Community Forums
Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Diskusi Umum tentang motivasi dan kaunseling.
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexKaunseling Islam
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Sun Mar 06, 2011 2:59 am
Reply with quote

Saya setuju... sebelum thread melarat kepada isu yang tak berkaitan dengan maksud asal penulisan thread ini. Saya dah sampaikan apa yang perlu saya sampaikan.

Perselisihan antara individu, harap diselesaikan dengan baik... Yes

Saya minta maaf kalau selama ini ada menyinggung...

Thread Close

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
saip
Banned User



Joined: Dec 28, 2009
Posts: 3703
Location: johor,malaysia

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Sun Mar 06, 2011 3:01 am
Reply with quote

apa facebook pakcik arabian ? boleh saya tahu ? kalau tahu senang, kita buka debat puas di sana Very Happy
_________________
Beli Buku kami:

Pendakwah harus merasa kesakitan sebelum di puji.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
mimbar
Banned User



Joined: Feb 26, 2011
Posts: 462
Location: Johor Bahru

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Sun Mar 06, 2011 3:04 am
Reply with quote

Quote::
Arabian: berani hanya sesama melayu & islam sahaja ke

Biarlah kita berani sesama kita, kita kita di antara kita ibarat saudara . Sebagaimana adik beradik yang walau bertepuk bertampar yang bagaimana pun ,perhubungan kesaudaraan kita tidak putus , dan pergaduhan serta perbincangan di antara kita sedikit sebanyak akan membuahkan hasil yang baik untuk kita, kita ambil yang baik semuanya dari kalangan kita dan kita terima. sementara yang tidak baik kita tinggalkan sebagai sejarah buat kita.

Jika kita bertemu di kedai kopi. Kita sama sama minum kita makan sama sama dan kita gelak ketawa bersama.
Yang penting Asasnya ialah Allah tuhan kita bersama, dan Muhammad Rasul Kita bersama.

_________________
cermin diri
م ا ل س ا = ا س ل ا م

س ا ل ا م

اللَّهُمَّ فِي الرَّفِيقِ الْأَعْلَى
Back to top
View user's profile
saip
Banned User



Joined: Dec 28, 2009
Posts: 3703
Location: johor,malaysia

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Sun Mar 06, 2011 3:08 am
Reply with quote

mfauzy wrote:
Saya setuju... sebelum thread melarat kepada isu yang tak berkaitan dengan maksud asal penulisan thread ini. Saya dah sampaikan apa yang perlu saya sampaikan.

Perselisihan antara individu, harap diselesaikan dengan baik... Yes

Saya minta maaf kalau selama ini ada menyinggung...

Thread Close

saya nak settle sekarang jugak, tunggu kita nak tahu facebook dia apa.. kat situ kita bukk debat besar-besaran.

_________________
Beli Buku kami:

Pendakwah harus merasa kesakitan sebelum di puji.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
alak
Banned User



Joined: Nov 11, 2009
Posts: 4351
Location: bila nak turun sini?

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Sun Mar 06, 2011 3:09 am
Reply with quote

Facebook dia guna untuk spy orang sahaja. baik remove gambar2 awal2.
_________________
awas! anda diperhatikan.

gua masih belum setel sama itu Ostad Helmi atau Ultraman. bila lu mau mari Johor?
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
gruggle10
Student L7



Joined: Apr 19, 2009
Posts: 1610

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Sun Mar 06, 2011 3:22 am
Reply with quote

saip wrote:
mfauzy wrote:
Saya setuju... sebelum thread melarat kepada isu yang tak berkaitan dengan maksud asal penulisan thread ini. Saya dah sampaikan apa yang perlu saya sampaikan.

Perselisihan antara individu, harap diselesaikan dengan baik... Yes

Saya minta maaf kalau selama ini ada menyinggung...

Thread Close

saya nak settle sekarang jugak, tunggu kita nak tahu facebook dia apa.. kat situ kita bukk debat besar-besaran.
apa fb awk?
Back to top
View user's profile
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Sun Mar 06, 2011 3:23 am
Reply with quote

Jika itu yang terbaik bagi kalian, baiklah...
_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
saip
Banned User



Joined: Dec 28, 2009
Posts: 3703
Location: johor,malaysia

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Sun Mar 06, 2011 3:36 am
Reply with quote

i'll be waiting ... Jika betul2 beliau hendakkan masalah ini selesai cepat tuntuti seruan saya, di MANA FACEBOOk anda...
_________________
Beli Buku kami:

Pendakwah harus merasa kesakitan sebelum di puji.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
ummimq
Moderator



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 5902

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Mon Mar 07, 2011 3:29 am
Reply with quote

mfauzy wrote:
Semenjak awal lagi saya tak mahu bina pembahagi, "ini aku" dan "itu mereka". Kenapa affiliations saya dengan HT dilihat sebagai penghalang pula?

Saya pun Muslim juga. Dulu siap pernah jumpa kat rumah kapten, buka puasa sama-sama, solat jemaah sama-sama. Bila dapat tahu HT je, terus berubah...

Sabran ya bunayya .... Allah akan tanya marabbukka bukannya kamu dulu kumpulan apa .....

WA
Back to top
View user's profile
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Mon Mar 07, 2011 1:50 pm
Reply with quote

Assalamualaikum

Terima kasih ummi. Saya memang terbuka, cuma kadangkala agak terkilan juga dengan layanan yang diberikan oleh sesetengah pihak.

Seolah-olah sudah ada pemikiran stereotaip. Bila seseorang itu cenderung dengan sesebuah kumpulan je, maka sifat si fulan itu mesti begini: sekian, sekian.

Jadi apa sahaja argument/hujah yang diberikan olehnya boleh dibakulsampahkan kerana persepsi awal sudah dibuat tanpa sebarang penilaian.

Sebab itu bila sudah diberikan penjelasan, langsung tidak diterima. Bahkan persepsi yang sama masih dimainkan dan dihebahkan kepada orang ramai.

Wallahua'lam...

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Mon Mar 07, 2011 2:00 pm
Reply with quote

Sebenarnya, banyak perselisihan yang timbul adalah berpunca daripada maklumat yang salah. Persefahaman tidak akan tercapai sekiranya kita tegar dengan persepsi awal, tanpa membuka ruang dalam sanubari kita untuk menilai.

Contohnya, si A dengar khabar group B ni membenci gerakan Islam dan menyalahkan seorang khalifah merangkap sahabat. Si A pun mengisytiharkan "perang" terhadap group B. Kemudian datang si C, yang mengetahui perkara sebenar tentang group B. Si C menjelaskan perkara sebenar, tetapi si A tetap dengan pendiriannya dan meneruskan "crusade"-nya terhadap group B. Sedangkan "pengisytiharan perang"-nya itu dibuat atas sebab yang tidak benar sama sekali. Mengapa masih diteruskan, sedangkan sudah dijelaskan perkara sebenar?

Ego, barangkali?

Wallahua'lam.

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Mon Mar 07, 2011 2:10 pm
Reply with quote

Thread Saudi sudah dikunci, sedangkan saya dapati masih ada perkara yang perlu saya kongsikan tentang salah faham sesetengah pihak.

Saya dah jangkakan, thread tersebut mesti akan jadi cacamarba punya. Sebab kita mencapahkan fokus thread. Natijahnya, belum sempat dibincangkan sesetengah isu, namun thread sudah dikunci.

Bukannya sekali, bahkan sudah beberapa kali terjadi sebelum ini...

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
saip
Banned User



Joined: Dec 28, 2009
Posts: 3703
Location: johor,malaysia

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Mon Mar 07, 2011 2:11 pm
Reply with quote

Tiada mohon maaf pun. Entah2 jika kita sampai di majlis AFN pun belum tentu nak pandang
_________________
Beli Buku kami:

Pendakwah harus merasa kesakitan sebelum di puji.
Back to top
View user's profile Visit poster's website
Muhammady7
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 6957
Location: Marching towards the Big Apple....

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Mon Mar 07, 2011 2:35 pm
Reply with quote

kenapa Alak kena banned?
_________________
Dalam pemerhatian
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Retrospective entry - Post Pertama Saya...
Posted: Mon Mar 07, 2011 3:00 pm
Reply with quote

Muhammady7 wrote:
kenapa Alak kena banned?
A ah, saya pun baru dapat tahu daripada status fb dia.

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Kaunseling Islam
Page 3 of 7
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Maka demi jiwaku yang di dalam genggamanNya, tidak sempurna iman salah seorang kamu sehingga aku dijadikan lebih dicintai dari orang tuanya dan anaknya

-- HR. Bukhari

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 98
Bots: 1
Total: 99
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster