Community Forums
Berlapang Dada Tetapi Tegas..
Berkaitan hal-hal semasa dari politik hingga kepada hal-hal sekeliling kita
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.   Printer Friendly Page     Forum IndexIsu semasa
View previous topic :: View next topic  
Author Message
abunajah
Student L3



Joined: Aug 05, 2009
Posts: 672
Location: Nilai

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 12:23 am
Reply with quote

Semoga Allah merahmatimu....

OT:

terkenang pulak kisah DYQ, Sayyid Sabiq, Sy. Muhammad al-Ghazali terkeluar daripada IM....

ada kaitan ke...

pape pun, ku masih balasungkawa....

_________________
~ Bestnyer beraqidah, berfiqih, dan berakhlaq dengan manhaj Salafussoleh! ~
Back to top
View user's profile
alwafiey
Ahli Setia



Joined: Feb 04, 2010
Posts: 2250

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 12:40 am
Reply with quote

sian mimbar...tapi nak buat camne...sendiri punya pasal...
cuma pujian untuk mimbar: walaupun kamu berceloteh falsafah, tapi at least kamu bukan jenis memaki mencarut kalau kena serang pun. ataupun kamu bukak thread yang ntah hape2.

see u again
Back to top
View user's profile
Abdullah2
Ahli Setia



Joined: Mar 30, 2009
Posts: 2687
Location: Perlis

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 12:55 am
Reply with quote

mimbar wrote:
anna_tahirah wrote:
Benar, Allah itu dekat.
Tapi Allah berada di langit.

Rasulullah s.a.w. ketika ingin clarify akidah seorang hamba wanita ahli kitab, Baginda bertanyakan dua soalan:
1. Siapa saya- Hamba wanita menjawab:Engkau Rasulullah.
2. Di mana Allah? - Hamba wanita menjawab:Allah di langit.


Itu jawapan bagi Hamba wanita itu.

Tetapi untuk ana sendiri bagi menjawab soalan Tahirah, maka ana jawab

Seperti yang di AJARKAN Allah kepada NABI S>A>W dalam ayat tadi.

Bukan bererti Ana tidak menerima bahawa Allah di langit.
Ana menerimanya.dan membenarkan sebagaimana Nabi membenarkan.

Tetapi Allah mengajarkan.
Apabila Hambamu BERTANYA
Maka JAWAB LAH.

So
Anta Bertanya
Lalu Ana jawab separtimana Allah Ajarkan.

Yang dalam HAdis itu Nabi tu, nabi tidak Mengajarkan Suruh jawab begitu.
Nabi cuma Membenarkan jawapan itu.
Lalu Ana juga Membenarkan jawapan itu seperti nabi.

Tetapi Ana tidak mahu menjawab soalan Anta itu dengan berkata bahawa Allah di langit, kerana Nabi tidak ada menyuruh menjawab begitu.

Anta faham kah maksud ana>
Ana ikut Yang original
Bukannya Andaian andaian

Oh... rupa-rupanya menurut Mimbar, Allah berada di mana2, sepatutnya ada byk hadis membenarkan Allah berada di mana2 kan Mimbar. Kalau mimbar masih menjenguk, jgn salahkan saya kalau sy tersalah faham sebab Mimbar masih berfalsafah.

Sy doakan Mimbar dan saya akan dianugerahkan ilmu.

_________________
Moga2 kita dapat bersatu.... yang membezakan kita hanya ilmu...
Back to top
View user's profile Send e-mail
taufiqbelwael
Ahli Setia



Joined: May 03, 2010
Posts: 2946
Location: Shah Alam & Johor

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 3:43 am
Reply with quote

thread ni boleh tukar nama jadi, "tribute to mimbar".. hehehe..

dia email kepada ana, dia ckp ana masih bermimpi, belum berjaga.. ana doa kepada Allah lagi sekali supaya sedarkan ana dari tidur dan dpt mengenali akhi mimbar dgn lebih dekat lagi dan membawa dia kembali mengenal sunnah.. insyallah.. amin..

wallahualam
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 3:46 am
Reply with quote

wah....berguru dengan mimbar bersanad email nih....hebattt...hehehe
_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
taufiqbelwael
Ahli Setia



Joined: May 03, 2010
Posts: 2946
Location: Shah Alam & Johor

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 3:52 am
Reply with quote

berguru dgn mimbar??? berguru apa nya.. saja nak kenal2 dgn dia.. hehehehe..
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 3:57 am
Reply with quote

saja nyakat je syeikh...heheh jangan maree..... Very Happy
_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 4:22 am
Reply with quote

musykil:

kenapa geng2 yg kena ban dari afn, mesti cari M07 utk khidmat nasihat...hehehe
saja musykil

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 4:25 am
Reply with quote

thtl wrote:
musykil:

kenapa geng2 yg kena ban dari afn, mesti cari M07 utk khidmat nasihat...hehehe
saja musykil
sapa?

_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
thtl
Founder



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 45516
Location: USJ

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 4:34 am
Reply with quote

hahaha

firasat ana kuatlah M07**

_________________
*thtl kini hanyalah seorang blogger*
ada sesuatu di bicarathtl.blogspot
Back to top
View user's profile
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 4:35 am
Reply with quote

thtl wrote:
hahaha

firasat ana kuatlah M07**
Firasat bukan wahyu.Serkap jarang pun boleh re-brand sebagai firasat.Seronok kena tuduh macam ni.terima kasih.Sila ban ana jugak.

_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
taufiqbelwael
Ahli Setia



Joined: May 03, 2010
Posts: 2946
Location: Shah Alam & Johor

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 4:37 am
Reply with quote

ya betul..... dia siap komen tentang ana dan M07.. hehehe.. dia kesian kat ana and M07.. dia kata kita org masih tidur... hehehehe..

salafy ori, TGNA je.. yg lain salafy ciptaan baru.. nanti ana tanya dia, apa dia salafy ciptaan baru tu..

takut2 dia ni org PAS, tp dlm masa yg sama sufi yg anti salafy.. hehehe..
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
taufiqbelwael
Ahli Setia



Joined: May 03, 2010
Posts: 2946
Location: Shah Alam & Johor

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 4:54 am
Reply with quote

mcm biasa.. campak batu, lari.........

kita tanya, dia jawab doa minta petunjuk dari Allah.. tu je.. jwpn yg sama.. maksudnya dia tak ikhlas nak tahu.. yg dia tahu kita ni tgh tidur, bermimpi..

alahaiiiii.. kesian betul.. penat..
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
aleeya
Student L7



Joined: Mar 02, 2009
Posts: 1776

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 5:07 am
Reply with quote

satu je yg saya agak heran.

Kalau tak suka dgn cara dan tulisan mimbar tu, kenapa layan? Buat dono aje tak boleh ke?

Sbb selalunya org mcm tu kalau org tak layan post dia lama2 dia bosan sendiri dan berhenti.
Back to top
View user's profile
Abu_Imran
Pro Sunnah



Joined: Jan 28, 2010
Posts: 6735
Location: KL

PostPost subject: Re: Berlapang Dada Tetapi Tegas...
Posted: Thu Apr 07, 2011 5:09 am
Reply with quote

Muhammady7 wrote:
thtl wrote:
hahaha

firasat ana kuatlah M07**
Firasat bukan wahyu.Serkap jarang pun boleh re-brand sebagai firasat.Seronok kena tuduh macam ni.terima kasih.Sila ban ana jugak.

sensitif jer syaikh heheheh.........

_________________
Mencari Ilmu Tiada Penghujung
Back to top
View user's profile Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.   Printer Friendly Page    Forum Index Isu semasa
Page 3 of 5
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Senantiasa ada segolongan dari ummatku yang memperjuangkan kebenaran, tidak membahayakan mereka orang yang menghinakan mereka sehingga datang keputusan Allah.

-- HR. Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 85
Bots: 0
Total: 85
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster