Community Forums
(cadangan)amalan baik time besday
Kemukakan soalan yang berkaitan dengan hukum-hakam fiqh di sini.
Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexFiqh
View previous topic :: View next topic  
Author Message
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:33 pm
Reply with quote

spt kata Ibn Khaldoon, bangsa yg lemah akan ikut bangsa yg kuat

maka kalau hangpa ikut org putih dalam sambut besday, ianya menepati apa yg Ibn Khaldoon sebut..

ia tak dapat dielakkan.

yg pertama ikut ialah sultan2 melayu dgn declare public holiday dan majlis anugrah pingat kebesaran sempena keputraan baginda. maka hangpa sekarang ikut sunnah raja2 melayu laa..

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
maverich
Pro Sunnah



Joined: Aug 03, 2008
Posts: 3850

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:33 pm
Reply with quote

baik mendiamkan diri dalam bab besday ni.

nanti jadi macam bani israel dgn sapi betina

_________________
Back to top
View user's profile
abu_zubair
Student L2



Joined: Jun 30, 2008
Posts: 390

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:42 pm
Reply with quote

www.al-ahkam.net/home/...&Itemid=91

jwpn ust alitantawi

1- mengingati hari kelahiran adalah perkara yg sememangnya ada dalam adat semua bangsa termasuk bangsa arab ketika zaman Rasulullah SAW. namun mereka tidaklah sampai ke tahap mengadakan majlis khusus. dalam hal ini, tidak ada larangan khusus menghalang perkara ini diingati dengan pelbagai cara. ia termasuk dalam adat.

2- Rasulullah SAW sendiri di dalam hadith riwayat Muslim seingat saya, pernah menyebut bahawa hari isnin adalah hari kelahirannya ketika baginda ditanya tentang puasa pada hari isnin yang dilakukan oleh baginda. walaupun tidak disebutkan tarikh, tapi Rasulullah SAW mengingati hari itu adalah hari isnin. ada ulama yang menggunakan hadith ini utk menyatakan kita digalakkan melakukan ibdat seperti puasa pada hari kelahiran.

3- menggunakan tarikh Islam atau masihi sebenarnya tidak ada masalah kerana tarikh masihi berkaitan dengan diri Nabi Isa yg merupakan seorang nabi dan rasul. tarikh Islam lebih baik kerana ia tarikh yang digunakan dalam kehidupan Rasul dan sahabat.

4- utk kita mengingati hari kelahiran dengan mengadakan jamuan makanan, itu adalah perkara yg tidak disuruh dan tidak juga dilarang. mengadakan jamuan makanan scara umumnya pernah disifatkan oleh Rasul sebagai antara amalan paling baik dalam Islam (hadith Bukhari n Muslim).

5- kalau kita berkeras dalam isu ini, itu bagi saya adalah pendapat peribadi. utk kita menjadikan satu hukum cthnya 'Islam melarang kita menyambut hari jadi' adalah satu perkara yang perlu dibincangkan lagi dan saya sendiri tidak melihat ia sebagai satu perkara agama tp merupakan adat sahaja.

wallahu a'lam

_________________
kembara-journey.blogspot.com
jahit2010.blogspot.com
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:51 pm
Reply with quote

thtl wrote:
spt kata Ibn Khaldoon, bangsa yg lemah akan ikut bangsa yg kuat

maka kalau hangpa ikut org putih dalam sambut besday, ianya menepati apa yg Ibn Khaldoon sebut..

ia tak dapat dielakkan.

yg pertama ikut ialah sultan2 melayu dgn declare public holiday dan majlis anugrah pingat kebesaran sempena keputraan baginda. maka hangpa sekarang ikut sunnah raja2 melayu laa..

syeikh nak kena ISA ke...hehehe Very Happy

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
ZulQ
Student L1



Joined: May 12, 2011
Posts: 222

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 3:51 pm
Reply with quote

abu_zubair wrote:
sambut birthday ini ada kaitan ke agaknya dgn syariat org puteh- nasrani/kristian?
saya pernah dgn kuliah ust azhar idrus, beliau kata tiup lilin atas kek masa hepi befday ada kaitan dgn amalan kepercayaan org kristian. kalau x wat care ni harus..

www.youtube.com/watch?v=TY2BLNBQTUE

Mungkin ada kena mengena dengan syariat orang Yunani zaman dulu ataupun tradisi orang Jerman. Via wikipedia:

Quote::
Tradition of putting candles on birthday cake

Tradition of placing candles on birthday cake is attributed to early Greeks, who used place lit candles on cakes to make them glow like the moon. Greeks used to take the cake to the temple of Artemis, goddess of Moon. Some scholars say that candles were placed on the cake because people believe that the smoke of the candle carried their wishes and prayers to Gods who lived in the skies. Others believe that the custom originated in Germany where people used to place a large candle in the centre of the cake to symbolize ‘the light of life’.

In present times too, people place candles on birthday cakes and a silent wish is made before blowing out the candle. It is believed that blowing out all candles in one breath means the wish will come true and the person will enjoy good luck in the coming year. Some also smear out the name of the person before slicing of the cake to bring good luck.

WA.
Back to top
View user's profile
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:11 pm
Reply with quote

ISAkan dah hapus...

tapi apakah aku kutuk sultan dan menghasut bencikan sultan, malah aku cakap, ikutlah sunnah sultan,

mudah2an aku dapat datuk sri...huhuhu

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
maverich
Pro Sunnah



Joined: Aug 03, 2008
Posts: 3850

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:15 pm
Reply with quote

skrg dalam masa belum ada lagi khalifah kpd ISA , bolehkah kita kutuk sultan and get away with it?
_________________
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:17 pm
Reply with quote

thtl wrote:
ISAkan dah hapus...

tapi apakah aku kutuk sultan dan menghasut bencikan sultan, malah aku cakap, ikutlah sunnah sultan,

mudah2an aku dapat datuk sri...huhuhu

hehe..datuk sri yek Rules

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:28 pm
Reply with quote

Ad-Dien wrote:
thtl wrote:
ISAkan dah hapus...

tapi apakah aku kutuk sultan dan menghasut bencikan sultan, malah aku cakap, ikutlah sunnah sultan,

mudah2an aku dapat datuk sri...huhuhu

hehe..datuk sri yek Rules

amin... Very Happy
Back to top
View user's profile
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:39 pm
Reply with quote

membaca al qur'an dan berdoa...selawat kepada nabi muhammad...doa Allah luas kan rezeki kita...
Back to top
View user's profile
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 4:57 pm
Reply with quote

pokding,

tak tercatat antara 16 tempat mustajab doa.


doa semasa besday, mmg tak ada sebut dale kitab sbg tempat mustajab..kalu dale sujud tu ada juga sebut dale sunnah...

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
Ad-Dien
Pro Sunnah



Joined: Jun 11, 2011
Posts: 3594

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Sun Nov 20, 2011 5:13 pm
Reply with quote

buat doa selamat + tahlilan @ yasinan ok??

ada nampak orang buat..bukan cek buat..

_________________
Mohon maaf andai ada salah dan silap,tegurlah andai daku tersalah bicara,terkasar bahasa dan terlanjur kata,maafkanku.
Back to top
View user's profile Send e-mail
Nadim
Ahli Setia



Joined: Jun 11, 2010
Posts: 2736

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Mon Nov 21, 2011 1:04 am
Reply with quote

kalau jamuan keluarga...masak mee hoon ke...air sirap sikit...panggil pizza hut...kalau weekend...panggil sikit sedara kawan rapat...tapi tak buat apa apa formal punya amalan amalan tambahan...boleh ke...saja plain gathering makan makan sahaja...okay ke...
Back to top
View user's profile
faisal
Student L6



Joined: Jun 27, 2008
Posts: 1275

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Mon Nov 21, 2011 2:01 am
Reply with quote

Nadim wrote:
kalau jamuan keluarga...masak mee hoon ke...air sirap sikit...panggil pizza hut...kalau weekend...panggil sikit sedara kawan rapat...tapi tak buat apa apa formal punya amalan amalan tambahan...boleh ke...saja plain gathering makan makan sahaja...okay ke...

Saya rasa dalam hal ni nak buat boleh, tapi jagan melampau...
Dan yang paling penting, jangan buat upacara agama merepek² dalam majlis sudahlah....
Back to top
View user's profile
olive
Student L3



Joined: Oct 12, 2011
Posts: 673

PostPost subject: Re: (cadangan)amalan baik time besday
Posted: Mon Nov 21, 2011 2:13 am
Reply with quote

kalau buat majlis baca Al-Quran ganti dengan tiup lilin ok kan ustaz.
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Fiqh
Page 2 of 3
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Rasulullah melaknat lelaki yang menyerupai wanita, dan wanita yang menyerupai lelaki

-- HR. Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 90
Bots: 0
Total: 90
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster