Community Forums
Saya tak faham sikap manusia
Diskusi Umum tentang motivasi dan kaunseling.
Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page     Forum IndexKaunseling Islam
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 6:10 pm
Reply with quote

queen wrote:
Ibn_Firdaus wrote:
Kengkadang, nak tegur tapi sambil aibkan orang, gimana?
sambil aibkan org? typo error ke?
.. mesti nk tulis tanpa aibkan org kan. perlu ade seni. seninya adalah akhlak. tapi masih ramai yg belum boleh mempraktikkannya. termasukla 'copia da queen' ni. Very Happy
..queen ada seorang besfren yg akhlaknya sgt cantik. slalu terkesan dgn akhlaknya. dan semua org sekeliling menyenanginya. jadi queen buat sikit research tentang dirinya..pegi rumah dia..jumpa ibubapa dia..jumpa adik beradiknya..patutla..amalan dr rumah lg. of course byk factor lain lg.
emm..0.01 cent lg.. Wink

Tak typo.

Contoh saya boleh beri:

Pada wall facebook:

" wahai si ibn_firdaus, cuba lah bawak taubat, awak tu dah lah tak hensem, ada hati nak pikat awek sealim tu, tak yah.. bagai langit dan bumi"

---------------------------------------------------

Tengok, teguran dah elok, dah baik. Tapi cara dibuat di FAcebook, lepas itu, dok lah dengar komen2 panas lagi bingit. Faham kan saudarai Queen?

p/s: Disclaimer, kejadian di atas hanya rekaan semata mata, hehe~

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
faathimah
Student L2



Joined: Aug 19, 2010
Posts: 432

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 6:18 pm
Reply with quote

Ibn_Firdaus wrote:
Benar tu, kalau sekali tak apa. Ini dok tegur guna WALL Facebook, mahu tak panas? Depan 1 dunia pulak tuh, tegur guna ayat 'agama' (konon).
I_F..what can i conclude is..facebook x elok utk kesihatanla. Very Happy
ntah nape tah..sy x suka fb..
oh..ssy dah jadi 'ckp x serupa bikin'..sbb sy pon ada fb.
tp jarang sgt bukak..stakat ada je...buat fb ni pon sbb..time birthday akn dpt byk wish..tu je..
so telan terus mkanan tu..jgn keluarkan semula dan tgk. Very Happy


Last edited by faathimah on Fri Jan 13, 2012 11:27 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile
faathimah
Student L2



Joined: Aug 19, 2010
Posts: 432

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 6:23 pm
Reply with quote

Ibn_Firdaus wrote:
Tak typo.
oo.. salah paham rupanya. mean org yg nk tegur I_F..
ok got it. camnela leh terbaca post IF ni dlm perspektif yg berbeza.


Last edited by faathimah on Fri Jan 13, 2012 11:28 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile
Ibn_Firdaus
Pro Sunnah



Joined: Jan 11, 2010
Posts: 11753

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 6:29 pm
Reply with quote

Assalamualaikum

Queen,

Hehe, pasal FB dan sewaktu dengannya, itu hanya contoh atau kiasan. Tapi qias lebih kurang lah gitu. Very Happy

Berwaspadalah dengan manusia sebegini.

_________________
Manhajku sebagaimana dilalui RASULULLAH saw dan para sahabatnya. . . bukan MANHAJ ini dan itu . KEWAJIBANKU adalah mengikuti MANHAJ ALLAH dan RASUL-Nya , dan bukan selainnya.
Back to top
View user's profile
ArericH
Student L3



Joined: Jun 20, 2010
Posts: 511
Location: Cheras - KL - Nilai - Klang

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 6:43 pm
Reply with quote

fb... stiap komen ada 1001 maksud....
_________________
~You're a princess, one day you'll be a queen.. You must be strong if you want to be a queen~ArericH.K

~~Don't Ever lost contact with someone you care, you'll never know what's gonna happen the next day, or the day after that.. Even a single "hi" or a "good morning" Before you know that someone is no longer there....
Back to top
View user's profile Visit poster's website Yahoo Messenger
Mohd.Ikram
Pro Sunnah



Joined: Aug 31, 2008
Posts: 6613

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 11:12 pm
Reply with quote

Ibn_Firdaus wrote:
queen wrote:
Ibn_Firdaus wrote:
Kengkadang, nak tegur tapi sambil aibkan orang, gimana?
sambil aibkan org? typo error ke?
.. mesti nk tulis tanpa aibkan org kan. perlu ade seni. seninya adalah akhlak. tapi masih ramai yg belum boleh mempraktikkannya. termasukla 'copia da queen' ni. Very Happy
..queen ada seorang besfren yg akhlaknya sgt cantik. slalu terkesan dgn akhlaknya. dan semua org sekeliling menyenanginya. jadi queen buat sikit research tentang dirinya..pegi rumah dia..jumpa ibubapa dia..jumpa adik beradiknya..patutla..amalan dr rumah lg. of course byk factor lain lg.
emm..0.01 cent lg.. Wink

Tak typo.

Contoh saya boleh beri:

Pada wall facebook:

" wahai si ibn_firdaus, cuba lah bawak taubat, awak tu dah lah tak hensem, ada hati nak pikat awek sealim tu, tak yah.. bagai langit dan bumi"

---------------------------------------------------

Tengok, teguran dah elok, dah baik. Tapi cara dibuat di FAcebook, lepas itu, dok lah dengar komen2 panas lagi bingit. Faham kan saudarai Queen?

p/s: Disclaimer, kejadian di atas hanya rekaan semata mata, hehe~

Sebenarnya thread ni sya dah dapat dah jawapannya. tapi tak pe la, kita main bincag je la apa2..

Macam yg I_F tulis, yg I_F tak suka kalo orang nasihat dgn cara yang ntah apa2... dan alhamdulillah, dalam pada tu, I_F ade pemahaman agama (insyaAllah)...

Tiba2 saya terfikir dgn fenomena sekrang, terutama politik. Di mana 'nasihat' (tak tau la nak kata nasihat ke apa), di lakukan dengan cara yang keras, tak beradab, kadang2 merendahkan orang, paling teruk maki orang. Kalau kita letakkan diri kita kat dorang, rasanya lah apa dorang rasa? (dan kita pun tak tau sejauh mana kefahaman, background agama yg mereka ada..)

p/s: Ni bukan nak masuk bab politik tau.. don't play, play ekkk NoNo ..tapi sekadar renungan bersama..

wallahu'alam
Back to top
View user's profile Send e-mail
ummimq
Moderator



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 5902

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 11:23 pm
Reply with quote

Kita sekarang bukan umat yang terbaik tetapi umat yang terhina kerana kita hanya BERIMAN KEPADA ALLAH tanpa melakukan ... jauh sekali MENDAHULUKAN AMAR MA'RUF NAHI MUNKAR. (rujuk buku Marilah Berkenalan dengan Al Quran karangan Kapten Hafiz Firdaus Abdullah m.s. 110).

WA
Back to top
View user's profile
raudhatulmardhiah
Student L4



Joined: Oct 19, 2010
Posts: 716
Location: Kluang

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sat Oct 30, 2010 11:58 pm
Reply with quote

Mohd.Ikram wrote:
Ibn_Firdaus wrote:
queen wrote:
Ibn_Firdaus wrote:
Kengkadang, nak tegur tapi sambil aibkan orang, gimana?
sambil aibkan org? typo error ke?
.. mesti nk tulis tanpa aibkan org kan. perlu ade seni. seninya adalah akhlak. tapi masih ramai yg belum boleh mempraktikkannya. termasukla 'copia da queen' ni. Very Happy
..queen ada seorang besfren yg akhlaknya sgt cantik. slalu terkesan dgn akhlaknya. dan semua org sekeliling menyenanginya. jadi queen buat sikit research tentang dirinya..pegi rumah dia..jumpa ibubapa dia..jumpa adik beradiknya..patutla..amalan dr rumah lg. of course byk factor lain lg.
emm..0.01 cent lg.. Wink

Tak typo.

Contoh saya boleh beri:

Pada wall facebook:

" wahai si ibn_firdaus, cuba lah bawak taubat, awak tu dah lah tak hensem, ada hati nak pikat awek sealim tu, tak yah.. bagai langit dan bumi"

---------------------------------------------------

Tengok, teguran dah elok, dah baik. Tapi cara dibuat di FAcebook, lepas itu, dok lah dengar komen2 panas lagi bingit. Faham kan saudarai Queen?

p/s: Disclaimer, kejadian di atas hanya rekaan semata mata, hehe~

Sebenarnya thread ni sya dah dapat dah jawapannya. tapi tak pe la, kita main bincag je la apa2..

Macam yg I_F tulis, yg I_F tak suka kalo orang nasihat dgn cara yang ntah apa2... dan alhamdulillah, dalam pada tu, I_F ade pemahaman agama (insyaAllah)...

Tiba2 saya terfikir dgn fenomena sekrang, terutama politik. Di mana 'nasihat' (tak tau la nak kata nasihat ke apa), di lakukan dengan cara yang keras, tak beradab, kadang2 merendahkan orang, paling teruk maki orang. Kalau kita letakkan diri kita kat dorang, rasanya lah apa dorang rasa? (dan kita pun tak tau sejauh mana kefahaman, background agama yg mereka ada..)

p/s: Ni bukan nak masuk bab politik tau.. don't play, play ekkk NoNo ..tapi sekadar renungan bersama..

wallahu'alam

Assalamualaikum

Bismillah

Kita sedia maklum, RASULULLAH S.A.W diutuskan untuk menyempurnakan AKHLAQ... Jadi, matlamat TAK menghalalkan cara.

Namun, JANGAN pukul rata. Dalam setandan pisang, PASTI ada yang busuk...tak kira GOLONGAN mana pun.

_________________
UmmuZahrah.com "Berikan kasih sayang, nescaya kamu akan dikasihi dan berilah kemaafan, nescaya kamu akan diberikan kemaafan." [HR Ahmad]

RaudhatulMardhiah.com "Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang." [QS 13:28]
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
Mohd.Ikram
Pro Sunnah



Joined: Aug 31, 2008
Posts: 6613

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sun Oct 31, 2010 12:56 am
Reply with quote

Ha'ah.. betul la tu Cikgu. Mana boleh pukul rata, tak adil.. Yes (cuma saya rasa tak ada istilah pukul rata dalam penulisan tu, sebab saya bercakap secara umum, tidak kait mana2 pihak, wallahu'alam)
Back to top
View user's profile Send e-mail
abuariffin
Student L3



Joined: Feb 04, 2010
Posts: 613

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sun Oct 31, 2010 1:05 am
Reply with quote

Assalamualaikum

Maaf....Sedikit nasihat indah dari Abul Atahiyah buat kita semua....

Hiasilah pergaulanmu dengan kelembutan,
Sapalah orang yang kamu jumpai dengan senyuman,
Hiasilah bibirmu dengan perkataan manis,
Nescaya kamu akan didekati ramai kawan.

Akhir sekali kalam yang paling mulia ialah;

إِنۡ أُرِيدُ إِلَّا ٱلۡإِصۡلَـٰحَ مَا ٱسۡتَطَعۡتُ ۚ وَمَا تَوۡفِيقِىٓ إِلَّا بِٱللَّهِ ۚ عَلَيۡهِ تَوَكَّلۡتُ وَإِلَيۡهِ أُنِيبُ

Maksudnya: " Aku tidak bermaksud kecuali [mendatangkan] perbaikan selama aku masih berkesanggupan. Dan tidak ada taufiq bagiku melainkan dengan [pertolongan] Allah. Hanya kepada Allah aku bertawakkal dan hanya kepada-Nya-lah aku kembali."

( Dari AQ Surah Hud : 88).

Wallahu 'alam.
Back to top
View user's profile
kawakib_duriyah
Panel Hadith



Joined: Dec 07, 2008
Posts: 4689

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sun Oct 31, 2010 2:32 am
Reply with quote

Kes itu memang ada, seperti kisah penghuni Neraka ini,

Rasulullah s.a.w. bersabda, "Datang seorang lelaki pada Hari Kiamat, lalu dilempar ke dalam neraka. Lalu terkeluar usus isi perutnya ketika di dalam neraka. Dia berpusing-pusing seperti keldai. Lalu ahli neraka berkumpul padanya dan berkata, "Orang manakah yang menyebabkan kamu jadi begini? Bukankah kamu dahulu menyeru kami kepada kebaikan dan mencegah kami daripada mungkar?" Lelaki itu berkata, "Saya dahulu memang menyeru kamu semua melakukan kebaikan, tetapi saya tidak melakukannya pula. Dan saya mencegah kamu semua daripada melakukan mungkar, tetapi saya pula melakukannya." Sahih al-Bukhari, Kitab Bad' al-Khalq, Bab Sifat al-Nar (Sifat Neraka).

_________________
Kembara Makna

kembaramakna.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Yahoo Messenger
abuirfan
Pro Sunnah



Joined: Jun 24, 2008
Posts: 4409
Location: Exist Far Beyond Your World

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Sun Oct 31, 2010 4:03 pm
Reply with quote

Mohd.Ikram wrote:

Saya tak berapa faham sikap macam ni. Kenapa ada jenis manusia yang kalau ade isu macam tak tutup aurat, isu pengaruh barat dan lain2 benda negatif kemudian ade pulak kaitan dengan politik, cepat betul dia 'melompat'...

Tapi dia jugak la yang suka dengar lagu orang putih, movie2 yang ntah apa2 (yg ade dedah aurat dan macam2 lagi) dan lain2... dan yang paling saya tak faham, tak segan2 nak promosi kat orang (kalau segan saya boleh la kira, pasal benda tu satu aib, mungkin biar dia dan Allah je la yang tahu aib sendiri)...

Saya betul2 tak faham... Ade sesapa boleh bantu jelaskan tak?

Kalau ikut pendapat orang awam yang tak berapa faham agama cam aku ni senang ja.

Bila kita membuat cubaan menghukum seseorang atas beberapa perkara yang kita tidak suka... Benda pertama yang perlu kita pastikan adalah "adakah perkataan atau perbuatan" yang dilakukan oleh pelaku tersebut memang benar memenuhi tafsiran, andaian atau bayangan berdasarkan pengalaman kita?

Bukan apa, kadang-kadang dan selalu jugak kita salah faham dari 'kalam' dan 'perbuatan' orang lain berdasarkan apa yang berlegar serta andaian yang berlari dalam fikiran kita. Dan selalu jugak kita salah dalam 'menghukum' atau 'menilai' berdasarkan kefahaman kita sendiri. Bukan berdasarkan maksud sebenar pelaku tersebut, sebab kita tak tahu apa benda ada dalam hati dia.

Contohnya: kita sangka dia dengar lagu omputeh sebab meletakkan 'lirik lagu metallica kat facebook', sedangkan sebenarnya dia hanya baca lirik metallica tersebut dan dia rasa ada kesesuaian dengan situasi dan apa yang berlaku disekelilingnya. Yang dia rasa boleh memberi kesan yang baik. ( tapi dulu-dulu memang dia ada dengar sungguh lagu metallica, kalau tak, mana dia nak tau perkataan tu kan... aku dulu pun dengar... thehehehehe.. )

So, untuk aku, aku buat kaedah mudah.

BERDOSA atau tidak 'tindakan atau perbuatan tersebut'? Kalau TAK BERDOSA, tak payah amik pusing sangatlah... Mungkin dia ada maksud lebih sesuai dengan persekitaran dia yang kita sendiri tak faham. Dan tak perlulah kita memperbesar-besarkan benda yang kecik. Kena pulak dalam situasi masyarakat kita sekarang ni, yang kebanyakan manusia kurang kefahaman agama. Contohnya aku sendiri lah, banyak sangat kejahilan aku tentang agama ni. Maka benda-benda yang tak berdosa tak perlu diberi penekanan sangatlah..

Kalau ikut kaedah aku la... mungkin btol dan mungkin salah.. mana tak betul panel harap betulkan lah...

Banyak bersangka baik itu lebih baik... orang pun suka dengan peribadi kita kalau buat perangai camtu... hikmah itu perlu seiring dengan ilmu, takat ada ilmu saja kadang-kadang boleh membawa kelongkang juga... Smile

_________________
“Terimalah apa yang mudah dari akhlak mereka dan perintahkanlah orang lain mengerjakan yang ma’ruf serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh. (Al-A’raaf : 199)” - http://abuirfan.org
Back to top
View user's profile Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
mokhtar
Student L5



Joined: May 17, 2009
Posts: 932

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Mon Nov 01, 2010 2:02 am
Reply with quote

Mohd.Ikram wrote:
:salam

Saya tak berapa faham sikap macam ni. Kenapa ada jenis manusia yang kalau ade isu macam tak tutup aurat, isu pengaruh barat dan lain2 benda negatif kemudian ade pulak kaitan dengan politik, cepat betul dia 'melompat'...

Tapi dia jugak la yang suka dengar lagu orang putih, movie2 yang ntah apa2 (yg ade dedah aurat dan macam2 lagi) dan lain2... dan yang paling saya tak faham, tak segan2 nak promosi kat orang (kalau segan saya boleh la kira, pasal benda tu satu aib, mungkin biar dia dan Allah je la yang tahu aib sendiri)...

Saya betul2 tak faham... Ade sesapa boleh bantu jelaskan tak?

Yang dia minat sebenarnya buat masa itu ialah menyalahkan orang. Dan yang paling senang nak disalahkan ialah perkara yang bertentang jelas dengan agama. Yang paling susah ialah mahu menyalahkan diri sendiri dalam hal agama.
Back to top
View user's profile
sunyi
Student L7



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 1692
Location: Kajang - KL

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Mon Nov 01, 2010 2:35 am
Reply with quote

setiap kali kutbah jumaat khatib ckp mcm ni.. 'sy menasihatkan diri saya serta tuan-2 agar sama-2 meningkatkan keimanan dan ketaqwaan....'

pokok pangkalnya, sebelum nasihatkn org, kena nasihatkan diri sendiri dulu.. WA.
Back to top
View user's profile
ummimq
Moderator



Joined: Jun 26, 2008
Posts: 5902

PostPost subject: Re: Saya tak faham sikap manusia
Posted: Mon Nov 01, 2010 4:42 pm
Reply with quote

sunyi wrote:
setiap kali kutbah jumaat khatib ckp mcm ni.. 'sy menasihatkan diri saya serta tuan-2 agar sama-2 meningkatkan keimanan dan ketaqwaan....'

pokok pangkalnya, sebelum nasihatkn org, kena nasihatkan diri sendiri dulu.. WA.

Great

WA
Back to top
View user's profile
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic   Printer Friendly Page    Forum Index Kaunseling Islam
Page 2 of 3
All times are GMT + 8 Hours
Go to page Previous  1, 2, 3  Next



Jump to:  


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum


Toggle Content Hadith Today
Sebaik-baik jihad adalah perkataan yang benar- di sisi pemerintah yang zalim, atau ketua yang zalim

-- HR. Al-Nasai, Abu Daud, al-Tirmizi dan Ibn Majah

Toggle Content Pautan Pilihan




Toggle Content Main Menu
 Home Community Members options Forums Search Web Affiliates

Toggle Content Top 10 Download
  1: Tafsir Ibnu Katsir Juz 1
  2: Shahih Sunan Ibnu Majah, Jilid 3
  3: Quran Flash (Tajweed)
  4: Hadith E-Book
  5: Al-Bidayah wa Nihayah, Masa Khulafaur Rasyidin
  6: Tafsir Ibnu Katsir Juz 2
  7: Tafsir Ibnu Katsir Juz 4
  8: Tafsir Ibnu Katsir Juz 3
  9: Quran Explorer
  10: Al-Raheeq al-Makhtum

Toggle Content User Info

Welcome Anonymous

Nickname
Password

Membership:
Latest: krolnaim
New Today: 0
New Yesterday: 0
Overall: 6806

People Online:
Members: 0
Visitors: 68
Bots: 2
Total: 70
Who Is Where:

Staff Online:

No staff members are online!

Toggle Content Top Posters
   thtl 
 Posts: 
 45516 

   FATHI 
 Posts: 
 14197 

   NAZ 
 Posts: 
 12875 

   Ibn_Firdaus 
 Posts: 
 11753 

   mustaqill 
 Posts: 
 11488 

   abu_usamah 
 Posts: 
 9944 


   kayrollz 
 Posts: 
 7919 

   mfauzy 
 Posts: 
 7045 

   Muhammady7 
 Posts: 
 6957 

   AqilHaq 
 Posts: 
 6825 

   Abu_Imran 
 Posts: 
 6735 

   Mohd.Ikram 
 Posts: 
 6613 

   Athma_Godam 
 Posts: 
 6591 

   ummimq 
 Posts: 
 5902 

   abuQays 
 Posts: 
 5779 

   Abuputri2 
 Posts: 
 5724 

   cikgurahim 
 Posts: 
 5033 

   abulwafaa 
 Posts: 
 4962 


   abdullah_ameen 
 Posts: 
 4444 

   abuirfan 
 Posts: 
 4409 

   iman_taqwa 
 Posts: 
 4391 

   alak 
 Posts: 
 4351 

   Yusof 
 Posts: 
 4213 



The logos and trademarks used on this site are the property of their respective owners
We are not responsible for comments posted by our users, as they are the property of the poster