Community Forums
Hadis : dimaksudkan jiwa perang ?
Perbincangan sekitar persoalan Qur'an, Hadis, Kisah Nabi-nabi dan Umat terdahulu serta para sahabat
Go to page Previous  1, 2, 3, 4
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexQur'an dan Hadis
View previous topic :: View next topic  
Author Message
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: Hadis : dimaksudkan jiwa perang ?
Posted: Sat Mar 05, 2011 2:46 pm
Reply with quote

Dr 'Aidh bin Abdullah al Qarni terbitan Al Hidayah Publishers
laman www.hidayah.com.my
diedarkan ArRisalah Product Sdn Bhd
No 27 jln ipoh kecil
50350 kuala lumpur
wilayah
tel 03-40420733
cetakan pertama 2006
ana beli di darul ansar di kuatan parade pahe darul makmur
pada hampir 4 tahun lalu
Back to top
View user's profile
alak
Banned User



Joined: Nov 11, 2009
Posts: 4351
Location: bila nak turun sini?

PostPost subject: Re: Hadis : dimaksudkan jiwa perang ?
Posted: Sat Mar 05, 2011 2:55 pm
Reply with quote

setakat berlatih main paint-ball. askar main atas dasar sukan. takkan strategi pakai senapang cat main2.
_________________
awas! anda diperhatikan.

gua masih belum setel sama itu Ostad Helmi atau Ultraman. bila lu mau mari Johor?
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: Hadis : dimaksudkan jiwa perang ?
Posted: Sat Mar 05, 2011 3:08 pm
Reply with quote

belajar askar ni tak sama dengan main painball
askar main mesingun peluru hidup latihan perang pakai bom granade, mortar, dia ada rasa panas belerang...
setakat main painball di ...
ana dah dengar clymoremine meletop umpoama guruh bunyi nya


setakat mercun ni dah tak de apa dah...
bulan puasa ana jalan 16 km dalam banjaran hutan di sabah...
kul 3 pagi bangun sahur
masak sendiri pakai kayu api...
ana dah lalui semua pengalaman pahit ni...Alhamdulillah
Back to top
View user's profile
alak
Banned User



Joined: Nov 11, 2009
Posts: 4351
Location: bila nak turun sini?

PostPost subject: Re: Hadis : dimaksudkan jiwa perang ?
Posted: Sat Mar 05, 2011 3:11 pm
Reply with quote

AqilHaq wrote:
belajar askar ni tak sama dengan main painball
askar main mesingun peluru hidup latihan perang pakai bom granade, mortar, dia ada rasa panas belerang...
setakat main painball di ...
ana dah dengar clymoremine meletop umpoama guruh bunyi nya


setakat mercun ni dah tak de apa dah...
bulan puasa ana jalan 16 km dalam banjaran hutan di sabah...
kul 3 pagi bangun sahur
masak sendiri pakai kayu api...
ana dah lalui semua pengalaman pahit ni...Alhamdulillah

dulu ada askar cerita pengalaman sesetengah orang terserempak lari lintang-pukang bila askar buat latihan di kawasan mereka. sebab kesan efeknya sangat dahsyat walaupun ianya palsu.

_________________
awas! anda diperhatikan.

gua masih belum setel sama itu Ostad Helmi atau Ultraman. bila lu mau mari Johor?
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
AqilHaq
Dalam Perhatian



Joined: Jun 16, 2009
Posts: 6825

PostPost subject: Re: Hadis : dimaksudkan jiwa perang ?
Posted: Sat Mar 05, 2011 3:23 pm
Reply with quote

cuba lah dengar claymore mine bunyi apabila meletop, yang buat askar ada yang putus kaki sewaktu operasi
ana ada dengar sewaktu buat latihan di PULADA...pusat latihan tentera darat di ulu tiram zaman ana usia 20an...umpama bunyoi guruh
Encik Alias Sarjan Mejar yang pasang dan letopkan antara dua gunung...GURUH...
setakat ada yang main thunder flash di stesen bas hari yang lalu...ana senyum jah...
kalu mercun china tahun baru china...ana terfikir...apa china tak pernah dengar kuatnya bunyi letupan claymore mine
thunder flash adalah bom latihan
claymore mine bunyinya lebih kuat


kalau bunyi jet yang lancar bom kepada rakyat Libya...masyaAllah mesti lebih kuat bunyinya dari claymore mine...
cuma ana fikir Iman yang kuat InshaAllah tak kan ada rasa gerun dengan bom...mace mujahidin yang melawan rusia...
اللهم أنصر المجاهدين في كل مكان
Back to top
View user's profile
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Hadis : dimaksudkan jiwa perang ?
Posted: Sat Mar 05, 2011 5:22 pm
Reply with quote

bongkak sungguh... (sape makan gula rasa manis)

nak beza kan panah & rifle peluru hidup... jauh beza sungguh....

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Hadis : dimaksudkan jiwa perang ?
Posted: Sun Mar 06, 2011 1:50 am
Reply with quote

mfauzy wrote:
:salam

Sama-sama... Eh, tak de lah brilliant mana pun IF... Cuma kita jangan terperangkap dengan flow perbincangan yang mereka cuba acukan. Sewajarnya kita menguasai flow perbincangan, sebab our ultimate aim dalam berinteraksi dengan mereka adalah untuk memperkenalkan Islam as it is, dan bukannya mengambil sikap defensive, mahupun apologetic.

Kalau tak keberatan bolehlah kongsikan perkembangan daripada dialog tersebut. Insya Allah semoga Allah bukakan hatinya untuk terima Islam... Ameen

Salut kepada IF kerana memanfaatkan ruang dakwah melalui fb. Semoga Allah memberkati sumbangan IF dan juga para daie sekalian... Ameen...

sambungan :

Quote::
Eric Yeoh Yes you are right. But it is one thing to do something or say something in the secular world and to have something written in the Holy Scriptures and have people misunderstanding it. Why am I as a non Muslim so concerned? Because I am concerned about the bad reputation of the faith.

Quote::
Aizam Rizal Tapi aku rasa bukan sebab perang kita digalakan belajar kuda n memanah. Kena baca yg tersurat dab tersirat. Balik kepada yg mahir kuda dan memanah.

Quote::
Saya:
eric : if i ceroboh u punya rumah, u takkan lawan ka? U akan tengok saja kita orang rogol u punya keluarga dan bunuh, is it ok ? Adakah u nak selamat, u belajar silat, u jahat ? Smile Think widely bro. Islam is not religion only know solat di ...masjid and duduk do nothing, it is universal (syumul) .

aizam : Ya, kemahiran, bukan semata untuk berperang , tapi disalaherti. Mungkin saya tafsir disalaherti atau salah tafsir.

Wallahualam ~

Komen ?

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
mfauzy
Pro Sunnah



Joined: Aug 27, 2008
Posts: 7045

PostPost subject: Re: Hadis : dimaksudkan jiwa perang ?
Posted: Sun Mar 06, 2011 2:52 am
Reply with quote

Assalamualaikum

Kalau diteruskan point sdr Aizam Rizal tu pun bagus juga... Sekadar dua sen saya... Yes

_________________
Apologizing - Does not always mean that you are wrong and the other person is right. It just means that you value your relationship more than your ego.
Back to top
View user's profile
alak
Banned User



Joined: Nov 11, 2009
Posts: 4351
Location: bila nak turun sini?

PostPost subject: Re: Hadis : dimaksudkan jiwa perang ?
Posted: Sun Mar 06, 2011 3:07 am
Reply with quote

bila Islam dah kena cop ganas, cakap sampai bila pun tetap ada orang tuduh ganas.

umat Islam beranggapan dengan kaedah defensif boleh meredakan prejudis terhadap Islam. padahal ia kaedah paling tak berkesan. contohilah Ahmad Deedat yang menyerang kebenaran Bible untuk mempertahankan Islam. bukan hanya kata Islam tak zalim, Islam baik, Islam aman. Sehingga saudara seIslam yang kena tuduh khawarij, Islam separuh, Islam nama bla2.

_________________
awas! anda diperhatikan.

gua masih belum setel sama itu Ostad Helmi atau Ultraman. bila lu mau mari Johor?
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Qur'an dan Hadis
Page 4 of 4
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3, 4



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Demi Allah, bukan kefakiran yang aku bimbang menimpa kamu, tetapi aku bimbang dibentangkan kepada kamu dunia seperti mana dibentangkan kepada mereka yang terdahulu dari kamu (umat yang silam), lalu kamu bersaing untuk mendapatkannya seperti mana mereka bersaing. Lantas dunia itu memusnahkan kamu seperti mana ia telah memusnahkan mereka.

-- HR. Bukhari dan Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 78
Bots: 1
Total: 79
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster