Community Forums
MAKSUD NAMA DALAM BAHASA ARAB
Perbincangan dan Persoalan berkenaan bahasa Arab.
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexBahasa Arab
View previous topic :: View next topic  
Author Message
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 2:40 am
Reply with quote

abu,

Umar Khaliff=Umar sang Pengganti daa. Beliau menggantikan abu bakar sebagai kahlifah.

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
Abuputri2
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 5724
Location: Jalan Raja Laut Kuala Lumpur

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 2:54 am
Reply with quote

alamak.. sowi2 salah translate.. umar a pengganti.. baru bukak kamus Smile

thanks tuan thtl..

_________________
Tegas berakidah, keluasan fekah di bawah garis syara' di utamakan.
Back to top
View user's profile
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 3:45 am
Reply with quote

pali wrote:
mustaqill wrote:
Ahli AFN boleh consult di sini mengenai nama anak. Saya suka topik ini.

Tak tahu kenapa.
Mcm mn ejaan dlm bahasa arab utk nama ni farisya maisara....tq

فارشة ميسرة
Back to top
View user's profile Send e-mail
abulfidaa
Student L1



Joined: Aug 11, 2010
Posts: 205
Location: kepala batas, penang

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 3:49 am
Reply with quote

mustaqill wrote:
pali wrote:
mustaqill wrote:
Ahli AFN boleh consult di sini mengenai nama anak. Saya suka topik ini.

Tak tahu kenapa.
Mcm mn ejaan dlm bahasa arab utk nama ni farisya maisara....tq

فارشة ميسرة
dalam b.melayu ejaan farisyah maisarah atau farisya maisara.... Jazakallah
Back to top
View user's profile
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 3:54 am
Reply with quote

terpulang kepada Pali...asalkan sebutan tepat dan ejaan tidak berlebih-lebihan...
_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
AbuAsan
Beginner



Joined: Dec 30, 2009
Posts: 55
Location: jeli

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 4:25 am
Reply with quote

AbuAsan wrote:
nak tanya jugak la syeihk mustaqill..

Ameena Marissa apakah maksudnya?


up soalan ni utk syeikh mustaqil

_________________
susah nak korek telinga?disini jawapannya:
al-fikrah.net/index.ph...398#625398
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
abulfidaa
Student L1



Joined: Aug 11, 2010
Posts: 205
Location: kepala batas, penang

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 5:36 am
Reply with quote

mustaqill wrote:
terpulang kepada Pali...asalkan sebutan tepat dan ejaan tidak berlebih-lebihan...
Jazakallah
Back to top
View user's profile
Mat_Syukur72
Student L1



Joined: Oct 23, 2008
Posts: 251

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 6:37 am
Reply with quote

mustaqill wrote:
Ahli AFN boleh consult di sini mengenai nama anak. Saya suka topik ini.

Tak tahu kenapa.


Salam Akhi Mus,

Boleh ke tanya makna anak di sini ?
Nanti takut ganggu tuan tanah kedaung pulak..

Anak-anak Saya :-

1) Amir Khuzairi
2) Iffa Alwani
3) Ammar Hanania
4) Irdina Athirah
5) Insyirah Afiqah.

Semua ambil dari buku panduan nama anak. Dari segi nahu tak tau la...
Boleh tolong tafsirkan...
Back to top
View user's profile
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 7:04 am
Reply with quote

AbuAsan wrote:
AbuAsan wrote:
nak tanya jugak la syeihk mustaqill..

Ameena Marissa apakah maksudnya?


up soalan ni utk syeikh mustaqil

ops sori Abu Asan saya tak perasan soalan nih;

أَمُنَ يَأمُنُ - Tidak belot ia, tidak menipu ia

أمِنَ يَأمَنُ - Ada aman ia, ada selamat ia

أمَّنَ يُؤَمِّنُ - Berkata Amin ia, mengamanahkan dia, menselamatkan ia

آمَنَ يُؤمِنُ - Percaya ia

أمْنٌ/أمَانٌ - Aman, selamat, sejahtera

آمِينْ - Aamiin, perkenankan, mustajabkan

أمِينٌ - Yang tidak belot, yang setia, yang amanah, yang aman

أمِّنْ - Berkatalah Aamiin, amanahkanlah, selamatkanlah

آمِنْ - Percayalah, berimanlah, selamatkanlah

Sumber; Qamus Al-Marbawi.
Back to top
View user's profile Send e-mail
azamnur
Student L1



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 181
Location: Sungai Buloh/Kota Damansara

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 7:11 am
Reply with quote

mustaqill wrote:
Ahli AFN boleh consult di sini mengenai nama anak. Saya suka topik ini.

Tak tahu kenapa.

Very Happy tu dah tanda2 nak smpi seru utk khitbah/nikah tu kot mus...hehehehe... Wink

_________________
Seandainya kau mendambakan CINTA makhluk,sudah pasti kau akan jauh dari CINTA Tuhanmu.Seandainya kau mendambakan sanjungan daripada manusia,sudah pasti kau akan tertipu & akan jauh dari dakapan CINTA & KASIH SAYANG ALLAH. Seandainya kau mengharapkan perhatian daripada manusia,sudah pasti kau akan jauh daripada pandangan ALLAH. Oleh itu,biarlah dirimu terseksa & terhina dikalangan manusia,asalkan CINTA,KASIH SAYANG & pandangan ALLAH dapat kau nikmati madunya.
Back to top
View user's profile Send e-mail Yahoo Messenger
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 7:12 am
Reply with quote

Untuk makna Marissa boleh Google sendiri.

Kalau Marees saya jumpa dalam Lisanil Arab bermaksud;

Satu bahagian negeri Nubia berhampiran Aswan.

_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 7:13 am
Reply with quote

azamnur wrote:
mustaqill wrote:
Ahli AFN boleh consult di sini mengenai nama anak. Saya suka topik ini.

Tak tahu kenapa.

Very Happy tu dah tanda2 nak smpi seru utk khitbah/nikah tu kot mus...hehehehe... Wink

ye ker.... Yes

zam, saya suka bab ni sejak skolah menengah lagi...lamanya saya dah sampai seruu...hihihi
Back to top
View user's profile Send e-mail
azamnur
Student L1



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 181
Location: Sungai Buloh/Kota Damansara

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 7:14 am
Reply with quote

hehehe...yer ker...bagus tuh...boleh la dipanjang2kan seruan ni kpd muslimat yg mendengar...hikhikhik...
_________________
Seandainya kau mendambakan CINTA makhluk,sudah pasti kau akan jauh dari CINTA Tuhanmu.Seandainya kau mendambakan sanjungan daripada manusia,sudah pasti kau akan tertipu & akan jauh dari dakapan CINTA & KASIH SAYANG ALLAH. Seandainya kau mengharapkan perhatian daripada manusia,sudah pasti kau akan jauh daripada pandangan ALLAH. Oleh itu,biarlah dirimu terseksa & terhina dikalangan manusia,asalkan CINTA,KASIH SAYANG & pandangan ALLAH dapat kau nikmati madunya.
Back to top
View user's profile Send e-mail Yahoo Messenger
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 7:18 am
Reply with quote

Kalau Azamnur and his bride nak consult AFN pasal nama anak, kita alu-alukan.

Make a lot of babies yea....?

kohkohkoh

_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
aku_hambaNya
Student L6



Joined: Mar 12, 2011
Posts: 1037

PostPost subject: Re: Makna nama Ummar Khaliff dalam Islam
Posted: Wed Sep 07, 2011 7:28 am
Reply with quote

Usaid Badi'uzzaman? gabungan tu ok tak?
_________________
HambaNya..
yang ingin hidup keranaNya..
dan ingin mati keranaNya..
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Bahasa Arab
Page 6 of 8
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Pemimpin yang baik ialah pemimpin yang kamu cintai mereka dan mereka mencintai kamu, kamu mendoakan mereka, mereka mendoakan kamu. Pemimpin yang jahat ialah pemimpin yang kamu benci mereka, mereka juga membenci kamu dan kamu melaknat, mereka juga melaknati kamu”. Baginda ditanya: “Tidak bolehkah kami perangi mereka dengan pedang?” Jawab baginda: “Tidak, selagi mana mereka mendirikan solat. Ingatlah, sesiapa yang penguasa berkuasa ke atasnya, lalu dia dapati penguasa itu melakukan maksiat kepada Allah, maka hendaklah dia membenci maksiat tersebut namun jangan dia mencabut tangan dari ketaatan

-- HR. Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 117
Bots: 0
Total: 117
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster