinyatakan oleh sumber sahih.

Di antara zikir-zikir ada yang khusus kepada tempat tertentu, seperti bacaan Talbiyah (labbaikallah...).

Di antara zikir-zikir ada yang khusus kepada waktu tertentu, seperti Allahumma antas salam....selepas solat fardhu.

Di antara zikir-zikir ada yang dibaca secara kuat, seperti bacaan takbir hari Ied. Selainnya dibaca secara perlahan.

Justeru tidak cukup menghimpunkan zikir-zikir yang sahih lalu dibaca tanpa memerhatikan tempat, masa dan tatacara pelaksanaannya.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
abdullah_ameen
Doctor



Joined: Jun 28, 2008
Posts: 4444
Location: taboh naning(melaka)-kangar(perlis)

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Sat May 09, 2009 3:04 pm
Reply with quote

SunanDrajad wrote:
Benar ibnrusyd, begitulah yang diberitahu oleh beliau kepada ana sewaktu dia call ana tempoh hari, dia kata ada edisi jawi cuma waktu tu tak ada lagi dalam website tu. Tapi mahallah, RM20!..huhu..Dr Basit kata tu ditarget untuk golongan tua aka emas, yela mereka kan lebih gemarkan tulisan jawi. Menurut beliau lagi, yang edisi BM rumi yang RM3 tu akan diusahakan untuk diulang cetak. Allahua'lam.

Assalamualaikum

yang edisi jawi tu hanya dicetak setengah sahaja, setengah lagi syarikat lain yang cetak. edis jawi tu tak lengkap separuh, edisi rumi yang jahabersa keluarkan tu setahu ana ianya lengkap. tak tahulah kalau ada edisi yang lebih lengkap.

_________________
- al-fakir ila Rabbihi -

Sabda Rasulullah "Aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tepi syurga bagi orang yg meninggalkan perdebatan meskipun ia benar, aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tgh syurga bagi org yg meninggalkan dusta meskipun ia bergurau, dan aku menjamin dgn sebuah istana yg tertinggi bg org yg membaguskan akhlaknya" [HR Abu Dawud, disahihkan albani]


Last edited by abdullah_ameen on Sat May 09, 2009 3:05 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Visit poster's website
binbahar
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 2286

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Mon Jan 09, 2012 6:47 am
Reply with quote

Munjiyat ni dinisbahkan kepada Ibnu Sirin rhm. Kalau browse kat internet, byk article yg tulis fadhilat2 ayat Munjiyat ni yg tidak tsabit dari Nabi saw. Dikatakan ianya berdasarkan pengalaman Ibnu Sirin rhm sendiri.

Persoalannya, tsabit ke penisbahan tu pada Ibnu Sirin? Atau same case mcm taabirul Ru'ya jugak... Ada sesiapa yg tahu?
Back to top
View user's profile
binbahar
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 2286

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Tue Jan 10, 2012 2:35 am
Reply with quote

binbahar wrote:
Munjiyat ni dinisbahkan kepada Ibnu Sirin rhm. Kalau browse kat internet, byk article yg tulis fadhilat2 ayat Munjiyat ni yg tidak tsabit dari Nabi saw. Dikatakan ianya berdasarkan pengalaman Ibnu Sirin rhm sendiri.

Persoalannya, tsabit ke penisbahan tu pada Ibnu Sirin? Atau same case mcm taabirul Ru'ya jugak... Ada sesiapa yg tahu?


Up
Back to top
View user's profile
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Tue Jan 10, 2012 4:04 am
Reply with quote

binbahar wrote:
binbahar wrote:
Munjiyat ni dinisbahkan kepada Ibnu Sirin rhm. Kalau browse kat internet, byk article yg tulis fadhilat2 ayat Munjiyat ni yg tidak tsabit dari Nabi saw. Dikatakan ianya berdasarkan pengalaman Ibnu Sirin rhm sendiri.

Persoalannya, tsabit ke penisbahan tu pada Ibnu Sirin? Atau same case mcm taabirul Ru'ya jugak... Ada sesiapa yg tahu?


Up

Sepencarianku, penisbahan ini tidak ada asalnya.

_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
binbahar
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 2286

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Tue Jan 10, 2012 4:10 am
Reply with quote

mustaqill wrote:
binbahar wrote:
binbahar wrote:
Munjiyat ni dinisbahkan kepada Ibnu Sirin rhm. Kalau browse kat internet, byk article yg tulis fadhilat2 ayat Munjiyat ni yg tidak tsabit dari Nabi saw. Dikatakan ianya berdasarkan pengalaman Ibnu Sirin rhm sendiri.

Persoalannya, tsabit ke penisbahan tu pada Ibnu Sirin? Atau same case mcm taabirul Ru'ya jugak... Ada sesiapa yg tahu?


Up

Sepencarianku, penisbahan ini tidak ada asalnya.

Jazakallah
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Tue Jan 10, 2012 4:24 am
Reply with quote

manzil juga dalam kategori sama.
_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
binbahar
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 2286

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Tue Jan 10, 2012 4:26 am
Reply with quote

Ad-Dien wrote:
manzil juga dalam kategori sama.

maksudnya manzil juga dinisbahkan kepada muhammad ibn sirin rhm?
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Tue Jan 10, 2012 4:28 am
Reply with quote

ehh tidak, maksud saya adakah manzil juga dalam kategori sama?

asif lupa letak tanda soal..

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
binbahar
Ahli Setia



Joined: Dec 25, 2009
Posts: 2286

PostPost subject: Re: Munjiyat & Mathurat
Posted: Tue Jan 10, 2012 4:32 am
Reply with quote

Oo.. tak pasti la..
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 3 of 3
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Apabila dihidangkan makan malam seseorang kamu, sedangkan solat (jamaah) telah didirikan, maka mulailah dengan makan malam. Janganlah dia tergopoh-gapah sehinggalah dia selesai.

-- HR. Bukari dan Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 143
Bots: 1
Total: 144
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster