Community Forums
Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Diskusi terbuka untuk ahli sekitar persoalan Aqidah
Go to page Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 19, 20, 21  Next
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.   Printer Friendly Page     Forum IndexAqidah
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ibnu_nabil
Student L2



Joined: Apr 22, 2011
Posts: 364

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 9:14 am
Reply with quote

Negroberiman wrote:
akhu_hurairah wrote:
Negroberiman wrote:
Assobru minal iman....cer jangan gelojoh..

terima kasih. Sy tak gelojoh tapi sy taknak hal sepenting ni kita buang masa. Buang masa ni membazir. Membazir ni saudara syaitan.

dari apa yang saya perhatikan rasanya dah banyak ditempekkan semalam atsar daripada 4 mazhab hadis dan juga petikan Al-quran,tetapi bila ditempekkan semuanya dikatakan putus sanad,apa yang kamu bawakan saja tak putus sanad.Yang macam mana tak putus sanad?

enta and gang kan study talaqqi dengan ustaz2 ulama` yang enta dakwa bersanad sampai ke Rasulullah S.A.W. so macamana enta tetapkan sanad diorang tu putus ke bersambung?
Back to top
View user's profile
mfr_studio
Student L1



Joined: Oct 07, 2010
Posts: 298

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 9:14 am
Reply with quote

akhu_hurairah wrote:
akhu_hurairah wrote:
akhu_hurairah wrote:
akhu_hurairah wrote:
akhu_hurairah wrote:
akhu_hurairah wrote:
brother salikin, sila jawap ini juga.

sila kemuka dalil yg mengatakan Allah wujud tanpa bertempat dari

Imam as-Syafi'i
Imam Ahmad
Imam Abu Hanifah
Imam Malik

Setiap satu imam, kemuka SATU athar SAHAJA
Dan athar mestilah bersanad.

Silakan..

masih menanti

Selagi tak dikemukakan dalil ini, sy cadang thread CLOSED!
Salikin kalau dah jumpa dalil, sila PM mana2 mod request utk open kembali thread ini.

Soalan: Adakah brother salikin boleh bersetuju?

Thread Close

Cepat, jangan buang masa!

Brother Salikin, please response.

I will request to locked this thread if you do not able to quote four aimmah stand.

Saya tak faham adakah thread ini diwujudkan khas untuk Sdr. Salikin? Apabila beliau tak dapat menjawab, maka thread sudah tidak bermakna lagi sehingga mahu direquest lock? Sudahkah ada persetujuan dari pembuka thread Sdr. Yusof yang pada asalnya hanya mahu mengumpul segala hujah dan dalil atas dakwaan seperti dalam tajuk untuk dibincang dan dibidas. Mengapa bila Sdr Salikin gagal, maka thread ini juga gagal dapat manfaat? Mohon dipertimbangkan sudut fikir ini. Jika dalil-dalil yang telah ditepek sebelum ini sudah habis dibincangkan dan sudah tiada lagi dalil yang mahu dikupas, barulah nampak relevan untuk request lock.

_________________

Back to top
View user's profile
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 9:14 am
Reply with quote

Saya ada baca dalam kitab terjemahan Mukashafah Al Qulub(Penenang Jiwa,pengubatan dan rawatan))Imam Al-Ghazali bab 30,muka surat 128,ada menerangkan Al Kursi,Arasy,Malaikat Muqarrabin,Rezeki dan Tawwakal...w.a.
Back to top
View user's profile
Athma_Godam
Moderator



Joined: Oct 16, 2008
Posts: 6591
Location: Semerah Padi

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 9:30 am
Reply with quote

syatibi_uda wrote:
Next expected question :

Apakah Allah itu nama Allah, atau sifat Allah atau Allah?

ini ke english orang yang kata Maurice Bucaille ada kesilapan? kesilapan teknikal bahasa, biarla orang tegur ye.. dia ada karya dan karyanya dikaji, yang lucu tengok orang kritik, takde satu produk.. ini memang sinis tapi hakikatnya, buka minda diri sendiri yang jenis meleis suka tengok kerja orang lain tanpa buat kerjarumah dulu..

ok, mari kita sambung dalam logik matematik..

bolehkah 4 benda ada dalam 1 masa tapi di tempat berlainan?

geng falsafah sila rungkaikan isu ini..
Back to top
View user's profile
syatibi_uda
Student L1



Joined: Dec 12, 2011
Posts: 153

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 10:08 am
Reply with quote

Orang yang kata org lain ada kesilapan dah bawakan dalilnya.

Forum ini forum aqidah, bercakap dengan dalil, bahkan thread ini sendiri utk kumpulkan dalil2. Tiada syarat mesti ada produk baru boleh kritik produk orang. Mana dalilnya?
Back to top
View user's profile
akhu_hurairah
Ahli Setia



Joined: Jul 29, 2010
Posts: 2071
Location: shah alam

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 10:35 am
Reply with quote

mfr_studio wrote:
Saya tak faham adakah thread ini diwujudkan khas untuk Sdr. Salikin? Apabila beliau tak dapat menjawab, maka thread sudah tidak bermakna lagi sehingga mahu direquest lock? Sudahkah ada persetujuan dari pembuka thread Sdr. Yusof yang pada asalnya hanya mahu mengumpul segala hujah dan dalil atas dakwaan seperti dalam tajuk untuk dibincang dan dibidas. Mengapa bila Sdr Salikin gagal, maka thread ini juga gagal dapat manfaat? Mohon dipertimbangkan sudut fikir ini. Jika dalil-dalil yang telah ditepek sebelum ini sudah habis dibincangkan dan sudah tiada lagi dalil yang mahu dikupas, barulah nampak relevan untuk request lock.

salam, sy akan bagi faham. Kalau enta lihat dan baca dgn teliti, hampir semua hujah2 itu diberikan secara akal semata2 tanpa berpandukan perkataan ulama' salaf.

Quote hadith, tp syarah sendiri.
Quote ayat quran, tp syarah sendiri.

Hal akidah bukanlah selonggar itu.

Ok, kita bagi lagi peluang pada sesiapa utk datangkan athar yg bersanad dari Ulama' 4 Mazhab yg mengatakan Allah wujud tanpa bertempat.

Kalau takda, closed saja thread ni since pandangan jumhur ahli AFN (penilaian sy) ialah mengiktiraf dan menerima aqidah asyairah al-maturidiyah tetapi memilih aqidah salaf krn berpandangan aqidah salaf lebih benar. Takda s'org pun mengkafirkan aqidah asya'irah al-maturidiyah.

Jadi, perbincangan sapa betul sapa salah adalah buang masa.
Kita nak dalil dalil dalil dari ulama' 4 mazhab dan dalil mesti bersanad.

Mana dia?

_________________
“Berhati-hati kalian daripada sifat prasangka. Sesungguhnya prasangka itu adalah kata-kata yang paling dusta. Jangan saling olok-mengolok, intai-mengintai, atas-mengatasi, dengki mendengki, benci-membenci dan jebak menjebak.

Jadilah kalian laksana hamba-hamba Allah yang bersaudara seperti yang telah diperintahkan kepada kalian. Seorang Muslim itu adalah saudara bagi seorang Muslim yang lain. Janganlah ia menzalimi saudaranya; janganlah ia membiarkannya (apabila ia dizalimi); janganlah ia menghina saudaranya. Taqwa itu di sini, (seraya baginda menunjuk ke dadanya).

Cukuplah bagi seorang Muslim itu kejahatan (dosa) menghina saudaranya yang Mukmin haram bagi seseorang Muslim itu (menceroboh) darah (nyawa) nama baik dan harta seseorang Muslim yang lain.” (Hadith Muttafaqun alaih)
Back to top
View user's profile
salikin
Banned User



Joined: Dec 01, 2011
Posts: 462

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 10:42 am
Reply with quote

mfr_studio wrote:
akhu_hurairah wrote:
akhu_hurairah wrote:
akhu_hurairah wrote:
akhu_hurairah wrote:
akhu_hurairah wrote:
akhu_hurairah wrote:
brother salikin, sila jawap ini juga.

sila kemuka dalil yg mengatakan Allah wujud tanpa bertempat dari

Imam as-Syafi'i
Imam Ahmad
Imam Abu Hanifah
Imam Malik

Setiap satu imam, kemuka SATU athar SAHAJA
Dan athar mestilah bersanad.

Silakan..

masih menanti

Selagi tak dikemukakan dalil ini, sy cadang thread CLOSED!
Salikin kalau dah jumpa dalil, sila PM mana2 mod request utk open kembali thread ini.

Soalan: Adakah brother salikin boleh bersetuju?

Thread Close

Cepat, jangan buang masa!

Brother Salikin, please response.

I will request to locked this thread if you do not able to quote four aimmah stand.

Saya tak faham adakah thread ini diwujudkan khas untuk Sdr. Salikin? Apabila beliau tak dapat menjawab, maka thread sudah tidak bermakna lagi sehingga mahu direquest lock? Sudahkah ada persetujuan dari pembuka thread Sdr. Yusof yang pada asalnya hanya mahu mengumpul segala hujah dan dalil atas dakwaan seperti dalam tajuk untuk dibincang dan dibidas. Mengapa bila Sdr Salikin gagal, maka thread ini juga gagal dapat manfaat? Mohon dipertimbangkan sudut fikir ini. Jika dalil-dalil yang telah ditepek sebelum ini sudah habis dibincangkan dan sudah tiada lagi dalil yang mahu dikupas, barulah nampak relevan untuk request lock.

Selamanya Akan Gagal jika Dalil yang benar dari orang lain di tolak walaupun dari Alquran, lalu berkeras dengan dalil sendiri lah yang benar.

Bermasaallah Lah jika tidak memahami dalil
Back to top
View user's profile
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 10:44 am
Reply with quote

anda memahami dalil al quran berdasarkan kefahaman siapa? otak sendiri ker?
_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
syatibi_uda
Student L1



Joined: Dec 12, 2011
Posts: 153

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 10:45 am
Reply with quote

Ya Akh Hurairah, kita hanya boleh saran, kputusan ditangan tuan thread. Nak ikutkan bukan Akh Salikin dan rakan2 aje yg ditugaskan dtgkan dalil. Kita perlu beri peluang kepada forumers lain, cari kat internetke atau kitab2 dll dan kongsi dalil mereka.

Kitapun tak semestinya syaratkan ia hanya dari dalil imam 4 sahaja. Kita kumpulkan dalil2 itu walau dari al-Quran dan Hadith dan logik/falsafah sekalipun.

Yg ana sarankan adalah ditertibkan dalil2 itu dan diberi rumusan. Contohnya : Ini dalil2 dari imam2 salaf. Rumusannya : Tiada satu yg sohih.

Ini dalil2 dari Quran. Rumusannya : Semuanya bersalahan dgn tafsiran salaf... etc

Kemudian bila rasa2nya dah selesai, kita boleh close, siapa ada dalil lagi lepas itu blh pm utk bukak balik macam anta sarankan.

Afwan
Back to top
View user's profile
salikin
Banned User



Joined: Dec 01, 2011
Posts: 462

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 10:51 am
Reply with quote

kayrollz wrote:
anda memahami dalil al quran berdasarkan kefahaman siapa? otak sendiri ker?

Ya.
Jika tiada otak dan Akal , kita tidak akan Faham dalil , Bahkan tidak akan faham ilmu.

Nafsu perlu di tundukkan, agar Akal dapat berjalan dengan sempurna. Jika tidak maka Akan Bercampur dengan perkara baru dari nafsu...Bida'ah juga tu. Sweat Drop
Back to top
View user's profile
akhu_hurairah
Ahli Setia



Joined: Jul 29, 2010
Posts: 2071
Location: shah alam

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 10:56 am
Reply with quote

syatibi_uda wrote:
Ya Akh Hurairah, kita hanya boleh saran, kputusan ditangan tuan thread. Nak ikutkan bukan Akh Salikin dan rakan2 aje yg ditugaskan dtgkan dalil. Kita perlu beri peluang kepada forumers lain, cari kat internetke atau kitab2 dll dan kongsi dalil mereka.

Kitapun tak semestinya syaratkan ia hanya dari dalil imam 4 sahaja. Kita kumpulkan dalil2 itu walau dari al-Quran dan Hadith dan logik/falsafah sekalipun.

Yg ana sarankan adalah ditertibkan dalil2 itu dan diberi rumusan. Contohnya : Ini dalil2 dari imam2 salaf. Rumusannya : Tiada satu yg sohih.

Ini dalil2 dari Quran. Rumusannya : Semuanya bersalahan dgn tafsiran salaf... etc

Kemudian bila rasa2nya dah selesai, kita boleh close, siapa ada dalil lagi lepas itu blh pm utk bukak balik macam anta sarankan.

Afwan

Akh syatibi yg ana hormati, tujuan ana sempitkan perbincangan hanya pd ulama' 4 mazhab krn ana nak lontar satu idea pada mereka bagaimana stand ulama' 4 mazhab terhadap sifat Allah.

Kita tak perlukan perbincangan begitu meluas oleh krn kita bukannya sdg bahas kedudukan aqidah as-syairah dan al-maturidi. Stand kita jelas, asya'irah al-maturidi, kita iktiraf. Tp kita pilih manhaj salaf.

Sy mahu mereka fhm bagaimana akidah ulama' 4 mazhab.
Sy mahu mereka tahu yg mereka sedang bersalahan dgn akidah ulama' 4 mazhab. TAPI, bukanlah bererti itu terkeluar dari Islam. Kita rai dan kita iktiraf.

Ana tarik balik request utk tutup thread oleh krn ramai bantah. Tp ana tetap dgn pendirian, datangkan saja qoul ulama' 4 mazhab utk sementara ini. Kita sempitkan dulu.

_________________
“Berhati-hati kalian daripada sifat prasangka. Sesungguhnya prasangka itu adalah kata-kata yang paling dusta. Jangan saling olok-mengolok, intai-mengintai, atas-mengatasi, dengki mendengki, benci-membenci dan jebak menjebak.

Jadilah kalian laksana hamba-hamba Allah yang bersaudara seperti yang telah diperintahkan kepada kalian. Seorang Muslim itu adalah saudara bagi seorang Muslim yang lain. Janganlah ia menzalimi saudaranya; janganlah ia membiarkannya (apabila ia dizalimi); janganlah ia menghina saudaranya. Taqwa itu di sini, (seraya baginda menunjuk ke dadanya).

Cukuplah bagi seorang Muslim itu kejahatan (dosa) menghina saudaranya yang Mukmin haram bagi seseorang Muslim itu (menceroboh) darah (nyawa) nama baik dan harta seseorang Muslim yang lain.” (Hadith Muttafaqun alaih)
Back to top
View user's profile
salikin
Banned User



Joined: Dec 01, 2011
Posts: 462

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 10:58 am
Reply with quote

akhu_hurairah wrote:
syatibi_uda wrote:
Ya Akh Hurairah, kita hanya boleh saran, kputusan ditangan tuan thread. Nak ikutkan bukan Akh Salikin dan rakan2 aje yg ditugaskan dtgkan dalil. Kita perlu beri peluang kepada forumers lain, cari kat internetke atau kitab2 dll dan kongsi dalil mereka.

Kitapun tak semestinya syaratkan ia hanya dari dalil imam 4 sahaja. Kita kumpulkan dalil2 itu walau dari al-Quran dan Hadith dan logik/falsafah sekalipun.

Yg ana sarankan adalah ditertibkan dalil2 itu dan diberi rumusan. Contohnya : Ini dalil2 dari imam2 salaf. Rumusannya : Tiada satu yg sohih.

Ini dalil2 dari Quran. Rumusannya : Semuanya bersalahan dgn tafsiran salaf... etc

Kemudian bila rasa2nya dah selesai, kita boleh close, siapa ada dalil lagi lepas itu blh pm utk bukak balik macam anta sarankan.

Afwan

Akh syatibi yg ana hormati, tujuan ana sempitkan perbincangan hanya pd ulama' 4 mazhab krn ana nak lontar satu idea pada mereka bagaimana stand ulama' 4 mazhab terhadap sifat Allah.

Kita tak perlukan perbincangan begitu meluas oleh krn kita bukannya sdg bahas kedudukan aqidah as-syairah dan al-maturidi. Stand kita jelas, asya'irah al-maturidi, kita iktiraf. Tp kita pilih manhaj salaf.

Sy mahu mereka fhm bagaimana akidah ulama' 4 mazhab.
Sy mahu mereka tahu yg mereka sedang bersalahan dgn akidah ulama' 4 mazhab. TAPI, bukanlah bererti itu terkeluar dari Islam. Kita rai dan kita iktiraf.

Ana tarik balik request utk tutup thread oleh krn ramai bantah. Tp ana tetap dgn pendirian, datangkan saja qoul ulama' 4 mazhab utk sementara ini. Kita sempitkan dulu.

Ajar Ler Kalau mahu kami faham.
Kami sedang menunggu.
Back to top
View user's profile
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 11:04 am
Reply with quote

salikin wrote:
kayrollz wrote:
anda memahami dalil al quran berdasarkan kefahaman siapa? otak sendiri ker?

Ya.
Jika tiada otak dan Akal , kita tidak akan Faham dalil , Bahkan tidak akan faham ilmu.

Nafsu perlu di tundukkan, agar Akal dapat berjalan dengan sempurna. Jika tidak maka Akan Bercampur dengan perkara baru dari nafsu...Bida'ah juga tu. Sweat Drop

mana 1 nafsu yg kamu sangkakan tu?

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
syatibi_uda
Student L1



Joined: Dec 12, 2011
Posts: 153

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 11:26 am
Reply with quote

kayrollz wrote:
salikin wrote:
kayrollz wrote:
anda memahami dalil al quran berdasarkan kefahaman siapa? otak sendiri ker?

Ya.
Jika tiada otak dan Akal , kita tidak akan Faham dalil , Bahkan tidak akan faham ilmu.

Nafsu perlu di tundukkan, agar Akal dapat berjalan dengan sempurna. Jika tidak maka Akan Bercampur dengan perkara baru dari nafsu...Bida'ah juga tu. Sweat Drop

mana 1 nafsu yg kamu sangkakan tu?

Pengakuan Akh Salikin :

Beliau faham dalil al-Quran dengan otak sendiri. Bukan dengan kefahaman sahabat dan tabi'en.

Ahli Forum sila ambil perhatian.
Back to top
View user's profile
salikin
Banned User



Joined: Dec 01, 2011
Posts: 462

PostPost subject: Re: Dalil-dalil mengatakan Allah dimana-dimana
Posted: Mon Dec 19, 2011 11:47 am
Reply with quote

syatibi_uda wrote:
kayrollz wrote:
salikin wrote:
kayrollz wrote:
anda memahami dalil al quran berdasarkan kefahaman siapa? otak sendiri ker?

Ya.
Jika tiada otak dan Akal , kita tidak akan Faham dalil , Bahkan tidak akan faham ilmu.

Nafsu perlu di tundukkan, agar Akal dapat berjalan dengan sempurna. Jika tidak maka Akan Bercampur dengan perkara baru dari nafsu...Bida'ah juga tu. Sweat Drop

mana 1 nafsu yg kamu sangkakan tu?

Pengakuan Akh Salikin :

Beliau faham dalil al-Quran dengan otak sendiri. Bukan dengan kefahaman sahabat dan tabi'en.
Ahli Forum sila ambil perhatian.

Sahabat dah Mati/ulama tabien Dah Mati,
Yang Ada Adalah Otak dan akal yang ada pada diri kita Untuk Memahami ilmu serta dalil dalil. Allah Hidup Kekal dan tak pernah mati.

Jikapun Ambil ilmunya(sahabat ,tabiien), maka Ilmu itu ada pada diri . Bukannya Pada Mereka.Mereka meninggalkan Ilmu , Bukannya meninggalkan diri mereka. Yang ada sekarang ini adalah Kita . Dan untuk kita Fahami ilmu mereka adalah Dengan Otak serta Akal kita.

Tauhid perlu lurus dan jelas.
Bebaskan dari Taksub
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.   Printer Friendly Page    Forum Index Aqidah
Page 9 of 21
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 19, 20, 21  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Bukanlah Nabi s.a.w. itu seorang pemaki orang, tidak juga seorang pengucap kekejian dan bukan seorang pelaknat orang lain.

-- HR. Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 101
Bots: 0
Total: 101
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster