Community Forums
Boleh antum rad?
Diskusi terbuka untuk ahli sekitar persoalan Aqidah
Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexAqidah
View previous topic :: View next topic  
Author Message
nurledge
Panel Aqidah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 1207

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Tue Dec 21, 2010 10:36 am
Reply with quote

maulena wrote:

maksud tauhid untuk dapat KEBESARAN ALLAH...

apa maksud enta: "maksud tauhid utk mendapat KEBESARAN ALLAH..."
Back to top
View user's profile Visit poster's website
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 12:41 am
Reply with quote

nurledge wrote:
maulena wrote:

maksud tauhid untuk dapat KEBESARAN ALLAH...

apa maksud enta: "maksud tauhid utk mendapat KEBESARAN ALLAH..."

maybe yang ini maksud maulena

(hanya copy paste)

Quote::
Sifat Pertama: Merealisasikan Kalimat Thayyibah Laa Ilaha Illallah Muhammad Rasulullah


Mereka menafsirkan makna Laa Ilaha Illallah dengan: “mengeluarkan keyakinan yang rosak tentang sesuatu dari hati kita dan memasukkan keyakinan yang benar tentang dzat Allah, bahwasanya Dialah Sang Pencipta, Maha Pemberi Rezeki, Maha Mendatangkan Mudharat dan Manfaat, Maha Memuliakan dan Menghinakan, Maha Menghidupkan dan Mematikan”. Kebanyakan pembicaraan mereka tentang tauhid, hanya berkisar pada tauhid rububiyyah semata (Jama’atut Tabligh Mafahim Yajibu An Tushahhah, hal. 4).

W/A

ini andaian saya...tunggu dia yg mengesahkan...

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
maulena
Student L6



Joined: Mar 19, 2009
Posts: 1381

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 6:28 am
Reply with quote

tauhid bukan untuk di debatkan, tapi perlu didakwahkan semudah mungkin..
agar orang yg bercakap bertambah iman dan orang yg mendengar juga dapat faedah...
perdebatan tauhid tanpa hajat adalah perlakuan ahli bidah
Back to top
View user's profile
mustaqill
Panel BA



Joined: Jul 08, 2009
Posts: 11488
Location: KUALA LUMPUR, SHAH ALAM

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 6:29 am
Reply with quote

perlahan sedikit, maulena....perlahan sedikit....
_________________
Khadem Al-Fikrah.net (Disember 2011 - Disember 2012)
Back to top
View user's profile Send e-mail
Abu_Imran
Pro Sunnah



Joined: Jan 28, 2010
Posts: 6735
Location: KL

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 6:35 am
Reply with quote

awat gopoh n garang sgt...... TS blum dapat jawapan kukuh lg...
_________________
Mencari Ilmu Tiada Penghujung
Back to top
View user's profile Send e-mail
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 6:38 am
Reply with quote

manhaj mungkin berbeza...
_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
GoTheHome
Ahli Setia



Joined: Aug 14, 2009
Posts: 2232

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 6:41 am
Reply with quote

maulena wrote:
Yusof wrote:
Teruskan syeikh Nurledge,

Perbahasan ini diperlukan kerana sejarah tetap berulang

Golongan ini sentiasa muncul dengan pelbagai wajah

Biarpun manusia sebijak mana, sifirnya tetap sama

Maka kami dahagakan hujah ulama-ulama salaf

tuan kena dahagakan iman bukan hujah .. itulah salafi sebenar..

hujah mampu memantapkan iman.

zaman sahabat ada Nabi S.A.W yang berhujah untuk pemahaman para sahabat.
mereka dengar dan mereka taat. no problem
Back to top
View user's profile Send e-mail
maulena
Student L6



Joined: Mar 19, 2009
Posts: 1381

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 6:58 am
Reply with quote

GoTheHome wrote:
maulena wrote:
Yusof wrote:
Teruskan syeikh Nurledge,

Perbahasan ini diperlukan kerana sejarah tetap berulang

Golongan ini sentiasa muncul dengan pelbagai wajah

Biarpun manusia sebijak mana, sifirnya tetap sama

Maka kami dahagakan hujah ulama-ulama salaf

tuan kena dahagakan iman bukan hujah .. itulah salafi sebenar..

hujah mampu memantapkan iman.

zaman sahabat ada Nabi S.A.W yang berhujah untuk pemahaman para sahabat.
mereka dengar dan mereka taat. no problem

teruskan berhujah.
Back to top
View user's profile
abu_ishak
Student L6



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 1267
Location: Kerteh>Dungun>Kerteh

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 7:25 am
Reply with quote

maulena wrote:
tauhid bukan untuk di debatkan, tapi perlu didakwahkan semudah mungkin..
agar orang yg bercakap bertambah iman dan orang yg mendengar juga dapat faedah...
perdebatan tauhid tanpa hajat adalah perlakuan ahli bidah

sokong.
Back to top
View user's profile Send e-mail Yahoo Messenger
syahrezan
Moderator



Joined: Jul 18, 2008
Posts: 4077
Location: Petaling Jaya

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 7:27 am
Reply with quote

selaku orang2yang mendakwa sebagai kumpulan yang sangat cinta kepada sunnah yang paling authentic, maka sunnah yang paling authentic adalah yang diamalkan pada zaman baginda dan para sahabat. maka kita kena kembali kepada amalan zaman tu, bukan kembali kepada zaman tabien. dengan menghormati dan mengasihi ulama tabien, melihat amalan zaman tu lebih afdhal daripada amalan pada zaman sahabat adalah suatu salah faham.

pada zaman tabien dan selanjutnya, ulama pada zaman itu menghadapi cabaran2 yang bermacam rupa dan mereka menghadapinya dengan ijtihad dan apa sahaja yang ada pada mereka.

tetapi kita pada zaman ini, apa masalah paling besar umat hari ini? muktazilah? jahmiah? sifat 20? pastinya bukan top 20%. saya meyakini undang2 pareto di sini, selesaikan top 20% cause of problem will solve 80% of the problem.

di sinilah kita takde strategi. masing2 mengusahakan apa yang dekat di hati masing2. yang rasa bengang dengan syiah, bantai syiah. yang dakwah orang kafir, style hujah bible. yang anti sifat 20, style di apulak. kalau kita ini sebuah organisasi kilang, seolah2 CEO cakap 'hampa buat lah apa yang patut' instead of panggil crisis meeting, buat problem solving workshop, siapkan action plan, drive dan direct the team dan sebagainya.

Di sini saya meyakini masalah paling besar umat ini adalah masalah tiada atau lemahnya iman, dan ketandusan amalan soleh. dan masalah ini tak selesai dengan bahas tempat ALlah. ada tangan ke takde tangan. ada kaki ke takde kaki. tak selesai.

ya ada juga masalah yang lain macam muktazilah dan sebagainya, tanpa menafikan kepentingan untuk mengatasinya, kita katakan kita perlu tackle ikut priority.
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
abu_ishak
Student L6



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 1267
Location: Kerteh>Dungun>Kerteh

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 7:30 am
Reply with quote

maulena wrote:
salafi ( kononnya) malaysia kena tajdid cara dakwah.. berpijak di alam nyata, tengok apa keperluan ummat... ummat perlukan Allah dalam hati... bukan perbincangan falsafah yg menghilangkan kebesarab Allah dalam hati.. imam malik kata soalan ini bidah... fikirkan macammana nak masukkan kebesaran Allah dalam hati ummat...

masing2 ada cara masing untuk menjalankan kerja Allah bukankah sudah ada muzakrah jgn memperlekehkan usaha mereka.

mungkin kecil pada pandangan enta tapi mungkin besar di pandangan Allah. Wallahhua'lam. hentikan kita manusia tiada yg sempurna, hormati pegangan/cara usaha mereka dan mereka amik manfaat dari ilmu mereka.
Back to top
View user's profile Send e-mail Yahoo Messenger
abuirfan
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 4409
Location: Exist Far Beyond Your World

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 8:36 am
Reply with quote

mustaqill wrote:
perlahan sedikit, maulena....perlahan sedikit....

abu_ishak wrote:

masing2 ada cara masing untuk menjalankan kerja Allah bukankah sudah ada muzakrah jgn memperlekehkan usaha mereka.

mungkin kecil pada pandangan enta tapi mungkin besar di pandangan Allah. Wallahhua'lam. hentikan kita manusia tiada yg sempurna, hormati pegangan/cara usaha mereka dan mereka amik manfaat dari ilmu mereka.

Setuju perkataan mustaqil dan abu_ishak diatas... slow sikit... jangan lajak sangat....

Bila kita rasakan ada perkara yang kurang bermanfaat kepada kita tidak semesti perkara itu juga kurang juga manfaatnya untuk orang lain.

Elakkan "berkrisis" tentang perkara-perkara yg kita fahami tentang "priority yang perlu ditekankan"... Kerana priority itu lazimnya kita ukur berdasarkan kefahaman dan persekitaran kita... malangnya kefahaman dan persekitaran manusia itu berbeza-beza... Setiap kita ada audience masing-masing...

Selagi mana perkara itu tak berdosa tak perlulah kita nak berselisih sangat... berbeza pendapat tu boleh saja tapi berkadarlah dan berpada-pada..

Biar kita berselisih di mulut, tapi jangan sampai kita berselisih didalam hati...

_________________
“Terimalah apa yang mudah dari akhlak mereka dan perintahkanlah orang lain mengerjakan yang ma’ruf serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh. (Al-A’raaf : 199)” - http://abuirfan.org
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
kayrollz
Pro Sunnah



Joined: Aug 10, 2010
Posts: 7919

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 8:44 am
Reply with quote

terkadang memikirkan tentang Iman diri tanpa memikirkan akidah umat juga berbahaya...

contohnya: kita sebuk mengajak orang ke masjid tapi kita tidak pula memikirkan atau mengatakan bahawa di masjid yang ada kubur tidak di benarkan solat di dalamnya. kita main ajak saja janji orang datang & solat di masjid, tiada gunanya juga...

so, kita betulkan akidah mereka & dakwah seringan mungkin dulu... pelan² kayuh...

_________________


AFN PAINTBALLZ

Be prepare for the next WAR~ (February)
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
Mohd.Ikram
Pro Sunnah



Joined: Aug 31, 2008
Posts: 6613

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 9:07 am
Reply with quote

kayrollz wrote:
terkadang memikirkan tentang Iman diri tanpa memikirkan akidah umat juga berbahaya...

contohnya: kita sebuk mengajak orang ke masjid tapi kita tidak pula memikirkan atau mengatakan bahawa di masjid yang ada kubur tidak di benarkan solat di dalamnya. kita main ajak saja janji orang datang & solat di masjid, tiada gunanya juga...

so, kita betulkan akidah mereka & dakwah seringan mungkin dulu... pelan² kayuh...

Tasfiyah wa tarbiyah..

manhaj/sikap/cara beragama kena perbaiki, wallahu'alam
Back to top
View user's profile Send e-mail
Yusof
Pro Sunnah



Joined: Jul 19, 2009
Posts: 4213
Location: Kuantan, Pahang

PostPost subject: Re: Boleh antum rad?
Posted: Wed Dec 22, 2010 1:46 pm
Reply with quote

GoTheHome wrote:
maulena wrote:
Yusof wrote:
Teruskan syeikh Nurledge,

Perbahasan ini diperlukan kerana sejarah tetap berulang

Golongan ini sentiasa muncul dengan pelbagai wajah

Biarpun manusia sebijak mana, sifirnya tetap sama

Maka kami dahagakan hujah ulama-ulama salaf

tuan kena dahagakan iman bukan hujah .. itulah salafi sebenar..

hujah mampu memantapkan iman.

zaman sahabat ada Nabi S.A.W yang berhujah untuk pemahaman para sahabat.
mereka dengar dan mereka taat. no problem

Great Great Great

_________________
Politician looks for next election, Statesman looks for next generation

titian-sebenar.blogspot.com/
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Aqidah
Page 2 of 3
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Jika seseorang berkata: Binasalah manusia, maka dialah yang paling binasa.

-- HR. Muslim

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 65
Bots: 1
Total: 66
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster