Community Forums
Apa itu HENSEM??
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
hajiustaz_drseiji
Pro Sunnah



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 8459

PostPost subject: Apa itu HENSEM??
Posted: Sun Dec 04, 2011 6:26 pm
Reply with quote

Ada sape2 boleh tafsirkan maksud hensem?

Kalau comel dan cantik seorang wanita, itu boleh difahami....?
Kerana dlm dunia ini banyak perkara yg boleh dianggap cantik dan comel.
Seperti pipi tembam boleh diiras dgn tembam baby, atau senyuman comel macam kucing
Kalau cantik, boleh diiras dgn cantiknya bulan...
Malah cantik itu boleh dispecifikkan kepada rambut, dagu, bulu mata

Tp hensem.....seperti sukar utk didefinasikan.
Apa tu hensem?
Janggut hensem?
Pipi hensem?
Mcm sukar je nak definasikan
Apatah lagi.....tiada satu pun benda di dunia ini boleh diiraskan dgn hensem, kecuali dibandingkan dgn watak actor tom cruise

_________________
Saya luaran nmpk baik
Namun hanya Allah yg tahu, diri saya yg sebenar
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Sun Dec 04, 2011 6:46 pm
Reply with quote

hensem itu adalah suatu gambaran wajah yang apabila diri sendiri melihatnya akan timbul rasa senang hati dan terkadang bangga..hehe.
Dan apabila orang lain melihatnya akan timbul rasa kagum dan jeles..hehe

itulah definasi hensem menurut kamus saya.wallahua'lam

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Sun Dec 04, 2011 10:23 pm
Reply with quote

tampan...hensem


apabila ada ciri ciri dominan dan bukan resesif dalam diri lelaki


nabi dan rasul semua nya tampan hensem


contoh 1. hidung mancung...ni ciri dominan
2. skin sawo matang...ore english sebut TAN
putih sangat , mace ayam daging...gelap mace negro...
ada jua pandangan sebut mace umat quraish...skin merah...cerah...
senang nak tengok mace syeikh ustaz Don daniyal dan Syeikh arab dalam law kana bainana dan syeikh yang ngajar hadis dalam tvhijrah...ittabi'uni


3,bahu besar...
4. tinggi biasa 5 kaki11 unchi...mace kaptenhafiz firdaus...buleh disebut lelaki hensemsebab tinggi...hidung mancung...
5...ada bulu dada...ni maknanyahormon banyak...nabimuhammad ada bulu dada...
6. tapak tangan lebar...besar...
orang yang tapaktangan kecilbiasa suka memukul insan lemah pukul kanakkanak...


seharusnya kanakkanak di kasihi
7.ada sifat kasih sayang
8.bab baka hebatni bab ilmu sains hayat ...genetic...dominan...


dada lebar...
perut flat...mace nabi muhammad...ciri cirilelakihensemdan tampan...peluh nabi muhammad bau kasturi...bab ni meme ramai fail...
umat quraish biasa hensem tampan...
Back to top
View user's profile
NuarIslam
Beginner



Joined: Sep 23, 2011
Posts: 67
Location: Ipoh arrghhh..

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Sun Dec 04, 2011 11:31 pm
Reply with quote

off topik..

masih adakah bangsa Quraisy sekarang..?

Smile
Back to top
View user's profile
hajiustaz_drseiji
Pro Sunnah



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 8459

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Sun Dec 04, 2011 11:42 pm
Reply with quote

ada lagi bangsa quraisy....

smpai ada pharmacy quraisy

_________________
Saya luaran nmpk baik
Namun hanya Allah yg tahu, diri saya yg sebenar
Back to top
View user's profile
hajiustaz_drseiji
Pro Sunnah



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 8459

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Sun Dec 04, 2011 11:45 pm
Reply with quote

saya teringin melihat raut wajah quraish asli laki dan perempuan, camne ya rupa mereka
_________________
Saya luaran nmpk baik
Namun hanya Allah yg tahu, diri saya yg sebenar
Back to top
View user's profile
Eimihar_Al-Meruiy
Student L3



Joined: Dec 31, 2010
Posts: 629
Location: Under the same sun...

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Mon Dec 05, 2011 12:45 am
Reply with quote

salam,

saya tak hensem, tapi bile saya pkai baju kemeja kemas2, orang kata saya hensem hehehe

_________________
hidup x selalunya indah
langit x selalu cerah...
Back to top
View user's profile Visit poster's website
sil
Ahli Setia



Joined: Jun 07, 2010
Posts: 2933
Location: Ampang, Temerloh, Bahau

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Mon Dec 05, 2011 1:29 am
Reply with quote

hanya org popuan sahaja yg leh jelaskan hensem tu camana pada dorg.. hehehe
_________________
"Ya Tuhan Kami, janganlah Engkau jadikan hati Kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada Kami, dan karuniakanlah kepada Kami rahmat dari sisi Engkau; karena Sesungguhnya Engkau-lah Maha pemberi (karunia)," (Ali-Imran: 8)

My Personal Online Bookmark
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
NAZ
Moderator



Joined: Nov 12, 2008
Posts: 12875
Location: De' C Ni

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Mon Dec 05, 2011 3:02 am
Reply with quote

nak tanya adakah yang dimaksudkan
HENSEM = HANDSOME?

_________________
نورعينى احمد
Talent win games, but teamwork and intelligence win championship.
Winners never Quit, Quitters never Win!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Mohd.Ikram
Pro Sunnah



Joined: Aug 31, 2008
Posts: 6613

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Mon Dec 05, 2011 3:08 am
Reply with quote

..

Last edited by Mohd.Ikram on Fri Jan 06, 2012 10:46 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send e-mail
NAZ
Moderator



Joined: Nov 12, 2008
Posts: 12875
Location: De' C Ni

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Mon Dec 05, 2011 3:23 am
Reply with quote

Mohd.Ikram wrote:
Hensem ni antara nya macam ni..

bagi saya tahap ni cuma cute saja...pangkat anak anak comel

not my taste..... tahap budak budak

_________________
نورعينى احمد
Talent win games, but teamwork and intelligence win championship.
Winners never Quit, Quitters never Win!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Mohd.Ikram
Pro Sunnah



Joined: Aug 31, 2008
Posts: 6613

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Mon Dec 05, 2011 3:30 am
Reply with quote

..

Last edited by Mohd.Ikram on Fri Jan 06, 2012 10:46 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send e-mail
AbuNukman
Student L3



Joined: Oct 19, 2011
Posts: 601
Location: CHERAS

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Mon Dec 05, 2011 3:32 am
Reply with quote

wah kak NAZ,taste mcm mana tuh hehehe..

eh hari tu Ustaz Zamihan Al-Ghari bg ceramah kat Masjid kariah akak tu tak pergi tgk ke,

Damai bakti 4 = betul2 berdepan dgn masjid tu,

mesti kenal dgn ustaz Zul..huhu

_________________
-AKIDAH/TAUHID DIDAHULUKAN-
-QURAN/HADITH DIUTAMAKAN-
-TAUBAT DIAMALKAN-
-IBADAH DIHIASI-
-ADAB DIIKUTI-

WA.
Back to top
View user's profile
NAZ
Moderator



Joined: Nov 12, 2008
Posts: 12875
Location: De' C Ni

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Mon Dec 05, 2011 3:49 am
Reply with quote

AbuNukman wrote:
wah kak NAZ,taste mcm mana tuh hehehe..

eh hari tu Ustaz Zamihan Al-Ghari bg ceramah kat Masjid kariah akak tu tak pergi tgk ke,

Damai bakti 4 = betul2 berdepan dgn masjid tu,

mesti kenal dgn ustaz Zul..huhu
Jika isteri ustaz Zul memang kenal sangat. Dulu before ada masjid Al-Mukhlisin tu kami selalu ada "get-together" antara jemaah (muslimah) dalam qariah, kami bergilir ikut rumah. sekarang tiap sabtu/ahad melainkan bulan disember, kuliah khas untuk muslimah selalu diadakan kat Masjid Al-Mukhlisin tu. Kuliah Ustaz Fadlan pun bagus...hari tu baru selesai hadith 40, now kupas kitab Syamail Muhammad, akan disambung bulan Januari InsyaAllah

_________________
نورعينى احمد
Talent win games, but teamwork and intelligence win championship.
Winners never Quit, Quitters never Win!
Back to top
View user's profile Visit poster's website
olive
Student L3



Joined: Oct 12, 2011
Posts: 673

PostPost subject: Re: Apa itu HENSEM??
Posted: Mon Dec 05, 2011 3:52 am
Reply with quote

hensem macam saya sejuk mata memandang. tak jemu memandang. Very Happy
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 1 of 4
All times are GMT + 8 Hours
Go to page 1, 2, 3, 4  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Maka sesiapa yang fitrahnya diarahkan kepada sunnahku, maka dia telah mendapat petunjuk dan sesiapa yang fitrahnya terarah kepada selainnya maka ia telah binasa

-- HR. Ahmad dan Ibn Hibban

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 130
Bots: 0
Total: 130
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster